Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2381 / 3954
(#) cspeto válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Köszönöm.
Eddig azt hittem értem, de már sikerült elveszteni a fonalat.
Ha visszanyered a lélekjelenléted ki tudnád számolni Esetleg lerajzolni is. (korábbi rajz és fotó = tökéletes)
(#) havranarpi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Köszi.
Beraktam az 5,1K-t de kevésnek bizonyult .ezért feljebb mentem és 10K Ohm volt a megfelelő érték , pont 253 V Köszi a segítséget
(#) Repvez válasza proli007 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Igen az volt az egyik hiba, most világit mindegyik,de még mindig vannak anomáliák, nem értem, hogy mi lehet a gond ha nem egyforma fényerővel világit mind a 3 , mikor egyforma tipus minden a ledek az ellenállás és a feszültség is egyforma kimérve a ledek elött.
DE még a legerősebbnél is elég gyenge a fény a kamerában nézve.
Egyébként egy ilyen lednek mekkora távolságból kéne látszódni?Mert most 40-50cm-ről már nem lát semmit a kamera.Nekem legalább 1m de inkább egy kicsit több kéne hogy erős fénye legyen és legalább 70 fokban látható legyen a fénye ugyan olyan intenzitással.A távirányitóba való IR led ezért nem volt jó mert az csak 10 fokos volt.
(#) proli007 válasza Repvez hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
"Egyébként egy ilyen lednek mekkora távolságból kéne látszódni?" Szerinted ezt honnan lehet megmondani, mikor sem a kamerát, sem a Led-et nem ismerjük. A fényerő és szög minden estre a Led típusától függ és az áramtól, amivel zargatod. Hogy nem egyforma a Led-ek fénye, az a szórásától, és az ellenállások értékétől függ. De jelentős nem lehet, csak ha valami hibás. Hogy milyen távolságból lát, az meg a megvilágítás és a kamera érzékenységének függvénye. Nem?
(#) Repvez válasza proli007 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
ilyen ledek és egy playstation 3eye kamera . csak azért kérdeztem, hogy kb mekkora távolságból kéne érzékelnie,mert egy távirányitó ledje az ugye akár 5m-ról is tudja vezérelni(látni ) a vevőt.

Sajnos másfajta infra ledet nem találtam ami jó lenne vagy ami igen az darabja 1000ft.
Ebayon sem találtam ingyen postával ,mert itthonról sokkal többe lenne a posta mint maga a termék.
(#) proli007 válasza Repvez hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Gondoltam, hogy megmondod.. De én egyiket sem ismerem. Viszont szinte biztos, hogy itt van valaki, aki ismeri és van gyakorlati tapasztalata.
Távirányító.. Más dolog, egy autó fényszóróját látni messziről vagy messzire látni vele..
(#) eSDi válasza Repvez hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Üdv!

Ne várd el egy normál webkamerától, hogy megfelelő mértékben érzékeny legyen az infra fényre. A normál kamerákban pont, hogy igyekeznek kiszűrni az infravörös tartományt. IR szűrő nélkül ilyen Bővebben: Link képet látnál.

A vadászok által használt vadfigyelő kamerákban az IR szűrő mozog a szernzor előtt, attól függően, hogy nappal vagy éjszaka van. Legalábbis abban, amit én láttam.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
(#) Norbi_69 hozzászólása Szept 7, 2014 /
 
Sziasztok, szeretnék hangkártya bemenetén keresztül áramerősséget mérni.
A mért adatokat lementeni egy fájlba. Megoldható ez valahogy?
Előre is köszönöm!
(#) Gafly válasza Norbi_69 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Igen, természetesen.
- Mekkorát?
- Milyet?
- Miért?
(#) Norbi_69 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Van egy jelgenerátor szoftver amivel a hangkártyán keresztül generálok különböző nagyságú szinusz és négyszög jeleket, amit egy fogyasztóba vezetek. Meg kellene mérnem, hogy az épp generált jelnél mekkora áramerősség mérhető.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
(#) pucuka válasza Norbi_69 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
A hangkártyával csak hangfrekvenciás sávba eső frekvenciájú feszültséget tudsz mérni.
Ha jól tudom, a PC -s jelgenerátor ismert kimenő szintű jelet produkál. Az áram ismeretéhez elég a "fogyaztó" (bár inkább terhelés) ismeretében az Ohm törvényével kiszámolni.
Egyébként lehetne mérni, ha sönt ellenálláson eső feszültség mérésével, de ehhez gondolom progit is kéne írni (vagy találni) a PC -re.
(#) szili83 hozzászólása Szept 7, 2014 /
 
Van egy toroidom, a kép szerint. probléma, a csavar forrósodik. Ezt hogyan tudnám megszüntetni? Nem ez egy egymenetű tekercsként funkciónál, ami rövidre van zárva? :O

1.jpg
    
(#) szili83 válasza szili83 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Közben rájöttem, megemelem a burkolatot
(#) elektro777 válasza cspeto hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Szia!
Csatoltam egy kézi rajzot, darlington tranzisztoros megoldás annak érdekében hogy kevésbé legyen terhelve a kimeneted, ugyanis a darlington tranyó erősítése hatalmas. Lényege azon alapul hogy amikor a led világít akkor a +5V és a led katódja közti feszültség 5-1,72V= 3,28V, ez fog az R1 és R2 ből alkotott fesz osztó bemeneti feszültsége lenni, majd az osztó Pár száz uA-val terheli a kimeneted így az tartja a feszültségét viszonylag fixen, az R1-en eső feszültség amikor a led világít akkor a 3,28V-ból osztódik le kb 1,4V és a tranyó EB közt van méghozzá az Emitter a pozitívabb tehát a tranyó nyitni fog meghúz a reléd. Amikor a kikapcsol a led akkor a fesz osztó feszültsége lecsökken 5-3,64=1,36V-ra a feszültségosztási arány természetesen megmarad így kb 0,6V alatt fesz esik az EB közé a tranyó zár a relé elenged.
(#) kereszke hozzászólása Szept 7, 2014 /
 
Sziasztok.Minap hozzàmkerült egy aksis kis porszívó.Akkuja màr jócskàn kivan.Arra gondoltam kocsiba megfelelne szivargyújtóról,ha kivenném az aksit.Tudna e nekem vki egy jó bekötèst hogy a szivargyújtóból 7.5V ot kapjak?Vàlaszokat előre is köszi!
(#) elektro777 válasza kereszke hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Szia!
Először ismernünk kellene a porszívó áramfelvételét vagy teljesítményét!
(#) kerdes10 hozzászólása Szept 7, 2014 /
 
Üdv!
Melyik állítás igaz az npn tranzisztotokra? Mert egyser ezt látom máskor amazt,tehát:

I (collector-emitter) = I (bázis) *Hfe

MAX I (collector-emitter) = I (bázis) *Hfe

tehát a bázisárammal nem vagyunk hatással a collector-emitter áramra, HANEM csak a colletcot-emitter áram lehetséges maximumára, ami felett a tranzisztor megsül! Melyik az igaz ?
(#) elektro777 válasza kerdes10 hozzászólására (») Szept 7, 2014 / 1
 
Akár NPN akár PNP tranzisztor a bázis árammal vezérled, és hatással vagy kollektoráramra. Szóval IC=IB*hfe. Viszont az Áramerősítési tényeződ nem konstans a gyakorlatban valamelyest függ a Kollektoráramtól, viszonylag magas kollektoráramok mellett drasztikusan lecsökken.
(#) szili83 hozzászólása Szept 7, 2014 /
 
A 85 Cfokra méretezett kondik tartósan mekkora hőmérsékletet viselnek el? Azaz a 85Cfok az azt jelenti, hogy azt bírja hosszú távon?
(#) kereszke válasza elektro777 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
A készülékre 300 mA van írva.Viszon én akku nélkül szeretném hasznàlni.
(#) Primary hozzászólása Szept 7, 2014 /
 
Létezik/hol lehet kapni földeletlen lengő aljzatot? Olyan, amibe ez az euro? típusú villásdugó megy csak bele (pl éjjeli lámpa).
(#) proli007 válasza kerdes10 hozzászólására (») Szept 7, 2014 / 2
 
Hello! A kérdés maga is pontatlan.
- Mert ilyen hogy kollektor-emitter áram nemlétezik. A kollektor és emitter két különböző pont, így a kettő között csak feszültségről beszélhetünk. Avagy csak külön létezhet a kollektor "Ic" és az emitter "Ie" áram. Csak kollektor-emitter feszültségről "Uce" beszélhetnénk.
Tehát vagy a kollektoráramról, vagy az emitter áramról beszélhetünk. A kettő nem azonos, mert a bázisáram az emitter felé folyik le. Ie=Ic+Ib
- Ahogy a kolléga is írja, a kollektoráram, a bázisáram és az áramerősítési tényező (hfe v. béta) szorzata. De ez csak abban az esetben igaz, ha a kollektoráramot más nem korlátozza.
Ha pld. a kollektorban egy munkaellenállás "Rc" is van, akkor az is korlátozhatja a maximális kollektoráramot. Ha az ellenállás által meghatározott maximális áram kisebb, mint a bázisáram és a béta szorzata. Mert az Imax=Ut/Rc. (Ut=tápfeszültség) Hiába lesz az Ib*hfe nagyobb, mint Imax, ekkor már Imax fogja meghatározni (korlátozni) az áramot. Ha az Ic<Imax akkor lehet az Ic=Ib*hfe képletet "igaznak venni".
(#) proli007 válasza szili83 hozzászólására (») Szept 7, 2014 / 1
 
Hello! A "hosszú táv" legfeljebb a maximális élettartamot jelenti, ahol a "LongLife" mondjuk legfeljebb 2000 órát jelent. De tapasztalatom szerint az olyan elkó, ami 60 fok felett üzemel, annak "a napjai meg vannak számolva".. Talán kivétel ez alól az un. "trópusi" kivitelek. Ezek általában sárgák, és térfogatuk többszöröse a normál kondiknak.
(#) elektro777 válasza kereszke hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Ez lesz a számodra a megfelelő 1,5A-ig terhelhető Link
A potméterrel tudod beállítani a 7,5V-ot.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
(#) proli007 válasza Primary hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Hello! Leginkább olyan létezik, hogy egy földelt, vagy helyére két földeletlen csatlakoztatható. Speciális túlfeszültséglevezetős, vagy zavarszűrős elosztónál fordulhat elő még hasonló dolog.
De mind kettő "indulópontja" egy földelt aljzat kell hogy legyen.. Pld.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza proli007 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Létezik pedig!
Képek. Láttam már OBI-ban is, de netes boltokban is megtalálhatók.
(#) Primary válasza proli007 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Ezzel nagyon nem, vagyok előrébb. Egy ősi music centerhez kellene, aminek eleve ilyen földeletlen dugója van, de nem cserélhető. Szeretném minél kisebb helyen megoldani a csatlakozást. Pont nem fér el mögötte egy szimpla földelt lengő aljzat.

Ennek kapcsán eszembe jutott:
Itthon lehet valahol találni lengő USA-beli aljzatot? Van egy akksitöltőm, amihez van ugyan egy pici átalakító, de így adott esetben elfoglal 2-3 helyet egy elosztón.
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Igaz! Én csak egy elosztóra koncentráltam..
(#) nedudgi válasza Primary hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Elektroexpressz.hu árult ilyeneket pár hónapja.
(#) Primary válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Következő: »»   2381 / 3954
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem