Fórum témák
» Több friss téma |
A Chrome megmutatja a képet. Szép húzott aludobozokat talált a készítő. Keress megfelelő méretű alu lábost! Esetleg régebbi kisméretű ételhordó edénye megfelelő méretű.
Ugyanezen az oldalon sok komoly erősítőben egy koronggal csak leszorították a toroidot. Bőven elég, hiszen a trafók között a toroid az egyik, amelyiknek a legkisebb a szórt mágneses tere.
Köszönöm! Szerintem nem is alu, hanem rozsdamentes köcsögök. Jó a (kutyakajás)konzervdoboz, le kell festeni, vagy polírozni.
Az alumínium nem a legideálisabb választás. Mechanikailag képes védeni, takarásnak is jó, ha asúly lényeges akkor is nyerő lehet, de mágnesesen nem árnyékol. Általában ez az utóbbi a legfontosabb szempont, és a többi csak ráadásként társul a "kupakhoz".
A roszdamantes anyagok egy része is problémás ebből a szempontból, mert egy bizonyos krómtartalom felett már nem mágnesezhetőek.
Sikerült vennem egy HCS536 típusú toroidot. Vajon mit tudhat ténylegesen, hogyan lehetne megállapítani?
Átmérő: 9,5cm Magassága: 3,6cm KÉP egy ilyenről Azt írják, hogy 536VA, de nekem ez sántít: Bővebben: Link Vajon mennyit tudhat? Méret alapján én 140-160VA-nak saccolnám.
Fokozatos terhelés próbával. 50Hz-es?
![]()
Nem próbáltam, de a huzalok is vékonynak tűnek benne. 50Hz-es hálózati trafó.
Üdv Mindenkinek!
Nem rég kaptam egy toroid transzformátort, ami 110, és 220v-ról is üzemel. A primer oldalon viszont nem tudom megállapítani hogy melyik "vezeték" hová tartozik! Ebben szeretném a segítségeteket kérni! Hogyan tudom megállapítani hogy melyik a 220V-os ág? Valami egyszerű de nagyszerű ötletetek van-e? Segítségeteket válaszotokat előre is köszönöm!
A primer tekercsek végein ellenállást mérsz (legnagyobb/egyforma ellenállás, hogy biztos ők a primerek), ezután egy izzón (40-60W) keresztül sorba kötöd őket; ha nagyon világít, akkor az egyik tekercs végeit megcseréled, és így lesz 230V-ra alkalmas. Ekkor a szekunderen névleges feszültséget mérsz.
Őszinte leszek, minimális elektronikai tudással rendelkezem, ebben a mérésben elvesztem... Nem értem hogy hogyan is fogom megállapítani hogy mely két vezeték a 220/230v-os ág... Valami könnyebb, számomra is érthetőbb megoldás nem-e lenne?
Nem tudod melyek a 230V-os(115V-os) vezetékei a trafónak? Mit tudsz a trafóról? Mérőműszered van? Egy általános (pl. tranzisztoros/IC-s erősítőhöz) trafónál a legnagyobb ellenállású tekercs(ek) a primerek. Vékonyabb drótból van(nak), mint a szekunder(ek).
A primer és szekunder oldalt el tudtam különíteni! A képen látszik hogy jobb oldalra van fordítva 4 szál vezeték. Ezek a primer vezetékek! Ezek ahogy írta is vékonyabbak mint a többiek. Mérőműszerem természetesen van! Sajnos a trafóról többet nem tudok. Egy ic-s erősítőben volt!
Mi akadályoz a mérésben? Ha ismered a primer vezetékeit (két db. 115V-os tekercs), akkor sorba kötöd a két tekercset (izzón keresztül), és mérsz a szekunderen. Erősen világító izzó esetén nem mérsz (vagy nagyon kicsi) feszültséget a szekunderen. Ekkor megcseréled az egyik tekercs végeit az összekötésnél, és úgy dugod 230V-ra. az izzó legfeljebb halványan világít, és névleges (közeli, pl: 12,-24,-30V) feszültség(ek)et mérhetsz a szekunderen.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
Lehet fel kellene adnom ezt a toroid dolgot. Még mindig nem tudom hogy hogyan állapítom meg hogy melyik a 230V-os és melyik a 110V-os primer vezeték. El nézést hogy ennyire tudatlan vagyok, de ezt most tényleg nem értem!
4 db. primer vég van; ezek 2 db. 110V-os tekercs végei, ezeket kell összekötni egymással, sorosan. Tehát: egyik tekercs 1. vég a 230V-ra, 2. vég a másik tekercs egyik(3.) végéhez, másik tekercs(4.) másik vége az izzóra, izzó másik lába a 230V-ra. Esetünkben nem számítanak a 110V-os tekercsvégek, mert 230V a hálózatunk, ezért kell őket sorba kötni. A két tekercs párhuzamos kapcsolásával lehetne 110V-ra kötni, pl. USA, vagy Japánban.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
Szerintem Ön is hallotta hogy koppant a dolog. Kezdem megérteni a dolgot! Nem tudom hogy ez esetben a szín jelölések segítenek-e? Van 2db piros és 2 db kék színnel jelölt vezetékem. Az izzós megoldás nagy valószínűséggel holnap fogom kipróbálni!
Köszönöm a segítségét és türelmét!
Nagy valószínűséggel; a kezdetek és a végek azonos színnel jelöltek, innen már csak annyi: 1 piros a 230V-ra, a kékje a másik piroshoz, másik kék az izzóra, izzó másik lába a 230V-ra. Ha nem jó (izzó világít), akkor piros, kék-kék, piros, izzó.Lehet, hogy ez az igazi, és 110V-ra piros-piros; kék-kék.(párhuzamos kötés)
Sziasztok,
tudna-e nekem valaki segíteni toroid transzformátor számításban? Ugyanis van egy pár darab vasporos magom és azokból szeretnék hálózati transzformátort készíteni. Egy jól használható számítási példára vagy esetleg egy kis elmagyarázásra lenne szükségem. ![]()
Ha a "vasporos mag" porvasmagot jelöl, akkor zavarszűrésre, fojtótekercsnek valók. Ha ferrit mag, akkor a kapcsolóüzemű táp témában keress megoldást. Hálózati 50Hz-re nem való. Amennyiben lemezes(tekercselt) vasakról lenne szó, ugyanaz a számítás menete, mint az EI, M, L lemezmagos trafóknál. Többször le van írva a témában. A képek közt is megtalálod a számítás menetét.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2014
Szia, értem, az E, I magos trafokat azt tudom szamolni. A vasmagok anyaga szerintem ferrit por ugyanis van egy szép nagy vasmagom ami szurokent volt jelen, ami egy kicsit kisebb az pedig a kimeneten volt. Ja azt elfelejtettem mondani hogy ezek a vasmagok egy 9kw-os tapbol valoak, 3 fazisrol mennek és UV lampat hajtanak meg. Köszönöm az utba igazitast és a segítséget.
Sziasztok. Mi lehet a gond azzal hogy egy toroid tekercsnél összeér a két bemeneti vezeték ?
Szia!
Semmi, mert az rövidzár, a tekercs nem kap feszültséget. Ha szigetelés alatt van: némi visszabontás, javítás.
Sziasztok!
Meg szeretném kérdezni, hogy egy gyárilag készített toroid transzformátor, amit például Innét tudnék beszerezni mennyire tekinthető biztonságosnak olyan szempontból, hogy a szekunder oldalon 230V ne jelenjen meg. Ha nincs túlterhelve, nem égetem le a tekercset, nem teszem víz alá, akkor kizárt hogy 230V kerüljön a szekunderre, nem?
Én nem használok ilyet, de a biztonsági előírásoknak megfelel. Rendeltetésszerű használat mellett kizárt.
Akkor, ha egy ilyen trafóval építek tápot, graetz + puffer, és az egészed beleteszem egy műanyag dobozba, a dobozból csak a + és - vezeték jön ki, és tegyük fel, hogy a - vezetékhez bárki hozzáérhet, hozzá kell kötni a földhöz a negatívot, vagy a műanyag doboz miatt hülyeség földelésen gondolkodni?
A transzformátor leválaszt (kivétel az "autótranszformátor", de ez nem az), a primer és a szekunder közt nincs (nem lehet galvanikus) fémes kapcsolat. A szekunder feszültség föld-független. Műanyag (szigetelő anyagú) burkolatot nem is lehet 'leföldelni'. A hálózati (csatlakozó) földet tilos összekötni a szekunder tekerccsel, hisz elveszíti a földfüggetlenségét. A toroid trafókon nem is jellemző a vastest földelése, mivel teljesen be van zárva. A doboz ne legyen teljesen zárt, mert üzem közben termelődik hő. Legyen némi rés az oldal, fedél, fenék közt. Vagy lyukacsos burkolat.
Ez teljesen logikus, amit írsz, eleve a toroidnak nincs is olyan része, ami külsőleg földelhető lenne. Arra kell csak figyelnem, hogy gyárilag vásárolt, a szabványoknak megfelelő trafót használjak, a primer oldalt atom-biztosan le kell szigetelni és a trafót a túlterheléstől meg kell védeni, valamint száraz helyen kell használni. Ennyit a földelésről.
És lehet fém dobozban is, úgy, hogy a trafót, műanyag lapra szerelem rá, a vezetékeket hozzákötegelem, hogy ne tudjon megmozdulni, elszakadni, fémhez érni. Innentől fogva már lehet egy lyukacsos fémdobozba tenni, nem tud rázni. A ha a fémházra nem kötünk földelést, de a szekunder oldalon az AC/DC átalakítás után a (-) polaritást rákötjük, akkor úgy tudom mágnesesen árnyékolni ? Olyan elven gondolom, mint ahogy a hangfrekvenciás jel kábelt is árnyékoljuk ?
Ha az elkészített megvett toroidomon a szekunder (290V) kevésnek tűnik, akkor lehetséges lehet megbontás nélkül még kb 10-20V-nyi menetet rátekerni, és sorba kötni a meglévő 290V-al? Kisebb fesznél megcsináltam, csak itt a nagyobb fesz miatt inkább kérdek. Vagy más nem marad a 290V. (ami 230V-nál is sajnos csak 285V)
Minden további nélkül rátekerhetsz (ha van hely), a szigetelésre ügyelj.
Hali!
Van egy ilyen toroid trafóm, és erre szeretnék tekerni még pluszba, hogy 2*~8-12V-ot kapjak váltóáramban. Ebben szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek.
Mekkora terhelhetőségre?
Első lépés, megállapítod, hány menet kell 1 Volthoz. Rátekersz néhány menetet és megméred a feszültséget, majd felszorzod a kívánt feszültséggel. Vékonyabb huzalból kényelmesen ráfér. Ha szigetelő alapra szereled, még be sem kell tekerni, csak kell alá és a leszorítója alá vékony gumi vagy műanyag, hogy ne sérüljön a huzal zománca. |
Bejelentkezés
Hirdetés |