Fórum témák
» Több friss téma |
Az LINE IN impedancia elvben jo lehet a gitárhoz, de azon meg nem lesz erösités ( ill. Csak nagyon kicsi - hiszen a kimenete is line azaz 0 esetleg 6 dB), igy ott nem fog szolni nagyon a gitár.
Ehhez egy instrument illesztö elektronika kellene. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
Ha torz és túlvezérli nekik, akkor sok neki a jel, vagyis van elég tartalék erősítése a kártyának.
Próbáljátok meg pedálon keresztül. De valószínű, hogy kikapcsolt effekttel csak direktben átmegy a bemenő jel az effekten, akkor meg nem értetek el semmit. Próba cseresznye...
![]()
és ha te teszel be egy potmétert a jelútba az nem fogja levágni a magasakat? Csak a gyári gitárba épített?
Tegyél a gitár hangerő potijára 1db 1nF-os kondit a poti bemenete és a csúszka közé.
A line bemeneten ilyen erösitése ritkán van és nem is szokás. ( ha ott is müködne a poti akkor elvben a 0-6dB-t 10-16dB-re lehetne erösiteni, ami gyanusan sok, és ahhoz belül közel 40V-s táp kellene).
Ezért valoszinü, hogy a mikro aljzatba dugta (xlr - esetleg egy jack-xlr redukcion át), a line-t biztos, hogy nem lehet sima gitárral tulvezérelni, és ott valoszinü, hogy nem is szol ( még nem futottam össze nagyon gitárral amelyik ilyen szintet adott volna - 0-6 dB). Ezért a pedálok sem segitenek, mert azok kimenete is többnyire a gitár jelszintet másolja ( hiszen a Marshall stb. gitárbemenetére lesz kapcsolva, s nem a line bemenetre - ha ilyen egyáltalán van a gitár erösitön) A kolléga is végre elmondhatná, hogy hogyan van összedugva a koceráj, meg milyen gitárral büvöli a dobozt. Már vagy 2x kérdeztétek. ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
Igen, ez mind így van, de ideollózok egy leírásból:
Idézet: „Két alapvető paramétert kell szem előtt tartanunk. Az egyik a jelszint, amit a hangfrekvenciás berendezéseknél mV-ban (millivolt) szoktunk megadni, de lehet dB-ben is beszélni, ha tudjuk a viszonyítási szintet. A mágneses gitárhangszedők által produkált jel szintje gyártótól, a húrok típusától, a húrok magasságától, a játék stílusától függően igen tág határok között változhat, néhányszor 10 mV-tól akár az 1V nagyságrendig.” Idézet: Hát, az a ritkább, hogy egy gitáros Jack/XLR dugójú kábelt használ. A Jack/Jack kell nekik általában mindenhova. Az meg tuti biztos, hogy a dugója típusától függetlenül az XLR aljzatba dugta, mert kombinált Jack/XLR aljzat, máshová nem is dughatja. „valoszinü, hogy a mikro aljzatba dugta...” ![]() Idézet: Hát igen, de elég szükszavú a kolléga. Többször nem kérdezzük. „Már vagy 2x kérdeztétek” ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
1 V nem vezérelhet tul semilyen line bemenetet. A könyv szerint a jack szimmetrikus line bemenet a gitár viszon nem szimmetrikus. Lehet, hogy igy kerül mégis a mikrofon bemenetre a jel ( volt már ilyen
![]() Ha valoban a jack-t dugta be akkor ennek a hülye csatinak igen rafinált a bekötése. Régen amikor ezek a konnektorok megjelentek volt egy erösitö aminek az ilyen bemenete 3 funkcios volt: XLR -line Szimmetrikus jack line ( mind a kettö 6dB) aszimetrikus - mono - jack. - 100mV névleges szinttel - CD lejátszonak stb Ebben igazodjon ki egy zenész kartárs! A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
Bocsánat, de elég ritkán kerülök a gép elé, vagy ha elé is kerülök, csak pár percre tudok feljönni a honlapra. Természetesen jack csatlakozón keresztül dugta be a kábelt a hangkártyába.
Ez nincs specifikálva, ezért ez nem fog neked müködni, mert a jack rövidrezárja line-in felét, és ezért tompul el. Esetleg probáld ki egy sztereo jackkel, ahol a gitár jelét a csucsra meg a gyürüre kötöd - nem a testre, az maradjon üres. Igy lehet hogy valoban >300kOhmos lesz a bemenet.
A dobozon müködik ilyenkor a poti ( lehet szabályozni a jelet)? A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
Bátyám azt mondta, hogy azt hiába állítja akár minimumra, akkor is túlvezérelt a jel. Ebből én arra következtetek, hogy az nem az AD előtt szabályozza le az analóg jel szintjét, hanem utólag, digitálisan szabályozza le a be AD-zott hangerőt. Vagyis fizikailag az nem is potenciométer.
Viszont akkor a TR bekötést kipróbálom majd. Amúgy az ún. "unbalanced" jelnek nem alapból a sleve-ra és a tip-re kell kötve lennie? Mert a leírásban azt írja, hogy képes "unbalanced" jelet is fogadni, akár közvetlen gitárból.
The 1/4-inch Input connections are used for instrument or low line level balanced or unbalanced signals. The high fixed input impedance works well with guitar and other passive instrument pickups. You can use an unbalanced or balanced plug with this connection. Maximum gain from the 1/4-inch input to the balanced 1/4-inch TRS Monitor Output is 48 dB with a balanced source and 42 dB with an unbalanced source. When the Gain control is at minimum, this input can handle signals up to +6dBu.
Ez van a leírásban.
Az a poti valoszinü csak a mikrofon bemenetet szabályozza ( XLR), ami érthetö is.
Az unbalanced jelet melyik bemenetre irja - a mikrofonra (XLR) vagy a jackre - (nem olvastam tüzetesen végig a könyvet)? Elvben a jacken az unbalanced jelnek a csucson kell lennie, meg a gyürün összekötve a testtel ( vagy mono jack), de itt vannak elég nagy disznoságok, és sajnos sok cucc nem igen viseli el, ha a szimmetrikus bemenet egyik live pontja a testre van kötve. De ezt pillanatok alatt ki lehet deriteni, csak egy páka kell hozzá a sztereo jacken a kábel árnyékolását a gyürüre kötni ( nem a testre). Szoval ezt kellene elöbb kideritened, mert addig amig ez nem tiszta, addig kár mással foglalkozni.
A jackre írja, amit küldtem. Ok, kipróbálom majd akkor ezt. Viszont, mivel külön helyen lakunk a bátyámmal, valószínűleg csak hétvégén jutok hozzá az eszközhöz. Köszi addig is a segítséget.
![]()
Na itt a baj. Ezzel kezdhettük volna. Az nem line bemenet hanem low line. 48 dB az erösités igen nagy, az mikrofon szintet jelent (3uV körüli jelböl csinál 48dB-l erösitéssel 1V-s jelet). A gitár ettöl sokszorosan többet ad.
Igy neked valoban le kelleme osztanod a gitár szintjét, de ez elég veszélyes dolog ( kompenzált oszto kell nagy impedancián) és növeled a zaj szintet. Gyakorlatilag amondo vagyok, hogy használhatatlan gitárra. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
De az csak a monitor kimenet felé erősít ennyit nem? Ha jól értem a szöveget: "Maximum gain from the 1/4-inch input to the balanced 1/4-inch TRS Monitor Output is 48 dB..."
Igen de a monitor kimenet kb a belsö határokat jelöli.
Te ehhez lehet, hogy van valamilyen szoftware amivel a szinteket lehet kezelni, mert azt irják, hogy 48dB a maximum erösités, de ennyit nem lehet egy potival kezelni ( ami a dobozon van). Gondolom, hogy a SW-ben le tudod csökkenteni számszerüen az erösitést, hiszen azt irja, hogy +6dBu-t is kezelni tud - ahhoz viszont nem kell semilyen erösités (0dB)! Ezt keresd meg és menni fog. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
Na, ezt írtam, hogy azon a bemeneten is van erősítése. Azt írja, hogy effekt, stb.. jelét tudja fogadni, de meg kell róla győződni, hogy nincs nagyon feltekerve a hangerő. Szóval, akkor megvan az oka, miért torz a hang.
Szerintem nem úgy lesz, mert akkor nem lenne rajta a poti. Mivel USB -s kártya, így driver biztosan kell hozzá, úgyhogy azt feltelepítve rögtön kiderül. De ez hordozható is, van benne hely belső telepnek is, ezért szerintem a saját potija szabályozza a hangerőt, nem kell mindig gépre dugni.
Elökerestem végre a gépkönyvet. Igazad van a potik itt az erösitést szabályozzák sajnos az egész tartományban ( igen rossz szokás - mert egy mikrofonerösitöt kell lebutitani egy nulla erösitésü DI boxra, nem is beszélve arrol, hogy mi történik, ha elfelejti valaki letekerni a potit és bedug egy line szintü jelet a 48dB-s erösitöbe!
![]() Ennek a bemenete csak egy (XLR vagy jack), de mind a kettö ugyanoda vezet, csak más dugoval. Szoval ha ez a helyzet, akkor még azt kell tisztázni, hogy melyik kimeneten torzit ( PC-USB, vagy a Line-out/monitor kimeneten). Ha az utobbikon, akkor löttek a doboznak, mert nem müködik a poti ( 0 dB állásban a line-out/monitor kimeneten nem torzithat a gitár). Azt is jo lenne tudni, hogy reagálnak e a LED-k, a zöld -10dBt mutat a piros meg a csucsot -annak nem lenne szabad világitania. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
Sziasztok!
Nincs valakinek adapter kapcsolása pedálokhoz? Ami nem zajos. A 9 V-os elemeket szeretném kiváltani valami használhatóra. Avagy, erről mi a véleményetek? Megbízható?Bővebben: Link Köszönöm!
Tudod ki adna érte 7ezret...
Fogsz egy 230\14 V körüli trafót, kötsz rá egy egyenirányító hidat,pufferkonsit,egy feszstabot,meg még némi szűrést,meg egy visszajelző ledet. Igény esetén kapcsolót a fázisra. Árnyékolt dobozba beteszed és kész a zajmentes táp. Én is ilyennel rohangálok több,mint 10éve.
Ráadásul kapcsitápos adapterről megy, amit vagy megszűrtek rendesen, vagy nem... tippen van rá, hogy a második..
Najah... még ha szűrték is, szerintem max annyira, hogy hallható zaja ne legyen normál hangerőn. Aztán más kérdés, hogy egy klubbkoncerten már szétgerjeszti nagyfrekisen az összes pedált.
Nem véletlenül kerül egy JÓ pedál táp 30-40ezerbe. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2015
A diódahíd után én csak egy 1000µF/25V-os elkót tettem aztán a 7809, aminek a kimenetére 10µF/16V. Teljesen zajtalan, 15 éve használom, több esetben stúdióban is jól vizsgázott.
Ahogy kolléga is írta kb 2x470µF elég. Szerintem a két szekundert kösd sorba, a24voltot egyenirányítsd,majd puffereld 2x470u-val,majd a feszstab, a kimenetén 47uf meg egy 100nfos fólia. Esetleg polaritás védelem diódával,de pl nekem nincs ilyesmi venne.
Ezzel kapsz egy teljesen stabil zajmentes tápot,amiről párhuzamosítva le tudod venni a sok kis 9voltot. Viszont figyelj a dobozolás árnyékolására és hogy ne csinálj földhurkot,vagy ugyan ott leszel,ahol a part szakad... A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |