Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   283 / 398
(#) gabripapa válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
T1 B = 0,3V; T1 E = 0,048V; T3 B = 2,15V; T3 E = 1,41V; T4 E = 0,7V
(#) reloop válasza gabripapa hozzászólására (») Feb 22, 2015 / 1
 
Tr2 hibás, vagy rosszul van beültetve. Semmilyen joga nincs az R17-en folyó áramnak.
(#) reloop válasza pjg hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Szia! A tápágban áramkorlátozó van, és a pozitív táp ül a kimeneten. Ennek tükrében szemet hunyhatunk felette
(#) gabripapa válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Készítettem egy összehasonlítást az én kapcsolásom és a board n. M12565 között, amire hivatkozol. Hátha segít. Pirossal ábrázoltam az eltéréseket, más értékeket, más kábelvezetést, zöld, ami ugyanaz.
Tr7 kollektorán 12V+ van a földhöz képest.

HOHÓ!!! megvan a baj!!! BC303 az pnp. Én balga. Rosszat rendeltem. BC300, 301, 302 az npn belőle!
Remélem csak ez volt a hiba. Nagyon-nagyon köszönöm a segítséget! Esetleg egy pillantást vetnél még az összehasonlításra, hogy már más ne derülhessen ki?! Kösz
(#) reloop válasza gabripapa hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Látom megy ez neked
Vetnék pillantást, ha lenne mire
(#) gabripapa válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Már semmi nem menti, hogy trehány vagyok , pedig nem is... . Na most csatolom!
(#) reloop válasza gabripapa hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Jó ez, a rajzot (ISS3) csak azért választottam mert szerepeltek rajta a feszültségek.
(#) gabripapa válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Átforrasztok bele egy BC182B, holnap veszek 300-ast. Kíváncsi vagyok. Kösz, hogy rávezettél! Üdv.
(#) gabripapa válasza gabripapa hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Megírom, hogy megosszam az örömömet: működik!!!!, szól a végleges hangfalakon. A hangjáról majd később nyilatkozom, csiszolódjon kicsit. Még egyszer köszönöm, egy apró figyelmetlenség hova vezet, hihetetlen...
(#) kistee hozzászólása Feb 25, 2015 /
 
Sziasztok,

Egy Urbàn-féle "korszerűsített" Quad-405-öst használok (NE5534 és BD249). Nincs vele komoly bajom, csak annyi, hogy van egy kis alapzaja (súgás), de csak a hangszóró közvetlen közeléből hallgatva.

Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne-e kicserélnem az NE5534-et TL071-re? Csökkenne a zaj? Vagy javulna egyáltalán valami?

Kösz: Tibor
(#) reloop válasza kistee hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Szia! A TL071 picit még zajosabb.
(#) Andrasirex válasza kistee hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Ha kicsit mélyebben zsebbe tudsz nyúlni,akkor OPA604 vagy OPA134 de sokat számít a többi félvezető zaja is. Milyen tápfeszről jár? Az enyém(Rádiótechnikás) +-30V-on hajlamos volt menet közben be zajosodni(gerjedni akart volna?) de +-50V-ra áttérve semmi baja nem volt.Ebben A verzióban én is 5534-et használtam. Az új még nincs kész teljesen de az egyik oldalt kipróbáltam OPA604-el (ez a verzió az Alkotó által tervezett R.Ludwig mod.) Ennek szinte semmi zaja.
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 25, 2015 /
 
Sziasztok! Van két eredeti két tekercses Quad 405 panelem. Régebben (több mint 20 éve) ilyeneket használtam, de ahogy olvasgattam, sokan hozzányúltak a konstrukcióhoz. Gondolom jobb lenne már nem ezeket beültetgetnem. Melyik a legkorszerűbb változat +-50V-ra, illetve van-ée valakinek Eagle rajza, mert egy nagyobb panelre szeretném összerajzolni, montírozni az összes perifériát. Hasonlóan a gyári megoldásokhoz. Ez régi vágyam. Minden táp, hangfalvédelem megoldás érdekel, ami ilyen tápfeszről vagy valamilyen segédtáppal működőképes, tesztelt és bevált.
(#) reloop válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Szia! Egyértelműen a Ludwig-féle ráncfelvarrást ajánlom, Alkotó nyomtatott áramköri tervével.
(#) kameleon2 válasza reloop hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Szia! Visszanéztem az archivált dolgok között, de ott csak pdf változatot találtam - és mint említettem - Eagle megoldást keresek. Így is elég sokat kell majd rajzolgatnom, mire összemontírozom és egységesítem a különböző paneleket: Táp, koppanásgátló, kijelző, hangerő, távirányító, hátfali csatlakozók. Azt szeretném elérni, hogy egy szabvány 44cm-es Lomexes dobozba éppen klappoljon az egész. Trafóstul, mindenestül.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Esetleg gondold át, valóban praktikus-e amit szeretnél. A segédáramkörök egyesítése járhat előnyökkel, de a végfok panelok esetében ez vitatható. A külön panel jobban mozdítható, akár szerelés, akár élesztés, akár javítás miatt kell hozzányúlni.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 25, 2015 / 1
 
Alkotó! Mélyen meghajlok a szakmai kvalitásod előtt és én is építettem pár erősítőt, tehát nem nulláról kezdem. De tudod az embernek vannak álmai. A 80-as években elhatároztam, hogy építek egy ilyen erősítőt. Megcsináltam külön, külön panelekre is párat, jól szólnak, de szemre bárhogy, bármilyen szépen oldottam meg, mindig találtam benne kivetnivalót. Szeretnék egy igazán maradandó példány létrehozni - pusztán az építés öröméért. Ahogy öregszem, egyre javul a technika, összegyűltek dolgok, cnc, szerszámok és végül nem tűnik már olyan nagy feladatnak, mint régebben. Csak egy jó alapot keresek hozzá, hogy végre megcsinálhassam, úgy ahogy nekem is tetszene. A napokban fejeztem be egy Z80-as dallamcsengőt. Sokan megmosolyognak miatta, hiszen az Urbán elektronikánál ma is kapni, meg még régi is már a dolog. De ha egyszer erre vágytam.... És nagyon nagy öröm volt látni, ahogy beteljesül az álom. Egy szép, rendezett panel formájában, amin nem csúnya vonalak, hanem rendezett szépség uralkodik, nem átforrasztható átkötések, hanem kapcsolók vannak, és igenis Z80 és UV eprom. Mert erre vágytam, Mint gyerek a Kajla nugátra.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) sonny007 hozzászólása Feb 25, 2015 /
 
Sziasztok!
Én olyan meglátással, vagy kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy adott egy QUAD-405-ös panel és egy STK4122II gyári panelem.

Quad paraméterei:
-Oldalanként 1-1db 8700µF puffer kondenzátor.
-BD249C végtranzisztorok.
-puffer után +/- 60V-on üzemel.

STK4122II paraméterei:
-Oldalanként 1-1db 10000µF puffer kondenzátor
-IC egyértelmű
-puffer után +/GND/- 34V-ról üzemel.

Hangsugárzók:
SAL 3610F

A kérdésem az lenne, hogy ezeken a hangsugárzókon. Műszer és egyéb dolgok nélkül. Füllel miért szól szebben, dinamikusabban, mélyebb hangok is jobban kijönnek a hangsugárzókból az STK4122II-IC-vel.
Quadnak azok kívül, hogy hangos semmi dinamikáját nem hallom. Számomra az STK jobb,szebb hangzást képez mint a QUAD.
Quadba milyen alkatrészek cseréje ajánlott vagy valami ötletet adjatok legyetek szivesek
Tudom a hangsugárzóim nem egy minőségi termék. Viszont az STK IC-vel megszerettem őket
Ez miért lehet?

Előre is köszönöm a válaszokat segítséget.
(#) pjg válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Azzal a Quaddal valami nem stimmel. Bár az STK-k is igen jó erősítők. Egyenként, lézerrel beállítva a paramétereknek megfelelő alkatrész értékek. A SAL-ról nem nyilatkozom. Egyéni ízlés függvénye.
(#) pjg válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Ilyenkor mindig a szemüvegemért kapok, s rájövök, hogy rajtam van.

Azt a 709-es műveleti erősítőt sürgősen kicserélni! Legalább NE5534-re. Vagy ha szánsz rá többet akkor OPA604 vagy OPA134-re.

A régi elkókat megmérni, megvan e a kapacitásuk.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) kameleon2 válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Gyanítom, hogy az is közrejátszik, hogy az STK egy hibrid technológia, jobb az alkatrészek hőegyüttfutása. Persze az sem elhanyagolható, hogy sokkal újabb konstrukció, rövid vezetéklábak stb. A Quad előnye nem feltétlenül a szép hangzásban jelent meg. Ne felejtsük el, hogy a létrehozásakor a HiFi standard (20Hz-20kHz-ig) volt az alap. Ezt a Quad nevetve túlszárnyalta a 100-150kHz-es felső határfrekijével. Ma már ez hol sok(MP3) - hol kevés (High-End). A Quad egy könnyen, szinte bármilyen forrásból beszerezhető alkatrészekből összeállítható és emellett "jó hangos" konstrukció volt. Ez tette népszerűvé, azaz nem kellett hosszan kotorászni a műhelyben, hogy miből is rakja össze az ember. Ha csak itt a fórumon megnézed hányféle változat kering - az sem kevés. Variábilis a tápfeszültség, a negatív visszacsatolás, a gerjedésvédelem. Én amikor diszkóztam a 80-as évek végén szintén a könnyű utánépíthetőséget favorizáltam. Akkor 4db 120W-os panel készült el egy dobozban. Sokat számít a bemérés és a lelkiismeretesség is. Ha minden alkatrészt válogatsz - azzal is sokkal jobb hangzást érhetsz el, hiszen kisebb a tűrés, nagyobbak a tranzisztorok bétái, pontosabbak a kapacitások, tekercsek, ellenállások stb. Ráadásul még bemérés közben is egy kicsit nagyobb negatív visszacsatolással, a hangosság terhére könnyedén javítható az átvitel. Majd elfelejtettem... Sajnos nincs előttem az STK bemenő szintje, de úgy rémlik az nem 0dB-es...
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) zotya1983 válasza pjg hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Ezt javasoltam neki hogy azt a meghajtást cserélni kell valamint a kábelkáoszt megszüntetni
(#) zotya1983 válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Norbi! Ha kallódásra ítéled azokat a Quad 405 paneleket szerintem frászbukon meg tudjuk dumcsizni hátha nekem kellenek, ha pedíg többet vársz tőle szerintem első körben a kondenzátorokat (becsatolókat is) át kell nézni vagy jobb ha cseréled is mert ki tudja...
Na meg írtam is neked itt is csak azt fogják írni amit én hogy ugye egy stk sokkalta újabb technológia,véleményem szerint is jobb különben hangra.A másik dolog amiért nem csendes olvasó vagyok (tudod) Az pedíg az hogy neked nem jött össze ha jól emlékszem a tda,pedíg az hangzásra neked bejönne
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) sonny007 válasza pjg hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Holnap akkor elmegyek és utána érdeklődök ezeknek a műveleti erősítőknek.
Elkókat ha lesz időm akkor bemérem őket

Viszont az UA709-es műveleti erősítőnek van XY lába. Még a többinek kevesebb. Mégis, hogy is tudnám cserélni?
(#) sonny007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Igen erre én is gondoltam már, hogy magasabbról indul a frekvenciája. Viszont én ezt szeretném ha lehet apró módosításokkal végrehajtani. Kezdő vagyok a témában. Tehát elégé szájbarágósan tudom csak megcsinálni. Vagy inkább mondjuk úgy, hogy nem rég kezdtem el foglalkozni az elektronikával így nagyon alapismeretekkel. De köszönöm a tanácsod!
(#) pjg válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Minden műveleti erősítőnek van 5 lába bemenet, negált bemenet, kimenet, + táp, - táp. A többi láb offset, kompenzálás. Az újakhoz nem kell.
(#) sonny007 válasza pjg hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Tehát akkor elméletileg ha megnézem a lábkiosztásokat a régi/és új műveleti erősítőn akkor egyszerűen csak kiszedem a régit majd behelyezem a másikat?
(#) Andrasirex válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Igen
(#) pjg válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Igen. Meg eltávolítod a felesleges alkatrészeket.
Következő: »»   283 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem