Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csőtermosztát bekötése
 
Témaindító: csatur, idő: Nov 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 22
(#) Amatour hozzászólása Okt 7, 2022 /
 
Üdv! A segitségeteket szeretném kérni. Vettem egy Brh w11. tipusú termosztátot a vegyes tüzelésű kazán keringető szivattyújának vezérleséhez. Nem ismertem ezért előszőr 12 volton próbáltam ki Led izzó működését szabályoztam vele, egy hajszáritó segitségével. Sikeres próba után rákötöttem a 220 V-t ugyanazon szisztéma szerint, ám amikor feszültség alá helyeztem leverte a biztositékot. Mi lehet a probléma?
(#) Bakman válasza Amatour hozzászólására (») Okt 7, 2022 /
 
A nullát ne kösd sehova. csak a két barna legyen a termosztátra kötve.
(#) proli007 válasza Amatour hozzászólására (») Okt 7, 2022 /
 
Hello! Így van, a kéket ne kösd a termosztátba, de a két kéket egymással azért össze kell kötni.
Mert azon keresztül kap majd a szivattyú nullát. A fázis a termosztáton keresztül megy a nulla pedig közvetlenül.
(#) Amatour válasza Bakman hozzászólására (») Okt 7, 2022 /
 
Köszönöm. Lekötöttem a nullát és rövidre zártam őket. Most már nem veri le a biztositékot. A funkcionalitást majd az esti negyújtásnál próbálom ki.
(#) Amatour válasza proli007 hozzászólására (») Okt 7, 2022 /
 
Köszönöm megoldódott.
(#) Wartburgos01 hozzászólása Okt 21, 2022 /
 
Sziasztok,

Egy kis segítséget szeretnék kérni.Vettem egy Computherm WPR95-ös kontakt csőtermosztátot. Az előző hozzászólásokból azt látom, hogy a kék vezetékeket egymással kell összekötni, Illetve a zöld sárgákat a legalsóba kell bekötni. A 2 barnára lennék kiváncsi, hogy hova is kellene kötni őket? Az én esetemben fekete-barna van most összekötve. A fekete vezeték jön a keringető felől.Azt szeretném elérni, hogy ha a kazán elkezd fűteni és a csőtermosztát eléri a 60 fokot akkor kapcsolja be a keringetőt.
(#) proli007 válasza Wartburgos01 hozzászólására (») Okt 21, 2022 / 1
 
Hello! A 95-ről nem látok adatlapot, de elvileg a barmát a C-re, a feketét pedig a 2-re kell kötni. A legalsó, meg a zöld-sárga. Ha fordítva működne, akkor a feketét az 1-re kell kötni.
(#) uniman válasza Wartburgos01 hozzászólására (») Okt 21, 2022 / 1
 
A "szinek" másik végét csak te látod! Bármilyen színű vezeték beköthető bárhová!
Egy hasonló termosztát működésének leírásából idézek:
Váltó érintkezők:
A beállított hőmérséklet alatti közeghőmérséklet esetén a C-1 csatlakozási pontok záródnak, miközben a C-2 pontok közötti csatlakozás megszakad. A beállított hőfok feletti közeghőmérséklet esetén a C-1 pontok közötti csatlakozás megszakad, és a C-2 csatlakozási pontok záródnak.

Ha letekered minimumra és kiméred melyik számú kapocssal van rövidzárban, akkor arra kell kötni a keringetőt...
Persze illik a földelést is bekötni a fémtestre.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2022
(#) Wartburgos01 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 25, 2022 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Sikerült. Már csak azt kell kitapasztalnom, hogy milyen hőfoknál kapcsolja be-ki a csőtermosztát a keringetőt kevesebbszer anélkül, hogy kondenzálna a kazán.
(#) Wartburgos01 válasza uniman hozzászólására (») Okt 25, 2022 /
 
Köszönöm szépen a segítséget. Sikerült bekötnöm.
(#) Fredo hozzászólása Okt 30, 2023 /
 
Sziasztok!

A fűtési rendszerembe be lett kötve egy plusz szivattyú, hogy a ház távolabbi részeibe is gyorsan eljusson a melegvíz. Ez tavaly manuálisan működött azaz időnként bedugtam, de ez nem működőképes hosszútávon. Csőtermosztát lenne a megoldás, de eszembe jutott, hogy van egy ilyenem: STC-1000 thermosztát. Meg is van építve (egy kis hősugárzót üzemeltettem róla)
A kérdésem az lenne, hogy az ő szondája megfelelő lenne-e ilyen célra?
(#) proli007 válasza Fredo hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Hello! Miért ne lenne jó? De a kérdésben nem egész világos, hogy az egész készüléket, vagy csak a hőérzékelőt használnád. Se a válasz szempontjából ez mindegy. Egy 10k termisztor lehet az érzékelő, mint sok minden másban.
Működési adatok.
(#) Fredo válasza proli007 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Köszi a gyors választ. Mivel meg van építve ( egy műanyag szerelődobozba raktam, a kötéseket megcsináltam a dobozon belül és megfelelő esetben kiadja a "220-at" egy lengődugaljon ) az egész készüléket használnám. Úgy gondolom, hogy be kell dugni a szivattyút az érzékelőt meg a megfelelő elmenő-csőre rögzíteni (gyorskötözővel jó lesz?)
Igazából a kérdésem az lett volna (csak nem volt teljesen érthető) hogy az ő szondája jó-e ilyen célra mert a csőtermosztát erre van kifejlesztve ez a szerkezet meg nem pont erre való
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2023
(#) Bakman válasza Fredo hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
A csőtermosztáttól csak jobb megoldások vannak. Az lenne az igazi, ha merülőhüvelyben lenne, de ha nincs, az sem gond. Kötegelővel rögzítsd a csőre és tekerj köré valamilyen hőszigetelést (kidobásra ítélt póló is megteszi).
(#) uniman válasza Fredo hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Na persze még be kéne állítanod az eléggé nagy hiszterézist is, ahogy az a "rendes" csőtermosztátokban van. Ami nem véletlenül annyi, amennyi... Bővebben: Link
(#) Fredo válasza uniman hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Tud a szerkezet olyat. Mennyit állítsak be? 0,3-10 Celsius a lehetőség.
(#) uniman válasza Fredo hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Ahogy itt írják (6...8K): Bővebben: Link
(Az előbb elrontottam a linket)
De érdekel, hogy hány fokot fogsz beállítani?
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2023
(#) Fredo válasza uniman hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Jó kérdés, nem vagyok szaki. Egy kondenzációs gázkazánra utólag telepített olyan kör ami messzebb viszi a vizet a ház távolabbi pontjaira, azért lett egy plusz szivattyú berakva, hogy gyorsabban eljusson azaz egyenletesebb legyen a hőfok a házban. Úgy gondolom, hogy minél alacsonyabbra állítom a hőmérsékletet (45 fok?) annál hamarabb kapcsol és viszi "hátra" a vizet. Jól gondolom?
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2023
(#) Fredo válasza Fredo hozzászólására (») Nov 17, 2023 /
 
Most jutottam addig, hogy beépítsem a fenti történetet. Szóval az STC-1000 termosztát hűtő funkciójára akartam csatlakoztatni a keringetőszivattyút. Az érzékelőt gyorskötözővel rögzítettem a fűtés indulásakor gyorsan melegedő elmenő csőre. Beállítottam 32 fokot 5 fok hiszterézissel a termosztáton. Bedugtam a keringető szivattyút a termosztát hűtő részére. Bekapcsoltam a fűtést. Gyorsan elérte a kívánt hőmérsékletet bekapcsolta a hűtést(kattan). A szivattyú nem indult. Szivattyú kihúz helyette hajszárító bedug. Az megy, tehát áram van benne. A szivattyút bedugom sima aljzatba: indul. Agyrém. Ezután kipróbáltam 2 hosszabbítót meg egy sima elosztót is bedugva a termosztát dugaljába. Az eredmény ugyanaz. Más megy róla (hajszárító, 1,5kW-os melegítő) de a szivattyú nem. Lecseréltem a termosztát kimenőjén a dugaljat semmi változás. A szivattyú sima "220"-ba dugva indul és megy, de ha a termosztát kimenőjébe akkor nem. Mértem a termosztát dugalját: 243 V (hálózati dugaljon ugyanennyi). Itt tartok most, ötleteim elfogytak. Eddig szerettem az áramos dolgokat mert logikus és biztos volt, de most mattot kaptam
(#) Bakman válasza Fredo hozzászólására (») Nov 17, 2023 /
 
Ez kb. akkor fordulhat elő, ha a szivattyú dugvillájában vagy a szivattyúban fel van cserélve egy vezeték a földeléssel. Valószínűleg azért működik másik dugljban, mert "fázishelyesen" dugod be, fordítva bedugva ott sem működne és mindezek mellett nincs a lakásban Fi-relé, mert az azonnal jelezné a turpisságot.
(#) Fredo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Nagyon köszi a gyors segítséget. A Fi-relé nemrég ki lett kötve mert csapkodta valami (nem ez mert ez a szivattyú nem volt bedugva eddig). A jövő héten jön a villanyszerelő visszakötni a Fi-relét akkor addig jegelem a projektet és vele megoldjuk.
(#) Fredo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Teljesen igazad volt. Kibontottam a szivattyú elektronikát és ez a kép fogadott. Megcseréltem helyesre és kész. Indul a szivattyú a termosztát jelére. Annyi csak, hogy kb. 20 perces munka helyett lett 2 óra tegnap + 20 perc ma
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2023
Következő: »»   22 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem