Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   274 / 317
(#) lukacsp válasza konyak6 hozzászólására (») Júl 4, 2015 /

Három baj van vele, és ezt kérlek vedd konstruktív kritikának.

1. A bemenet-GND, és a kimenet-GND közé a stab. IC lábához a lehető legközelebb egy-egy 100 nF - 470 nF közti (fólia) kondit kell kötni. Lehet SMD kerámia is akár, azt lehet a legközelebb tenni az IC-hez, akár ehhez a nyáktervhez is alkalmazható módon a forrasztási oldalon oda kell őket pöttyinteni a stab lábainak forrszemeihez. Ezek hiányában ha nem gerjed el egy ilyen stabilizátor azt vegyük szerencsének, vagy Isteni közbenjárásnak, vallási meggyőződéstől függően. (Mindegyik gyártó ajánlott alapkapcsolásában szerepel!)

2. Mivel a kimeneten óriási kapacitást használsz (ami felesleges, de nem tilos), be kell tenni egy diódát a stab. kimenete és bemenete közé, aminek katódja a stab. bemenete felé néz. Ennek hiányában meghibásodhat a stab. IC.

3. A sok stabilfesz oldali kondi helyett inkább fektetve kéne elhelyezni az IC-t, lehetőleg úgy, hogy az elkókat ne fűtse, mert az elkók legnagyobb ellensége a meleg. Mellesleg fektetve egy kis hűtőzászlóval, az egészet a nyákon átmenő furattal rögzítve lehet a legjobb mechanikai stabilitást elérni, ami egy hordozható készüléknél nem nagy hátrány.

Üdv.!
(#) lukacsp válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 4, 2015 /

Szuper ötlet 24V-ból csinálni 9-et, csak kicsit talán meleg lesz a (terv szerint hűtőzászló nélküli) IC már akkor is ha csak mondjuk 100mA-t vesz fel a pedál. (24-9)*0,1 = 1,5W-ot valahova el kéne hessegetni a stab. IC-ről.
(#) konyak6 hozzászólása Júl 6, 2015 /

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek! Amíg meg nem érkezik az L7809 addig megpiszkáltam egy régi adaptert. Beleraktam két 100 Ohmos ellenállást, + két 22µF kondit. Egész zajtalan lett.

IMG00346.jpg

(#) SBahadurD hozzászólása Júl 9, 2015 /

Na, köszönöm szépen a válaszokat!
Megnéztem, kipróbáltam a hangkártyát, és még 0 dB-es állásban is túlvezérlődik, ha bátyám úgy rendesen odacsap a húroknak. És nincs hozzá külön driver. Egyszerűen csak be kell dugni a gép USB portjára, és működik.

Utána olvastam, és az a tény, hogy a gitár hangerőszabályozója lenyeli a magas hangokat, egy jellemző probléma. Ugyanígy gyakori probléma a túl nagy jelszint is.

Van is erre gyári megoldás, 15'000-től már lehet kapni hangerőcsökkentő pedált a gitárhoz. Én egy ilyet szeretnék csinálni. (Kíméljetek meg az olyan kommentektől, hogy inkább vegyek gyári pedált, akkor nem a hobbielektronia oldalhoz fordulnék...)

A megoldás valami aktíveszközös áramkör lesz.
Odáig világos, hogy impedancia illesztés, leválasztás miatt valami követő erősítőt kell tenni a gitár után, majd azt kell potival leosztani, és így mehet tovább a következő fokozatra.
Természetesen nem akarok diszkrét tranzisztoros áramkört építeni, így valami IC-s megoldást választok. Milyen IC-t ajánlotok?
Természetesen ismerem az iskolából a műveletierősítős követőerősítős kapcsolást, de gondolom a valóságban nem ilyen egyszerű egy ilyen kapcsolás (egy tápfeszültség, DC leválasztás).
Beágyazott szoftver- (és kicsit hardver) fejlesztő vagyok, az analóg áramkörökhöz nem sokat értek, csak ami így megmaradt a suliból.
Szóval ha esetleg van valami bevált kapcsolás, vagy IC, ami jó a feladatra, meg esetleg egy két fontos tanács, azokat szívesen veszem. Köszi!
(#) steelbird válasza SBahadurD hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

Szerintem meg a 15E Ft -os ketyere, meg mindenféle más áramkör építése helyett először próbáld meg egy egyszerű feszültségosztóval a gitár kimenő jelét leosztani.
300 kOhm sorban, 47..100 kOhm GND felé. Megmarad az illesztés is.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2015
(#) Massawa válasza SBahadurD hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

Mit mutatnak a LEDek amikor gitározik. Ezt még jo lenne tudni, mert elég nagy ritkaság egy sima gitárbol line szintü jelet kapni ( még némelyik basszusgitárbol több pickuppal talán kijön ennyi).
Szoval még mielött a nagy gitárhangölö projektbe belefognál még tisztázd a modulácios kérdést. Az eddigi pályafutásom alatt mindig erösitöket kellett gyártani, most merült fel elöször a jelelnyomo épitése......

Amugy a problémát majdnem fillérekért meg lehet oldani, szerzel egy Marshall mikroerölködöt ( akkora mint 3 cigarettásdoboz) - van más márka is, és annak a kimenetét kötöd a te interfacedbe.

Ez biztos nem torzit és lineárisan csökkenti a jel szintet.

http://guitarvillage.uk.com/admin/pages/upload/Amps/Marshall/MG-Ser..._m.jpg
(#) SBahadurD válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

A zöld led jelszinttől függően erősödik, a piros jel meg a vágást jelzi. Valószínű, hogy a LED-k az erősítő után vannak kötve, mert a potitól függ, hogy mennyire erős a zöld LED, illetve hogy a piros milyen hangerőnél kezd el vágni.

Ezek a Marshall mini erősítők is 11-12 ezer forinttól kezdődnek.
(#) SBahadurD válasza steelbird hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

Ez majdnem ugyanaz, mintha a saját potméterét letekerném, nem? (Azzal a különbséggel, hogy olyan, mintha a poti mellé kötnék párhuzamosan egy nagyságrendileg hasonló ellenállást.) Ugyanúgy a magasak eltűnését okozza, nem?
(#) Massawa válasza SBahadurD hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

A zöldnek a -10 dB-nél kéne világitania a pirosnak meg 2 dB-l a maximum elött ( és természetesen a kimenetre viszonyitva), azaz ha ugy szol a gitár, hogy a piros éppenhogycsak pislog vagy még azt sem, akkor nem szabad torzitani a dobozodnak ( könnyü beállitani a gitár hangerö potiján).
De sajnos az eddig ismertekböl nem sok szép jövöt adok a dobozodnak - sima átverés az egész vonalon....
(#) Massawa válasza steelbird hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

Ezt beépitheti a jack dugoba is. Söt ha a 300kOhm-os ellenállással párhuzamosan egy kondit is tesz, akkor a magas hangok sem vesznek el ( söt ). Ez lesz ennek az erölködönek a spéci kábele
(#) SBahadurD válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

A kondenzátoros módszert próbáltuk. Az most éppen a mélyeket vágja le túlságosan (amit persze már korrigálni lehetne a hangszínszabályzóval), szóval nagyon macerás beállítani jól. Mint mondta a bátyám is, meg az internet is, az a tapasztalat, hogy a gitárok saját hangerőszabályzója mindig levágja a magasat. És jellemző probléma a túl nagy jelszint is, nem véletlenül létezik rá effektpedál is (pad az effekt neve).

Egy olyan általános eszköz kell, ami bármilyen gitárnál jól működik, és torzítás nélkül (elhanyagolható torzítással) csökkenti a jelszintet.
(#) Massawa válasza SBahadurD hozzászólására (») Júl 9, 2015 / 2

Amit itt most leirtál az kb. ugyanazt a szintet jelzi, mint a dobozod. Csinálnak egy vackot ( mübalhét) aztán megállapitják, hogy rossz a sok millio gitár a világban ( persze van közöttük rossz is ), de még nem futottam össze gitárral, ami pl. A Marshallt, Voxot, Mesat, Vermonát stb tulmodulálta volna.
Szoval nem padokban kell gondolkodni, mert attol nincs jobb, ha egy hangszerböl jo nagy jel jön ki, és csak legnagyobb amatöröknek lehet bemesélni, hogy a pad javit valamit is az állapoton.( csak növeli a zajszintet és sok mindent tönkretesz a gitárhangbol - pl a feedbacket, a torzitot stb.)
A gitárok hangeröszabályzoja csak ilyen amatör készülékeken vágja a magasat - a jo bemeneten ritkán.. Ezen is azért vág, mert a tervezöjének igen kis fogalma van a gitárok magánéletéröl, és még a fáradtságot sem veszi, hogy csináljon néhány mérést vagy összehasonlitást.
Vedd meg azt a kis marshallt és meglátod, hogy azon nem csökken a magashang és nem lesz torzitás a jelszint miatt ( hacsak nem akarja a zenész).

Nem tudom mit probáltál és min, de az az oszto amit kolléga javasolt kiegészitve egy kis kondival ( also nF tartomány) aligha lehet hatással a mélyekre, viszont emeli a magasakat. ( lehet, hogy tul nagy lett, ezért tüntek a mélyek halkabbnak. Szoval ezzel el kell szorakozni ( föleg ha nincs müszered). De nem kell ujabb tévinfokat terjeszteni - sokan olvassák a forumot.
(#) steelbird válasza SBahadurD hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Még az 1nF is sok lesz talán az osztóba, de akörüli értékkel kell kipróbálni, 470pF...1nF között.
Amit leírtál, az arra utal, hogy túl nagy értékű kapacitással próbáltátok.
Ez alapból 17dB -vel csökkenti kb. a jelet, a magasakon pedig semennyivel.

Az, hogy letekert hangerőnél eltűnnek a magasak, inkább valami gitáron belüli disznóság miatt lesz.
A csatolt képen lévő gitár kapcsolás pl. biztosan vágja a magasakat a hangerő állásától függően.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2015
(#) konyak6 hozzászólása Júl 20, 2015 /

Sziasztok!
Csöves előfokot hogyan lehet TDA7293/TDA7294-hez kapcsolni? Van akadálya? Kell illeszteni? Vagy csak simán kössem össze?
Összedobnék valami egyedi csöves gitárerősítőt, de nem akarok végcsövekkel+kimenőtrafókkal foglalkozni. Az EL84 SE/PP-nél viszont nagyobb hangerőt szeretnék. Így jött képbe a TDA.
(#) Gránátalma válasza konyak6 hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Ezzel csak annyi a gond, hogy nem lesz egyedi, plusz nem lesz olyan hangja, mint amit felül ráírtak. Ugyanis köztudott tény, hogy a marshall soundot a kimenőtrafó adja leginkább...
(#) konyak6 válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Ha már nem olyan a hangja, akkor egyedi. Akkor legyen az hogy kipróbálom, és ha nem tetszik a hangja, akkor előfoknak használom, és rákötöm egy BEAG APX 100-ra. Abban se Marshall kimenő van, de legalább full cső lesz. A kérdés, össze lehet-e kötni egy TDA-val, és hogyan? Egyébként lenne mellette még egy Soldano Hotrod is. 3in1. Korábban már megépítettem ECL86-al, de abban volt egy RR kapcsolás a Plexin. De már nincs meg.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2015

IMG00170.jpg

(#) Longa György hozzászólása Júl 20, 2015 /

Szia.Ahogy a rajzon van rákötheted a TDA-ra.Ha hangos akkor teszel egy 220kilós ellenállást a pti és aTDA bemenetközé.Vagy teszel kettő potit.
(#) Hx-2 hozzászólása Júl 27, 2015 / 2

Had mutassam be a legujabb "alkotasom"
A doboz egy leharcolt lada volt, a belseje -no az ami erdekes- egy kiselejtezett templomban hasznalt orgona. A billentyuzetet es az elektronikajat nagyon leharcoltak de a vegfoka es maga a hangszoro az tokeletesen megmaradt. Gyonyoru telt melyek es csilingelo magas hangok. Ugy ereztem ez meg tobbre hivatott es ez lett belole. Egy teljes vintage gitarerosito! A teljesitmenye kb.15W de ami a hangszorobol kijon az valami mellbevago.
Es itt a kepek:
(#) jani1987 válasza Hx-2 hozzászólására (») Júl 27, 2015 /

Ha jól szól senkit nem érdekel hogy néz ki. Az esztétikán idővel lehet javítani.
(#) szendi001 válasza Hx-2 hozzászólására (») Júl 27, 2015 /

Szép lett! Milyen a villamos műszaki tartalom?
(#) Hx-2 válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 27, 2015 /

Koszi!
Igazabol semmit nem tudok rola mert az orgonan semmi azonosito nem volt mindossze annyi hogy hol gyartottak. A hutest meg addig nem bontom meg amig nem muszaly. Amit merni lehetett az a +/- 25V , es tele van puffer kondival. Ami meg erdekes, hogy a hangerot egy fotoellenallassal oldottak meg amit egy pedallal valtoztattak. Ezt mertem ki a ket vegallasban es igy kapott egy hangero potit.
(#) teddysnow válasza Hx-2 hozzászólására (») Júl 27, 2015 /

Szép, látszik, hogy dolgoztál vele. Szerintem sokat dobna rajta, hogy azt a natúr fát is lebőröznéd valamilyen más szinnel.
Off
Photoshop-ba tedd be a képet, tegyél alá egy egyszínű réteget. A képeden töröld ki csak a fakeretet úgy, hogy az alatta lévő egyszínű réteg látszódjon. Ezután jelöld ki az egyszínű réteget, majd a szaturációs csúszkán tudod állítani a színét.
(#) konyak6 hozzászólása Júl 27, 2015 /

Elkészült a pedál adapter. A doboz kicsit nagy lett. De zajtalan! Ebay-en vettem hozzá kábeleket. Az ellenállásokat kihagytam. Elkók: 1000+2x100 uF
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2015
(#) Hx-2 válasza konyak6 hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Dobsz fel egy kapcsolasirajzot?
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
(#) konyak6 válasza Hx-2 hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Az oldal tetején van. Illetve az előző oldalon tárgyaltuk.
(#) Massawa válasza konyak6 hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Szépen megcsináltad, de elkövettél egy alapvetö hibát.
Egy hangfeldolgozo rendszerben kizárolag csillag huzalozást szabad használni, azaz minden csatlakozoról egy pár vezeték megy a táp kimenetére, és csak itt érinkezhetnek egymással.
A jelenlegi huzalozási technikád a földhurok alapvetö mintapéldája lehet.
(#) Gránátalma válasza Massawa hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Ezt akartam mondani.és ezt érdemes megfogadni..
(#) konyak6 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Köszönöm a figyelmeztetést! Erre nem gondoltam.
(#) neogeo2 hozzászólása Aug 2, 2015 /

Sziasztok!
Két gitárt szeretnék csatlakoztatni egy erősítőre. Rajzoltam egy kapcsolást.
Szerintetek ez így működni fog? Elnézést, most nem tudtam csak így rajzolni. A számítógépem elromlott.
Köszönöm!
(#) Gránátalma válasza neogeo2 hozzászólására (») Aug 2, 2015 /

Alapvetően működhet, de nem véletlenül nem csatlakoztatnak egy erősítőre több hangszert...
A végfokpanel "le fog hülyülni".
Következő: »»   274 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem