Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion HS 500
 
Témaindító: daggerty, idő: Márc 31, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 12
(#) P_Laszlo válasza Helios hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Igazából mindegy, úgyis elég nagy eltérés van ezek között a gyártás különbségei miatt.
(#) Helios válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Csak furcsálom, mert ő az első tulaja és most szedtük szét először. És meglepi volt az eltérő hangszóró
(#) steelbird válasza Helios hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Pont elfogyott az előző szállítmány a gyárban...
(#) Helios válasza steelbird hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
De akkor sem láttam még ilyen "konstrukciót"... Pedig egy jó pár hangsugárzót szétkaptam már... Minden esetre ha összeszerelésre kerül a sor, majd kiderül, hogy milyen különbségek vannak.
(#) P_Laszlo válasza Helios hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Azt próbáltam finoman jelezni, hogy ha a színe egyezik, akkor is tök másképp szól, mert nem nagyon volt két egyforma belőle.
(#) hal111 hozzászólása Máj 30, 2015 /
 
Ha már mélysugárzó a téma.... Az LA1221 és az LB1221 között van lényegi különbség? Hasonló cipőben járok, mint a fentebb író fórumtárs, adott egy dobozpár, amiben az egyik hangszóró LA, a másik LB. Szétszedésig fel sem tűnt a különbség, csak nem tudom, hogy az erősítő ezt mennyire "hálálja" meg.
(#) hal111 hozzászólása Jún 15, 2015 /
 
Srácok!

A 4 Ohmos HS-500-ban 4 vagy 8 Ohmos a magassugárzó?
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2015
(#) doktor válasza hal111 hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
Szia!
A simában / egy hangszórósok/ hs500-280 stb a hangsugárzóval megegyezik, tehát, jelen esetben 4ohmos.
A két hangszórós verzióknál, van csak gyárilag eltérés./Hs700,-501 /
(#) hal111 válasza doktor hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
Köszönöm szépen gyors válaszod!
(#) doktor válasza hal111 hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
Szívesen.
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Jún 16, 2015 /
 
Persze, van különbség, de az erősítőt ez teljesen hidegen hagyja. Szó szerint.
(#) hal111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Remélhetőleg a héten megérkezik az új magassugárzó, és akkor átkábelezés után kiderül mit javul az összkép. A másik érdekesség még az volt a két doboznál, hogy nem a közepek, hanem a magasak voltak fordítottan kötve.
(#) varesz07 hozzászólása Jún 19, 2015 /
 
Sziasztok!! most veszek 1 Orion 501-es bolero hangfalat..milyen erösitőt ajánlotok hozzá? nekem van 1 Onkyo tx 7220
(#) kadarist válasza varesz07 hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Szia!
De ne egy hangdobozt vegyél, hanem kettőt, és a meglévő erősítőd jó lesz hozzá.
(#) varesz07 hozzászólása Jún 19, 2015 /
 
oké értem én csak most elég olcson hozzá jutottam mit lehet tudni erröl az Orion 501-esről? amugy milyen hangfalakat ajánlanál még? szépen szólnak?
(#) varesz07 hozzászólása Jún 19, 2015 /
 
inkább rockot és metál zenét hallgatok ..Metallica
(#) kadarist válasza varesz07 hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Próbáld ki, hallgasd meg. Metálhoz biztosan jó lesz...
(#) varesz07 hozzászólása Jún 19, 2015 /
 
oké köszi azért kérdezem mivel nem értek a hifi világához,de már gyerek korom óta vágyom ilyen hagfalakra..olvastam nemrég forumokba az Orion-ról..nem mindenki dijjazza
(#) FordPrefect válasza hal111 hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
ORION HS500 mélysugárzók. Az első szériás dobozok LA1221 (4 ohm) illetve LA1231 (8ohm) mélyhangszóróval voltak szerelve. Ezek ALNICO mágnenesek, melyet alumínium serleg takar, a szine mindegy.
A későbbi szériák az olcsósítás jegyében az LB1221 (4 ohm) illetve LB1231 (8ohm) hangszórókkal jöttek ki a gyárból, ezek lapos BA-FE mágneskörrel rendelkeztek, serleg nélkül.
Az LA és az LB sorozatot nem tanácsos keverni, mert az ALNICO-s LA 3 db-el érzékenyebb. A későbbi, gyengébb LB ráadásul mélyrezonancián igen csillapítatlan, vagy 6 dB-t kiemel a HS500, 501, stb. dobozban. Ezt anno a HIFI MAGAZIN szépen ki is mérte
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Hát a kábelezéstől semmit. Igazából mindegy, hogy forgatod a fázisát, tipikusan az az eset, ami egyik bekötéssel sem jó.
(#) hal111 válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Köszönöm kimerítő válaszod, így már világos a különbség! Igazából semmi lényegeset nem hallottam a két dobozon megbontása előtt, pedig nem tartom magam bot fülűnek, de gondolom itt is a szokásos magyaros Orion szórás van, mint sok esetben, így nálam nem jön ki annyira a két hangszóró közötti különbség. Persze nem szeretném így használni őket, nem is üzemeltek megvételük óta, mert valamelyik mélyből keresek 1db-ot, de mindig 8 Ohmos példánnyal futok össze, vagy elenyésző számú 4-essel, de azok igen le vannak lakva. Valamelyik fórumon (talán retronom) találkoztam egy hozzászólással, ahol egy külföldi oldal (szlovák, szlovén, bulgár vagy hasonló nyelvezetű) linkje volt, amelyen fellelhetőek voltak ilyen bolgár csodák, de azóta sem találtam meg, hiába kerestem.
(#) P_Laszlo válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Tök jó, megmértek kettőt. És a többi? Egyébként véleményem szerint ettől sokkal nagyobb és jobban hallható gondok vannak közép-magastartományban, nem +-3dB-esek. Tehát bizti nem egyforma, de az is nyilvánvaló, hogy nem ettől fog rosszul szólni.
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Igazából a lényeg annyi, hogy eltérő a mágneskör és a légrésindukció, de a gyakorlatban ez a nagynak tűnő különbség kevésbé kerül előtérbe, elfedik más problémák, és a hangváltó koncepciója. Illetve a rendszer sajátossága miatt kis eltérésekkel, de együtt futnak 100Hz alatt.

Inkább az érzet más, a pontosság, a részletek, de azt meg ennél a hangsugárzónál eleve esélytelen kihallani.
(#) hal111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Nálam a kipróbálás alkalmával konkrétan nem volt se közép, se magas tartomány, olyan gyatrán és halkan szóltak. Nem tudom, hogy köze van-e ehhez az eltérő magasaknak, de ha megjön a másik, akkor kiderül, hogy ez miképp alakult. A jelenlegi erősítőm sok dobozt meghajtott már, így bátran kijelenthetem, hogy annak ezen teljesítményével nincs probléma, de ez a doboz mélyben erősebb, magas fronton viszont komoly hiányban szenved. Másnál érdekes módon viszont pont az ellenkezője van, így totális homály számomra ez a "probléma".
(#) doktor válasza hal111 hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Szerintem törekedjél rá, hogy azonos típusú, és impedanciájú legyenek a mély hangszórók is.
Sajnos a probléma, nem egyedi, más gyártók is elkövették, hogy eltérő tulajdonsággal készültek kerültek az eladott hangsugárzókba.
A legjobb természetesen, az lenne, ha tartósan szeretnéd használni a HS500-t, nagyobb terhelésen, felújítani az összes hangszórót.
Utána lenne értelme méregetni, hangváltót alakítgatni, dobozt merevíteni, kábelezni.
(#) FordPrefect hozzászólása Jún 19, 2015 /
 
Mélyben "erősebb", mert nagy a rezonancai púp. Döng, dübörög, de igazán a legmélyebb hangok hiányoznak, és a mélyhangok minősége is sz..r. 50l-es dobozzal, 30cm-es mélysugárzóval zárt dobozban manapság 30-40 Hz-es alsó határfrekvenciát és jó impulzsátvitelt simán el lehet elérni, nem 60 Hz-eset és csillapítatlan basszust, mint ez a doboz.
Csak a mélyről beszélek. A közép-felső regiszter is sok sebből vérzik, pláne ha egy barkácsolt, használt dobozról van szó.
Nem lehet mit tenni, ezeknek a dobozoknak kultusza van. Anno a nyolvanas években 3 gyenge hangszóróból az ORION mérnökeinek véletlenül sikerült elfogadható hangú dobozt csinálni, szemben a konkurrens VIDEOTON sokkal jobb háttérrel, jobb hangszórókkal, minden szempontból nagyobb volumennel rendelkező gyártásával, ami gyöngébbnél csak gagyibb hansugárzókkal árasztotta el a piacot. És ez a "városi történet" máig hat. Üzleti szemontból sikeres, tömeggyártást megalapozó, átlagot alulról súroló, nyugatról begyűrűző "HI-FI"-t gyártottak mindetten. Ez volt a divat/trend. Az ORION hallgatható volt, végül is vakok között a félszemű a király..

Kb. ennyi a történet. Hab a tortán, hogy minkét gyártó régebbi hansugárzói sokkal, de sokkal jobb hangúak, akár nyugati! exportképesek voltak. Lásd VT Minimax, Brillant vagy az Orion HS20, 40.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
(#) hal111 válasza doktor hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Ha sikerülne mélyet is találnom, akkor igen, neki tudnék állni a hangváltónak is, de sajnos ez a malom lassan őröl, mert hiába van meg rá a keret, alkalmas hangsugárzó nem kerül az utamba, ez a szomorú.
(#) FordPrefect válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Idézet:
„Tök jó, megmértek kettőt. És a többi?”

Én is megmértem anno a kétfajta mélyet, LA és LB-t, ugyanaz jött ki, mint a HFM-nek. Fizika.
(#) doktor válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Igen, a lényeg az anno, közérthetőbben, értelemszerűen újszerű állapotában történt a mérés vélelmezve, hasonló modszerrel, mint a HFM tette, és publikálta, ergo sok ember számára, megismételhető, és összehasonlítható volt.

hal111
Szerintem azért lehet találni, amivel kevesebb probléma van.
(#) doktor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
FordPrefect és én tényekről beszélünk.
Következő: »»   9 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem