Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lenne még egy kérdésem. Nem tudtam, hogy keressek rá.
Hogy tudnám azt megoldani, hogy egy áramkörben, amiben van 1db. 1 áramkörös kapcsoló, bekötni egy ledet úgy, hogy az akkor világítson, ha a kapcsoló nyitott állásban van? Ha jól sejtem valami tranyós kapcsolással megoldható a dolog. Tehát a LED feladata az lenne, hogy jelezze, ha az áramkör megszakad a kapcsoló nyitása által. A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
Hello! Azt magával a kapcsolóval is megoldhatod, ha a Led-et az érintkezőjével rövidrezárod. De félek, hogy nem mondtál el mindent..
Szerintem valahogy úgy , mint az éjszakai fény a villanykapcsolóban.
Hát az áramkör egy egyszerű öntartó relés kapcsolás, egy szivattyú szintkapcsolója. A kapcsoló maga egy reed relé. Ha ez nyit, akkor ejt a relé és leáll a szivattyú. Erre kéne nekem egy led visszajelző, magyarán, hogy tudjam, hogy az alacsony vízszint miatt állt le a szivattyú, nem más hiba miatt. Ennyi lenne a feladata. Ezt a ledet a relé tápáramkörébe kéne tenni, ezt szakítja meg a reed kapcsoló is ugye.
Végül is az ötlet nem rossz, csak fogalmam nincs az hogy működik. Azt tudom, hogy egy glimmlámpa van benne és az világít, ha lekapcsolom a kapcsolót.
Gondoltam, hogy dezinformálsz bennünket. De sokkal jobb lett volna ha lerajzolod, mi hogy van kötve, mennyi a táp, és mit szeretnél. Mert akkor lehet konkrét javaslatot tenni.
A Glimm úgy működik, hogy amikor a kapcsoló bont, a kapcsoló kontaktusán ott a tápfesz, a fogyasztón keresztül. Így abból lehet világítani. Csak hogy az keveset eszik. Ha kis egyenáramú relénél teszel ilyent, akkor lehet, hogy a Led 10..20mA árama nem engedi elejteni a relét. Tehát valami leválasztó kell, pld. egy emitterkövető..
A TV egy UE40F6320 Samsung TV.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
Sziasztok!
Azzal a témával fordulok hozzátok, hogy a komolyabb porszívókban van késleltetett/automatikus indítás elektronika. Ami annyit tud, hogy ha elindítom pl a vágógépet, akkor automatikusan elindítja a porszívót is 1-2 másodperc után. Nekem több faipari gépem van, de az elszívóm ilyet nem tud. Esetleg valaki épített már ilyen elektronikát/szedett szét ilyet? A cél egy ilyen kiegészítő elektronika építése lenne. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. vetem egy 3D sound hangkártyát és virtuál dj-hez szeretném használni meg keverőhöz. De sajnos csak külön külön tudom használni vagy a pc beépített hangkártyáját vagy külön az usb-t egyszerre nem megy a kettő. Ha rámentem a vezérlőpultba a hardver és hang aztán pedig hang ott megjelenik a külő USB és a beépített is de az alapértelmezett csak mindig az egyik lehet. Ha valaki meg tudja mondani hogy hol tudom ezt beállítani a gépen vagy mi lehet az oka azt megköszönöm . köszi!
A Windows nem fogja egyszerre 'használni' (egyszerre nem adja ugyanazt a jelet mindkettőre). A DJ program már igen.
Abban nézz körül, ott kell beállítani a több hangkártya használatát.
Ehhez nem kell bonyolult kapcsolás... A porelszívó mágneskapcsolója elé/rá kell egy időrelé.
Sziasztok! Vetem egy USB-s hangkártyát és virtuál dj-hez keverővel szeretném használni. De sajnos nem megy mert a a 2 hangkártya nem megy egyszerre azt a vezérlőpultba be tudtam állítani a hardver és hang majd a hangnál hogy melyik legyen az alapértelmezett és mindig az szól de egyszerre a kettő az nem hol tudom ezt beállítani? vagy mi az oka, hogy nem megy ? köszi előre is.
Ühüm?
Direkt nem vetted figyelembe a válaszom, vagy csak nem tetszett, és azért tetted fel újra a kérdést?
Bocsi, nem láttam az én kérdésemet sem :/ azért írtam meg ujjra. Köszi a választ most éppen azt próbálom megcsinálni azért nem értem mert tegnap kipróbáltam a netbuchon és azon működik csak az meg a virtuáldj-nek kicsi mármint nem ehez a képernyőmérethez van kitalálva... a confignál próbálom beállítani e nem reagál rá semmit
Ez úgy gondolom, hogy egy olyan téma, ahol ezt a kérdést feltehetem:
Kaphatnék-e egy kis segítséges a tranzisztor csakorlatil "elmagyarázásában" ? Olvasgattam cikkeket róla, értem a felépítését meg hasonlók, de egy dolgot nem értek. Van egy 5 V tápfeszem. Rákötöm a tranzisztor. A bázisra pedig 9V-ot adok. Akkor az emitteren 9V fog jönni? Vagy ez az áramerősségre igaz? A magyarázó válaszokat előre is köszönöm!
Rossz a hozzállásod. A tranzisztor áramvezérelt eszköz.
Alapesetben a kollektor kapja a pozitív tápfeszültséget a munkaellenálláson keresztül. Ilyenkor gyakorlatilag nem folyik áram a terhelőellenálláson. A bázis és az emitter között folyó áram hatására a kollektor és emitter között is vezetni kezd, minél nagyobb a bázisáram, annál nagyobb a kollektoráram. Egészen leegyszerűsítve a kollektoron a bázisáram bétaszorosa folyik. Mivel a bázis és emitter között egy dióda van, óvatosan kell ezzel bánni, mindig egy korlátozó ellenálláson keresztül szabad folyatni a bázis áramát. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
Nos, nem volt szándékos, csak nem akartam bonyolítani a dolgot. Gondoltam majd kapok valami tippet, amit kicsit csiszolva beillesztem az áramkörömbe. Ellenben, ha így egyszerűbb, akkor mellékelem a kapcsolási rajzot. Tehát ehhez kellene egy olyan ledet illeszteni, ami a vízszintkapcsoló nyitott állásánál világít.
Ez egy sima öntartó kapcsolás. Nem tudom, így akartad-e, de ha bont az érzékelőd, csak a bekapcsoló újbóli megnyomására indul a szivattyú. De csak ha az érzékelő már visszaállt zárt helyzetbe. A kérdésedre meg ott a válasz, a rajzodon a relé felső szabad érintkezője. Onnan táplálhatod a lededet. A másik táppont a szintérzékelő és a trafó közti szakasz. Természetesen egyenirányítás és áramkorlátozás nem elhanyagolandó...
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
Igen, ez így lett tervezve. Így nem tud magától újraindulni felügyelet nélkül, hanem "reteszeli" magát. A reléről vezérelni kézenfekvő lenne, csak, hogy abban az esetben akkor is világítana a led, ha egyszerűen kikapcsolt állapotban van a szivattyú, vagy kézzel kikapcsoltam. Nekem az lenne a lényeg, hogy akkor kerüljön fesz. a LED-re, amikor a szintkapcsoló kikapcsol és akkor szűnjön meg, amikor a szintkapcsoló visszazárt. Ettől persze nem indul a szivattyú, hiszen, ahogy mondtad, ez egy öntartó kapcsolás.
Nem tudom, ez így mire jó, de akkor a szintkapcsoló kivezetéseit kéne nézegetni. Megfelelő szintillesztéssel egy kétbemenetű NAND kaput ha rájuk kötnél, a kimenetén máris ott az egzakt jel. Hiszen mikor zárva vannak, egyezik a két pont potenciálja, ellenkező esetben pedig eltérő. Persze, ha AC a táp, akkor ezt még finomítgatni kell...
Hali!
Ilyet hol tudnék itthon szerezni? /persze nekem nem kell feltétlen ilyen sok, 30 méter/ Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
Tudom, hogy egy 40-es sorozatú logikai IC pár fillér, csak nem tudom, akarom-e ennyire bonyolítani. Persze a működését vágom. Akkor ad ugye a kimenetére "1" jelet, ha az egyik bemenetén "0", a másikon pedig "1" jelenik meg. Nem gondoltam, hogy a mérés,- és irányítástechnika tárgynak valaha is hasznát veszem.
Üdvözlök minden elektronikához értő embert!
Engem nagyon érdekel az elektronika, ezért szeretném kérni segítségeteket. Tudtok olyan helyeket neten linkelni ahol megérthetem pontosabban az elektronikát? (pl.: rc készítés, mi micsoda, stb.) Válaszokat előre is köszönöm.
Helló!
Nem biztos, hogy ilyen kell Neked de én ezt találtam. http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=1010
Ugye, hogy ugye? Amikor meg rövidre zárod, sima inverter. De mondok egyszerűbbet: kapcsoljál a szintjelződdel csak egy másik egy morzés relét (magyarán a rajzon helyettesítsd a relével) és annak a relének a harmadik lábáról hajthatod a ledet.
No, ezt mindjárt átgondolom. Tulajdonképpen van itthon relé, teleszórhatom vele a dobozt.
Hello! Tekintve, hogy váltóáram van a működtető körben, mindenképpen egyenirányítani kell. Mert a Led és egy tranyó is egyenfeszültségről működik. Pld. ha így neked nem komplikált.
Látod, sose tudhatni, kinek mi a jó. Pedig egy relé a boltban sokkal drágább...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |