Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csőtermosztát bekötése

Témaindító: csatur, idő: Nov 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 22
(#) VIM válasza zsalesz hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Szia! Az általad vásárolt termosztát nyilván nem rossz és a gyártó sem az, de a leírásában a "műszaki tartalom"-nál látni fogod az érzékelő hiányosságát. Talán jobb lett volna gáztöltésű, táguló tartályos fajtát beszerezni, mert ott maga a tartály érintkezik a felülettel ami azonnal leközvetíti a hő okozta tágulási értékeket, mint az acéllapra szerelt bimetálos megoldás, amit vettél. (...ez lajhár a köbön)
(#) Bakman válasza zsalesz hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

AKO digitális termosztát. Ettől jobb nem kell egy lakás fűtésvezérlésébe. Állítható hiszterézis, precíz kijelzés stb. Évek óta ilyet építek be fűtésvezérlésekbe, még egy sem hibázott.
(#) zsalesz válasza VIM hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Igen láttam a leírást, és ott 8+-2 fok van megadva mint hőmérséklet kapcsolási különbség. Nem 20-25! Azért valljuk be egy 4000 Forintos szerkezettől jóval több várható el...
(#) VIM válasza zsalesz hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

A gyártók nem az árhoz igazítják az elvárásokat, azt neked kell eldönteni mit vársz el attól a terméktől amit veszel és utána fizetsz. Ami "vasaló elven" működik ..... talán nem erre szavaznék. Nálam is egy primitív termosztát működik de én meg vagyok vele elégedve, mert azt amit elvárok tőle azt maximálisan elvégzi. Már tíz évvel ezelőtt is ennyi volt az ára mint most.
(#) zsalesz hozzászólása Júl 25, 2013 /

Többet vártam el tőle, de így már teljesen mindegy. Nem fogom használni az biztos. Erről a termosztátról van valakinek tapasztalata? Pontosabb mint a csőtermosztát?

WPR-90GE.jpg

(#) kadarist válasza zsalesz hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Szia!
Ez közvetlenül méri a víz hőmérsékletét úgy, hogy a szondája benne van a víztérben. Ezét gyorsabban reagál a melegedésre, de a pontosságnak ehhez nincs sok köze.
(#) zsalesz válasza kadarist hozzászólására (») Júl 25, 2013 1 /

Szia. Nyílván nem azt várom el, hogy tized pontosságú legyen de azért ne 25 - 30 fok legyen már a differencia mint az említett típusnál, mert így nem sok értelmét látom felszerelni. Csak az érdekesség kedvéért ma délelőtt újra kipróbáltam a "csoda" termosztátot. Feltettem 60 fokra és 60-65 fok között be is kapcsolt. Azonnal leállítottam, majd vártam, hogy lekacsolja a szivattyút a víz lehülése után. Pár perce kapcsoltam le úgy, hogy feltekertem a termosztátot 70 fokra...
(#) kadarist válasza zsalesz hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Egy lakás légtere elég nagy puffer, úgyhogy nem szoktak kis hiszterézisű termosztátot beszerelni ilyen célra. Ha mégis érzékenyebben reagáló szabályzásra van szükséged, akkor valamilyen mikrokontrolleres ipari szabályzót használj.
(#) oli24 hozzászólása Szept 25, 2013 /

Hali ! Van egy kapott csőtermosztátom és nincs hozzá semmi infom... Szeretném bekötni ugy hogy a kikapcsoljon a keringető amikor már nincs meg az a hőfok amire be vna állítva SEGÍTSÉG Pontosan ilyen amit belinkeltem
(#) oli24 válasza Taki33 hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

A "SZ" betű mit jelent ?
(#) kadarist válasza oli24 hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Az "SZ" nem más, mint a keringetőszivattyú.
(#) oli24 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

aham
(#) AbyRolling hozzászólása Okt 17, 2013 /

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, olyan igazi szájbarágósan. Az édesapám éppen kötné be a BHR típusú csőtermosztátot a keringető szivattyúval, de belezavarodtunk a rengeteg rajzba és jelölésbe. A csőtermosztáton 1-es, 2-es, illetve C pont van. Úgy szeretnénk bekötni, hogy 30 C°-nál kapcsoljon be, 30 C° alatt pedig kapcsoljon ki. Le tudnátok nekem írni, hogy mit, hova kell kötni?

Köszönöm szépen! Üdv.: AbyRolling
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013

img001.jpg

(#) moele válasza AbyRolling hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Szia !
A 2- es és c- pontra kell kötni és beállítani a hőfokot ! A nulla vezetőt a keringetőre a fázis vezetőt a c-re a 2-ről pedig szintén a keringetőre kell kötni. A nullázó vezeték legyen rákötve a termosztát jelölt fémpontjára és a keringető jelölt fémpontjára.
Üdv.: moele
(#) roro27 hozzászólása Okt 29, 2013 /

Sziasztok!
Van egy fűtésrendszerem aminél az a próblémám hogy a kimenő ágon levő csőtermosztát ami a pufferra kötött keringetőt kapcsolná nem tökéletesen szuperál. A lényeg a kazán hőméröje már 60-65 C° fokot mutat na meg a cső is totál forró mégis hogy elinduljon a szivattyú vissza kell vennem a csőtermosztát 20C° fokra hol keressema hibát? Erről van szó Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Gafly válasza roro27 hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Idézet:
„A lényeg a kazán hőméröje már 60-65 C° fokot mutat na meg a cső is totál forró mégis hogy elinduljon a szivattyú vissza kell vennem a csőtermosztát 20C° fokra hol keressema hibát?”

Nem lehet hogy fordítva kötötted be?
Adatlap szerint:
Idézet:
„Működés:
Ha a külső állítógombon beállított kapcsolási hőmérsékletet eléri a közeg hőmér­séklete, akkor a C-1-es kapcsolat átvált C-2-re. Ha a közeg hőmérséklete nagyobb mértékben esik mint a kapcsolási különbség, a kapcsolat visszaáll az eredeti helyzetbe (C-1 zár, C-2 nyit).”

...
(#) VIM válasza roro27 hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Szia! ITT fentebb már írtam ennek a termosztátnak a hiányosságáról és amire Te is szeretnéd használni elég lomha működésű lesz. Lentebb pedig amit javasolni tudtam volna ha előbb kérdezed ezt a dolgot. A kapcsolásról csak annyit, hogy a termosztát elhelyezése döntő fontosságú (hogy honnan vesszük le a jelet) mert a szerint kell bekötni. A Te esetedben növekvő hőmérsékletre kellene zárnia C és a 2 pontok felhasználásával (fordítottan mint a szobatermosztátnál). A lomhaságot azért említettem meg mert nem mindegy, hogy a felmelegített pufferben meddig hűti a vizet az esetlegesen alacsonyabb hőmérsékletű előremenő fűtővíz. Szerintem pedig jobb volna a pufferből kilépő csőszakaszt figyelni és adott hőfoknál leállítani a további hőközlést, megakadályozva ezzel az indokolatlan lehűlést (mert a hidegebb víz alul helyezkedik el) és a termosztátot sem kellene magasabb hőfoknak kitenni (hosszabb élettartam). Ez utóbbi esetben viszont pont fordítva kell működnie a termosztátnak.
(#) roro27 hozzászólása Okt 29, 2013 /

Az előremenő fűtővizet egy másik termosztát szabályozza ez teljes mértékben csak a puffer vizével van "kapcsolatban".Fuffermelegítés
Előremenő
Szóval így néz ki. Egyébként a termosztáton 1,2,3 pontok vannak.
(#) Taki33 válasza roro27 hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

A hiba a kivitelezésben van, kazánon, puffer tartályon kazán termosztátot (merülő termosztát) használunk! A cső termosztát szerintem csak egy szükségmegoldás, az olyan helyekre ahol nincs lehetőség hüvely kialakítására. Az más kérdés hogy előszeretettel használják, mert olcsó nem igényel gépészeti beavatkozást. Javaslom, hogy egy ½ colos karmantyút hegesszél be, az előremenő csonkba amilyen közel csak lehet a kazánhoz, és vegyél egy normális merülő termosztátot!
(#) VIM válasza roro27 hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Idézet:
„Egyébként a termosztáton 1,2,3 pontok vannak.”
Persze, hogy vannak de lennie kell egy "C" pontnak is (a közös)! A 3. pontra ennél a típusnál a földelést kell kötni.
(#) roro27 válasza VIM hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Bekötés Igazából megtaláltam ugyanaz csak itt az 1es a közös pont.
(#) szerviz válasza roro27 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Néhányszor már leírtam, hogy a csőtermosztát TELJESEN alkalmatlan vegyeskazán és puffer kapcsolatának kezelésére!

De mindig vannak új és új ötletelők, akik a csőtermosztátban találják meg a boldogságukat!

Miért nem gondoljátok végig, hogy a csőtermosztát , igaz, a maga lomhaságával, de "felfelé" jól működik. Tehát egy "megtalált" ponton elindítja a vegyeskazán szivattyúját. A gond visszafelé van, azaz a lehűlésnél, kikapcsolásnál.
Mert jól felfűtött puffernél a visszatérő is meleg, melegen tartja a vegyeskazán visszatérőjét, a nagy hiszterézissel dolgozó csőtermosztát nem állítja le a szivattyút és a kialvó kazán kéménye visszahűti a puffert, hőt visz el.

Ezért ez egy dilettáns megoldás. A gazdag ember megoldása.

Mivel ez elektronikai topik, ezért itt elektronikai megoldásban kell gondolkodni.
A legegyszerűbb, ha két hőfokmérést alkalmazunk, kazán és puffer viszonyában állítjuk be a hőfokokat, biztonsági megfontolásból a fűtési szivattyúk kényszerindítását is belefoglalva.
Lehetne a dolgot a vegyeskazán füstgázhőmérsékletére is kiterjeszteni, de én ezt kicsit macerásnak találom.
És itt már kínálja magát a következő lépés, hogy a szobatermosztátok fűtéskérését, a gázkazántiltást is integráljuk a vezérlésünkbe....

Mindez csak egy jó műszerész, programozó kérdése. Meg persze egy jó fűtéstechnikusé.....
(#) okamoto hozzászólása Nov 17, 2013 /

Sziasztok,
azt szeretném megkérdezni, hogy megoldható-e az, hogy a gázkazán és a keringetőt egy 230V-os csatiba dugom, és a lakótérben - fent - lévő hőfokszabályzómindkettőt vezérelje? nKöszi a választ.
Üdv.
oki
(#) briki válasza okamoto hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Milyen a kazánod? Keringető nélküli, ezért van külön egy szivattyúd? Lehet egy csatlakozóval kapcsolni mind a két egységet, de az a veszély fenyegethet amikor a kazánodat a termosztát pont a legmagasabb hőfokon kapcsolja ki, hogy a hőkioldója leold, és csak kézi indítással indul újra, automatikusan nem.
Sok helyen csak egy közös csatlakozóba van kötve, és üzemel.
A tökéletes megoldás egy időrelé lenne ami a szivattyút késleltetve állítja le, pl 5 perc. Ez alatt az idő alatt a már nem üzemelő kazánban felgyülemlett hőt elviszi a szivattyú, és nem melegszik túl.
(#) briki válasza okamoto hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Minden gázkazánnak van szobatermosztát csatlakozója ( sorkapocs ), nem a legjobb megoldás a kazánról levenni a feszültséget, majd hőigény esetén újra áram alá helyezni, főleg a modernebb elektronikával rendelkezőket. A számítógépet sem a 220V megszüntetésével kapcsoljuk ki.
(#) robi811003 hozzászólása Nov 27, 2013 /

Sziasztok.lenne egy nagy kérdésem.
Adott egy gázkazán és egy vegyestűzelésü,van egy csötermosztát egy szobatermosztát és egy relé
ezt szeretném ugy bekötni,hogy ha vegyestűzelésűvel tűzelek ne kapcsoljon be a gázkazán és ha pedig hűl a levegő a szobában,(pl.reggelre)akkor automatikusan bekapcsoljon a gázkazán.
ezt hogyan lehetne kivitelezni?
(#) kadarist válasza robi811003 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Szia!
Gyanítom, hogy ehhez a váltáshoz a csöveket is át kellene állítani, tehát nem olyan egyszerű a helyzet.

Van visszacsapó szelep is beépitve illetve 1db keringető szivattyú
(#) kadarist válasza robi811003 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Mágnesszelep is kellene, hogy ne keveredjen a két fűtőkör.

az nem gond ha még kell hozzá valami megveszem, csak kellene valami nagyon egyszerű rajz a bekötéshez
Következő: »»   13 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem