Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Elmondanád nekem a "mikrofónis" jellemző alatt mit kell értsek?
Semennyire. Hagyományos kerámiát ne tegyél oda, de SMD-ből az NP0 vagy az X7R tökéletesen megfelel.
Gondolom jelen esetben azt érti rajta, hogy a hagyományos tárcsa kerámiakondi képes átmenni rezonátorba, gerjedést, torzítást, zajt juttatva így a fokozatba.
Csak itt az SMD-ről kérdeztek aminek köze nincs ehhez, bár van abban is rossz minőségű.
Akkor NP0 vagy X7R jó bele? Van fóliában is smd csak igen drágák. A nyákterv már megvan, de ha használhatok smd azon típusait, akkor nem kell módosítanom furatnszereltes fóliára.
Szerintem azt hogy gerjedékenységet visz a rendszerbe.Mint pl egy mikrofon közel a kontrolládához begerjed
![]()
Üdv. Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy ez a probléma akkor erős, ha jelentős DC komponens van a kerámia tárcsakondin. Sajnos feszültségfüggő a kapacitás, ami fizikai behatásra is változik. Belátható, hogy változatlan töltésmennyiség változó kapacitáson változó feszültséget generál, mikrofóniás lesz. A feszültségfüggő kapacitás pedig a hanghullám különböző pontjain más és más értékű, és ez torzítást okoz. Ezért nem jó ha egyben egyenfeszt is leválaszt. Lásd klasszikus csöves gitárerősítő hangszínszabályzó. Ott 200-300 V dc, meg 20- 100 V ac keveredik. Na ott még én is hallom, hogy ha kerámia kondi van a fólia (papír) helyett, pedig nem vagyok büszke a fülemre. Ha nem kap DC komponenst, sokkal jobb a helyzet. Az olajpapír, polipropilén, poliészter külömbség viszont számomra misztikum. Sem mérni, sem hallani nem tudtam a különbséget.
Jogos, átsiklottam az smd felett (fáradtság)
![]()
Jó. Ilyen helyre talán még jobb mint a fólia, mert az a méreténél (felületénél) fogva elég sok mindent összeszedhet, aztán nem érti a diyer hogy miért zajos vagy épp miért gerjed az egész.
Néha csatolónak is használom, csak olyankor párhuzamosan. Tehát ha mondjuk 10µF kell, akkor nem olyat rakok oda, hanem 2db 4,7-et vagy 4db 2,2-t.
A "mikrofóniás" kifejezést olyan kondikra, alkatrészekre értették, amik a mechanikai rezonanciát a mikrofonokhoz hasonlóan jellé alakították, érzékenyek voltak a mechanikai rezonanciákra.
Régi asztali rádióknál, tv készülékeknél, erősítőknél lehetett tapasztalni a problémát, ha egy kisjelű, érzékeny fokozatban volt egy ilyen kondi és volt rajta egyenfeszültség is. Tipikus jelensége az volt, hogy felhangosítva a készüléket, begerjedt, a házat, panelt ütögetve pedig hallatszott a kocogtatás a hangszóróból. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
Oké, a nyákterven módosítottam fóliára. Köszi!
Sziasztok! Szeretnék segíteni jó barátomnak egy autós erősítő Phoenix Gold Octane R 5.0.4 hibájának a kiderítésében. Az erősítő megszólal de rövid idő után letilt a védelem és ezt hangszórók nélkül is produkálja. Az erősítő több éve nem volt használva, alkalmas autóba építés hiányában. Azt szeretném megkérdezni, hogy mit kellene elsődlegesen megnézni? A tápfeszültség szűrőkondenzátorait (2200µF 35V) vagy a végfokokat képező tranzisztorokat? Egyáltalán lehet-e valamit kiszűrni, mérni a védelem megszólalása előtt? Talán valamelyik hővédelemnek van baja ami a hűtőbordák alá van lefogatva?
![]()
Sziasztok!
Szükségem lenne egy DDA X4 1400W-os (Kép mellékelve) végfok kapcsolási rajzára.Ugyan is ez a végfok piszok ritka fajta és a googlen sem lehet róla találni semmit se.A gyártó ,telefonra nem reagált semmi se.Ahol meg kilinkelték a a rajzot,ott már nem lehetett megnyitni,mert nem tárolta már el a tárhely meg az PA típushoz volz. Segítségeteket is előre köszönöm!
Az előbb olvastam a dj börzén, hogy 8 db Quad405 van bennük, kis módosításokkal.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
Belsejéről esetleg képet, és lehet tudnánk pontosabbat mondani.
Idézet: „előbb olvastam a dj börzén, hogy 8 db Quad405 van bennük” Hú de gáz ![]()
Ehhez kapcsolási nincs sehol sajnos
![]() ![]() Szerintem ne hídalgasd legközelebb pláne ne azonos ütemben,akkor ellenütemben hajtsd és nem fog elreppenni üdv z.
30W -os tranzisztorok vannak benne?
![]() Attól, hogy ilyen végtranyók vannak benne, amit írtál, még lehet egy Quad mod. De ezek a tranyók nagyon keveset tudak, tök mindegy, milyen végfok lett beleépítve. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
Van benne 10 pár
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
Majd legközelebb már okosabb leszek xD
![]() ![]() ![]() ![]()
üveg dióda értéke kell
Nem zener? Arra rá van írva az értéke is...
Őszintén a * tudja milyen üveg dióda.... Elmegyek üvegeshez és csinálok egy univerzálisat
![]() ![]() * Hohó! A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
Forraszd ki,és nagyítólencsével le tudod olvasni hány v os az a zener...
Amiket bekarikáztál, az a két nagy egyenirányító híd, lecsavarozva az aljára a hűtés miatt.
Azok elég jól bírják, biztos, hogy azok hibásodtak meg?
Azokat még én karikáztam be neki,azt a képet töltötte fel szerintem.Mert nem tudta mi az egyenirányítókocka...Remélem tényleg olyan szakinál van aki azért ezzel tisztában van...
Nem azoknak szántam.
Szia.
Azt hiszem gyáliak voltak akik fejlesztették. Nekünk a suliban ilyen (vagy az újabbik?) volt régen már nem emlékszem rá pontosan. Valóban 8 db Quad volt benne, némi módosítgatással. Ennek az erősítőnek még vagy egy pár utánfejlesztése, csiszolgatása is megjelent később. A trafóját sokan kétségbe ejtik, hogy vajon tényleg tud-e min 1400-1600W-ot (révén, hogy 4x350/4, 2x700W-ot tud bridge módban /8 ohm). Mert ránézésre jó, ha 800 de max 1200VA... Jó igaz van benne puffer bőven. Az erősítőkben amúgy volt hangproci, limiter. Nagyon jók voltak ezek valamikor. |
Bejelentkezés
Hirdetés |