Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   282 / 399
(#) kameleon2 válasza mcsubika hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Szia! A notebookok tápja jellemzően egy virtuális földet használ. Csúnya dolgokra képes, mivel ez a gyakorlatban általában két azonos értékű soros kondenzátor, aminek az egyik fele a fázison, a másik a nullán van. Így a kettő 1/2-es osztása a földpont, azaz 240V esetén ez 120V. Emiatt lehetnek gondjaid. Éppen az ilyen helyzetekre találták ki az optikai leválasztást. Én is ráfáztam a múltkor, amikor két áramkört kötöttem össze és az egyik táp földelt volt. A TV-k is jellemzően ilyen megoldást használnak.
(#) lukacsp válasza mcsubika hozzászólására (») Feb 9, 2015 / 1
 
Ha zúgást-búgást nem tapasztalsz, akkor teljesen jól van így. Érintésvédelmileg is kifogástalan a jelenlegi megoldás.
(#) mcsubika hozzászólása Feb 9, 2015 /
 
A csatolt fotón látható megoldás jó lehet?
(#) lukacsp válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Nem annyira akarom elhinni, hogy egy jól működő tv vagy notebook jelföldje üzemszerűen 120V-os potenciálon van.
(#) kameleon2 válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Mérd meg.
(#) Alkotó válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Lehet, nem ő van rossz potenciálon, hanem az a pont amihez képest mérsz. A potenciál különbség nagyon találó elnevezés, csak a két mérési pontra igaz.
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Az nem virtuális föld hanem a zavarszűrés része, a közös módusú zavarok elnyomására. De a probléma nem is azokkal szokott lenni hanem azzal ami összeköti a primert a szekunderrel. A primer és a szekunder kör egy Y kondenzátorral össze van kötve (szintén a zavarszűrés okán), és mivel a primer oldalon nincs a védőföldhöz kötve (nem földelt a dugó) ezért akár csíphet is, de agyoncsapni nem fog.
(#) dokidoki válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Ebben csak az a szép, hogy a TV- n(de mindenen) alkalmazott RCA - csatik "jel pöcökje kapcsolódik először, nem pedig az árnyékolás. 100% biztonsággal lehet STV-t dögleszteni, ha előbb a videójelet próbálod csatlakoztatni, úgy ha laptop is a töltőjén van...
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Elolvastam druszám - valóban "csak" csíp. De sokszor előfordul, hogy netebookról hallgatnak zenét nálam a gyerekek is. Nehéz nekik megmagyarázni, hogy ez üzemszerű. Akkor inkább valami becsületes leválasztás.
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Egyről beszélünk a végeredményt tekintve. Ha kevesebb kalamajkát akar az ember egy TV-vel, vagy egy notebookkal (mert ugye mindenkit nem lehet tápcserére kötelezni a rokonságból) Akkor a végfokra nem árt egy leválasztott bemenet.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
(#) gepesz13 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Sziasztok.
Kedves kameleon2 tudnál ajánlani valami bevált kapcsolást a leválasztott bemenetre?
Ugyanis buli alatt mi is szoktunk hallgatni mindenről zenét, és sajnos van amikor eg kicsit brummog a jelenkegi erősítő.
A másik kérdés pedig az lenne, hogy milyen kondikat érdemes a quadhoz beszerezni, ami jó minőségű?
Üdv és köszi:
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
(#) kameleon2 válasza gepesz13 hozzászólására (») Feb 10, 2015 / 1
 
Szerintem első blikkre olvass bele itt.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
(#) mcsubika válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 12, 2015 /
 
Ok, köszönöm.
(#) gepesz13 hozzászólása Feb 13, 2015 /
 
Sziasztok!
Szeretném Alkotó féle dupla MJL3281A-s Quadot megépíteni. Sajnos a hűtőborda és a dobozméretek adottak, úgyhogy kicsi változtatást kell eszközölni a méretek miatt. Az lenne a kérdésem, hogy az R20-R21; R30-30', és az R31-R31' ellenálláspárt kicserélhetem-e 1-1 darab 4W-osra, és ha igen, akkor milyenre? 470, vagy 560 Ωosra, valamint az MJL-ek emitterellenállásait 0,1 Ω 4W-ra?
Köszi!
(#) gabripapa hozzászólása Feb 16, 2015 /
 
Sziasztok! Építgetem a korábban itt: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1751341.html#1751341 említett erősítőmet. Az a probléma merült fel, hogy a 3 és 6,9uH tekercsek készítésének nekifogva, azt tapasztaltam, hogy a használható képletek, kiszámítási módok nagyon különböző eredményekhez vezetnek. Itt a forumon találhatóak is, meg a mindenfele fellelhetők is, még olyan honlap is van, ahol egy helyen több számítási módszer, több eredményre vezet: itt.
A műszerem, bár 1uH-től képes elvileg mérni, sajnos furcsa dolgokat mutat, ilyen kis tartományban nem pontos.
Segítsetek, kérlek, kinek van tapasztalata, melyik képlet/kiszámítási mód a nyerő?! A 3-as egyrétegű, a 6,9-es kétrétegű kéne legyen (geometriailag 12mm nagyobb belső átmérő nem fér el...) Esetleg, ki tud segíteni egy pontosabb műszerrel? Erősen hobbiból csinálom, nem szeretnék újabb műszert vásárolni... Köszönöm
(#) Andrasirex válasza gabripapa hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Üdv! Nekem ez bevált...Tekercs
Nem mértem meg őket műszerrel,de tökéletesen működik velük már a második Quadom...
(#) gabripapa válasza Andrasirex hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Szia! Köszönöm. Az a vicc, hogy ezt az ábrát linkeltem már én is valakinek, aki kérdezte . Azt nem értem, ha a képlet alapján kiszámolom a javasoltakat, még véletlenül sem jön ki a 3 és 6,9uH induktivitás... . Ezért is szerettem volna tájékozódni. Azért kösz!
(#) reloop válasza gabripapa hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Szia! Ezzel számolva a kétsoros tekercs picit sovány, de nagy hibát nem látok.

Tekercs.jpg
    
(#) gabripapa válasza reloop hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Ja... Hát van 4 tekerés második réteg a 3uH-on.. a másik meg... végülis nincs nagy difi....
Én is számoltam ezzel a honlappal. Ma elvittem egy boltba, ahol egy műszerrel rámértek. 7uH lett a mellékelt tekermény...ami pedig elég szabályosra sikeredett, legalábbis a megadott értékeknek megfelelt. De igazatok lehet, a bevált tekercseket megcsinálom, nem méregetek. A hang majd eldönti

proba_3.JPG
    
(#) Andrasirex válasza gabripapa hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Az enyémre egy ismerősöm rá mért egyszer LCM3-al, a 3uH 2,7körül lett,a 6,9 pedig 5,9 lett,de az azért is lehetett met a drót rugalmassága miatt egy picit szétugrottak... De ettől függetlenül jól szóltak... Szerintem ha megépíted a bevált méretek szerint,az jó lesz, nem olyan érzékeny rá szerintem...
(#) gabripapa válasza Andrasirex hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
A sok képlet, számolási mód, mérés úgy tűnik, tényleg fölösleges kínlódás. Megtekerem a jól beváltat, aztán kiderül... Kösz mindenkinek. Majd beszámolok.
(#) Ge Lee válasza Andrasirex hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
A 6,9 egyáltalán nem kritikus, de én annak idején a 3 helyett is tettem be próbaképpen 50%-kal nagyobbat is meg kisebbet is, és nem vette zokon, semmit nem vettem észre a hangjában.
(#) Andrasirex válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Végül sikerült egy elegendően precíz és ráadásul esztétikus megoldást kidolgoznom a tekercselésre.
Egy nyomtatóból bontott 10-es acél tengelyt megtörlök egy olajas ronggyal(így könnyebben lecsúszik majd a kész tekercs),a drót elejét rögzítem gyors kötözőkkel,majd lassan akkus fúróval feltekerem...Utána meg kenem egy kis lakkal és rögzítésnek megy rá egy zsugorcső ... Miután ki hűlt,ki húzom a tengelyt és a végeredmény egy jól kinéző tekercs,ami nem ugrik szét amikor le veszem a tengelyről. Az utóbbi Quad-om tekercsei így készültek és biztos pontosabbak mint a régiben,ahol csak simán a lakk tartotta össze őket(itt száradás közben volt lehetőségük nyúlni)...
(#) gabripapa válasza reloop hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Szia! Sziasztok! Itt említetted, hogy az R29 és R30 abban a méretben el fog füstölni. Le a kalappal! Elfüstölt. Legalábbis a + és - oldalon is izzóval élesztve, bekapcsolás után kb 1 perccel a + oldali izzó halványan elkezdett világítani. Éreztem, hogy ez nem jó, kerestem melegszik-e valami. R29 és R30 tűzforró lett. A kimeneti DC-t csak a már világító lámpával mértem meg: 12V körül volt .
560ohm 2W a két ellenállás. Mellékelem a kapcsolást. A tápföld és jelföld között van egy 2,2 ohm ellenállás. Tudnál, tudnátok segíteni, mi lehet a hiba? (a múltkor hibás méretűnek talált kondikat cseréltem...)
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
(#) reloop válasza gabripapa hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Szia! A NYÁK-rajzolat alapján tettem az észrevételt, mert a szóban forgó ellenállások lábtávolsága nem utalt arra, hogy ide nagyobb teljesítményű ellenállások kerülnek. A 2W önmagában rendben lévő érték, a kellően szellős elrendezésük lenne még kívánatos, hogy jól tudjanak hűlni.
Esetedben a végtranzisztorok egyike zárlatos, vagy a lábaik valamilyen nem kívánt relációban összeérnek. Gyakran a felfogatásuknál hiányzik a szigetelés. Ezt ki tudod csipogtatni a multimétereddel.
Újra leírom a vesszőparipámat: aki nem rutinos áramkör-építő, az élesztést először a dumper tranzisztorok nélkül végezze el! A kimeneti egyenfeszültség szépen beáll, a dumperek (nálad mindkettő T9) bázis-emitter feszültsége nem utal nyitásra, azaz 0,6V alatti, halkan megszólaltatható az erősítő, máris be lehet őket pakolni.
(#) gabripapa válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Szia! Gyorsan válaszoltál, köszönöm, ma jutottam hozzá a próbához.
Megcsipogtattam mindent, ami gyanús lehetett, de nagyon úgy tűnik, precíz munkát végeztem. Mindenhol működik a szigetelés, szakadást nem tapasztaltam. Kivettem a végtranzisztorokat, kicseréltem "szellősebbre" forrasztottam a melegedő R29 és R30-at. Mért adatok: T9 B-E = 0,54V; T10 B-E = 0,082V. Sajnos a kimeneti DC 10,89V. A két ellenállás tűz forró lesz pillanatok alatt, a pozitív ágon levő izzó halványan világít (40W/230V).
Az előbbiekben csatolt kapcsolási rajzon tényleg rontottam: a negatív oldali T9 valójában T10, a T7 uo. pedig T8. A választott tranzisztoraim jók (típusukat tekintve)? Lenne valami ötleted?
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
(#) reloop válasza gabripapa hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
A T7 tranzisztorod indokolatlanul van teljesen kinyitva. Annak érdekében, hogy a hiba helye körül szoruljon a hurok mérd meg a műveleti erősítő 2, 4, 6, 7 lábainak feszültségét testhez képest.
Ezen a rajzon szerepelnek a főbb feszültségek, az E betűs testhez, a jelöletlen a pozitív táphoz viszonyul.
(#) gabripapa válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Hááát, nem tökéletesek
2-es a pozitív táphoz képest (lámpa után bizti(4A) előtt) : 1,08+
4-es a testhez: 16,6-
6-os a testhez: 14,3- (!)
7-es a testhez: 6,9+
Hmmm.
(#) reloop válasza gabripapa hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Az IC 2-es lábat a testhez képest kellett volna mérni, de végül is kikövetkeztethető az eredmény, az IC működik.
Most ezek jönnek, a pozitív táphoz képest mérendők!
(#) pjg válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Az IC tápfeszei nem jók! A kimenete sem.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
Következő: »»   282 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem