Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - USB - PC projekt
 
Témaindító: JohnyBravo, idő: Szept 26, 2006
Lapozás: OK   50 / 55
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Idézet:
„Van egy könyv valami usb complete reference vagy ilyesmi.”
Jan Axelson néninek van egy USB Mass Storage című könyve is. Az nézted már? Ennek a 6. fejezete az SCSI parancsokkal foglalkozik.
(#) pajti2 válasza icserny hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Sajnos akadnak ott is problémák. Igazán ízléses kivonatokkal vannak ott táblába szedve command block és hasonlók, de amikor konkrétan bitről bitre kezdeni is akarsz vele bármit, elég hamar rájössz majd, hogy sokkal inkább csak a szerkezetről van leírás, mintsem a tartalomról (és értelmezéséről). Felületes.

Példa. Az inquiry parancsnál ott a szerkezet, és fölötte felirat "The SPC specification has more details on these fields." Vagy a táblában olyasmi sorok, mint "Bit 7: BQUE (0 = no support for basic task management)" de bármi bővebb magyarázat a használatáról, vagy hogy mit is takarnak ezek a fogalmak, mit jelent hogy erre a dologra van support, vagy nincs, erről már egy szót sem találsz. Szerkezeti ismertető megmagyarázatlan fogalmakkal, ami lóg a levegőben mindenestül.

Természetesen igazán hálás vagyok neki, hogy megírta azt a könyvet, de mit kezdjek vele, hogy ha éppen nincsen benne annyi, amit már használni is lehet?

Van másik olyan könyv is?
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Ezek a találatok segítenek valamiben?

Idézet:
„de amikor konkrétan bitről bitre kezdeni is akarsz vele bármit”
Én biztosan nem akarok...
(#) pajti2 válasza icserny hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Sajnos nem sokat. Vannak szabványok kidolgozás közben - amik még változnak - és vannak az elfogadott és bevezetett szabványok. A még kiforratlan "javaslat" minták tölthetőek le ingyen, és vannak fent szanaszét bárhol. Amikor kiforrottá válnak, valahogy eltűnnek azok a cuccok netről.
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Idézet:
„Amikor kiforrottá válnak, valahogy eltűnnek azok a cuccok netről.”
Ezen miért csodálkozol?
Idézet:
„If you need an approved standard, please support the standards development process by buying the official standard; they are not expensive.”
(#) pajti2 hozzászólása Máj 15, 2014 /
 
Bizonyára nem drágák. Némelyik kicsi kiegészítő doksi pld csak 60 dolcsi, az alapok 260+, és nem csak 1 fog kelleni belőlük, mert szét van szeletelve a cucc. Ha véletlen rábukkanhatok valahol, az azért kicsit olcsóbb lenne.
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Ahhoz képest, hogy általában milyen luxushelyeken konferenciázgatnak a szabványosítók, tényleg nem drágák...
(#) bocios hozzászólása Máj 16, 2014 /
 
Sziasztok!

PIC24EP512GU810 kontrollerre keresek példakódot, egy már elkészült hardware-en szeretném kipróbálni, hogy az USB-t életre tudom -e kelteni.
Letöltöttem a Microchip oldaláról az ehhez tartozó library-t, a kérdésem az lenne, hogy tudja -e valaki, a mellékelt példák közül (amit a library-hez adtak) melyik a legegyszerűbb? Mert látok ott elég sokat én olyat keresek ami elég arra, hogy az USB kapcsolatot (PC-PIC) teszteljem. Kérdésem még, hogy miként tudom ezeket a példákat testreszabni, tehát az adott hardware-hez konfigurálni, lábakat mondjuk (sok példában látom, hogy mondjuk LED-et villogtatna). A project-ben keressem vagy szokott lenni valami központi fájl?

Köszi!
(#) potyo válasza bocios hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Rémlik nekem ilyen led ki-be kapcsolós, meg bemenet beolvasós példakód, az a legegyszerűbb a hardveres teszteléshez. Vagy billentyűzet/egér emuláció úgyszintén elég egyszerű. De én már régen foglalkoztam usb-vel, azóta úgy rémlik, eléggé átírták a stack-et, nem tudom, most hová kellene belenyúlni. Mindenesetre az a legegyszerűbb, ha először a gyári kódot megpróbálod, hogy a hardver egyáltalán működik-e, mert elég nagy szívás, ha sem a hardverben, sem a szoftverben nem vagy biztos...
(#) bocios válasza potyo hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Na igen az tényleg nem egyszerű, ezért indulok ki abból, hogy a hw jó (össze lett hasonlítva a Microchip saját 24E USB demo hardware-ével és ellenőrízve lett az egész kapcsolás az adatlap szerint is). Megnézem akkor ezek a példákat, egér, bill. ez jó lehet.
PC oldalon egyébként mit kell látnom? Úgy értem, mivel driver (gondolom) nem lesz attól, hogy felteszem a PIC-re valamelyik példát, hol mit nézzek/keressek? Az eszközkezelőben legalább egy ismeretlen eszköz megjelenik vagy használjak valami másik programot erre a célra?
(#) icserny válasza bocios hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
A Microchip Applications Library USB szekciójából a Device -HID - Mouse a legeyszerűbb példa, PC oldalon driver sem kell kell hozzá, akár Linux alatt is működik (a kurzort mozgatja körbe-körbe).

A másik javasolható program a Device - CDC - Basic demo (egyszerű demóprogram ami virtuális soros portként látszik a PC oldaláról). A Dynamic CDC Demo.exe PC oldali alkalmazást ajánlom hozzá.

A hardverfüggő részek a projekthez tartozó HardwareProfile - PIC24EP512GU810.h (ha van ilyen) állományban vannak definiálva.
(#) pajti2 hozzászólása Máj 18, 2014 /
 
Tud valaki olyan megvásárolható készülékdobozról, amit direkt usbs eszközökhöz találtak ki? Kettő darab kliens csatlakozásra van szükségem vagy usb b aljzatok, vagy usb a dugók formájában - vagy akár keverten. A tűreszelővel megdolgozott univerzális műanyag doboznál sokkal szebben nézne ki egy olyan megoldás, ahol a ház direkt úgy van kitalálva, hogy usb csatlakozót szereljek rá. Már persze ha létezik olyan egyáltalán.
(#) zenetom válasza pajti2 hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Szia!
Magyarországon szerintem tuti nincs ilyen, esetleg ebay vagy aliexpress. Én mindig itt, a dobozolásnál ütközök akadályba
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Pen-drive házat már vettem a L@mex -nél: [47-02-28]
(#) pajti2 hozzászólása Júl 18, 2014 /
 
Tippet kérnék mindazoktól, akik már körbejártak hasonló kutakodást. Szemezek az FTDI cuccokkal, de mindegyik smd. Létezik firmware mentes (tehát amit nem kell programozni) usb full speed device kontroller gyártó másik is, amelyik gyárt pdip tokos cuccokat is? Szurka panelesben kellene, nem smd-ben. Ftdi-tól maximum modulokat kapok szurkában, de azok berendelni + idő + szállítási költség + egyesével drágábbak, mint egy teljes hobby áramkör, és az úgy unlike. Jó, tudom, fogjak egy usb-s pic-et, felprogramozom, és puszi, azt fogom tenni, ha nincs másik megoldás is, ami handy. De tényleg nincs más?
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 18, 2014 /
 
Vettem már az E-bay-ről CP2102 modult, PL2303 kábelt (némelyiket CA-42 Nokia kábel néven, de ebből nem vezetik el a tápfeszt) és FTDI kábelt.
Oda kell figyelni, mert nem mindegyik jó 5 V-ra! Például: ftdi cable ttl-232r-3v3 és ftdi cable ttl-232r-5v két külön változat. Van olyan modul, amin átkötéssel választható a tápfeszültség.
(#) pajti2 válasza icserny hozzászólására (») Júl 18, 2014 /
 
Köszi a tippet, de az is berendelés + hegesztés. Kotorászok azóta is, és szerintem feladom. Maradok a pár100 hufos pic-eknél.
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 18, 2014 /
 
A CA-42 kivételével egyiket sem kell barkácsolni/forrasztani. De természetesen PIC mikrovezérlővel is megoldható.
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 18, 2014 /
 
16F1454 - DIP14, quartz nélkülis Full-speed USB
16F1459 - DIIP20, quartz nélkülis Full-speed USB
(#) pajti2 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 18, 2014 /
 
Igen, én is azokkal a pic-ekkel szemezek, csak hát nem ismerem őket kicsit sem, és félek tőle, milyen support van rájuk. Van ugyan pickit3-am is - szerencsére - mert pickit2 support listben nem találtam meg őket. Már egy omen kezdésnek. Az összes firmware support, amit találtam hozzá mc könyvtárban, az mind a memóriazabáló xc8 fordító. Egyenlőre megtippelni sem tudom, mit tudok majd belegyömöszölni így a 16f1454-ekbe, még ha nagyon szimpi is az a dip14 tok.

Amire most kellene, az egy full speed bulk in / 64 byte, bulk out / 64 byte, interrupt in / 2 byte config lehetőleg dupla bufferrel. Saját célokra lesz, protokol support nem kell hozzá (usb generic support elég windows / android oldalon, arra találtam példát az mc könyvtárakban), csak a nyers end pointok, dupla buffer, és spi-re ráraknék valami saját protokolt, hogy azokat tömjem / ürítsem. 290 byte-nyi saját buffer + adat, és amit még a stack meg akar enni / függvény hívásokra is kell ram a stack-nek. Az a 16f nem dúskál éppen memóriában.

Jól jönne a tapasztalt tanács legalább annyit illetően, merjek neki szaladni, vagy nagyon zakó lesz?
(#) bocios válasza icserny hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Tegnap tudtam foglalkozni ismét az USB témával.
Letöltöttem a legutóbbi MLA -t és abból a device -> cdc demo, hid joystick, valamint a "vendor throughtput" projecteket töltöttem be MPLAB X alá. Ezekhez találtam már előre konfigurációt a PIC24EP512GU810 kontrollerhez.
Fel programozás után azonnal jelzett a Windows, viszont nem azt, hogy nincs driver vagy megkért, hogy telepítsek, stb hanem "Ismeretlen USB eszköz" (Windows 7 és Windows 8 van csak kéznél, de meg tudom majd nézni Win XP alatt). Hiába mutattam rá a demóhoz kapott INF könyvtárban lévő driverekre, az sem volt jó, a demóhoz adott EXE szerint nincs is csatlakozva az eszköz. Ezen felül a Windows le is tiltja, azt írja, hogy hibát észlelt és ezért letiltotta ezt az ismeretlen USB eszközt.
Microchip fórumokon találtam hasonlókat, de sajnos más-más kontrollereknél jött elő, nem PIC24E -nél. Ott hardware probléma volt, úgy értem valamit nem jól vagy elfelejtettek bekötni, kondit betenni, azt írták utána már lehetett driver-t telepíteni és működtek a demók.
Sajnos nem tudom itt most mi lehet a probléma.
(#) bbb válasza bocios hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Esetedben ugyan úgy hardverhiba van, azért nem ismeri fel a Windows.
(#) bocios válasza bbb hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Gyanítom én is igen, adatlapot már átrágtuk párszor ez ügyben, de jónak tűnik.
Szívesen meghallgatok ötleteket, hogy miket nézzünk át.
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Szia!
Egy CDC belefér a 16F1454 -be (8k program, 1k adatmemória). A 16F1459 -ben is ennyi van.
PICkit2 -vel lehet programozni, a topikba töltöttem már fel bővített pk2devicefile.dat -ot.
A Microchip Solutions v2012-10-15 -ben már van lehetőség a 16F145x használatára, de van benne néhány hiba is. Végülis sikeresen lefordítható MpLab8 és XC8 alatt is. CDC -t nem próbáltam, de egy HID működik.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2014
(#) potyo válasza bocios hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Kvarc frekvenciája stimmel?
(#) bocios válasza potyo hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
4MHZ, de most, hogy kérdezed nem tudom a demo project -ben az ide vágó PLL-t nem kellene -e beállítanom, hogy a 4MHZ-ből álljon össze a 48MHZ.
Amikor én kezdtem el tesztelni az USB csatlakozást, meg is írtam az ehhez tartozó PLL beállítást, de most a demo projectnél nem tudom.
Furcsa, mert amikor betöltöm a projectet az MPLAB X alá, akkor egy csomó konfigurációból választhatok (pl. van dsPIC33E... usb demo board, de van külön PIC24EP....), de nincs mindegyikhez ugyanolyan névvel ellátott HardwareProfile.h fájl. (pl PIC24EPxxx hardwareprofile.h nincs). A LED -eket is be akartam állítani, hogy lássam amit a demo project villogtatna rajta.
Vegyük példának a device/cdc-demo projectet, ott is ki tudom választani a PIC24EP... konfigurációt, de melyik az ehhez tartozó hardwareprofile?
(#) icserny válasza bocios hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Idézet:
„4MHZ, de most, hogy kérdezed nem tudom a demo project -ben az ide vágó PLL-t nem kellene -e beállítanom, hogy a 4MHZ-ből álljon össze a 48MHZ.”
De, ezt feltétlenül ellenőrizni kell.
(#) bocios válasza icserny hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Igyekszem kideríteni, hogy melyik header fájlokat használja fel ennél a konfigurációnál.
A project megnyitása után a header -ek között látszik az összes, azok is amik más PIC családhoz tartoznak. Úgy gondoltam a legközelebb a dsPIC33E áll hozzám, de miutána a LED-ekre mutató definiciókat kicseréltem, a LED-ek továbbra sem adtak életjelet.
Ha más nem, akkor debug-al kiderítenem miket használ fel, remélem ott megtalálom az órajelre vonatkozó beállításokat.
(#) icserny válasza bocios hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Nálam a két évvel ezelőtti MLA van telepítve, ebben a main.c-ben van a PLL beállítása. 8 MHz-ből csinál 120 MHz-et.

  1. #if defined(__dsPIC33EP512MU810__) || defined (__PIC24EP512GU810__)
  2.  
  3.     // Configure the device PLL to obtain 60 MIPS operation. The crystal
  4.     // frequency is 8MHz. Divide 8MHz by 2, multiply by 60 and divide by
  5.     // 2. This results in Fosc of 120MHz. The CPU clock frequency is
  6.     // Fcy = Fosc/2 = 60MHz. Wait for the Primary PLL to lock and then
  7.     // configure the auxilliary PLL to provide 48MHz needed for USB
  8.     // Operation.
  9.  
  10.         PLLFBD = 38;                            /* M  = 60      */
  11.         CLKDIVbits.PLLPOST = 0;         /* N1 = 2       */
  12.         CLKDIVbits.PLLPRE = 0;          /* N2 = 2       */
  13.         OSCTUN = 0;                    
  14. ...
(#) potyo válasza bocios hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Nézd meg, hogy állnak a konfigurációs bitek jelenleg, és abból számold vissza az adatlap alapján, hogy mennyit kap az USB, ez a leggyorsabb módszer az ellenőrzésre. Ha nem stimmel a kapott órajel, akkor lehet vadászni, hogy mit kell átállítani, hogy stimmeljen.
Következő: »»   50 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem