Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
A vasmag fogja bírni a 200-2000Hz közötti frekvenciát?
Általánosságban egy képlettel számolni azért nem mindig érdemes, mert adott vasról van szó, ami szinte biztos hogy nem akkor jött ki a gyárból (és egyébként sem tudjuk hogy melyikből), tehát nem ismert az előélete.
Szalagmagnál ez fokozottabban igaz, mert ha már pl. korábban le volt ejtve, mindjárt nem fogja tudni a vas azokat a paramétereket mint előtte. És akkor még nem is beszéltünk az olyan hegesztőtrafókról amiket 40 évvel ezelőtt készítettek, mezei vaslemezből, meg horganyzott lemezből, mert ilyenek is vannak. Egy kevésbé hozzáértőnek nehéz azt mondani hogy mérjen, amikor még a voltonkénti menetszám számolása is gondot okoz neki. Én pl. sosem állnék neki trafót tekerni (tökmindegy hogy vas vagy ferrit) anélkül hogy megmérném az adott magot. A túlgerjesztett hegesztőtrafót hűteni kell majd, rosszabb esetben az automatát is le fogja néha csapkodni, az alul gerjesztett meg gyenge lesz. Ezt nem lehet papíron, a vas ismerete (mérése) nélkül kiszámolni.
Ezzel csak annyi a probléma hogy ha a 380V-ra méretezett tekercset 230V-ra kötöd, sok mindent fog csinálni csak hegeszteni nem. Le kell tekerni a primereket is, aztán vagy sorba vagy párhuzamosan kötni őket feszültségtől függően, de inkább párhuzamosan mert a primer huzal nem lehet valami vastag.
Aztán tenni rá egy primer fokozatkapcsolót (leágazásokat) majd jöhet a szekunder, olyan vastag huzalból ami csak belefér a magba. Utána talán már hegeszteni is fog.
Más szóval ha hegesztőt akar csinálni akkor vegyen magának, vagy legyen szakértő.
Szerintem a leonusz használható segítséget kért nem pedig olyan elméletet ami számára járhatatlan út (feltételezve)
Az általad említett probléma nem áll fenn. Ugyanis mint az a mellékelt ábrán látható 3 fázis egyenirányítás és pufferelés után lenne rákapcsolva az említett félhíddal.
Kissadam: Idézet: „A vasmag fogja bírni a 200-2000Hz közötti frekvenciát?” Elméletileg igen. A réz veszteségek fognak komolyabban emelkedni.
Sziasztok! A napokban kaptam egy Viszék v250 típusú co hegesztőt, de van egy olyan problémája hogy a főtrafó mágneskapcsolóját az elektronika nem működteti. Az előtolás műődik és a gáz is jön ha jól hallottam. Szerintetek mi lehet a baja? Esetleg rajzotok nincs hozzá? Lali
Lehet szakadt a behúzótekercs. Nézd meg, hogy biztosan jön-e a gáz, mert ha nem jön, akkor lehet hibás a vezérlő panelen egy relé is...már ha van rajta.
A leghasználhatóbb segítséget kapta, már ha normális trafót akar készíteni. Nagyon nagy szakértelem nem kell, kell az összerakott mag, némi huzal, egy ampermérő, meg egy kisfeszültségű trafó. De valamennyi nyilván kell, mert én sem állnék neki úgy falazni, hogy fogalmam sincs mennyi cementet tegyek a betonkeverőbe.
Van másik út is, összerakja valahogy, aztán majd szétbontja mert nem olyan lett mint szerette volna.
Talán itt szóba jöhetne hogy kinek milyen tapasztalata van a gyakorlatban.
Ezt szívesebben beszélném meg veled egy hideg sör mellett nem pedig itt.
Azzal is számolni kell hogy egyenirányítással megtáplált tekercs egyenáramú komponenseket zúdít a trafóra emiatt a vasmag előmágnesezett állapotba kerülhet és atombombaként viselkedhet a biztosíték mezején.
Persze ez csak egy gondolat, ha már egyszer valaki megcsinálta biztosan jó lehet. Nagyon kíváncsi vagyok az eredeti tirisztor vezérlőre meg a vasmag típusára. Én biztosan átalakítanám 3*48V-ra a szekundert és egy jól bevált félig vezérelt háromfázisú hidat alkalmaznék. (három dióda három tirisztor)
Nincs egyenáramú komponens mivel ugye félhídról beszélünk. Akkor folyik egyenáram amíg a rajzon látható K98.2/K89.3 kondi páros ki nem sül illetve feltöltődik. Gyakorlatilag egy kapcs. üzemü tápról van szó.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
Egy kicsit másképp látom a dolgot, ha működni fog kérlek majd közöld velünk is.
A mágneskapcsoló behúzó tekercsén mérj feszültséget ha nyomod a gombot. A vezérlő panelen is kéne lenni egy kisebb relének. Az kapcsolja a behúzó tekercset. Annak a kapcsolását is lehet hallani.
Szia! A mágneskapcsoló behúzótekercsére nem megy feszültség, de a panelen a kis relék működnek. Egyébként ez a vezérlés 24 voltos?
Kb. A pontos típust nem ismerem, de ha a vezérlő panel tápfeszültségét megméred rögtön kiderül. Találkoztam 12, 24 V os tolómotorral is. A gépben van egy kis trafó ami a vezérlőpanelt és a tolómotort is hajtja. A kis relé munka érintkezőin, ami a mágneskapcsolót vezérli, is meg kéne lenni a 230 V nak. (nálunk az egyik gép azért állt meg mert a kis relé "megtelt" porral)
Sziasztok! Megoldódott a probléma, valóban a panelen lévő egyik kis relé volt a rossz, pedig szemmel úgy lehetett látni hogy működik. Kicseréltem és most működik a gép. A segítségeteket köszönöm.
Sziasztok nagyon rég jártam erre .
De most ide vetődtem. A co gépemmel az a probléma hogy 1,2,3 fokozat kapcsolható de a 4,5,6 nem nem fordul el a kapcsoló. Egyszer már szétszedtem megjavítani de nem volt benne semmi rossz csak összeraktam és működött rendesen. Valakinek nincs esetleg eladó 0+6 fokozatú kapcsolója eladó? Ez egy kis 140 amperes güde gép feltúrbózva szerintem 20 amperes kapcsoló elég bele.
Nem lesz könnyű, én nagyáramú relékel oldottam meg.
Többnyire a primer oldalt kapcsolgatjuk és nem hegesztés közben. A gyári kapcsoló nem valószínű, hogy 20 A áramra készült. Szerintem nézz körül villanyász boltokban kell lenni hasonló kapcsolónak. Ha pl csak 5 fokozatút kapsz, akkor a nem használt fokozat vezetékeit összekötöd. (é pl az 1. fokozatot még soha nem használtam kb 10 év alatt )
Igazad van az 1-es fokozat kihagyható lenn de ez egy hobbi gép ami aluval volt tekercselve eredetileg.
Na ez egyszer már leégett és akkor volt időm és anyagom megtekercseltem rézzel. Azóta sokkal erősebb a trafó sokszor használom az alacsony fokozatot is elvéknyúlt lemezekhez . Úgy néz ki egy fórumtárs jóvoltából nemsokára megoldódik a dolog. És lesz kapcsoló ![]()
Sziasztok ma meghozta a futár a fokozatkapcsolót !
Az eredeti kapcsoló 6+0 fokozattal rendelkezett + volt még egy kamrarésze ami a fázist és a nullát is kapcsolta. Ez a fokozat hiányzik az új kapcsolóról. De nem gond megoldottam úgy hogy ha a gépet bedugom akkor elindul a ventilátor és megy a vezérlés és a tolás. De a gép nem hegeszt mert 0 állásba van a kapcsoló. Ha a kapcsolót bármelyik 6 állásba kapcsolom akkor kap csak tápfeszt a főtrafó. A régi kapcsolóból össze fogok rakni egy egy kamrásat ami csak egy ki -be kapcsoló lesz . Aztán teljes lesz a gép. Indul a kombájnos szezon nemsokára és van lemezmunka bőven a gépeken remélem nem lesz a géppel több gondom.
Sziasztok. Van egy Einhell CO hegeszto gepem. Jol mukodik csak nem olvaszt anyira amenyire kene. Szerintetek kicsi az arrameroseg? Vagy talan a feszultseg? Valamit tudnek e javitani rajta? http://www.amazon.co.uk/Einhell-BT-FW100-Electric-Welder-Cored/dp/B...VVKOTI. Igaz sav nelkuli gep de at van alakitva savasra
Na ez nekem új ! Hogy lehet egy CO-s gépet átalakítani savasra ?
Egy darabig én is törtem a fejem rajta. Eredetileg porbeles volt, nem CO2-es. Ezt alakították át "szénsavasra".
Oktatási rendszerünk hiányosságai. ![]()
Szia sajnos sok jóra ne számíts .
A kiindulási alap az elég gyenge 90 ampert tud elméletileg ami a gyakorlatban nem mindig jön össze ezeknél a hobbi gépeknél. Mit szeretnél hegeszteni ? Talán vékony lemezekhez be lehet állítani a gépet. Szerezni kell egy jó nagy kondenzátort minimum 20000 mikrósat és legalább 50 voltosat. Ezt be kell kötni az egyenirányítás után puffernek. Ettől simább lesz az ív nem fog annyira fröcskölni . Aztán az előtolásnak a tápját függetleníteni kell a főtrafótól ehhez egy kis trafót 50-60 VA kell beszerelni hogy a huzaltolás egyenletesebb legyen és ne ingadozzon a hegesztési áramtól függően. De a legjobb ha visszaolvasol itt a fórumban és utána kérdezel mert le van írva minden.
A nagyon olcsó "co" gépekben még egyenirányító sincs, ezért lehet csak porbeles huzallal használni. Gondolom tettek bele egyenirányítót, gázszelepet, azért lett alkalmas védőgázas hegesztésre.
Megpróbálhatod esetleg 0,6 os huzallal. Túl sokat ne várj tőle. Nagyon kevéske ampert tud gép.
A gazszelep a pisztolyba benne volt. Azthiszem, hogy nincs egyen iranyitas benne. Hogyan tudnek epiteni bele?
Tisztelet mindenkinek!Szeretném megkérdezni hogy :négy darab orosz diódám van.Egyenként 50 A 200 V.Meg tudnátok e mondani,mekkora teljesítményre képesek,hídba kötve?Köszönettel KOpasz 11
Valaki tudna adni egy mukodo egyeniranyitasnak a rajzat? Amiukodne a gepemel? Koszonom elore is
|
Bejelentkezés
Hirdetés |