Fórum témák
» Több friss téma |
Én máshogy csináltam és kevesebb időmbe telt, mint neked a hozzászólásodat megírni. Egyszerűen megkérdeztem priviben. 10 perc múlva jött a válasz. De ha figyelmesen elolvastad Raiden hozzászólását, sugallta a privát levelet...
Úgy látszik, hogy nektek mindent a szátokba kell adni...
Én még mindig nem értem,... Miért nem ássátok ki őket ?
Én már többet kiástam a földből aztán egy időre eltűnnek a vakondtúrások.
Kedves Mindenkinek!
akik a vakonddal vívják ádáz küzdelmüket... Jómagam is sokat vacakoltam e bájos állatkákkal, sikertelenül. Hosszas töprengés következett. Végül is, megszületett a teljes megoldás: kb. 2000 nm-es tanyai kertet sikerült védelem alá vonni és két hónapja nincs friss túrás... Ha van rá érdeklődés, szívesen közkinccsé teszem. Üdv., egy közel hetven éves rádióelektronikai amatőrtől.
Epekedve várjuk, a vakondok kevésbé.
Amit próbáltam, napelemes lámpába épített vakond riasztó, mechanikus (!!!) buzzerrel. Jó eredményt tapasztaltam, de csak kis hatótávolsággal.
Persze, hogy várjuk, különösen, ha valami elektronikus megoldásról van szó. A fiamnál és nálam is úgy nézhet ki a föld alul, mint egy fejlett nagyváros metróhálózata...
Kedves Katt és mások!
A lényege a dolognak a hatásos lesugárzás. A gyári kütyük néhány 10mW-os zümmere nevetségesen csekély. Főként, ami a valós teljesítményt illeti... Tehát: 25 literes régi tejeskannába építettem be hangszórót, amekkora csak befért az edény száján. Földbe süllyesztvén a kannát -aminek fedelét gumival izoláltam, csakúgy, mint a hangszóró bemenőkanócát- az egész mű még kapott egy műanyag vödröt is, téglával a tetején. Így 2-3 méterről már semmi zavaró hang nem hallatszik. Itt azt hiszem a .lesugárzó. ami újszerű, nagyon időtálló is. A többi a szokásos: 556, astabil, wobbulálva, -350-400 Hz, hangvégfokkal ellátva: TBA810. A táp biztonsági trafóról. Két ilyen rendszer védi a kertet, óriási sikerrel. Üdv
Tetszik, ötletes! A hang állandóan szól, vagy csak bizonyos intervallumonként szólal meg?
Az ötetedről ugrott be az, hogy régen nem tudtam felébredni a mechanikus csörgő órára. Úgy oldottam meg, hogy az órát 5-6 porcelán tányér tetejére tettem. Így már eléggé idegesítő volt a hangja. Ezt a gondolatot továbbfejlesztve akár egy kiszuperált mechanikus csengőt is tehetünk a tejeskannába -régi kiszuoperált tányérok társaságában- melyet időnként bekapcsoltatunk egy elektonikával. A kertben elhelyezett riasztók más más időben kapcsonának be.
Kérlek tisztelettel, a részletekbe nem mentem bele: nem szól állandóan, kb 15 sec szünet, kb 6-7 sec zaj. Ezt a funkciót 2 db PNP-re épült lusta astabil odja meg, kapcsolván egy power FET-et. Így az össz fogyasztás is alacsonyabb és nem szokik hozzá a vakond. Havi szinten cca. 100 forinttal növeli mindösszesen a villanyszámlát, nekem megér ennyit. - Ezen oldalakon láttam olyat is, valaki rádióműsort sugárzott nekik. Azt nem próbáltam, félvén, hogy Illetékes Hatóság esetleg perbe fog, nem rendeltetésszerű rádióhallgatás címén...Üdv.
U.i.: amit idáig gyári vacakra költöttem, -hatástalanok voltak- bőven megvehettem volna belőle MÉH telepen a kannákat, de ezek a padláson hevertek.
Köszönjük, a magam részéről kipróbálom.
Még egy érdekes tapasztalatról teszek említést: az első rendszer telepítése után -kb. 1 hétig- még voltak a vakondnak próbálkozásai, szinte koncentrikus körök mentén távolodva, egyre kisebb túrást hagyott maga után, végül ezek is megszűntek. Ekkor telepítettem a második tejeskannát, kellően megfontolva az átfedést is. Azóta ,,csendes,, a kert. Még annyit, azért nem süllyesztettem teljesen föld alá a kannákat, mert hangszórójavításnál-cserénél télen nehezebb lenne ez a művelet. Megfigyelésem szerint télen is igen aktív Őkelme, főleg közvetlenül a ház körül, ahol kicsit jobb a mikroklíma. Sok sikert kívánok. Üdv.
Szevasztok!
Havasa elmondása alapján összedobtam egy kis kapcsolást , működik, de a vakondokra gyakorolt élettani hatásánál én még nem tartok, azon agyalok mibe tegyem bele, hogy jó legyen. Gondoltam PVC toldó karmantyúra ami tuti, hogy vízmentes lenne de nem olcsó.A működési intervalluma 3s és 45s a két változó Itt a NYÁK rajz akit érdekelne.
Köszi de nem tudom mivel lehet megnyitni ezt a tipusú fájlt.
szia
érdeklődnék hogy bevált e a kapcsolás a vakondok ellen? mert én is szeretnék ilyet építeni ha bevált. üdv: Tiva
Hy
Ezt konkrétan nem tudtam tesztelni me aksiról próbáltam s nem sokáig bírta (szünetmentes) macera lett volna a 220V-ot kivinnem. Van egy ami 220V ról megy de az eyg sima zümer (400Hz-es) időzitővel, az működik, a fatárolóba tettem be ott azóta sincs turás a szalonnasütőnél. Szerencsélyük. Nekünk meg az a szerencsénk, hogy még ennek ellenére is el tudtuk olvasni... Frankye
szia
Szóval akksis üzemről nem nagyon bírta. Én könnyen kihúzom a 230-at ezért megépítem a kapcsolást hamarosan. üdv: Tiva
Helo bocs hogy bele szolok, én sok módszert meg próbáltam, de a kapát javasolta az öreg szakember egy műsorban. idézem ( Megfogni óvatosan és a szomszédban átpasszolni) Sem a növény, sem a riasztó nem használt. Sók sikert mindenkinek.
Nálunk a járatba vizet szokás engedni mivel nem szereti a nyakába löttenő vizet.
Sziasztok!
Én készítettem egy mikrokontroller vezérlésű vakondriasztót, a kisebb kb. 15, a nagyobb pedig kb. 60W-os tápegységről megy (100W-os hangszóróval). Eddig nagyon jók a visszajelzések. Le van védve, úgyhogy kapcsolást nem adhatok, de akit érdekel, magánba küldök linket.
Ágyúval verébre?
Az én receptem nem titkos. Napelemes táplálás, 555-ös astabil, trimmerrel állítható kb 200-500 Hz között, quartz órából bontott piezo egy csőbe helyezve, ami az egész szerkezet lába. 40-50 m2-es területre nekem bőven megfelelt, és be is vált. Gyorsan és olcsón elkészíthető.
Hát igen, ha a veréb már nagyon idegesítő...
![]() A kisebb 1000, a nagyobb pedig 2000 m2-re bizonyult hatékonynak.
Úgy megijedt, hogy egyből feljött megnézni, mi ez az idegesítő berregés..
Érdekel a vakondriasztó.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
Azt ugye tudod, hogy egy 2011-es (!) hozzászólásra válaszoltál?!
Sziasztok!
Van egy vakondriasztóm (nem is egy )olyan mint pár hozzászólással feljebb a képen.A helyzet, hogy nem csinál semmit, úgy gondoltam szétszedem. Az impulzus mikor hangot bocsájtana ki megvan legalább is meg mértem és 1Voltot mér a műszer, hiába van napon akkor sem megy 1voltnál feljebb a kis berregő motor az jó, elemmel teszteltem. Kicseréltem a nyákon a kondikat de semmi, ugyan úgy kis időközönként csak 0,8-1 volt amit ráküldene a kis motorra ami a hangot generálná. Mit kellene kicserélnem, még , hogy működjön legalább 5-6 Volt kellene, akkor szépen hallható hangot ad a kis motor. az aksira 1,2V van írva mi az ami azt feltornázza 5-6 voltra a nyákon csak két kondi van 1db 105C, 100µF 16V, a boltban amit kaptam az 105C, 100µF 25V, a másik az 105C, 47µF szintén 16V amire cseréltem az 105C, 47µF 25V ezeken kívül van rajt 3db 3lábú (1db s8550)és 2db s9014) ezek helyett a boltban s8050 jelűt kaptam azt mondták ezt rakhatom nyugodtan mind a 3 helyére, ez igaz lehet? + van még pár ellenállás rajt. Valaki elmagyarázza, hogy működik ez a dolog, eddig ha elromlott mindig vettem helyette másikat most úgy döntöttem megjavítom ha tudom, de ahhoz a segítségetekre lenne szükségem.
Sziasztok! A tudásotokra/ véleményetekre lenne szükségem! Kérdésem a következő lenne: --megoldható hogy, villanypásztorral vagy egyéb szerkezettel biztonságosan a földbe vezetni az áramot (úgy hogy ne legyen zárlat).
Vagyis a föld alatt szeretnéd elvinni a villanypásztor vezetékét? Védőcsőbe húzott kábelszerű vezetékkel megoldható.
Idézet:"villanypásztorral vagy egyéb szerkezettel"
Én sem értem, de lehet hogy a gilisztákat akarja kikergetni?
Nem a gilisztákat hanem a földikutyát és a pockot szeretném elzavarni a területről (nem elpusztítani) 100 eper palántából 1-et a vakond túrt ki ez még nem is lenne baj, de további 30-at úgy körbeásott a pocok/földikutya hogy szinte eltűnt. Az eldugott hagymának a felét elhordták. Ezért szeretném ha valami technikával el tudnám tessékelni őket más területre. Vegyszerezni nem akarok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

, működik, de a vakondokra gyakorolt élettani hatásánál én még nem tartok, azon agyalok mibe tegyem bele, hogy jó legyen. Gondoltam PVC toldó karmantyúra ami tuti, hogy vízmentes lenne de nem olcsó.