Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égető kapcsolás. Szerintetek működni fog?
 
Témaindító: (Felhasználó 449), idő: Jan 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 21
(#) jkoti13 hozzászólása Szept 24, 2011 /
 
hogy érted, hogy a pgc éd -d lábak lebegnek? igazából, ami égetőt találtam eddig, sehol nem találtam rá leírást, hogy mi mit csinál és miért van rá szükség. Szóval egy olyan áramkört szeretnék, amin tudom is hogy mi mire való benne.

Mondjuk ez ITT működne? Illetve valaki el tudná mondani, hogy mi mire való ebben az áramkörben? Amit nem értek, hogy az ellenállásokat és a kondik kapacitását miből számolják ki. Ha érteném, sokkal könyebb lenne

Köszönöm
(#) jkoti13 hozzászólása Szept 24, 2011 /
 
vagy ha már LPT port akkor ez? //LINK//
(#) watt válasza jkoti13 hozzászólására (») Szept 24, 2011 /
 
Már elmondtam mit gondolok erről. A második rajz egy JDM. Erről is olvashatsz az oldalamon.
A harmadik rajz nem működik minden PC-n, de egy próbát lehet tenni. A cikkben le van írva hogy kell megépíteni és mi mire való. Ha nem érted a működését, akkor az azt jelenti, hogy egyáltalán nem értesz az elektronikához. Ezt nem itt fogod tudni bepótolni, hanem a megfelelő tankönyvekből!
(#) jkoti13 hozzászólása Okt 13, 2011 /
 
Sziasztok!

A programozót megépítettem, de valami nem oké. Multiméterrel megmértem az LPT port lábait és a 10es láb (ami ugye bemenetként szolgál) 4,4 V körüli feszültséget mutat. Amit nemrégen posztoltam LPT-s égetőt azon meg ugye a 10-es port a PGD-re van kötve, azzal olvasná a program vissza a kiküldött parancsokat.

De ha a 10-es lábon ekkora feszültség van, akkor már kiküldeni se tudom a programot, mert a PGD-n mindíg logikai 1 lesz (0-t nem tudok küldeni).

Mi lehet a megoldás? Már próbálkoztam a BIOSban is, de semmire nem jutottam. Kérlek segítsetek! Köszönöm
(#) szabics válasza watt hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
Mert Te egy "zseni" vagy attől függetlenül, nem kell leszemetezned más próbálkozását. Az ilyenekre mondják, hogy...
(#) Norberto válasza szabics hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
Elolvastad, hogy a kérdező eredetileg mit is kérdezett?

Idézet:
„a kérdésem az, hogy ez így fog e működni, ha nem akkor miért nem”


És azt vajon elképzelted-e, hogy hányszor szerepelhet a HE különböző témáiban és am blokk az interneten (magyarul is!), hogy ez a fajta PIC-égető miért nem működőképes a jelenlegi PC-kkel? Az én sejtésem alapján százas nagyságrend lehet ez a szám...

watt szépen összefoglalta a honlapján a JDM problémáit:

http://www.wattmep.tvn.hu/JDM_Ne/JDM_problemak.html

Tehát akkor: "Az ilyenekre mondják, hogy..." ?

És akkor az olyanokra mit lehet mondani, akik egy - a mai időkben - már hulladéknak számító kapcsolást védenek foggal-körömmel?

watt semmi rosszat nem írt jkoti13-ra vagy személyiségére vonatkozóan, csakis a kapcsolást minősítette.
(#) watt válasza jkoti13 hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
Az ACK egy bemenet, de ez nem jelenti azt, hogy ott nem lehet feszültség. Valószínű belső felhúzó ellenállás van. Ezt az IC OPC kimenete le tudja húzni elvileg. Ha nem, akkor már valóban gond lehet. Csináld végig a méréseket, ahogy az oldalamon leírtam és ha ott valami eltérést látsz, azt írd meg.
(#) jkoti13 válasza watt hozzászólására (») Okt 15, 2011 /
 
Már olvastam a prog.hu-n a felhúzó ellenállásról, az oldaladat meg átnézem, köszönöm.
(#) watt válasza jkoti13 hozzászólására (») Okt 15, 2011 /
 
E szerint mérd végig: Bővebben: Link
(#) babose hozzászólása Dec 4, 2011 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni:
Megépítettem a WLPT mini-t, de nem mükk.
A méréseket elvégeztem, sőt a ledes tesztet is, és elvileg minden rendben, viszont a pic-et fel sem ismeri a WPB_F18_F16_F12_v1.32b. A Winpic800 felismeri, de nem tudja írni. Tesztként pic16f877A-t szerettem volna írni.
7407-esből csak "7407pc"-t kaptam. Lehet ez a gond, vagy a pic rossz?
(#) F.Feri hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
Sziasztok!
Valaki tud nekem a következő PIC égetőhöz sematikus kapcsolási rajzot és alkatrész listát adni, mert nekem azok alapján sokkal könnyebb lenne az építés.
HP41C féle kapcsolásról lenne szó:

Link itt

ELőre is köszönöm hogyha valaki tud nekem segíteni!
(#) Hp41C válasza F.Feri hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Szia!

A cikkben említett PICkit2 User?s Guide DS1553 77. és 78. oldalán van a rajz, a módosítások a cikk szövegében olvashatók.
(#) Hp41C válasza tib12 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Szia!

Milyen port van a gépedben? USB - LPT konverterrel nem működnek az égetők. A port vagy alaplapi legyen vagy bővítőkártyás. A PCI bővítő kártyás port címének megadásával voltak problémák, de Watt frissítette a programot. Milyen üzemmódra van állítva a port a BIOS -ban. SPP a legjobb beállítás. Az XP vagy újabb op. rendszert le kell beszélni a párhuzamos portokon való automatikus nyomtató keresésről.
(#) andraswizard1 hozzászólása Jan 28, 2012 /
 
Sziasztok!
Csináltattam egy PIC-égetőt és nem akar működni. Utána olvasgattam -többek között itt is- és akkor tűnt fel, hogy ez is JDM és a JDM-et nem sokan ajánlják. Tudnék ezzel a programozóval még valamit csinálni, vagy dobhatom a kukába?
Itt van, hogy mi is ez valójában: http://feng3.cool.ne.jp/en/pg5v2.html
(#) Hp41C válasza andraswizard1 hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
A legjobbak, amit tehetsz:
- Kiveszed belőle az alkatrészeket és egy WLPT_mini -t vagy egy Oshonsoft programozót készítesz, ha van a gépeden párhuzamos port (LPT). Egy olyan gépen, amin van LPT port, felprogramozol egy 18F2550 -at.
- Egy régebbi gépen (aminek a soros kártyáján az illesztők MC1488 - MC1489) próbálod ki. Felprogramozol vele egy 18F2550 -at.
- Valakit megkérsz, hogy programozzon fel egy 18F2550 -et a PICKit2 -ben.
- Bármelyiket is választod, előbb-utóbb egy PICKit2 építés következik...
(#) andraswizard1 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Köszi a gyors választ.
Ettől tartottam én is :/
Inkább beáldozok egy bolti égetőre. Az biztos, hogy működni fog. Utána is néztem már egynek. Az ára kicsit húzós, de hosszú távon megéri.
http://www.quasarelectronics.com/velleman/vm134-pic-programmer-boar...le.htm
Vélemény?
(#) Frankye válasza andraswizard1 hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Nekem egy PICKit2-m van, bevált. A legtöbb PIC-et gond nélkül programozza, egyszerű, könnyen használható. Házilagosan is megépíthető.
(#) andraswizard1 válasza Frankye hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
A PICKit-et sosem értettem igazán. Van egy készüléked, amivel csak ICSP-n tudsz programozni. Aztán még venned kell egy panelt is, amibe magát a PIC-et rakod bele, és csak a kettőt összekötve tudod használni és csak aztán mehet magába az áramkörbe. Persze ezt mind külön csomagba lehet venni.
Ja és különböző lábszámú PIC-ekhez különböző programozó kell.
Legalábbis az eddig megnézett oldalakból ezt szűrtem le. :/
(#) Hp41C válasza andraswizard1 hozzászólására (») Jan 28, 2012 / 1
 
Szia!

Más a helyzet...
- A dip tokozás megy ki a divatból: drága, kis lábszám érhető el vele, kicsi chip fér el benne.
- Az SMD tokokat nem lehet (vagy igen drága) adapterrel felprogramozni. Egy nagyobb tokon 8 - 10 pár Vdd és Vss (AVdd és AVss) is lehet, ezeket mind be kell kötni a programozáshoz is. Vannak olyan típusok, amiben a mag feszültsége nem egyezik meg a tokra ráadott feszültséggel, ezekhez még egy kondenzátor is kell a Vcap lábra - sok esetben maga a Vcap láb is konfigurálható (kiválasztható néhány lehetőség közül). Ha a program módosításáról lenne szó, igen nehéz lenne levenni egy 80 .. 160 lábú jószágot a panelről, átprogramozni és visszatenni.
- Nézd meg a különböző családok lábkiosztását. Az egyforma tokozásban levő, de eltérő családba tartozó típusok kiosztása már a táplábakban is eltérnek. Hogy ne a százlábúakkal kezdjem: a 10F200 dip8 tok tápbekötése eltér a 12F508 -étól. Nagyobb eltérések is találhatók a 16F, 18F, 24F, dsPIC30F, dsPIC33F, 32F családok tagjai között is.
- Belátható, hogy nem győznéd adapterrel vagy igen nagy lenne a veszélye annak, hogy nem a típushoz való adapterrel programozod fel a kontrollert, ami a tönkremeneteléhez vezethet.

Ezek miatt feljesztették ki az In Circuit Serial Programming módszet. Az elkészült berendezésbe beültetik a még fel nem programozott kontrollert, ott (a jól megtervezett bekötésben - az összes Vdd, Vss AVdd, AVss, Vcap stb lábak biztosan bekötve) programozzák fel / módosítják a programot. Így lehet a programot nyomonkövetni is. A programozáshoz, nyomkövetéshez csak 5 vezetéket kell csatlakoztatni - kapható elég kompakt kábel is, de sajnos csak furatfémezett panellal használható biztonságosan.

A PICKit programozó (vagy ICD emulátor - bár ez jóval drágább) mellett több érv is szól:
- A gyártó feljesztése - az újabb típusokat saját érdeke beletenni, a hibajavításokat előbb-utóbb elvégzik,
- Nem csak programozót kapsz, hanem egy nyomkövetőt is, amit a fejlesztő rendszer támogat,
- A PICKit2 kezelő programja jelgenerátorként, 3 csatornás logikai analizátorként, CMOS szintű USB - uart -ként is használható.

A programnozandó pic -et tartalmazó kártya maga a fejlesztett készülék.
(#) Szikra91 hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Hellosztok!Konkrétan engem az érdekelne h van e olyan pic égető ami bevéált és nyáktervekkel együtt meg csinálhatom én is?
(#) Sanyi74 válasza Szikra91 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szia!
Miért ne csinálhatnád meg?
(#) Sanyi74 válasza andraswizard1 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szia!
Szerintem csak USB-ről működött érdemes venni, csinálni.
(#) Villamos hozzászólása Nov 16, 2012 /
 
Sziasztok Mesterek!!
Segítségre lenne szükségem az lenne. Most tanulom a programozást PIC16F877-el meg vettem mindent amit írt a könyv de nem tudom mivel felprogramozni. Van MAX232 ic-m. Nem e lehetne fele felprogramozni. Vagy valami egy szerű kapcsolás kéne soros portra vagy mi tévő legyek kérlek segítsetek. Előre is köszönöm.
(#) Gabó hozzászólása Nov 16, 2012 /
 
Hát én már nem szenvednék a soros porti programozóval.
Én is mostanába kezdtem a pic programozás, de elkerülve az épített programozó hibákat, inkább vettem egy pickit3at. Semmi csicsa, meg kiegészítő hozzá, csak a programozó.
Ha nem szeretnél vele igazából sokat szenvedni, akkor veszel te is (nem kell feltétlen a 3ast venni, én csak azért vettem, mert nem akarok 1-2 éven belül új programozót venni, mert nem viszi az újabb szériát). A chipcadnél egész jó árba van.
(#) watt válasza Gabó hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Én meg azt mondom, hogy ha valaki nem tud megépíteni egy ilyen egyszerű áramkört, az neki se álljon a PIC-témának. A PIC egy áramköri alkatrész elsősorban.
(#) Hp41C válasza Villamos hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Szia!
Pedig itt van egy jó kapcsolás max232 -vel...
(#) Hp41C válasza Gabó hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Szia!
A PICKit2 hanyagolása egyértelműen üzletpolitika. Minden kitudódott (kapcsolás, firmware, eszközleíró), így már nem éri meg a fejlesztés... Pedig most bővítem a vele programozható kontrollerek listáját. Csaknem 200 -at adtam hozzá már firmware frissítés nélkül.
Egy - két év alatt a PICKit3 -nak biztosan eléred a 24FJ256GB106 újraprogramozhatósági számát:
Idézet:
„D130 EP Cell Endurance 10000 E/W -40 °C to +85 °C”

Ha naponta csak 3 családdal foglalkozol 3 év alatt meglesz - hacsak nem vettél minden családhoz külön példányt...
A PC-s programmal több problémám van, mit a firmware -vel...
(#) potyo válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
Üzletpolitika, az biztos, de nem volt már kezdetben is fenn a honlapon a kapcsolás is és a firmware is?
(#) Hp41C válasza potyo hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
Szia!
A PICKit2 -be későn kapcsolódtam be, nem tudom, hogy fenn volt-e régebben.
A PICKit3 -at most látom. Korában feltöltött User's guide nem tartalmazta a kapcsolási rajzot, a most fenn levőbe található rajz sem teljes (valahogy a VDD_INT előállítása hiányzik belőle). A firmware is jól összevissza van a csomagban. Ha elég stabil lenne a PICKit3, és nem kellene a régebben megvett példányokat a tetszhalott (bricked) állapotból visszahozni, akkor a firmware -t (bootloader részét) nem kellett volna publikussá tenni. Így is jól el van dugva, nehéz ráakadni. A kontroller típusának kiválasztása biztosítja, hogy lesz rá piac...
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) elektroncso hozzászólása Júl 10, 2014 /
 
Sziasztok, megépítettem ezt a programozót:Bővebben: Link. Voltak hibák, de ezeket kijavítottam, mégsem működik. A hiba jelenség: elindítom az égetést, de nem világít az égetést jelző led. Ha viszont a BC 182 (helyette 2N3904-e van) bázis lábához hozzáérek akkor elkezd világítani. Először arra gondoltam hogy szakadt a 4,7kohm-os ellenállás. De nem volt az. Lehet hogy azért nem nyit ki a tranzisztor mert nem kap jelet a számítógéptől? Olvastam hogy az JDM égetők nem akarnak együttműködni minden számítógéppel. Lehet hogy azért nem megy mert ezzel sem akar együttműködni? XP van a gépen ICprog-ot használok. A bekötések rendben vannak. Szerintem az alaplappal lehet a hiba. Vagy nagy volna az ellenállás? A PIC típus PIC16F84A. A alaplapra integrál soros portot használok, lehet itt a baj.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
Következő: »»   20 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem