Fórum témák
» Több friss téma |
Három baj van vele, és ezt kérlek vedd konstruktív kritikának.
1. A bemenet-GND, és a kimenet-GND közé a stab. IC lábához a lehető legközelebb egy-egy 100 nF - 470 nF közti (fólia) kondit kell kötni. Lehet SMD kerámia is akár, azt lehet a legközelebb tenni az IC-hez, akár ehhez a nyáktervhez is alkalmazható módon a forrasztási oldalon oda kell őket pöttyinteni a stab lábainak forrszemeihez. Ezek hiányában ha nem gerjed el egy ilyen stabilizátor azt vegyük szerencsének, vagy Isteni közbenjárásnak, vallási meggyőződéstől függően. (Mindegyik gyártó ajánlott alapkapcsolásában szerepel!) 2. Mivel a kimeneten óriási kapacitást használsz (ami felesleges, de nem tilos), be kell tenni egy diódát a stab. kimenete és bemenete közé, aminek katódja a stab. bemenete felé néz. Ennek hiányában meghibásodhat a stab. IC. 3. A sok stabilfesz oldali kondi helyett inkább fektetve kéne elhelyezni az IC-t, lehetőleg úgy, hogy az elkókat ne fűtse, mert az elkók legnagyobb ellensége a meleg. Mellesleg fektetve egy kis hűtőzászlóval, az egészet a nyákon átmenő furattal rögzítve lehet a legjobb mechanikai stabilitást elérni, ami egy hordozható készüléknél nem nagy hátrány. Üdv.!
Szuper ötlet 24V-ból csinálni 9-et, csak kicsit talán meleg lesz a (terv szerint hűtőzászló nélküli) IC már akkor is ha csak mondjuk 100mA-t vesz fel a pedál. (24-9)*0,1 = 1,5W-ot valahova el kéne hessegetni a stab. IC-ről.
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek! Amíg meg nem érkezik az L7809 addig megpiszkáltam egy régi adaptert. Beleraktam két 100 Ohmos ellenállást, + két 22µF kondit. Egész zajtalan lett.
Na, köszönöm szépen a válaszokat!
Megnéztem, kipróbáltam a hangkártyát, és még 0 dB-es állásban is túlvezérlődik, ha bátyám úgy rendesen odacsap a húroknak. És nincs hozzá külön driver. Egyszerűen csak be kell dugni a gép USB portjára, és működik. Utána olvastam, és az a tény, hogy a gitár hangerőszabályozója lenyeli a magas hangokat, egy jellemző probléma. Ugyanígy gyakori probléma a túl nagy jelszint is. Van is erre gyári megoldás, 15'000-től már lehet kapni hangerőcsökkentő pedált a gitárhoz. Én egy ilyet szeretnék csinálni. (Kíméljetek meg az olyan kommentektől, hogy inkább vegyek gyári pedált, akkor nem a hobbielektronia oldalhoz fordulnék...) A megoldás valami aktíveszközös áramkör lesz. Odáig világos, hogy impedancia illesztés, leválasztás miatt valami követő erősítőt kell tenni a gitár után, majd azt kell potival leosztani, és így mehet tovább a következő fokozatra. Természetesen nem akarok diszkrét tranzisztoros áramkört építeni, így valami IC-s megoldást választok. Milyen IC-t ajánlotok? Természetesen ismerem az iskolából a műveletierősítős követőerősítős kapcsolást, de gondolom a valóságban nem ilyen egyszerű egy ilyen kapcsolás (egy tápfeszültség, DC leválasztás). Beágyazott szoftver- (és kicsit hardver) fejlesztő vagyok, az analóg áramkörökhöz nem sokat értek, csak ami így megmaradt a suliból. Szóval ha esetleg van valami bevált kapcsolás, vagy IC, ami jó a feladatra, meg esetleg egy két fontos tanács, azokat szívesen veszem. Köszi!
Szerintem meg a 15E Ft -os ketyere, meg mindenféle más áramkör építése helyett először próbáld meg egy egyszerű feszültségosztóval a gitár kimenő jelét leosztani.
300 kOhm sorban, 47..100 kOhm GND felé. Megmarad az illesztés is. A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2015
Mit mutatnak a LEDek amikor gitározik. Ezt még jo lenne tudni, mert elég nagy ritkaság egy sima gitárbol line szintü jelet kapni ( még némelyik basszusgitárbol több pickuppal talán kijön ennyi).
Szoval még mielött a nagy gitárhangölö projektbe belefognál még tisztázd a modulácios kérdést. Az eddigi pályafutásom alatt mindig erösitöket kellett gyártani, most merült fel elöször a jelelnyomo épitése...... ![]() Amugy a problémát majdnem fillérekért meg lehet oldani, szerzel egy Marshall mikroerölködöt ( akkora mint 3 cigarettásdoboz) - van más márka is, és annak a kimenetét kötöd a te interfacedbe. Ez biztos nem torzit és lineárisan csökkenti a jel szintet. http://guitarvillage.uk.com/admin/pages/upload/Amps/Marshall/MG-Ser..._m.jpg
A zöld led jelszinttől függően erősödik, a piros jel meg a vágást jelzi. Valószínű, hogy a LED-k az erősítő után vannak kötve, mert a potitól függ, hogy mennyire erős a zöld LED, illetve hogy a piros milyen hangerőnél kezd el vágni.
Ezek a Marshall mini erősítők is 11-12 ezer forinttól kezdődnek.
Ez majdnem ugyanaz, mintha a saját potméterét letekerném, nem? (Azzal a különbséggel, hogy olyan, mintha a poti mellé kötnék párhuzamosan egy nagyságrendileg hasonló ellenállást.) Ugyanúgy a magasak eltűnését okozza, nem?
A zöldnek a -10 dB-nél kéne világitania a pirosnak meg 2 dB-l a maximum elött ( és természetesen a kimenetre viszonyitva), azaz ha ugy szol a gitár, hogy a piros éppenhogycsak pislog vagy még azt sem, akkor nem szabad torzitani a dobozodnak ( könnyü beállitani a gitár hangerö potiján).
De sajnos az eddig ismertekböl nem sok szép jövöt adok a dobozodnak - sima átverés az egész vonalon.... A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2015
Ezt beépitheti a jack dugoba is. Söt ha a 300kOhm-os ellenállással párhuzamosan egy kondit is tesz, akkor a magas hangok sem vesznek el ( söt
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2015
A kondenzátoros módszert próbáltuk. Az most éppen a mélyeket vágja le túlságosan (amit persze már korrigálni lehetne a hangszínszabályzóval), szóval nagyon macerás beállítani jól. Mint mondta a bátyám is, meg az internet is, az a tapasztalat, hogy a gitárok saját hangerőszabályzója mindig levágja a magasat. És jellemző probléma a túl nagy jelszint is, nem véletlenül létezik rá effektpedál is (pad az effekt neve).
Egy olyan általános eszköz kell, ami bármilyen gitárnál jól működik, és torzítás nélkül (elhanyagolható torzítással) csökkenti a jelszintet.
Amit itt most leirtál az kb. ugyanazt a szintet jelzi, mint a dobozod. Csinálnak egy vackot ( mübalhét) aztán megállapitják, hogy rossz a sok millio gitár a világban ( persze van közöttük rossz is ), de még nem futottam össze gitárral, ami pl. A Marshallt, Voxot, Mesat, Vermonát stb tulmodulálta volna.
Szoval nem padokban kell gondolkodni, mert attol nincs jobb, ha egy hangszerböl jo nagy jel jön ki, és csak legnagyobb amatöröknek lehet bemesélni, hogy a pad javit valamit is az állapoton.( csak növeli a zajszintet és sok mindent tönkretesz a gitárhangbol - pl a feedbacket, a torzitot stb.) A gitárok hangeröszabályzoja csak ilyen amatör készülékeken vágja a magasat - a jo bemeneten ritkán.. Ezen is azért vág, mert a tervezöjének igen kis fogalma van a gitárok magánéletéröl, és még a fáradtságot sem veszi, hogy csináljon néhány mérést vagy összehasonlitást. Vedd meg azt a kis marshallt és meglátod, hogy azon nem csökken a magashang és nem lesz torzitás a jelszint miatt ( hacsak nem akarja a zenész). Nem tudom mit probáltál és min, de az az oszto amit kolléga javasolt kiegészitve egy kis kondival ( also nF tartomány) aligha lehet hatással a mélyekre, viszont emeli a magasakat. ( lehet, hogy tul nagy lett, ezért tüntek a mélyek halkabbnak. Szoval ezzel el kell szorakozni ( föleg ha nincs müszered). De nem kell ujabb tévinfokat terjeszteni - sokan olvassák a forumot. A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2015
Még az 1nF is sok lesz talán az osztóba, de akörüli értékkel kell kipróbálni, 470pF...1nF között.
Amit leírtál, az arra utal, hogy túl nagy értékű kapacitással próbáltátok. Ez alapból 17dB -vel csökkenti kb. a jelet, a magasakon pedig semennyivel. Az, hogy letekert hangerőnél eltűnnek a magasak, inkább valami gitáron belüli disznóság miatt lesz. A csatolt képen lévő gitár kapcsolás pl. biztosan vágja a magasakat a hangerő állásától függően. A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2015
Sziasztok!
Csöves előfokot hogyan lehet TDA7293/TDA7294-hez kapcsolni? Van akadálya? Kell illeszteni? Vagy csak simán kössem össze? Összedobnék valami egyedi csöves gitárerősítőt, de nem akarok végcsövekkel+kimenőtrafókkal foglalkozni. Az EL84 SE/PP-nél viszont nagyobb hangerőt szeretnék. Így jött képbe a TDA.
Ezzel csak annyi a gond, hogy nem lesz egyedi, plusz nem lesz olyan hangja, mint amit felül ráírtak. Ugyanis köztudott tény, hogy a marshall soundot a kimenőtrafó adja leginkább...
Ha már nem olyan a hangja, akkor egyedi.
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2015
Szia.Ahogy a rajzon van rákötheted a TDA-ra.Ha hangos akkor teszel egy 220kilós ellenállást a pti és aTDA bemenetközé.Vagy teszel kettő potit.
Had mutassam be a legujabb "alkotasom"
A doboz egy leharcolt lada volt, a belseje -no az ami erdekes- egy kiselejtezett templomban hasznalt orgona. A billentyuzetet es az elektronikajat nagyon leharcoltak de a vegfoka es maga a hangszoro az tokeletesen megmaradt. Gyonyoru telt melyek es csilingelo magas hangok. Ugy ereztem ez meg tobbre hivatott es ez lett belole. Egy teljes vintage gitarerosito! A teljesitmenye kb.15W de ami a hangszorobol kijon az valami mellbevago. Es itt a kepek:
Ha jól szól senkit nem érdekel hogy néz ki. Az esztétikán idővel lehet javítani.
Szép lett! Milyen a villamos műszaki tartalom?
Koszi!
Igazabol semmit nem tudok rola mert az orgonan semmi azonosito nem volt mindossze annyi hogy hol gyartottak. A hutest meg addig nem bontom meg amig nem muszaly. Amit merni lehetett az a +/- 25V , es tele van puffer kondival. Ami meg erdekes, hogy a hangerot egy fotoellenallassal oldottak meg amit egy pedallal valtoztattak. Ezt mertem ki a ket vegallasban es igy kapott egy hangero potit.
Szép, látszik, hogy dolgoztál vele. Szerintem sokat dobna rajta, hogy azt a natúr fát is lebőröznéd valamilyen más szinnel.
Off Photoshop-ba tedd be a képet, tegyél alá egy egyszínű réteget. A képeden töröld ki csak a fakeretet úgy, hogy az alatta lévő egyszínű réteg látszódjon. Ezután jelöld ki az egyszínű réteget, majd a szaturációs csúszkán tudod állítani a színét.
Elkészült a pedál adapter. A doboz kicsit nagy lett. De zajtalan! Ebay-en vettem hozzá kábeleket. Az ellenállásokat kihagytam. Elkók: 1000+2x100 uF
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2015
Dobsz fel egy kapcsolasirajzot?
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
Az oldal tetején van. Illetve az előző oldalon tárgyaltuk.
Szépen megcsináltad, de elkövettél egy alapvetö hibát.
Egy hangfeldolgozo rendszerben kizárolag csillag huzalozást szabad használni, azaz minden csatlakozoról egy pár vezeték megy a táp kimenetére, és csak itt érinkezhetnek egymással. A jelenlegi huzalozási technikád a földhurok alapvetö mintapéldája lehet.
Ezt akartam mondani.és ezt érdemes megfogadni..
Köszönöm a figyelmeztetést! Erre nem gondoltam.
Sziasztok!
Két gitárt szeretnék csatlakoztatni egy erősítőre. Rajzoltam egy kapcsolást. Szerintetek ez így működni fog? Elnézést, most nem tudtam csak így rajzolni. A számítógépem elromlott. Köszönöm!
Alapvetően működhet, de nem véletlenül nem csatlakoztatnak egy erősítőre több hangszert...
A végfokpanel "le fog hülyülni". |
Bejelentkezés
Hirdetés |