Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-vel lehet-e?
 
Témaindító: Carter, idő: Máj 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 14
(#) _JANI_ válasza Kotesz hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Remélem jól fogsz vele kísérletezni és hozza a kapcsolás a tőle elvártakat. Amit még ellenőrizned kellene az a terhelt motor tényleges fogyasztása. Nehogy kevés legyen a MAX 200mA kimeneti áram. Amennyiben kevés lenne, akkor néhány tranzisztorral megoldható a kimeneti áram megnövelése.
(#) _JANI_ válasza vhelorex hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Az áramkör nem bonyolult. De azért oda kell figyelni rá. Célszerű lenne egy próbakapcsolásban leszimulálni a kapcsolást, hogy lásd mire képes. ( A szimulátor programom gond nélkül leszimulálta. Így a kapcsolás szerintem OK. S kaptam is pár ötletet a kísérletezéskor. Visszacsatolás, diódás fényerőcsökkentés. ) Valamint az sokat segítene neked ha az alkarész adatlapját átnéznéd. Abban a szemléltetve van a vezérlő jelek állapotai is és a kivezetések, STB. Ha egy IC vezérlése megy, akkor a sorba kapcsolásuk már nem fog gondot okozni. ( Sin, CLK, Sout. )
Tápfeszültség: A kapcsolás 5V os tápfeszültséggel üzemel. ( Ezt is valahol elő kell állítani. ) S A vezérlő jeleknek is 5V-os ( TTL ) szintűeknek kell lenniük! ( Vagy nyitott kollektorosan kell meghajtani. De ezt nem részletezném. Keress rá a barátunkkal. )
LED-ek ellenállása: Mivel a tápfeszültség kötött ezért a LED-ek áramkorlátozó ellenállásai: R = (UT - Uled)/Iled = ( 1.5V-os nyitófeszültséget és 20mA nyitóáramot feltételezve. ) =180 ohm. De érdemesebb inkább 220 - 470 ohm -os előtéttel dolgozni. A nagyfényerejű LED-eknél az a pár mA nem nagyon látszik meg, de az IC örülni fog a kisebb terhelésnek.
A nyák: A nyák tervezése az utolsó fázisa a fejlesztésnek. Erre van megfelelő téma is. ( PL: nyákrajzban segítség kellene... ) De ha tényleg jót akarsz, akkor magad készíted el a rendelkezésedre álló anyagok figyelembevételével. Hidd el, akár papíron is meg lehet tervezni ezt az áramkört! Csak elkezdeni nehéz.
Vezérlő jelek: Egy nyomógomb meg egy lehúzó ellenállás ( De két vezetékdarabbal is helyettesíthető a nyomógomb ) az Sin bemeneten és egy oszcillátort a CLK vezérlő bemenetére csatlakoztatni. Így lehet a legegyszerűbben vezérelni a fotófény áramkört. Ha a nyomógomb helyére egy másik oszcillátor kötsz ( Sin ) akkor máris automatizáltad az indítást. S ha ennek a másik oszcillátornak a kitöltési tényezője is szabályozható lenne az még látványosabbá tehetné a beállítást. ( Sima oszcillátorméretezőt itt találsz. S a kitöltési tényező szabályzására is van pár példa a képek között. Ha egy áramkört sikerül bevezérelni ezekkel a kapcsolásokkal akkor a 4017-es kibővítés sem fog nagy gondot okozni.
Bocs! Kicsit hosszúra sikerült. De minden rész információ megtalálható a leírásban. "Csak" össze kell rakni a részleteket.
(#) vhelorex válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
köszönöm hogy foglalkoztál vele én is találtam egy emberkét aki próbál segíteni
(#) Csupasz hozzászólása Márc 14, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy az 555 felfutási idejét meg tudom-e változtatni?
Nekem valami olyan astabil multi kellene, ami kb. 60s alatt ugrik fel, 30-ig ott van, majd ismét 60s alatt esik vissza Megoldható ez 555-el?
Vagy valami más egyszerú megoldás kellene, ami ezt tudja. : Csupasz
(#) kadarist válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Szia!
30 mi-ig ugorjon fel?
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Ja, hogy 30 mp-ig marad maximális feszültségen a kimenet. Egy jó nagy kapacitású kondenzátort kell tölteni egy megfelelő értékű ellenálláson keresztül és így megvalósítható ez a kívánalom. De itt már valamilyen PIC-es megoldás is képbe kerülhet.
(#) Csupasz válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Szia
A PIC megoldást kerülném / nem értek hozzá /
A kondenzátor nem csak a lefutását fogja lassítani?
Hova gondolod a kondit?
Üdv:
Csupasz
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Hello!
"60s alatt ugrik fel" Jó gyors szöcske..
De még mindig nem érthető mit szeretnél. Talán azt, hogy 60sec várakozási idő után, 30sec-re legyen magas szintű a kimented. De azt nem írtad, hogy ez ciklikus (állandóan ismétlődő, tényleges astabil) legyen, vagy valami indítja a folyamatot, és csak egyszer fusson le.
Egyébként az 555-nél a 60sec eléggé a működési határon van. Nem az IC, hanem a kondi töltőárama és szivárgása miatt.
De talán jobb lett volna megírnod egyszerűen mihez szeretnéd, mert akkor az igényeid az áramkörrel szemben könnyebben felmérhetők. Mert lehet számodra egy CD4060 sokkal egyszerűbb megoldás. Főleg, hogy a bináris számláló, "magától szolgáltatja" az 1:2-es 60/30sec-os osztási arányt. (ha az arányt nem kell változtatni) És ott az egy perc nem gond..
üdv! proli007
(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Szia
Hát valóban nem egy szöcske.....
Plazmacsöves hőmérőt épírek, és az nem szeret sokáig egy szinten állni.Arra gondoltam, hogy néha megmozgatom egy astabil áramkörrel,és lehetőleg fokozatosan emelkedve-csökkenve.Az idő nem lényeges, azt lehet már állítani.
Tehát a négyszögjelet kellene eltorzítani trapéz jellé.
Üdv:
Csupasz
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Hello!
Ahhoz csak egy ütemadó kell, ami egy integrátort vezérel, ami 60sec múlva határolódik. Majd 30sec elteltével megkezdődik a 60sec-es kisütés. De találsz itt valahol egy lámpa Dimmert, ami pont ezt csinálta..
De hogy ennek gyakorlati haszna is lenne, az előttem rejtély. És mi van a hőmérővel, ha ránézel és mászik felfelé? Egy perces mászást hirtelen ki sem szúrod..
üdv! proli007
(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Szia
Annyi gyakorlati haszna van, hogy a plazmacsövet nem hagyom beégni,a kijelzésés a mozgatás felváltva történik.Hőmérséklet kijelzéskor a cső kétoldalán lévő plexiskála megvilágítása jelzi a hőmérsékletmérést.
Üdv:
Csupasz
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Hello!
Oké! Ha nem ragaszkodsz a lineáris fel-le futáshoz, akkor egy egyszerű RC tag is megteszi rámpának.
üdv! proli007
(#) koncsik03 hozzászólása Márc 22, 2011 /
 
Helló!
Lenne egy olyan kérdésem hogy 555-ös ic-vel lehet e dallamot csinálni?Vagy csak effektet.
Előre is kösz!
(#) koncsik03 válasza koncsik03 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Bár most hogy gondolkozok ez időzítő ic...
(#) tomi1980 hozzászólása Aug 30, 2011 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy építhető e ezzel az ic vel egy kisteljesítményű rádióadó ami 7,8hz-et sugároz?
(#) proli007 válasza tomi1980 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Hello!
Így nem igazán érthető a kérdés. Csak a 7,8Hz (gondolom vagy elírtad, vagy ez az idegpályák működésének közeli frekvenciája), meg hogy rádióhullámok. De milyenek? Mert 7,8Hz-hez szép hosszú tekercs vagy antenna lenne szükséges. (Mondjuk, ha az országot bekerítenénk a dróttal, hatékony lenne.)
üdv! proli007
(#) tomi1980 hozzászólása Aug 30, 2011 /
 
Tőlem is kčrdezték hogy lehetséges e a dolog egy adó ami ezt a frekvenciát sugározza én nem tudom a választ bennetek bízom üdv
(#) proli007 válasza tomi1980 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Hello!
Akkor tisztázd, mit szeretnének, mert értelmetlen kérdésre, csak értelmetlen választ lehet adni..
üdv! proli007
(#) tomi1980 hozzászólása Aug 30, 2011 /
 
Ilyen frekvenciályú sugárzást szeretne mert állítólag nyugtató hatású.Ehez kellene valami kapcsolás ha lehetséges a dolog üdv
(#) _JANI_ válasza tomi1980 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Nem tudom mennyire segít tisztázni a kérdéses frekvenciát. De érdemes elolvasni ezt a cikket.
( Itt is a 7.8Hz-t használják. Igaz energia kinyerés céljából. )
Ingyenenergiával egy tiszta Földért! : Mitől működik a FEG?
(#) proli007 válasza tomi1980 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Hello!
Itt nem a frekvencia előállítása, hanem a lesugárzása a gond. Ez még a hallható hangoknál is alacsonyabb frekvencia, de semmi képen nem rádióhullám..
De ezeket az ezoterikus baromságokat nem kell összekeverni a fizikai valósággal. Ha ez igaz lenne, akkor mi az a freki, ami idegesít? Mert a világ tele van mindenféle-fajta sugárzással..Szerintem ezeknek az állításoknak semmi élettani bizonyított hatása nincs. Ha meg akar nyugodni, hallgasson zenét, menjen el a Dunára és nézze "hogy úszik el a dinnyehéj"
üdv! proli007
(#) proba válasza elektronic hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Kb így gondoltam.

idozito.JPG
    
(#) proba hozzászólása Okt 18, 2011 /
 
Gombnyomásra adott hosszú impulzus,valamint adott hosszúságú gombnyomásnál hosszabb idejű gombnyomás jelzése.
Gondoltam nem a PIC-es témában válaszolok ,egy nem oda illő változattal

idozito.png
    
(#) elektronic válasza proba hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Végre megtaláltam...

Köszönöm proba.
Le is tudtad tesztelni valamivel vagy ezt már csak megépítve lehet tesztelni?
(#) proba válasza elektronic hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Van több áramkör rajzoló,tesztelő progi.(multisim pl) .Ezeket sokan használják.Én inkább meg szoktam építeni próbapanelen ,azután addig módosítom míg nem jó.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
De ezt nem teszteltem.Gondoltam valaki még ránéz ,ha hibás talán szól érte.
(#) papppista hozzászólása Nov 15, 2011 /
 
Sziasztok!

Nem Off, csak légyszíves olvassátok végig!
Azért ide írok, mert ez a "lehet-e" topic.
Vízbontót készítek, illetve elektronikát hozzá, akárhol találtam a neten leírást elektronikához, mindenhol úgy működik az elektronika, hogy van fix 0-potenciállal rendelkező lemez(ek), illetve másik lemez(ek), amely(ek)re valamilyen frekvenciával potenciált kapcsolgatnak (PWM controller). Egy cseh oldalon olvasgatva, csodákat írnak arról, hogyha nincs fix 0 potenciállal rendelkező lemez, hanem felcserélgetjük a potenciálokat.
A problémám a jelgenerátorral van, szóval lehetséges lenne-e, hogy 100Hz-en 50% kitöltéssel üzemeltessek két 555-öst úgy, hogy "ellenütemben" dolgozzanak?ha igen akkor hogyan?
(ezzel a jellel és két Fet-tel szerintem megoldható lenne a polaritáscserélgetés)
A segítséget előre is köszönöm!
István
(#) marcellus96 hozzászólása Márc 23, 2012 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy 555-ös IC-vel meg lehet-e hajtani egyszerre két tranzisztort.
Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza marcellus96 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Szia!
Attól függ, hogy milyen tranzisztort.
(#) oregharcos hozzászólása Márc 24, 2015 /
 
Sziasztok!

Hogyan oldhatom meg, hogy az 555-ös ne induljon be a tápfeszültség bekapcsolásakor, csak a 2-s a gnd-re kapcsolásával. A 4-es lábbal már mindent elkövettem, de semmi eredmény. Esetleg keressek másik IC-t?

Előre is köszönöm a segítséget!
Következő: »»   12 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem