Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12V-os autós hűtőláda (Peltier)
Lapozás: OK   5 / 7
(#) icerockk válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Szia! Köszönöm a hozzászólást!

Tisztában vagyok a peltier elemek rossz hatásfokával, viszont 2 dolog miatt döntöttem úgy, hogy kipróbálom a technológiát a rekesz hűtésére. Az első, hogy a lehető legkisebb hely áll rendelkezésre a hűtő rendszer elhelyezésére, így táppal, bordával mindennel ez tűnik a legkisebb helyen elférő megoldásnak. A másik dolog pedig, hogy több ilyen próbálkozás lelhető fel a neten (sőt itt a fórumon is olvasható, hogy van akinek sikerült 4 fokra optimalizálni egy hűtőt peltier-el), ahol sikerrel alkalmazzák a technológiát hűtésre. Az elektromos hűtőtáskák is ilyennel működnek, ha jól tudom.

Na már most ha megfelelő a táp, a borda mérete is elégséges a meleg oldalon, akkor milyen problémák léphetnek fel? Mit tapasztaltál a méréseid során? Mekkora volt a hűtő amiben alkalmazni akarták? Mekkora hőmérsékletet sikerült elérni? Légy szíves írd le a negatív és pozitív tapasztalatokat, minden infó nagyon jól jön számomra

Illetve az előző hozzászólásomban linkeltem egy hővezető párnát, ez, vagy ilyen alkalmazható a peltier és a bordák közé?

Köszi!
(#) Chipmunk1960 válasza icerockk hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Szia, Az előbb írtam még egy csomó mindent, de mire elküldtem volna eltűnt... Az a hővezető nagyon jó lesz a meleg oldalra, a hidegre tehetsz pasztát is. Habár konkrét méréseket nem végeztem még, hogy melyiknek jobb a hőátadó képessége, pedig már akartam. Az biztos, hogy az ezüst-színű paszták hajlamosabbak a száradásra, mint a régi fehérek. Most vettem egy nagy adag szürke pasztát, egy év múlva meg tudom mondani az eredményt. A meleg oldali hűtőborda, és annak a hőnek az elvezetése a legsarkalatosabb pont az egészben. Ha nem elégséges, átmelegszik a peltier, és a hideg oldal is melegedni fog, vagyis romlik a hatásfok. A peltier egy gumiszerű anyagba van pontosan belevágva, hogy a 2 oldala között minél jobb legyen a hőszigetelés. De tapasztalatom szerint a sziloplaszt is tökéletes, csak ha meg kell bontani, akkor van gond.... Az előbb a saccolásomhoz mellékeltem egy hozzávetőleges számítást, de nem írnám le még-egyszer, kb az az érték jött ki, minimum 2x10A -es, plusz a gyárihoz képesti nagyobb felület miatti veszteség.
(#) icerockk válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Szia! Köszönöm Neked is a segítséget!

A tápegységre gondoltad a 2x10 A-t? Kapcsoló üzemű tápot építenék nekik, az még előttem áll. A két 12715 peltier már eléggé komoly áramot szeretne felvenni, de ha kelleni fog, akkor azt rendelem, árban az sem sokkal több mint a 710-es. Hűtőborda kérdésében én ilyet néztem ki:

Bővebben: Link

30cm x 19 cm x 5cm (hossz x szél x mag)

Azért ez eléggé nagy felület, remélem elég... és 2 db 12 cm-es venti a meleg oldalra, plusz már említettem, hogy a hideg oldalra is kisebb bordák (egy-egy a peltierekre) plusz mondjuk 8 cm-es ventik.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
(#) Chipmunk1960 válasza icerockk hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
A peltierre, Volt egy Sony Ps3-ból guberált, az tudta a 25A-t, csak sajna kipukkant, s Ucontroller van a végén, nem tudtam megcsinálni... Kínából vettem: ezt a 30A-eset, 22€-ért én nem kínlódok vele 16 lemez x30x5x2= 2400cm2 már elég jónak tűnik. Ez a táp elbírja a 2db 715 peltit, egy bontott hűtőszekrényből, pedig tudsz bele tenni termosztátot.
(#) icerockk válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
A tápegységet sajnos, vagy nem sajnos, de magamnak kell majd elkészítenem valószínűleg, ugyanis a projekt egy szakdolgozathoz kell majd. Szóval ha nem törik bele a bicskám, akkor csinálok egy ahhoz hasonlót, amit linkeltél, kb 30 A-eset (bár lehet, hogy nagyobb kell, mert lesz még néhány 12 V-os mozgó alkatrész).

Illetve még azt kérdezném, hogy a hűtőborda akkor elég lehet szerinted is? Csak mert ahogy számoltál, beleraktad a végére a 2 szorzót, de ugye nekem 1 darab borda lenne a két peltier-re, szóval egy ilyen 30x19x5-ös bordára erősíteném fel a két elemet, a meleg oldalon 2 db 12 cm ventivel. Te is így értetted, hogy elég jónak tűnik, vagy úgy gondoltad, hogy 1-1 borda az elemekre külön?
(#) Joe_001 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
igen ezekkel a problémákkal találkoztam. Elvileg a paszta kívül is jó míg ki nem szárad aztán meg szigetelése a jó, ezért kell szig lap. A hőszivattyús rendszer elve miatt a max hőcsere létfontosságú, valamint a doboz szigetelése is. A tapasztalatom, hogy kituningolva, hőtech számítások stb is csak hőn tartásra alkalmasak, de azt amíg van áram, érdemes tehát lehűtött árut bepakolni, jégakkuval. Nekem egyébként pár kW-os invertert kellett volna sivatagi körülmények között járatni, max stby üzemre volt elég a két pelt., pedig a német honlap szerint elégnek kellett volna lenne. Sztem a hőcsere sebessége nem elegendő! Dinamikusan nem, statikusan már elég lehet. Kb erre jöttem rá.
(Maradt a javaslat: klímát a kapcs szekr ajtajára az üveggyárban is tudja a dolgát)
Joe
(#) Chipmunk1960 válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
16db 30x5 ös lemezt számoltam a bordán, és ugye mindegyiknek 2 oldala van... + a 30x19-es alapterületet ki is hagytam a számításból, esetleges veszteség gyanánt. De a teljesen egzakt felületszámításhoz, még hozzá jön.
(#) icerockk válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Szia! Köszi, hogy segítesz!

Az a baj, hogy nincs helyem kompresszoros hűtésre, így ez a megoldás tűnik kézen fekvőnek. Illetve ahogy vissza olvastam van, akinek sikerült, kisebb teljesítményű elemmel/elemekkel is. Nagyon fontos a jó szigetelése a rekesznek, erre extrudalt hablapokat hasznalnék, ha jól tudom jobbak mint a sima hungarocell. Vagy ha van jobb ötlet, akkor várom A borda a lehető legnagyobb lesz, hat majd meglatjuk mit csinál.
(#) icerockk válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Ahha, értem Ha esetleg nem lenne elég, van olyan lehetőség, hogy nem 30, hanem 50 centi hosszú borda lenne, de ez már túlzásnak tűnik. Hovezeto párnaának pedig olyat keresek, ami lehető legjobb tulajdonsagokkal bír.
(#) Chipmunk1960 válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Szerintem is annak tűnik, de az adatlap nélkül csak saccolni lehet.
(#) pucuka válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Eddíg nem mondtad, hogy szakdolgozatról van szó. Vagy válassz magadnak más, egyszerűbb témát, vagy sürgősen mélyedj bele a hőtan, hőgépészet rejtelmeibe. Ebben a projektben legkisebb gond az elektronika, hogyan fogod magyarázni a hőmennyiségeket, a hőáramot, a hőellenállást, ha rákérdeznek. Mitől lesz 4 fok a hűtött térben. Az nem elég magyarázat, hogy jól megpakolom hűtőbordával, meg ventilátorral, aztán lesz ami lesz.
Amit linkeltél blokkot, arról is sok adatot látni, viszont a hő elvezetéséről egy szálat se.
Magáról a Peltier elemről sem nagyon vannak részletes adatok, az hogy az elektromos oldal 175 W -jából hogyan lesz 60 fok (vagy mennyi) főfokkülönbség a két oldal között. Gondold végig a feladatot.
Tapasztalatom szerint nemigen kellett még egyetlen hűtőtáskát sem szabályozni, bár volt némelyiken csicsás szabályzó, LED soros kijelzéssel, de a maxon ment, és az sem volt sokszor elég, nem 4, de 10 fokra sem.
(#) icerockk válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Hát, adatlap nem igazán van hozzá, vagy én nem találtam a forgalmazó honlapján. Csak a méretek, meg annyi van leírva, hogy extrudált...
(#) pucuka válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Például maga a borda is egy sötét, legalábbis szürke ló. Jobb helyen megadják az 1 m hosszra eső hőellenállását. Azzal azért már lehet számolni. De még ott van a ventiláció. (fajhő, levegő sebesség, környezeti hőmérséklet stb)
(#) icerockk válasza pucuka hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Sajnos nem találok hozzá dokumentációt, csak a weboldalon feltüntetett adatokat tudom.

Bővebben: Link

Egyébként kicsit félre érthetően fogalmazta, ezért bocsánatot kérek. A szakdolgozat témája nem kimondottan a peltier elemes hűtőberendezés, ez csak egy részegysége annak az egységnek, amit építeni szeretnénk egy csoporttársammal. Olyan berendezés, amiben hűteni kell egy kb 25-30 l rekeszt. Nyilván kellenek hőtani alapok, és a peltier működéséről is elméleti anyag, de hangsúlyozom, hogy nem ez a szakdolgozat fő témája.
(#) pucuka válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Csak könnyen homokszem lehet a gépezetetekben.
(#) icerockk válasza pucuka hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Igen, de sajnos neten sem találtam semmiféle infót a bordáról... Elsősorban örültem, hogy egyáltalán találok egy ilyen nagy méretű bordát
(#) pucuka válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Elvileg a felületéből ki lehet számolni a hőellenállását, de az sincs megadva. Marad a mérés. (hőtanból én se vagyok erős, csak sejtéseim vannak)
(#) icerockk válasza pucuka hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Igen, ugye a felület adott, ezt számolta nekem nagyjából Chipmunk1960 kolléga is

Egyébként próbálom a legjobb hővezető párnákat kiválasztani, hogy megfelelő legyen a peltier és a borda között a hőátadás, a legjobb amit találtam az 7 W/mK-t tud Bővebben: Link.

Egyébként ilyen anyag használatánál, mármint hővezető párnánál mi a jobb, ha vékony (van 0,5 mm vastagságú is), vagy ha vastagabb (van ugyanilyen 7W/mK párna 2 mm vastagságban is)?
(#) icerockk válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Valamivel olcsóbban lehet kapni 5W/mK, 6W/mK és 4W/mK pánákat is...
(#) pucuka válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Mondom, nem vagyok spiller a hőtanban, max egy tranzisztor hűtőbordáját tudom kiszámolni, azt is csak körülbelül. De egy szakdolgozatban nem lenne elég.
(#) icerockk válasza pucuka hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Igen, ezért is szeretném körbe járni a kérdést amennyire csak lehet. Továbbá probléma, hogy a kompresszoros hűtésre nincs hely (illetve a zajos működés is kizárja ezt a megoldást). A hűtőtáskákban pedig oké, hogy a 10 fok is nehézkes, viszont ott ha jól tudom csak 1 darab 12706/12705 elem van, ami jóval gyengébb, mint amiről itt mi most beszélünk (2 db 12715).
(#) pucuka válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Az hogy "gyengébb" az nem egy szakszerű fogalom. Egyébként a nagyobb teljesítményű nem azt jelenti, hogy "hidegebbet" tud csinálni, csak azt, hogy gyorsabban. Azt, hogy mekkora hideget képes előállítani, az a hőtani rendszertől függ, ennek csak egy része a hőszivattyú, (elektromos analógiával az áramgenerátor) a Pertier elem. Nyilván minél nagyobb hőlépcsőt tud előállítani, annál jobb, de ebből kell kivinni a rendszer különböző veszteségeit. Az meg van bőven.
(#) icerockk válasza pucuka hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Értem, hogy mire akarsz kilyukadni. A lehető legjobb megoldást keresem, amivel a meleg oldali hőmérséklet a megfelelő keretek között tartható, és a rekesz a legjobban szigetelhető. Nem gondolom, és nem is állítottam, hogy ez a megoldás tökéletes, sőt azt sem, hogy jó. Egyszerűen érdekel a rendszer, kevés helyet foglal, és kevés ráfordítással már összeállítható egy tesztelő rendszer.

A doboz szigetelésének kicsit jobban utána járva legalább 8-10cm, alumínium fal közé zárt purhab szigetelést gondoltam, a bordák és a peltier közé olyan hővezető párnát gondoltam, mint amit linkeltem (vastagsága még nem eldöntött).

Szóval úgy gondolom, hogy a dolog megérett a próbára, aztán pedig meglátjuk. Mivel látszik, hogy itt gyakorlatilag mindenki tapasztaltabb mint én, és jöttek azért negatív tapasztalatok is bőven, ezért abszolút benne van a pakliban a kudarc, de éppen ezért írok le minden apró kérdést és részletet, hogy ami hibát csak lehet, el tudjam kerülni.
(#) Chipmunk1960 válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Hát igen, a legbizonytalanabb rész, maga a láda. A 8-10Cm már elég jó, a hűtőkben kb a felét használják. Magát a hűtő egységet célszerű a felső rész fele tervezni, s a hátfalra, ha az eleje nyílik. ha olyasmire gondoltál mint egy gyári doboz, akkor célszerű szintén a tetőbe, ez annyival jobb, hogy a hideg magától is lefele áramlik, s nem lesz akkora vesztességed, minden ajtónyitásnál.
(#) pucuka válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Nem is azzal van a gond hogy jó, biztosan működni fog valahogy, hűteni is fog.
Csak azért szóltam bele a témába, mert láttam, hogy valamiféle vizsgamunka lesz. Ilyen helyen pedig találgatásnak, mások is így csinálják, tesztelésnek, stb. helye nincs. Kell számolni (tervezni) mérni, sokat. Az eredményeket prezentálni. Mégha csak egy része is a teljes projektnek.
(#) icerockk válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Igen, a szigetelés gondolom, hogy sarkalatos kérdés. Azzal talán segítenék a dobozon, ha a belseje alumínium lapokból lenne. A tetőre szerelhető hűtés kivitelezhető, sőt, még talán a nyitható rész is kerülhet oda alles zusammen, ezen még gondolkodni kell.
(#) icerockk válasza pucuka hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Teljes mértékben igazad van, és bár eddig nem említettem, de tervezem, hogy a témában (hő és áramlástan) konzultálok komolyabb egyetemi tanárokkal. Viszont a dolognak működnie kellene, és ezért szerettem volna segítséget kérni.

És nagyon szépen köszönöm a te hozzászólásodat és a kritikádat is, abból csak tanulok. Ha bármi hozzáfűzni valód van még esetleg, akármi észrevétel, segítség, tanács a konstrukcióhoz, azt nagyon szívesen fogadom : )
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
(#) icerockk válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Illetve úgy olvastam, hogy a 2.88 W/mK-s hővezetés megegyezik az átlagos hűtőpaszták hővezetésével, magyarán ha legalább ilyen értékű hővezető párnát használok (vagy nagyobb értékűt) akkor az jobb is lehet, mintha pasztát használnék.
(#) pucuka válasza icerockk hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Szerencsésebbnek tartanám ha a doboz falai is hőszigetelőbb műanyagból lennének. Nem kéne a hőt feleslegesen ide oda vezetgetni.
A legjobb hővezető a berilium oxid kerámia, (csak mérgező) vagy ezüst tartalmú paszta. Ez viszont elektromosan is vezető.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
(#) icerockk válasza pucuka hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Igen, az ezüst tartalmú pasztáról tudom, hogy jó, csak a meleg oldalon félő hogy kiszárad. A doboz falaira jó ötlet lehet amit ajánlottál, megfontolom!
Következő: »»   5 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem