Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Utána néztem a netten a gépednek mert hajtott a kíváncsiság . Csatlakozom az előttem szólókhoz , hogy kár a gőzért ! Amit találtam róla az szerint ebbe bele sem tudod rakni az 5 kilós dobot. Nagyon sokat kellene rádolgozni ami nem éri meg mivel a 100 % BI még 60 Amper sincs ! Egyen irányító hidat (vagyis kapcsolást) rengeteget találsz itt a fórumon . Van kondenzátoros , fojtótekercses és a kettő kombinációja is. Nem válaszoltál a feltett kérdésekre aminek a hiányában nem tudunk segíteni csak javasolni tudjuk hogy szánj rá időt az olvasgatásra mert hidd el hogy megéri mivel már minden kérdésedre találsz választ . Mérd le a feszültséget a kimeneten üres járatban és terhelve is . Nem baj hogy nem hegeszt rendesen de fontos tudni hogy mennyit esik a feszültség. Lehetséges hogy sokat esik mint a pálcásoknál és ha ez az eset fennáll akkor kár minden percért amit rá fordítasz!
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2015
Hogyan tudnam megmerni a feszultseget ugy, hogy a meromuszer ne szaljon el? Auto badogolashoz szeretnem hasznalni
Miért szálna el egy voltmérő ha feszültséget mérnek vele ? Ha digitálisod van akkor berakod 200 voltos állásba ami bőven elegendő !
Es a test meg a fejre rakjam az erintkezoket?
Sziasztok.Próbálkozott már itt valaki olyannal hogy egy Inverteres MMA hegesztőt kiegészitse hogy tudja a MIG-et vagy MAG-ot?
Ehhez szerintem nem sok mindenre lenne szükség,de mivel annyira nem értek hozzá igy lehet nem megoldható könnyedén,szóval (én szerintem) kellene hozzá egy MIG/MAG munka kábel és hozzá egy aljzat,ezt bekötni a meglévő MMA inverteres gépbe,ezen felül kellene pl egy komolyabb ablaktörlő motor,hozzá egy Pvm fordulatszám szabályzó potival amivel a huzal előtolását lehetne szabályozni,ezekhez ugye egy huzaldob tartó és egy huzal továbbitó görgős rész,persze még hozzá egy trafó amiről megy a kis motor.Szerintetek? Bár ahogy nézegetem az inverteres gépeket az MMA nál a fesz kb 50-60-70V a MIG/MAG oknál meg csak 20-30V,lehet ez lesz az első buktató? A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
Szia!
A végén magad is leírtad az egyik buktatót, nem olyan egyszerű dolog ez. Olvass visszább és találsz komplett kapcsolási rajzot inverteres CO géphez, amit már utánépítettek és működik is. Jól gondold át mit szeretnél, mert nem kis munka.
Nem tudom hogy ezek a mig meg mag mit jelentenek (nekem a mig az orosz vadászgépet, a mag meg az elvetendőt a földbe), de ha pálcás és Co kombóra gondolsz akkor benézel az inverteres topikba, ott nemrég tettek fel egy ilyen rajzot ami működik.
Nekem is van készülőben egy saját elgondolás szerint, de az annál jóval egyszerűbb lesz, és reményeim szerint működni is fog. A feszültség mint az áram ugyanúgy csak kitöltési tényező kérdése, de az ellenütemű megoldásoknál alapból ott van mindkét feszültség (kétutas egyenirányításból mondjuk a 30V, a trafó két végére rakott graetz-ről meg a 60V), tehát állítgatni sem kell. Másrészt a pálcás megoldáshoz is elég a 30-40V, a nagyobb feszültség csak az ívgyújtáskor kell, ami hasonlóan egyszerűen megoldható az előbb említett módon. Erre is találsz működő megoldást a topikban. Amit építgetek az is így lesz megoldva, az átkapcsoló Co esetén csak annyit fog csinálni hogy leveszi a nagyfeszt (70-80V-ot) a kábelről és marad a 35-40V, meg kapcsolja a tolómotor áramkörét. Szóval nincs semmilyen buktató, persze meglévő gyári gépet átalakítani én se állnék neki.
MIG "metal inert gas" Védőgáz semleges, nem tartalmaz oxigént. Argon, Hélium (ez utóbbi inkább az USA-ban jellemző).
MAG "metal active gas" Aktív gáz, valamilyen formában oxigént tartalmaz. CO2, CORGON (CO-Argon keverék), CRONIGON2 (CO2-Argon keverék, csak rozsdamentes acélok hegesztésénél alkalmazzák, 2,5% a CO2)
A méréseket a transzformátor szekunderén (vastag vezeték! ) kell mérni !
Ha már itt tartunk egy sorban, ugyan így leírnád az MMA és a TIG rövidítések jelentését is? Azt, hogy melyik mire való azt értem, csak az angol rövidítésre nem találtam soha megfelelő információt.
MMA =Manual Metal Arc=kézi iv hegesztés.
TIG=Tungsten Inert Gas=Volfrám elektródás védőgázas ivhegesztés
Akkor azt hiszem lemondok a MMA ból kombi gép készitéséről,egy rész hogy gyári új garis gépről van szó,bár szerintem megoldható lenne hogy a gépbe ne legyen belenyúlva ha a feszültség megfelel,mert akor csinálnék egy kis dobozt amibe helyet kapna a huzal dob,előtoló szerkezet stb és ebbe a dobozba menne a MIG munka kábele,majd a meglévő MMA hegesztőből egy vezetékkel kapcsolódnák a másik dobozba amibe benne van minden.
Mármint hogy nem megoldható hogy a gépbe ne keljen belenyúlni?
"Mármint hogy nem megoldható hogy a gépbe ne keljen belenyúlni?"
Biztosan nem.
Az gáz,mert akkor oda a gari,egyépként szerinted megoldható a dolog?Mit kellene módositani a meglévő Inverterbe?
Kösz! Ma is sikerült bővíteni a tudásom a hegesztés témakörében. Én villamosmérnök vagyok nem hegesztő, elsősorban az elektronika része érdekel a dolognak, de a hegesztés is foglalkoztat valamelyest. Mostanában "tanultam meg" bevont elektródával hegeszteni. (kerítést hegesztési meg két betonacél összevarrása már megy, de még igen kezdő kategóriában tolom.
Invertere válogatja hogy melyiknél mekkora a kimeneti feszültség, ez kb. 45V-tól 98V-ig változhat. Mivel a kézi ívhegesztés(MMA) áramgenerátoros feszültségforrást kíván, így az erre a célra készült inverterek alapkiépítése áramgenerátoros. Ehhez az üzemmódhoz magas gyújtófeszültség kell a könnyebb ívgyújtás miatt. Ahhoz hogy MIG/MAG üzemmódra is alkalmas legyen, ahhoz feszültséggenerátoros üzemmódra is alkalmassá kellene tenni a készüléket, emellett az áramgenerátoros üzemnek is működőképesnek kell maradnia hogy az áramforrás ne terhelődjön túl. Ebben az üzemmódban nem az áramnak,hanem a feszültségnek kell konstansnak lenni, 15V és kb. 35V közötti állítási lehetőséggel, és emellett az áramforrás PWM körét ki-be kapcsolhatóvá kell tenni mivel MIG/MAG üzemmódban a hegesztési szünetekben az áramforrás kimenetén nem lehet feszültség. Tehát ennyi átalakítás mindenképpen kell, de ahhoz hogy a MIG/MAG technológia előnyeit ki lehessen aknázni, még az íverőt(fojtást) is szabályozhatóvá kellene tenni, ez viszont már sokkal több, mint amit az eredeti kártya jelentős átalakítása nélkül meg lehetne oldani. Aztán a huzaltovábbításról és gázszelep vezérlésről még szót sem ejtettünk.
Huhhh kösz ezt a részletes leirást,akkor azt hiszem ez nagyon felejtős lesz!!!Azért köszi.
Üdv! Tudtok ajánlani valakit, aki kis Co hegesztő javításához megbízhatóan ért? Egy TIP 100-as kisgépem van, már megjárt két szervízt, de az egyik át akart verni, a másik javítgatta de nem sikerült neki. A gondom az, hogy szaggatottan hegeszt és vastag varratot készít (talán nagy az előtolás). Minden segítséget szívesen veszek! Köszi,
Vegyél hozzá porbeles huzalt azzal jól fog hegeszteni. Ilyen kicsi gépnél minden más megoldás felejtős. Magyarán: nem érdemes költeni rá mert a kapott eredmény nem fog arányban állni azzal a pénzzel amit rá kellene költeni. Sima huzalhoz történő átalakítás a gép kicsi teljesítménye miatt esélytelen. Ha az előtolás szabályozható, akkor a tolásszabályzó rész jó. Hibát szokott okozni még a kikopott áramátadó fúvóka, vagy sérült, benyomódott elhasználódott munkakábel. Ritkán előfordul még egyenirányító hiba.
Sziasztok! Van egy egyfázisú co gépem mig180-as,(nem kínai), ami elég hamar letilt most hogy ilyen melegek vannak. Zártszelvényeket hegesztek vele, a többsége vékony falu és nem iparszerűen használom. A trafót egy ventilátor hűti közvetlenül ezért nem is értem hogy miért melegszik. Mi lehet a hiba, gyenge a trafója, rossz a hűtése, vagy csak lemezhez valók az ilyen 180-as egyfázisú gépek ? Vagy segítene egy plusz ventilátor ami az egyenirányítót is hűti. Azt megfigyeltem hogy a régi co gépeken csak az egyenirányítót hűtötték mégis jól bírták a meleget. Minden tanácsot megköszönnék.
Gondolom csak a trafóján van hőkioldó,és az old le.Jó lenne egy kép!Egy nagyobb venti már megoldás lehet!
Igen a trafón van, visszajelző led nincs rajta.
Ki kellene deríteni, hogy tényleg meleg-e az a trafó, vagy a hőkioldója rossz.
Szerintem jól működik a hőkioldó, mert letiltás előtt már nem hegeszt jól, nem olvad be rendesen, meg pattog.
Milyen műszerezettséged van? Ha van egy multimétered ami tud hőfokot mérni akkor ellenőrizd hogy a hőkapcsoló a tekercs oldalán jó hőfokon kapcsol-e.
Mivel írod hogy lekapcsolás előtt már gyengén hegeszt ezért elképzelhető hogy van egy menetzárlatod a trafó valamelyik tekercsében. Hidegen minden oké de melegen két szomszédos menet összeér. Ha szerencséd van egy utólagos impregnálás megoldja a problémádat . Ha nincs szerencséd akkor újra kell tekercselni a trafót. |
Bejelentkezés
Hirdetés |