Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   326 / 1002
(#) adapter hozzászólása Márc 5, 2014 /

Sziasztok,
Van nekem egy kapu csengőm, két darab kék vezeték a falban gondosan leszigetelve szerintem még nem is volt bekötve. Olyan problémám van, hogy nem tudom hol végződhet ez a két vezeték, jó lenne már végre bekötnöm a csengőt.
Hogyan tudnám megkeresni hogy hol végződik?
Valami nagy frekis adóval amit ráakasztanék a vezetékre esetleg amit valamilyen vevővel ( zsebrádió?) megtalálhatnék......
( majdnem ilyenem van, de az minden vezetéket/fémet vasalatot megtalál...
A guglival nem volt szerencsém..)
(#) Szirty válasza adapter hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

(#) adapter válasza Szirty hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Igen, ilyesmire gondoltam...
Így már találtam is valamit:
Erről mi a véleményetek?

TestBoy.pdf

(#) kameleon2 válasza adapter hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Szia! Nekem van ilyesmi gyári trackerem. Ha megosztahtok egy negatív tapasztalatot: a 9V-os elem a legrosszabb választás. Állandóan lemerül és mindig a legrosszabbkor. Én valamilyen bika akksira építeném inkább. Egy 1,5V-os ceruzaakksi is tud 8A-t simán. Igazán jó ötletem nincs a kiváltására, bár 2 ceruzaelem és egy DC-DC stepup konverter jó lehet
(#) .colin válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Földelőrúdnak megfelel 10es köracél 1,5m hosszú rúd? És innen 6os zöld-sárga kábel az elosztóhoz.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) papo69 válasza adapter hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Nekem van egy erre való müszerem, ha Pesten laksz akkor segíthetek ebben. Írj a mailomra
(#) papo69 válasza .colin hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Semmiképpen, rendes földelőszondát vegyél amire rá van hegesztve 8-as rúd.
Valamint hosszabb kéne.
(#) .colin válasza papo69 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Ilyen? Jó lesz?
(#) kameleon2 válasza .colin hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Általában keresztföldelő a jobb (kereszt alakú felülnézetből, nagyobb a felülete), de talajadottságoktól is függ. Az, hogy jó-e ? Majd a műszer mondja meg a végén.

Ahogy irták olyat keress ami X alakú, nagyobb a felülete. Jó földelést csinálni nem könny, van olyan, hogy több szondát is le kell verni. Utána valóban kéne egy műszeres mérés , amit el szoktak hanyagolni.

Műszerem sajna nincs.

Elmesélem, hogy mi történt 2 órája velem, egy ismerősnél a fészer végében kellett összekötnöm 3 db kábel egy dobozba. Nem áramtalanitottam le, véletlen a föld, és a fázis összeért, és szikrázott. Viszont nem verte le a kismegszakitót. Ennek örömére, már szándékosan is összeérintettem, húzott egy kis ívet, továbbra se verte le.
Kiderült, hogy egy helyi szondácska látta el a fészerben a földelést.
Persze ha ebből azt a következtetést vonnád le, hogy így "parasztosan" ellenörizhető lenne a földelés ellenállás értéke azt cáfolnám. Egy sima feszmérőd azért csak van?

Az van persze.

Akkor mérj egy 2 kw-os fogyasztóval feszültségesés, és vedd elő az O[i][/i]hm törvényt.

Értem. Köszönöm!
Nemrég vizsgáztam inkább kérdezek mint hogy hülyeséget csináljak.
Lenne még 1 kérdés: Itt

Földkábel a mérőszekrényből az oszlopra, (védőcsővel 3 méterig)ott egy szekrényben kötés.

Ha fennt van az oszlopon a földkábel akkor oda minek szekrény? Légkábel megy az épülethez.

A levegőben nem illik megkötni.

Azt tudom. És ami az oszlopra felmenő védőcső az milyen legyen?

KPE cső

Köszönöm szépen a segitséget!
(#) .colin válasza .colin hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Még lenne eggy. Elnézést a sok kérdésért. A védőcsövet távtartóval kell odafogatni?
(#) papo69 válasza .colin hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Szebb lenne úgy, de ha hilti szalaggal simán odakötöd az is beleférhet.
(#) ötfelezős válasza .colin hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Földelésnél nem igazán számít a földelő keresztmetszetének alakja, felülete. Benne van ugyan a képletben, de elég kicsi a hatása. Már persze, ha egyforma földelőket hasonlítunk össze, nem pedig rudat a gömbbel, stb.
Ami számít, hogy mennyi idő alatt tűnik el a földelőevő szörnyek hatására. Ebből a szempontból viszont a legnagyobb keresztmetszethez tartozó legkisebb felület és legnagyobb vastagság az ideális - kör.
Függőleges földelőnek ma az előírás acélnál minimum 16 mm átmérőjű, csak horganyzott alkalmazható. A felvezetés legkisebb átmérője meg 8 mm lehet, ha nincs védelme mechanikai sérülés és rozsda ellen. Én a felvezetést korrózió ellen védeni szoktam, mert télen a fagyhatár fölötti rész úgysem számít az ellenállásban.
(#) Atis41 válasza papo69 hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Másztál már úgy oszlopra hogy az oda csavarozott védőcsövet kerülgetni kell felfele és lefele hát nem egy nagy élmény .
Kívánom aki így csinálja az saját Maga csinálja meg a kötést, át feszítést az oszlopon.
(#) papo69 válasza Atis41 hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Öszinte leszek életemben 1szer használtam mászóvasat. Inkább létráztam ha kötni kellett.
(#) Etniesboy15 hozzászólása Márc 7, 2014 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy : hogyan lehetséges megoldani azt hogy van 3 darab villanykörtém abból 2 állandóan világít a harmadik meg csak akkor kapcsoljon be amikor a két izzó valamelyike kiég. Lehetséges megoldani plc vagy más nagyobb költségű dolog nélkül?
(#) kissi válasza Etniesboy15 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Milyen izzók ( hálózati v. gépkocsi ) ?
(#) Etniesboy15 hozzászólása Márc 7, 2014 /

Hálózati. 60wattosak.
(#) kissi válasza Etniesboy15 hozzászólására (») Márc 7, 2014 / 1

Azt kellene figyelni, hogy működik-e. Ezt megteheted áram, hő vagy fény ellenőrzésével, ezek közül egyikhez se kell PLC ! Pl. sorbakötsz velük egy-egy 22 ohm / 2-3 W-os ellenállást, aminek a feszültségét egy optokapus elektronika figyeli és azzal működteted a 3. izzót ( persze azért kellenek elektronikai ismeretek ennek a megalkotásához, most konkrét rajzot nem tudok hozzá, de ezen az elven elindulva megoldható).

Mi lenne ez, keltetőbe fűtés ?!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Következő: »»   326 / 1002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem