Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   159 / 278
(#) pisti35 hozzászólása Jan 20, 2015 /

A feszültséget még nem volt időm megmérni.Még annyit hogy hegeszteni biogon-al hegesztek, iparit nem tudtam cserélni, az okozhat ilyesmi pattogást. De gondolom akkor végig pattogna nem csak alkalmanként.
(#) Isti69 hozzászólása Jan 20, 2015 /

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem.
Ennek az alkatrésznek a típusára lenne szükségem. Sajnos felrobbantották. És nem tudom mi ez.
Köszönettel.

co.jpg

(#) gulyi88 válasza Isti69 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Szerintem triac, és vagy a mágnesszelepet vagy a főtrafót kapcsoló mágneskapcsolót húzatja meg.
pl: BT138-(600, vagy 800-as), esetleg TIC206-(M, S, vagy N tipus)
De a felrobbanás okát is ki kell javítani, vagy a cserealkatrész is nagy valószínűséggel el fog halálozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
(#) Isti69 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Köszönöm a segítséget. Mágneskapcsolót akartak cserélni de nem jött össze. Így hozzám került a gép. Rossz bekötés miatt robbant fel. Remélem más nem ment el benne. Holnap próbálkozom a javítással.
(#) mpisti válasza Isti69 hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

Szerintem az előtte levő optpcsatolót is nyugodtan kicserélheted, mert ha a triac ugrott akkor nagy valószínűséggel az azt meghajtó optocsatoló is elszállt.
(#) Isti69 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Sikerült megjavítanom a gépet. Közben megtalálták a felrobbant Triak darabjait BT137/600 volt benne. Az optocsatoló jó maradt. Köszönet nektek a segítségért.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
(#) pisti35 hozzászólása Feb 3, 2015 /

Sziasztok. Tudnátok nekem segíteni abban hogy a bekarikázott alkatrésznek mi a neve?
(#) Ricsi89 válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Transzformátor. Pontosabban ha jól látom egy 230/12-24V-os.
(#) Phile80 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

12-24V biztosan nem. Inkább 230/42-24-27V vagy 230/24-27V.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
(#) pisti35 hozzászólása Feb 3, 2015 /

Segédtrafó,? vagy mi a rendeltetése.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
(#) Ricsi89 válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Akkor lehet 42, de annyira pixeles a kép, hogy nem látszik, csak sejteni lehet.
(#) Ricsi89 válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Igen segédtrafó, arról megy a vezérlés és a tolómotor.
(#) pisti35 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Köszönöm a választ. Az alábbi képen lévő hegesztőgépben nincs segédtrafó, ami azt jelenti hogy a főtrafóról megy a tolómotor és a vezérlés is ha jól látom (a vezérlés csak huzalelőtolásból áll). Továbbá biztosíték sincs benne, biztosíték csak komolyabb vezérlésnél kell mint pl 2tak 4tak.Mennyire biztonságos így hogy nincs biztosítva pl a tolómotor, elég neki a hálózati bizti?
(#) pisti35 válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

A képet a 26-odik oldalról töltöttem le ott sokkal élesebb.Mennyire jó így ez a gép, lehet vele hosszabb távra is tervezni?
(#) mpisti válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Egy 40-50e forintos kínainál nagyságrendekkel jobb gép.
(#) pisti35 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Igen ezt én is így gondolom.Érdemesebb olyan géppel foglalkozni amiben benne vannak,biztosítékok,segédtrafó,nagyobb elektronika,megéri ezt a pluszt.(mint pl a piros gépben)Vagy bőven megfelelő az egyszerűbb kék gép is.
(#) Phile80 válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Szerintem a kék Formig szebben hegeszt, annak ellenére hogy nincs benne segédtrafó, mint a Traconic. A Traconic-ban biztos hogy cserélni kell majd a kondibankot és a diódák sem bírják sokáig.
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 5, 2015 /

A kondibankot mindegyikben cserélni kell egy idő után, mert kiszárad és olyan mintha ott se lenne. A diódák pedig akkor szoktak elszállni ha ipari gépnek nézik ezeket a kis masinákat és méteres varratokat akarnak vele húzni. Mindkét gép (a Formig és a Traconic is) sokkal jobb gép mint a barkácsáruházas Güde vagy Einhell stb. névre hallgató valami.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 5, 2015 /

Persze hogy cserélni kell, de ebben ránézésre 25-30 éves MM elkók vannak, amik biztosan nem bírják sokáig. Sőt, lehet már rosszak. A diódák erősen túl vannak méretezve általában ezekben, de ennek ellenére rendszeresen cserélem őket hídra, mert meghibásodnak. Csak azért mondtam el ezeket, hogy ne lepődjön meg ha még majd rá kell költeni 10-15 ezret. Ha nem Ő javítja akkor még többet.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
(#) pisti35 hozzászólása Feb 5, 2015 /

Köszönöm szépen a tanácsaitokat.Pl egy új Weldi mig 180-as (amiben van segédtrafó, biztosítékok,nagyobb elektronika)megéri azt a többlet ár különbséget mint mondjuk egy új kék Formig? A biztosítékoknak milyen szerepe van, mik vannak biztosítva? Milyen veszélye lehet ha nincs benne biztosíték. A segédtrafónak milyen szerepe van? Én nem értek a gépekhez ezért is kérem a segítségeteket, hogy a több műszaki tartalom megéri azt a többletköltséget.
(#) Phile80 válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 5, 2015 /

Semmi probléma nincs a Formig gépekkel, egyáltalán nem lehet azt mondani hogy a "nagyobb" elektronika megbízhatóbb. A biztosítékok a segédtrafót védik. Szerintem a Formig vezérlése is védve van biztosítékkal, csak úgy emlékszem a vezérlőpanelen van a biztosíték.
(#) pisti35 hozzászólása Feb 5, 2015 /

MM-101-es panel van benne, azon nincs biztosíték.Ezt a képet találtam róla, más biztosítékot nem tudok rajta.De ha azt mondod hogy ez így biztonságos (elég neki a hálózati), hanyagolható a segédtrafó és nem érdemes tízezrekkel többet adni más gépekért, akkor megfogadom a tanácsod, mert te vagy a szakember.A Formignek is van drágább gépe 180/210 abban úgy tudom van segédtrafó, meg biztik is, de ha megfelel az egyszerűbb gép akkor nem érdemes többet költeni a drágábbra.
(#) mpisti válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 6, 2015 /

Használhatóságban, műszaki tartalomban nem csak a segédtrafó és biztosítóinak léte-nem léte a kérdés,hanem az is, hogy ezek a plusz hardverelemek milyen pluszt tesznek hozzá a gép használhatóságához. Az MM101-es kártya a legegyszerűbb szabályzókártya, az a bizonyos segédtrafó ami a másik gépben külön található, itt az MM101 kártyára van ráépítve. A két segédtrafó közti különbség abban rejlik, hogy az MM101-re épített trafó csak a gép vezérléséhez (és a szabályzóhoz) szükséges feszültséget biztosítja,addig a különálló segédtrafós verzióban a tolómotor feszültségét is a segédtrafó adja, ennél a gépnél viszont a hegesztőfeszültségről van levéve a tolómotor feszültsége. Nem tudom jelenleg ezekben a Forgács-féle(Formig) gépekben milyen tolómű van, ha olyan mint régen (normál 25W-os motorral 2 görgős) akkor az MM101-es kártyával szerelt gép is lehet korrekt. De ha ők is áttértek a hajszárítómotoros tolóműre akkor azt nem tartom napi használatra alkalmas gépnek, mert az a tolómű barkácskategória.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 6, 2015 /

A Formig 175-ben ELVI 35W-os motorral hajtott tolómű van.
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 6, 2015 /

Az jó,sőt jobb.
(#) pisti35 hozzászólása Feb 6, 2015 /

Köszönöm a válaszokat, most már legalább sejtek valamicskét a Formig175-ös működéséről.A tolómotort azt tudtam hogy jófajta, csak a gép biztosítása felől aggódtam főként. Láttam Weldi 160-as panelját (vele egy kategória)azon is volt biztosíték, meg a barkácsgépek paneljein is láttam már csak ennél a 175-ösnél nem.
Ezért is féltem egy esetleges tolómotor, panel zárlatnál, hogy elszáll a főtrafó, aminek gondolom nagyon kicsi lehet az esélye.(Persze lehet hogy most hülyeségeket írtam.)
(#) laki79 hozzászólása Feb 7, 2015 /

Sziasztok! Remélem nem sértem meg a fórumot a kérdésemmel, tudom nem ezzel foglalkozik a fórum. A hegesztőboltban női eladó lévén nem tudtak érdemi tájékoztatást adni telefonon, ezért is fordulok ide mert látom itt szerelők is vannak.Én nem értek a co gépekhez, visszaolvastam több oldalt is a fórumon, pont írtatok a formig175ről, ez lenne az egyik kiválasztott a másik egy mig181es. Azért ez a kettő közül választanék mert 1fázisom van és ezek bizonyulnak a legerősebb gépnek az adataik alapján.A Kranom Btnél árulják mind a kettőt ha szabad ide ilyet írni. A kérésem csak annyi lenne hogy kettő közül melyiket válasszam árkülönbség 30000ft.Nem is kérnék részletes tájékoztatást hogy melyiket miért mert úgysem érteném.Nem iparszerűen használnám de ne hobbikategória legyen.Teszek fel képeket remélem sikerül, többet nem is zavarnék köszönettel és üdvözlettel László.
(#) laki79 válasza laki79 hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Még annyit kihagytam hogy 0.8as lemeztől maximum a vastagfalú zártszelvényekhez használnám.Nem napi szinten, de van hogy használnám reggeltől estig.
(#) mpisti válasza laki79 hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Ha a bolt kellően komoly, akkor rendelkezik próbalehetőséggel is. Kipróbálod mindkettőt,és ez alapján döntesz.
Egyébként ha a fórumon olvasgattál, akkor -ha mindkét gépről nem- de a Formig 175-ről kaptál bőséges információt. Ez talán elég ahhoz hogy egzakt döntést tudjál hozni. Ahogy a másik gépet elnézem, az sem lehet rossz, hiszen a korrekt kialakításon felül látszik rajta hogy nem rövidtávú használatra gyártották.
(#) laki79 válasza laki79 hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Ennyit képet találtam még a másik gépről ami jobb minőségű. Még annyi hogy Nagykőrösön gyártja Nagy Ferenc.De most már tényleg nem rontom tovább a fórum színvonalát.
Következő: »»   159 / 278
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem