Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   182 / 372
(#) abalazs válasza vanzerr hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Érdemes bizony! Én nem bántam meg, hogy emellett döntöttem. Csak nagyon sok minden nem egészen tiszta még a beállításokkal. Jó volna a szoftverről valami magyar leírást találni.
(#) hvrobi hozzászólása Márc 24, 2014 /

Helósztok lenne egy kérdésem a témával kapcsolatban.
Olyat lehet e csinálni hogy én egy "HP Deskjet 1050"-es gépet szedtem szét és abból a vezérlőt nem lehet valahogy felhasználni?? Én arra gondoltam hogy valahogy lebutítani úgy hogy ne kezdjen bele az ellenőrzésbe vagy ha még is akkor ne blokkolja magát ha hiba van, vagy egy olyan cnc progi amivel rá lehet csatlakozni a nyomtató vezérlőjére és beállítani hogy melyik motor melyik tengely.
VÁLASZOKAT ELŐRE IS KÖSZI!!
(#) Pali79 válasza hvrobi hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Hát szerintem halott ötlet. Az LPT portos vezérlőprogik egyszerű alacsony-magas szintekkel vezérelnek, egyszerű mint a faék, viszont stabil is. Az USB vezérlők már összetettebbek, sokkal több I/O van rajtuk. Egy cél vezérlőt átalakítani nem biztos, hogy egyszerű feladat és valószínűleg meg sem éri kínlódni vele, mert egy A4988 vezérlőt már 1500.-ért megkapsz. Ez könnyen illeszthető mindenhez.
(#) hvrobi válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Akkor marad a házi maked módszer
Azért köszi a választ
(#) djloui hozzászólása Márc 25, 2014 /

Sziasztok, nem tud valaki olyan programot amivel olyan G-kódot tudok csinálni hogy körbemarja a betű körvonalát utána pedig kiszedi a közepét is? Feliratozáshoz kellene.
(#) hvrobi hozzászólása Márc 25, 2014 /

Egy kérdés még.
Valaki tud e nekem adni egy olyan kapcsrajzott ahol X, Y, Z, tengely van és képes a nyomtatók ben lévő szallagos érzékelőt kezelni.
Meg ha van rá mód ne kelljen pic-et programozni mert az még nem megy :-$
(#) Pali79 válasza djloui hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Cut3D
(#) Thowra válasza hvrobi hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Üdv!
Mekkora gépet tervezel építeni?
Léptetőmotorhoz ezek vannak:
Motormeghajtónak jó pl L297, 298 páros.
Komolyabb felbontást pl TB6560 ic tud.
lehet kapni komplett vezérlőt is ami 3 tengelyt vezérel + relé + bemenetek.
A fejmozgató motor egy servo motor aminek a szalag az encodere.
Nehezebb meghajtani, szinte biztos, hogy kell hozzá valamilyen mikrovezérlő.
(#) Thowra válasza Thowra hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

lemaradt, hogy kapcsolást találsz az adatlapokban és az ic típus alapján neten rengeteg jó rajz van.
(#) hvrobi válasza Thowra hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

És ezt a TB6560-as ic-t ezt felkell programozni vagy már alapból fel van?
(#) Pali79 válasza hvrobi hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Azon nem programozni kell, hanem beállítani, meghatározott lábra megfelelő ellenállásokkal pl. De ha megnézed az adatlapját okosabb leszel!

Ha még mindig a nyomtatóból bontott dolgokkal operálsz akkor olcsóbb az A4988-ra épülő vezérlés, abban meg van minden csak be kell kötni. Bővebben: Link
(#) hvrobi válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Ez tök jò lenne főleg hogy nèmetben lakok de ezt hogyan lehet össze kötni pc-vel??
Meg ez tudja vezérelni az encodert?
(#) Pali79 válasza hvrobi hozzászólására (») Márc 26, 2014 / 1

Húha! Úgy látom elején kell kezdeni a dolgokat. Előre is bocsi mindenkinek de ez szerintem nem lesz rövid.
Először is azt kell eldönteni milyen cnc szoftvert akarsz használni, illet, hogy a gépeden van-e párhuzamos port. Ha van akkor két út van. Az LPT portra a legnépszerűbb program a Mach3. Nem megyek bele, találsz róla bőven leírást a gugliba. Ehhez kell egy ún. leválasztó kártya amit szintén megvehetsz készen is Bővebben: Link (csak a példa kedvéért, rengeteg féle kapható), de házilag is elkészíthető ha nem akarod mind a 6 tengelyt hajtani.
Ennek a kártyának a megfelelő csatlakozásait kell összedrótozni a vezérlővel, azt pedig a léptető motorral, adsz neki tápot és már megy is.
A másik út az USB kártya( Bővebben: Link), ehhez többfajta szoftver létezik. Ezt inkább megvenni érdemes, adnak vele szoftvert is. Utána ugyanúgy csak össze kell drótozni, táp és kész.

LPT-s megoldásból van jó áron kisebb motorokhoz jól használható komplett megoldás is: Bővebben: Link
Ezt csak bedugod a gépbe, rákötöd a motorokat, táp, és már megy a 3 tengely. Ettől egyel jobb, de drágább is a csak "piros vezérlő"-ként emlegetett vezérlő (Bővebben: Link) ami jobb alapanyagokból készült és ezáltal gyorsabb is, de a többi paramétere megegyezik a "kék" verzióval.
Persze vannak más megoldások is, de kezdetnek ez is jó. Kb mindenki úgy kezdi, hogy megveszi a legolcsóbb megoldást, rengeteget tanul belőle, főleg a hibákból és közben kialakul benne, hogy mire is szeretné használni a gépet. Akkor lehet majd konkrétumokról beszélni. Általánosságban elmondható, hogy a gép növekedésével exponenciálisan nőnek a beruházási költségek. Egy 3 Nm-es léptető általában bontottan is 3× annyiba kerül mint a pici 1 Nm-es társai. Nagyobb feszültségen működik optimálisan, ezért drágább a tápegység. Az olcsó vezérlők általában 30V-ig működnek, 45V-ig még normális áron lehet beszerezni, e fölött már nagy ugrás van az árban.
Kezdetnek nagyjából ennyi.
(#) hvrobi válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Úúhhh köszi a választ ezzel már el tudok indulni
(#) Thowra válasza hvrobi hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Esetleg ezt is megnézheted. Nekem nagyobb motorokat is szépen vitt, jobban mint a 'kék' vezérlő.
(#) Pali79 válasza Thowra hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Tegyük hozzá, hogy ez csak 1 db motort tud vezérelni, értelemszerűen 3 tengelyhez 3 db ilyen kell.
(#) Thowra válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Ez így van.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Hello

Ilyet még nem láttam. Nagyon tetszik is a mérete miatt. Na de mit tud ez pontosan? Ismered?
(#) Petjaa válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Helló!
Amit tud az max 35V és 2A. Tud ezen felül mikrolépést is 1/16-ig. Step, dir bemenetű. Ezen felül még van benne túláram és túlfeszültség védelem is. Szerintem a 2A-hez hűtőborda már kelleni fog.
Üdv Petjaa
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Hali! Nem ismerem pontosan vagyis nem volt még ilyenem, de olvastam róla és jókat írnak. Kb azt tudja mint a TB6560 csak picibe. A sárga fórumon kínál nemrég valaki ilyennel épített komplett 4 tengelyes vezérlőt 10-ért.
Sir-nyeteg is csinál ilyen chipre épülő vezérlőt (Bővebben: Link) csak hát sajnos elég drága itthon. Ha csak a chipet vesszük az is majdnem 2000.-
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) emmzolee válasza Petjaa hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Frankó kis cucc. Kössz. Ezzel lehet pici vezérlőt csinálni.
Az MS1 MS2 MS3 RST SLP mire való?
A step dir vezérlésnél az nem szokott kelleni.
Ehhez is kell leválasztó kártya?
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

MSx - mikrolépés beállítás, RST - reset, SLP- sleep

A4988 adatlap

Kell hozzá leválasztó, mint bármelyik másik vezérlőhöz.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) pipi hozzászólása Márc 27, 2014 /

Sziasztok!
Van pár nyomtatóból bontott kisebb nagyobb léptetőmotorom, hogyan lehetne megállapítani mekkora árammal illik hajtani? 4 ill. 6 vezetékesek (bipoláris vezérlővel lenne hajtva)
Köszi
(#) Pali79 válasza pipi hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Legkönnyebben próbával. Hajtod mondjuk 1,5-2A-rel, ha mondjuk 10 percen belül nagyon melegszik a motor akkor visszább veszed. Ha nem melegszik akkor mehet finoman feljebb.
(#) pipi válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Hali!
Igy próbálgattam már én is, csak valami "tudományosabb" módszerre gondolnék.
Nehéz eldönteni mennyire meleg az ami még normális a motornak.
Köszi
(#) Pali79 válasza pipi hozzászólására (») Márc 28, 2014 / 1

50 fokon még nem lesz baja, az már jó forró megfogni. Ha semmi adatod nincs a motorról akkor elég nehéz, mert a tekercs ellenállását meg lehet mérni, de ha nem tudod, hogy mekkora feszültséggel kéne számolni akkor azzal nem sokra mész.
(#) pipi válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Az ellenállásukon kivül nincs más infóm. Nem tudom lehetne-e valahogy szkópolni az áram jelalakot, hátha következtethető belőle valami..
Köszi
(#) Zoli_bácsi válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 29, 2014 / 2

Szerintem is ez a legjobb módszer. Annyival egészíteném ki, hogy kezdetben 24V-ot próbálj meg, aztán mehet az is feljebb, max 30-35V-ig Az áram értékből adódik a nyomaték, a feszültség értékből pedig a sebesség.

Fontos!

Ha túl nagy árammal hajtod a motort, akkor túlgerjesztett lesz a vas és gyakorlatilag a mágneses tér nem tud összeomlani adott időn belül, és ez úgymond fékezni fogja a motort. Magyarul nyomatékot veszít. Ugyan az a jelenség fog előjönni, mikor kicsi az áram. Tehát a kísérletek alkalmával meg kell találni a legnagyobb nyomatékhoz tartozó áram értéket.
(#) pipi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Köszi
(#) emmzolee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Ezt a jelenséget én is észre vettem. Ki lehet találni, hogy mekkora árammal lehet egy motort jól hajtani. Ehhez hozzá jön a vezérlő áram lecsengés beállítása, meg minden. Az a lényeg, hogy a motor ne fűtsõn és minél gyorsabb tudjon lenni.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
Következő: »»   182 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem