Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   180 / 372
(#) l48 válasza Melphi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

A mozgóhidas változatból kiválasztottad a leggyengébb konstrukciót.
Mindkét változatból vannak követendő és kerülendő verziók. Ha hungarocell felett szeretnél repkedni fénysebességgel kis munkaterülettel akkor válaszd a mozgó asztalos gépet. A közepes, robosztus, munkára való gép zömében álló asztalos. Ez a gép hobby körökben nem repked ami nem szégyen.
(#) Melphi válasza l48 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Nem értelek hogy jön ide a hungarocell, meg hogy érted hogy fénysebességél repkedni, én nem írtam, hogy rakétát szeretnék építeni?
(#) l48 válasza Melphi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Elnézésedet kérem! Kizárólag a kétféle géptipus összehasonlitását akartam érzékeltetni. Ez a téma minden hazai és külföldi fórumon is örökzöld Ezerszer kitárgyalt pro és kontra minden megeggyezés nélkül. Ezt mondjuk elmondhattam volna úgy is, hogy nem kattintok a nevedre
(#) Melphi hozzászólása Feb 6, 2014 /

De azt megtudná mondani valaki, hogy miért inkább a hídmozgatást használják komolyabb munkákra, nem az asztalmozgatást, de ne így hogy általában ez az elterjedt, hanem ha lehet érvekkel?
(#) Pali79 válasza l48 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Ha a mellékelt képre gondolsz, mint leggyengébb konstrukció, akkor hatalmas tévedésben vagy! A képen a híd, igen masszív (és drága) lineáris egységeken mozog és kétoldalt(!) hajtott orsók húzzák-vonják.
(#) l48 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Én leirtam a véleményem! Te is!
(#) Pali79 válasza Melphi hozzászólására (») Feb 6, 2014 / 1

Egyszerű! Egy 2000mm-es megmunkáláshoz az asztalt 1000-1000mm-t kell elmozgatni a híd alól, tehát ekkora helyet kell biztosítani a gép előtt és mögött. Ez azt jelenti, hogy kb 4m hely kell neki. A 2000mm-es fix asztal felett mozgatod a mondjuk 200mm-es tornyot amit kicsit meg is döntesz hátra akkor kb 100mm területet vesztesz a megmunkálhatóból.
(#) Pali79 válasza l48 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Ez igaz, de Te csak leírtad, hogy nem jó, de nem fejtetted ki, hogy miért nem jó Szerinted! Pedig az sokkal fontosabb (szerintem).
Egyébként a gyári több méteres gépek is így vannak megoldva csak más-más elrendezésbe.
(#) Melphi válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Köszönöm, erre a válaszra vártam rövid tömör.
(#) abalazs hozzászólása Feb 6, 2014 /

Ez a fogasléces megoldás tetszik. Van valakinek tapasztalata, kottyanás, kopás terén?
(#) Stewe válasza abalazs hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Fogasléc esetén mindig kell játékmentesítés. Koncentrikus tengelyű fél kerekekkel, vagy két egymás mellett levő, rugóval előfeszített fogaskerékkel kell a meghajtást csinálni.
(#) Stewe válasza Melphi hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Hobbi célra mindenki akkora helyet áldoz a lakásból garázsból amennyit tud, de mi például 2500×6000mm-es táblamérettel dolgozunk, a mozgó asztal pedig minimum a táblaméret dupláját követeli meg géphosszúságban.... ami ekkora méretnél nem mindegy.
A tömegek miatt is célszerű a híd mozgatása: 2000×5000 milliméteres 20mm-es lemez már 1,6 tonna, egy ekkora darab masszív megfogatásához (és a forgácsolóerők alakváltozás nélküli elviseléséhez) alkalmas merev asztal a mi esetünkben 5,5T mozgó tömeget eredményezne, amit csak nagy nagy teljesítményű és drága hajtásokkal illetve motorokkal lehetne 10-12 méteres gyorsjárati sebességgel mozgatni. Nagy méretnél általábana portál mozog, még akkor is, ha gentry tengellyel mindkét oldalon kell motor, és mozgató szerkezet..
Álló asztal esetén egyszerűbb a forgács- és hűtőfolyadék eltávolítás is, mert amit odaviszünk, össze kell gyűjteni, és ismét a tartályba kell juttatni.
Maga a mozgatás fizikai kialakítása is könnyebben valósítható meg, nem mindegy, hogy egy merev zárt asztal alatt van a motor, fogasléc/golyósorsó, vagy a gép oldalán egy könnyű burkolat mögött könnyen hozzáférhetően.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
(#) Stewe válasza Melphi hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Extrém méreteknél (például a termikus vágóközpontunk munkaterülete 5000×18000) lehetőség van az egyik munkadarab cseréjére, míg a gép a másikon dolgozik, ez mozgó asztal esetén nem csak lehetetlen, de tilos is!
(#) Melphi hozzászólása Feb 7, 2014 /

Értem köszönöm a hozzászólásokat, ebből le is tudtam szűrni, hogy igazából amire nekem kellene a gép, ott mindegy hogy mi mozog.Legalább ez a rész már kitisztult a fejemben.
(#) Pali79 hozzászólása Feb 11, 2014 /

Érdekelne a hozzáértők véleménye az olyan LTP kártyákról amiben nincsenek a kimenetek optóval leválasztva csak a bemenetek. Kicsit fura nekem, hogy még a vacak kék kínai vezérlőben is van a kimeneteknél optó (jó sz@r, de van), de ezeken a kártyákon nincs.
(#) progee hozzászólása Feb 12, 2014 /

(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

A TTL rendszeren belül nem feltétlenül kell optós leválasztás. A gond abból szokott adódni, hogy a csatlakozótól már más a táplálási körzet. Ha egy vezeték megszakad, vagy zárlat keletkezik, az visszahathat a PC-re is - emiatt jobb az opto. Végülis a cnc nem egy fix gép - mozog, rezeg. A kínai vezérlők meg jó koppintások - ha jó volt amiről másolták - jó a végeredmény is. Nem mellesleg - jobb a zavarvédelme is az optós kártyáknak.
(#) kameleon2 válasza progee hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

A terminátor 2 című film ugrott be egyből róla: ".. a robot - sohasem panaszkodik, nem fárad el, csak teszi a dolgát...."
(#) abalazs hozzászólása Feb 15, 2014 / 1

Alakul a cucc, készen van a marós kolléga. Mégis meg lehet ezt csinálni szimpla marással, nem kell ide lézer, meg vízvágás. Íme az eredmény.
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Zsír! Szabad érdeklődni mennyi fájt ez így?
(#) kameleon2 válasza abalazs hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Na ez engem is érdekelne.... Mármint a piszkos anyagiak....
(#) abalazs válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Ez igy ahogy a képen van 40e Ft. Az anyag megvolt.
(#) nzozz válasza abalazs hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Mármint csak a munkadíj volt 40 000Ft?
(#) abalazs válasza nzozz hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Igen. Ez ennyi. És még azt mondom, hogy árában volt. Nagyon sok ember nem is vállalta. A vizes vágás lett volna magában 18000Ft. Ugye azt még körbe kell marni, könnyítések, csapágyfészek, furatok. Az sem lett volna olcsóbb.
Végül is ezt már "csak" össze kell legózni.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2014
(#) Zoli_bácsi válasza abalazs hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Én nem könnyítettem volna ki a hidat. Szerintem kár volt. Minél nehezebb, annál masszívabb, annál kevésbé rezonál.
(#) abalazs válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Sokat gondolkoztam ezen a könnyítésen, először még jobban ki volt könnyítve, ez már vastagított. Így is félek, mert maga a híd nagyon nehéz lesz.
(#) sunraw hozzászólása Feb 16, 2014 /

Itt tartok a "nagy" géppel. Működik szépen, egyenlőre még nem tévesztett. A lézert hamarosan bekötöm és már csak az elszívást kell megoldani.

gép.jpg

(#) Pali79 válasza sunraw hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

A pontosságot így azért nem lehet megmondani. Kell egy rögzített mikrométer és az mozgassa a mechanika. Ha 100-ból 100-szor századon belül lesz, akkor már jó.

Az orsó és a többi része innen van?
Következő: »»   180 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem