Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   151 / 283
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Máj 1, 2014 /

A kapcsrajzbol hamar kiderul. Ha ranezel latod, hogy hulyeseg. De tapasztalatbol is az...
(#) bbalazs_ válasza ufi hozzászólására (») Máj 2, 2014 / 1

Azt akkor mashonnan kapja.
Mindegy, keress valahonnan 5V-t, aztan kosd be direktben az engedelyezo labra. Lehet 1K-n keresztul is.
(#) didyman válasza tomipap hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Van pár nagyon ritka kivétel, Sonynál is. Meg a mobiltelefonok, tabletek nagyjából mindegyike ilyen, akku nélkül nem hajlandóak művelni semmit sem. Ha nem a kapcsolástechnika miatt, akkor azért, mert nem tud kommunikálni az akkucsomaggal és azért.
(#) arion válasza didyman hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Köszi... valami ilyesmit rebesgettek nekem is. A mérés során viszont kiderült, h a gépben az első bemenő Fet-en van, a másodiknak már csak a bemenő oldalán van villany, a kimenő oldalán viszont semmi. Ezért se töltés se készenléti fesz, se visszajelzés, semmi sem működik.
Nézegettem a rajzot, szerintem a készenléti áramköröknek minimum illene működnie...Arra gyanakszok h a töltésvezérlő egyáltalán nem működik, és ha jól értelmezem az áramkört ez kapcsolná a második FET-et azaz villanyt az áramköröknek.
(#) tomipap válasza didyman hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Ezzel nem teljesen ertek egyet. Tabletek amik eddig nalam jartak mind indultak akku nelkul is. A legtobb tablet (nem csak a noname cumok) nem tartalmzatak speci akkut. Azaz nem kommunikaltak az akkuval. Cellakivezetes - toltoelektronika aztan annyi. Nexus 7, Samsungok, Medionok eddig nekem mind indultak akku nelkul. Kinai cumok is kivetel nelkul. PiPo, Aigo stb.
Persze kivetelek mindig vannak. Aztan meg gyartobol is annyi van mar, hogy lehet, hogy csak egyszeruen pont mas tipusokkal van dolgunk.
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

3V 5V kellene, hogy legyen alapbol az biztos. Merj ellenallast masodik FET S es D labain testhez kepest. Ha nincs utana zarlat akkor en kezzel szoktam athidalni a FET-et, hogy megnezzem mi tortenik utana. Ha rogton van 3V 5V akkor kideritem mi okozza a FET nem indulasat. Altalaban zarlat valahol. Par napja CPU core fesz FET -volt zarlatos egy Acer 5742 lapon es a miatt nem nyitott a FET.
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Épp ezt tettem... a nem indulo FET kimenetén 40 ohmot mérek a földhöz képest.. most jön a nyomozás h mi a hibás alkatrész.

Meg lesz gyorsan. Merd vegig az osszes tekercset testhez. Ott lesz valamelyik kor a ludas szerintem.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Meg is van.. sajnos két áramkör is zárlatos és félek nem jó jel, h pont az nvidia chip feszültségét előállitó az egyik.... sajna az nvidia chipre, a gap pad alá vastagon odakentek valami ezüstszinű trutymót ami leszedni is alig tudtam.. félek h zárlatossá tette chipet...

meregess ra a chipen levo kondikra, hogy van e zarlat. Messze nem biztos am, hogy a GPU meghalt. Valahol nagyon erzekeny joszagok ezek de masik oldalrol szerintem neha meglepo, hogy miket kibirnak. Szoval pucold le, javitsd meg a zarlatos koroket aztan hatha elindul. Ha nem szivatos a zarlat akkor innen mar csak egy ugras az egesz.
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Sajnos az ICH8M tetejét is összekenték ezzel a trutymóval.. és a chipen lévő több kondin is zárlatot mérek, valamint az nvidia tetején lévő kondikon is. Az NV-VDD zárlatos, kivettem a tápáramkörében lévő tekercset. Valamint az 1.05V is zárlatban, itt is kivettem az áramkörben lévő tekercset. Van közel 100 kondi a környékén.. igy feladom, ehhez már nincs eszközöm, hogy a hibás kondit megtaláljam vagy ha kiderül a chip hiba akkor azt kicseréljem....
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Bocs elírtam. Nem az ICH( hanem az intel 965 chip tetejét kenték össze. Az ott lévő kondikon is zárlatot mérek, viszont felmerül egy kérdés, légyszi segitsetek. Mi a zárlat és mi a normális jelen esetben?
A DC batout ponton ami a fő tápvonal, 60 Ohm-ot mérek. Az NVIDIA tápjában kb 35 Ohm-ot.
Az 1,05 V-os tápvonalban pedi 5,9 Ohm-ot, ez utobbi vszinű a totál zárlat. A földpont a DC tápaljzat negativja volt.
(#) didyman válasza arion hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Ezek tök normálisak. A hidak, GPU, CPU tápjában pártíz Ohm szokott lenni, Alw ágakon pár Ohm-gondolj bele, 1,05 V-on a kb. 5 Ohm alig 200 mA áram, nem olyan rettenetesen sok az üzemi érték aljának. A hővezető paszta, amíg a GPU magján van, addig nem tud mit zárlatba vinni, ha egyáltalán vezet (az, hogy ezüst színű, még nem jelenti ezt). Az NV GPU tápjának felső oldali (19V felőli) FET-je ül zárlatban, az a hiba. El szokta vinni magával a PWM vezérlőt is elég gyakran.
(#) Janaboy válasza didyman hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

A képen jelölt alkatrészen mértem folytonosságot és sípolt a multiméter! Ha ebből nem derül ki semmi, akkor nem tudom, hogy pontosan hogy derítsem ki a zárlat okát! Esetleg ha segítenétek bővebben azt megköszönném!

lap.jpg

(#) eyess válasza Janaboy hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Ha az sípol , akkor az jó , és ha jól látom , akkor az egy induktivitás ami sípolni is fog.
Mi is a probléma tulajdonképpen ? Vagyis zárlat van ahogy írod , de ez miben nyilvánul meg ?
(#) Janaboy válasza eyess hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Ebben a hozzászólásban megtalálod:
Bővebben: Link
Ha esetleg ettől többre vagy kíváncsi, kérdezz nyugodtan!

Értem nos a kérdésem a táp , illetve a töltő az biztosan jó ?
Illetve ki tudod e próbálni , úgy hogy az akkumulátorát leválasztod , és csak a tápjával üzemeled be a gépet , hogy úgy van e melegedés.
(#) asdmin válasza Janaboy hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Fogj egy labortápot, akaszd rá jó nagy árammal, ami füstöl, az rövidzáras. A feszültség viszont ne legyen több, mint kéne.
(#) eyess válasza asdmin hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Nem biztos , hogy jó a kamikáze megoldás , mert lehet más is oda lesz. Akkor aztán biztos vége a gépnek.

Semmiben se lehetek biztos sajnos..a táp a feszültséget adja, de most nincs kéznél másik gép, amivel ki tudnám próbálni, hogy valóban jó-e! De feltételezzük, hogy jó!
A melegedés csak a táp bekötés esetén van (úgy nem néztem a melegedést ha akku rajta van). Az akku valószínűleg teljesen le van merülve!

Azért kérdeztem , mert a bekarikázott alkatrészed az egy P csatornás Power Mosfet.És vagy a töltő áramkörben van , vagy a gép más áramkörében , ami , ha tegyük fel zárlatos akkor elviheti a táp feszültségét.
A táp milyen paraméterekkel rendelkezik ?

A fekete zsinór, amit látsz, az maga a tápcsati, ennél a laptopnál így oldották meg! 19V 4.74A!

Ok a tápot ha méred csak külön meg van a 19 volt ?
Ha meg van terheld le mondjuk 24 voltos izzókkal , vagy sorba kötve 12 voltos izzókkal , és kb 60W legyen az izzókkal a terhelés , és akkor mérd meg a tápot , ha akkor is tudja a táp hozzávetőlegesen a 19 voltot , akkor a táp az jó.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014

A 19V megvan, még annyi érdekesség, hogy van egy FuSi laptop tápja, aminek kisebb a teljesítménye, csak 3.25A (de 19V), és ott nem melegszik fel az a két alkatrész, mint a másiknál, viszont a gép így se jó! Na most ennek, ha jól gondolom az lehet az oka, hogy nem ad le kellő teljesítményt a FuSi, tehát ha ebből indulok ki, akkor szerintem a táp jó!
Most nincs kéznél sajnos 24v-os vagy 12 voltos izzó, de majd szétnézek!
(#) Kovidivi válasza asdmin hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

Szia. Ezt gondold át. Ha összeég egy FET, mondjuk 0.05ohm-ra, te ráraksz 3A-t labortápról, akkor hány V fog esni a FET-en, és ez hány Watt disszipáció? Segítek: minimális. Amit te akartál, azt elérheted, ha egy akksit használsz labortáp helyett.

Igen valószínű .Akkor nem marad más hátra mint ellenőrizni a 4835GM alkatrészt.

4835GM.PNG

Hát asszem itt fogom átadni egy szakembernek a terepet, mert gőzöm sincs, hogy ezt hogy kell kimérni és nem szeretnélek leterhelni titeket a hülyeségeimmel ! De köszönöm a segítséget!

Szívesen , és tedd , amit jónak látsz.
(#) Deepthroat hozzászólása Máj 5, 2014 /

Üdv mindenkinek!

Sajnos én csak összecsavarozni tudom a különböző alkatrészeket és PC lesz belőle. De amivel most találkoztam meglepett. Egy Asus X59SL laptop, ami ideig óráig működik, aztán semmi. Ez állítolagos BGA, LCD panel és billentyűzet csere után történt. A "nagyjavítás" után működik is. Teljes adatállomány átmentése - egy új gépre - után egyszer csak lefagy (1-2 óra használat). Újraindítás után nemsokkal ismét. Aztán már a bios is fagyogat. Aztán semmi sem indul, csak a winyó. Szétszed, összerak. Fagyás boot közben, aztán már a bios fagy le ismét, aztán megint semmi. Fél év pihenés után portörlés és ismét jól működik a gép. A DVD tálca kinyitása után betölt a bios, aztán bebootol. Autómatikus frissítések telepítése (XP), rendszerellenörzés. Több újraindítás után egyszer ismét fagyás. A korábban ismertetett állapot, mígnem biosflash hiba szerű jelenség. Csak zúg a venti meg felvillan a winyó led és vége. Mindegy, hogy akkuról, akkuról és töltővel, vagy akku nélkül töltővel megy (vagyis nem megy). Egy nap pihentetés és töltés után ismét bebootolt az OS, majd lefagyott. Szétszedés után szívhattam a fogam, mert csak tantál kondik vannak benne, amin nem látszik sérülés, de máson sem. Ha valakinek van valami érdemi ötlete, annak azt előre is köszönöm!
(#) arion válasza didyman hozzászólására (») Máj 5, 2014 /

Kivettem a tekercset és a fet felől minden jó, a zárlat sajna a gpu irányában van.. és az a bajom h azt nem tudom behatárolni....
Következő: »»   151 / 283
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem