Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Phonic Firefly külső usb-s hangkártya javítása
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Inhouse válasza Rober_4 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /
 
Azt már jó idegekkel, nagyító alatt, tűhegyes Weller-rel talán meg lehet csinálni.
(#) Rober_4 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 20, 2014 /
 
A tűhegyes weller, nagyító alatt, meg az idegek még csak-csak, de ez a talán nem biztos, hogy összejön.
(#) Rober_4 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Igen néztem én is, hogy a mintavételezési frekvenciával függ össze az M1 M0, de nem találtam még meg, hogy mi állítja ezt, de még keresem. (valószínűleg a processzor).
A 9. lábra nem volt még értékelhető mérési eredményem, ezért nem írtam még róla. Este rámérek.
Ez az órajel leterhelés nagyon hihetőnek tűnik, magyarázná a tápegység melegedését is. A szkópos mérés választ ad rá.
Mindenképpen köszönöm a segítségeket, és a segítségfelajánlásokat!
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) Rober_4 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
A resetneg lábon 3.3V van.
Az m0 és m1-lábakon szintén 3.3V feszültség van, és ezek nem változnak annak ellenére sem, hogy több mintavételezési frekvencia beállításnál is rámértem a készülékre. (ugyanis a számítógépen tudom változtatni a mintavételezés sebességét, gondolom a D/A átalakító, ezt tökéletesen veszi mert szól a zene a kimeneten, és a készülék mintavételezés kijelzése sem tűnik hibásnak, azaz rendben mutatja a megfelelő értéket.)
Laikus véleményem szerint, az M0 M1 lábakon kellene a mintavételezés sebességéhez igazítani, az A/D átalakító sebességét. De az azokon lévő feszültség nem változik. 3* is lemértem, nem értem a dolgot.
(#) Rober_4 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Igen ott van, mérhető hallható, és szerintem egy kis egyen összetevő is van rajta, ha jól mértem 2,5V az 5V fele.
Beviszem a suliba rámérek szkóppal szerintem már holnap, vagy pénteken.
(#) Rober_4 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Megcsináltam a mérést, elmondom a tapasztalataimat.
A benti szkóp 1mikrosec-állásában tudtam mérni, a képeken egy osztás 1V.
Mind a négy értékelhető mérés azonos állásban van.
-Az lrck jel kiértékelése a legegyszerűbb, itt gyönyörűen látszik, hogy a 3.5V-os jel hol alacsony hol magas szintre vált, annak eredményeképpen, hogy a Left vagy a Right csatorna adatait küldi ki az A/D. Ezt a jelet a processzor állítja elő. Minősége nagysága szerintem megfelelő, és jó viszonyítási alap a többi elszinthez.
-A sclk jel kellemes nagyságú sűrű frekvenciájú, megfelelőnek tűnik. Ha jól gondolom ez az órajel, slave módban. Feszültsége kb 0 és 4.5V tartományban változik.
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
A soros kimenettekkel viszont már nem voltam ennyire elégedett:
-sdout1, sdout3, sdout4-nél semmilyen kimeneti jelet nem mértem. Ugye a 4 icből az 1. 3. és a 4.
-sdout2-n viszont látszott, hogy gyönyörűen pattognak a bitek. Még azt is megcsináltam, hogy a 3-as bemenetre tettem egy üres kábelt, és ahogy megfogtam a végét, ilyenkor ugye búg az erősítő, és gyönyörűen látszott, hogy a byte értéke változott, és a nagyobb helyiértékű bitek is magas szintre váltottak. (Ez azért nekem felért egy jó moziélménnyel, ajánlom mindenkinek kipróbálni! Sajnos videót nem tudtam róla készítenii, de a képen látszik.)
Viszont a jel kicsinek tűnik. Összességében fél voltot is alig ér el.

sdata2.jpg
    
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Az mlck-nál Nagyából az sclk val azonos frekvenciájú, de hozzá képest eltolt fázisú jel volt található. Rendelkezik kb 1,2V egyenáramú összetevővel, és ezen változgat egy háromszögszerű jel. Feszültsége csúcstól csúcsig lényegesen kisebb. A képen látható.

Tehát összességében megnyugtató, hogy legalább a második A/D-m a 3-as és a 4-es bemenetekhez tartozó működik. Viszont a kimeneti jel erősége kevésnek tűnik. A másik három A/D kimenetén semmi nem volt mérhető.

mlck.jpg
    
(#) Rober_4 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Azért a környezetemben nem nagyon hemzsegnek azok az emberek akik ki és betesznek egy felületszerelt csippet, de lehet, hogy csak nem látom rajtuk a buszon, hogy ők tudnak ilyet, pedig még kettővel is elbírnak egyszerre...
Úgy látom, hogy te Budán laksz, egy darabig nem járok arra, de úgy is megrendelek legalább egy db AD-t és ha addig nem találok valami megoldást, akkor rádírok privátban.

Ha legalább már sztereóba tudnék felvenni vele, már az is nagy segítség lenne. Most azon töröm a fejem, hogy hogyan tudnám őket kikötni, vagy lecsatlakoztatni a tápról valamilyen úton módon, illetve az sdout2-es kimenetet el tudom egy átkötésnél vágni. Ha a jelalak megnőne, akkor az A/D után lenne a hiba, azaz a processzorrész terheli le, ami szerintem azt jelentené, hogy kuka az egész, mert hát ha a dsp bemenete szar, akkor nem nagyon lehet mit csinálni. Legalábbis a 2. ic-nél. Esetleg átkötni a másik 3digitális bemenet közül valamelyikre, hátha ott épp a dsp lába. De ez most még nagyon fiktiv.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) Rober_4 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Nem gányolom szét, attól ez a projekt fontosabb.
Viszont van egy hely ahol, a legtöbb adatvezetéket elérem, és oldalcsípőfogós nagyságrendekben lehet velük dolgozni. Majd este felteszek fotót róla. Ezen a helyen amit elvágok simán vissza lehet forrasztani.
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Máj 25, 2014 /
 
Az ígért képek az alaplap, és a processzorrész közötti átkötésről.
Közben elvágtam rajta, (ez még nem látszik a képen ) az sdata2-t és az sdata3-at. Keresztbe kötögettem őket, hátha megszólal valami. Sajnos nem jártam sikerrel. Zene nem ment át. Így maradt mindkét átkötés elvágva, hogy holnap mérni tudjak. Viszont mindkét procihoz menő bemenetet óvatosan megérintve (másik kezem gépházon, és nincs rajtam műszálas köpeny sem), pattogás hallható az analóg kimeneten, mégpedig a dsp lábának megfelelő kimeneteken. Tehát a dsp bemenetei működnek, és a processzor megfelelően kiszámolja, és a hangsávoknak megfelelően elosztja a bemenő jeleket.
Holnap még mérek egy utolsót, hogy így terheletlenűl nagyobb-e az A/D kimenetén a jel, illetve, hogy mérek-e egyáltalán valamit.
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Máj 30, 2014 /
 
Nem tudnám valahogy felerősíteni a még működő ADátalakító jelét, hogy a dsp vegye ezt?
Ugye 0,5V körüli jelből kellene kb 4V-ot csinálni, mindezt kb 1-2Megahzen. Az áramör kapna +5V-ot testet, és rákötném a csatlakozóhoz a ki és bemenetet...
(Mondjuk kapna eyg kis egyenfesz összetevőt a kapcsolási feszültségig)
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
(#) abcdabcd válasza Rober_4 hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
De mért kéne felerősíteni, ha az eredeti konstrukcióban is így működik/ött ?
Vagy hogyha egyenfeszt adsz hozzá, azzal mitől lenne jobb?
(#) Rober_4 válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
De nem érzékeli a dsp. Tehát az AD-k a rosszak. Három nem is ad ki jelet, egy pedig működik, csak a jel erőssége csak 0,5V. A DSP viszont szerintem kb. 3,5Vot vár ahhoz, hogy érzékelje. Egyenfeszültség hozzáadásával már meg tudtam volna közelíteni a billenőfeszültségét a dsp bemenetének, és lehet, hogy beindult volna valami. Mindegy próbálom megrendelni az icket, csak addig is gondolkoztam ilyenen...
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
(#) abcdabcd válasza Rober_4 hozzászólására (») Máj 31, 2014 / 1
 
Vezérlést kapnak azok az AD-k amik úgy látszanak, hogy nem működnek? Mert lehet azért nem csinálnak semmit, az is lehet, hogy valamilyen inicializációra van szükségük a bekapcsoláskor és azt a jelsorozatot nem kapják meg, vagy ezeket már esetleg megnézted az adatlapjukban?
Viszont amúgy meg, ha a felső billenési szintet éred csak el (dc hozzáadásával) az alsó meg nem lesz elég alacsony, szóval ugyanúgy nem ér semmit a dolog...
(#) Rober_4 válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Teljesen igazad van. Az egyen feszes dolog h*lyeség. Sajnos a Chipcaddal nem tudtam felvenni a kapcsolatot, de még próbálkozom az AD-ket megrendelni valahonnan, talán sikerül...
Az előző oldalon ott van a cs5340-es adatlapja.

Abból gondolom, hogy nem kell az AD-ket beállítani, hogy nekik nincs digitális bemenetük, csak kimenetük van. Az adatlap szerint, ha megkapják az órajelet, akkor az alapján küldik ki a mintákat folyamatosan. Ha esetleg más erről a véleményed akkor mondd!
(#) abcdabcd válasza Rober_4 hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Ahogy nézem az adatlapot többféle órajel kell neki van egy "Master clock", egy "serial clock" meg van egy "Left Right Clock" ezeknek gondolom egymáshoz képest a megfelelő ütemezéssel kell működniük.
Viszont az is lehet, hogy a vezérlő ic-ben ment tönkre valami, és pl az húzza le fix nullába a vonalat, de persze nem zárható ki, hogy az ad-k mentek volna tényleg tönkre, de hát kitudja...
(#) Rober_4 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Va-5V, VD-3.3V, VL-3.3V, M0-M1 3,3V, mindkét analóg jel ott van, az órajelek jók, látható a szkóp képein, tehát megrendeltem 4db-ot cs5340-est, lesz ami lesz...
(#) abcdabcd válasza Rober_4 hozzászólására (») Jún 2, 2014 / 1
 
Amúgy azóta arra az ellenállás-forrósodásos jelenségre sikerült találni valami magyarázatot? (Amikor a PC-kapcsolat megléte/nemléte függvényében melegedett a tápban az ellenállás), Mert ha nem, akkor szerintem először inkább azon az úton indulj el, még ha meg is rendelted az ic-ket, mielőtt nekiállsz forrasztgatni az adc-ket...
Esetleg megnézni olyankor mi melegszik még, illetve egy összehasonlítást csinálni, hogy a melegedéses/hideg állapot között a tápfeszekben mi a különbség, az egyes ic-k táplábain, szóval rájönni, hogy olyankor mi fogyaszthat vajon többet... vagy hasonló... vagy ha van még ötleted akkor még továbbmenni ezután is ezen a vonalon, mert ez szinte tuti hogy nem normális jelenség, ráadásul, a leírásodból azt vettem ki, hogy jól reprodukálható is...
(#) Rober_4 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Megrendeltem az ic-ket, de visszaírtak, hogy csak 20db esetén rendelik meg, így a ChipCad kifújt ebben az esetben, esetleg máshonnan.
Egyre kevesebb az ötletem, ha megnézed a kapcsolási rajzot, az saját méregetés alapján készült, tehát, már tulajdonképpen nem nagyon tudok olyan pontot mondani a készülékben ahol ne mértem volna. Lekapcsoltam az előlapi panelt úgy is melegedett. Tehát, annyiban behatároltam, hogy csak az alaplapon, illetve a processzor panelján lehet a hiba.
Kézrátétellel semmi nem melegszik, csak a tápbeli ellenállás, illetve egy másik az AD-k előtt. Az volt leégve, a rajzon 7805 előtt található mint soros ellenállás, a 7805-ön jó a feszültség, de az lehet, hogy cserélve lett a szervizben, nem tudom, utána jön a 3,3V előállítás, de most az is stabil, és az az AD-kre ment. Tehát amennyiben a táp elszállt régebben, ez a 3,3V szaladhatott meg és kinyírta mind a 4 AD-t, illetve az egyiket csak félig. Számomra ez logikusnak hangzik, de lehet, hogy csak ráerőltetek egy magyarázatot...
(#) abcdabcd válasza Rober_4 hozzászólására (») Jún 3, 2014 / 1
 
Amúgy ahogy nézem, ez régi ic-nek tűnik, mert se a Farnellnél, se a Tme-nél nem kapható, egy Digikey nevű cégnél találtam, de nem tudom ők egyáltalán szállítanak-e Magyarországra, meg ha igen, akkor mennyi a szállítási költség, amúgy 3,7$-8,55$ darabja az ic-nek náluk. (Attól függ melyik altípusra van szükséged) Bővebben: Link

A rajzzal kapcsolatban:
Amit meg kéne mérned (legalábbis én nem láttam a rajzon), hogy mekkora a fesz ha forró az ellenállás meg mekkora ha nem; Valamint, az az egy 7805 és egy 1084-es van az egész áramkörben? Illetve ami még érdekes lenne az az, hogy mekkora az áram, ami folyik, ezt egyszerűen meg lehet mérni az ellenálláson eső feszültséggel... esetleg, ha van olyan pontos műszered, amivel az a 22Ohm még pontosabban megmérhető azt is megteheted, bár, itt, mivel nagyon melegszik az ellenállás és tudjuk, hogy 22Ohm (gondolom max +-10%) a pontosság annyira nem is fontos... Illetve azt írod, hogy két ellenállás van, de a rajzon csak egyet látok... egyelőre ennyit tudok mondani, de szerintem szinte tuti, hogy itt kell megfogni a problémát, aztán lehet tényleg az ad-k a rosszak, de kitudja...
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) Huginn válasza Rober_4 hozzászólására (») Jún 3, 2014 / 1
 
Az AD-k helyettesítése más típussal nem lehetséges? Vagy annak a résznek a komplett kiváltása egy panellel, melyen más AD-k találhatóak.
(#) kly válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 3, 2014 / 1
 
Tele az ebay vele és olcsó is.

Bővebben: Link
(#) Müszi válasza Huginn hozzászólására (») Jún 3, 2014 / 1
 
Ebayen kapható viszonylag olcsón: Bővebben: Link
(#) abcdabcd válasza Huginn hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Szerintem először az általam fent boncolgatott dolgot kéne kivizsgálni, mielőtt az ad-ket kellene elkezdeni cserélgetni... de amúgy az ebay tényleg jó ötlet eszembe se jutott...

Meg amúgy ráadásul, hogy az az ellenállás-forrósodásos probléma állítólag a készülék megvásárlásától fennállt, akkor is, amikor a kártya elvileg működött, de valószínű akkor se volt normális jelenség...
(#) Rober_4 válasza Huginn hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Ha jól értelmezem a szkópjeleket, illetve az AD átalakító manuálját, akkor tulajdomképpen az AD 24bites "triplabájt" sorozatokat ad le folyamatosan. Hol a bal, hol a jobb csatornt, mindezt MHz-es nagyságrenden, a szinkronjeleknek megfelelően.
Tehát nem kommunikál oda vissza a procival, különben lenne sdin bemenet is, nem csak sdout kimenet.
Valószínűleg más AD is helyettesíteni tudná, de a fene tudja, hogy a költségráfordítást megéri-e a várható hozam?
Másik panelon is helyettesíthető az AD, írtam is, 5V-illetve 3,5V-kell neki analóg jel, sclk, lrck, mscl (ezek megvannak lásd képek) és a kimenetet be lehet kötni a csatlakozónál a dsp-be.
(#) Rober_4 válasza kly hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Ebay-hez nem értek elnézést, előbb itthoni cégnél nézek szét.
(#) Rober_4 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Idézet:
„Meg amúgy ráadásul, hogy az az ellenállás-forrósodásos probléma állítólag a készülék megvásárlásától fennállt, akkor is, amikor a kártya elvileg működött, de valószínű akkor se volt normális jelenség...”

Igen ez az ami zavar engem is, hogy amíg ez a hiba fentáll, addig nem érdemes az AD-kal vacakolni. Ahhoz pedig, hogy megtudjam, hogy az AD-k miatt melegedik-e ahhoz ki kell őket forrasztani. Ezt Simpi már felajánlotta, amit nagyon köszönök neki, csak fel kell jutnom Pestre. Illetve jó lett volna már betenni akkor az újakat, ne keljen 2* fordulni. Mindenesetre ez az a rész amit nekem kell megoldani

Elolvasom mégegyszer amit írtál, miket mérjek hátha elsiklottam valami fölött...
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) kly válasza Rober_4 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Az R1 égett le?
(#) Rober_4 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Na nekiláttam és a 22Ohmos ellenállást lekötöttem. Mérés közben derült, ki, hogy ennek csak az +5V-hoz volt köze. Erről annyit kell tudni, hogy mielőtt beadtam a szervizbe, ez le volt égve. Mikor visszakaptam akkor teljesen új volt, tehát ki lett cserélve. Ez egyébként nem melegszik túlzottan, tehát, lehet, hogy csak üzemi hőmérsékleten van. Lekötés után sem az AD, sem a DA nem indult be a panelon. A dsp viszon mindezt nem vette észre, ugyanúgy tökéletesen működik minden, csak ugye nem szól, illetve nem is vesz fel a készülék, tehát nincs kétirányú kommunikáció az AD-k illetve DA-k között. Ha visszaérintettem az ellenállást, minden további nélkül megszólalak a kimenetek, tehát nem fagyott le a kártya, attól, hogy az DA-k pihentek egy kicsit. Hangsúlyozom a dsp különálló részről kapja a tápot, ezek pedig itt az alaplapon vannak.
A 3,3V a 22Ohmos ellenállás lekapcsolása után is működött, tehát javítanom kell a rajzon, hogy az különböző ág. Ugye ez a feszültség kell az AD-knek. Itt lehet méggaliba.
Az 5V lekötésével a tápban lévő ellenállás továbbra is melegedett, tehát ha zárlat van valahol, akkor nem az 5V-os ág a felelős ezért. Sajnos a 3,3V-ost nem tudom lekötni, pedig jó lenne, mert kizárná az AD-k által okozott rövidzárat.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem