Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12V-os autós hűtőláda (Peltier)
Lapozás: OK   7 / 7
(#) Hetope hozzászólása Aug 5, 2015 /
 
Adva van egy spéci hűtőláda amely +17 fokot kellene hogy tartson. Valaki már előttem kicserélte mind a 2 ventit. Bedöglött a peltier cella na azt kicseréltem de nem megy le a hőfok csak 21-re pedig húz 2.65 Ampert 13.8 Volt mellet . Gondoltam nem megfelelők a ventilátorok és raktam valamivel erősebeket főleg a hideg oldalra raktam dupla kapacitásút de nem segített az sem.Próbára betettem egy kispárnát a ládába hátha valamiért leromlott a láda szigetelése és így lecsökkentettem a belső térfogatát de nincs változás. már a digitális hőmérő mellé betettem hagyományos meteorológiai hőmérőt de az is azt mutatja mint a digitális.Megy a hűtés folyamatosan csak a kapacitás kevés. Az új cella 4x4 cm 7 amperes a rajta közvetlenül 12.6 Volt van. Tápegysége inverteres 150 VA teljesítményű (de ez szerintem nem igaz mert melegszik igen komolyan) nem is merem feljebb vinni a feszültséget mert ha még rárakom a fedelét ez megfog sülni. Megtudná-e mondani valaki hogy miért hűt ilyen gyatrán ?
(#) Pixi válasza Hetope hozzászólására (») Aug 5, 2015 /
 
Pont hogy a külső, meleg oldalon kell a ventit erősre cserélni, mert minél jobban tudja hűteni a meleg oldalt annál hidegebb lesz a belső. Belül csak egy pici venti szokott lenni, hogy minimális légmozgás legyen benne, de láttam olyat aminél csak az egyik oldala alu lemez és az volt hideg, csak kívül volt venti. A 2,65A az kevés, általában 60W körüli, vagyis kb 5A áramfelvételű peltierek vannak az ilyen hűtőtáskákban. Lehet bele nagyobbat is, de van mindig egy határ, mert ugye a meleg oldalon lévő hűtő ki kell hogy tudja szolgálni a hűtés mértékét. Kérdés mennyire méretezik túl a hűtőbordát a meleg oldalon. Én már tettem 60W helyére 85 wattosat, de nem volt vele gond, hűtött elég rendesen.
Én első körben mindenképp a meleg oldalon keresném a problémát! Nomeg az alapos hővezető pasztázás is csodákra képes!
(#) Hetope válasza Pixi hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Pasztából kapott rendesen viszont a meleg oldalon kiáramló levegő majdnem hogy még langyosnak sem lehet nevezni. Bekapcsolás után közvetlenül langyos a levegő de 1 óra elteltével már nem , majdnem hogy csak szobaventilátor ként működik.
(#) Chipmunk1960 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Szia, Írd le a peltier ponto típust, vagy alinket, hogy hol vetted. Pixi-nek teljesen igaza van, tettem előrébb fel képet, ahol -14,5 fokig le tudtam vinni a hideg oldalt. A feszültséget 14,2 től ne vidd feljebb, mert azt az elem bánja. Mérd meg a felvett áramot, s a DC szőrését is ellenőrizd.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
(#) Pixi válasza Hetope hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Hát nekem a meleg oldalnál az érezhetően melehet fúj a venti, és a borda tövénél középen 41-43 fokot mértem, igaz ez egy tartályos vízhűtőnél volt, de azt már a meleg oldalon vízhűtősre alakítottam, így nem zajos közel sem annyira, és hőcserélőből kiáramló víz igy most csak 31 fokos. De ugye hűtőtáska esetén kicsit macerás a külső vízhűtéses rendszer.
De ezek alapján nálad valami nagyon nem oké, mert a meleg oldal igen csak meleg kell legyen.
(#) pucuka válasza Hetope hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Polaritás jól van bekötve, hideg- meleg oldal nincs felcserélve?
(#) Pixi válasza pucuka hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Ez elég hamar kiderül ha nem jó a polaritás!
Amúgy volt egy érdekes eset, amikor egy ilyen hűtőtáska működött, de se hideget sem meleget nem csinált, az áramot meg felvette. Mikor kivettem és kis árammal meghajtottam, akkor derült ki hogy valami összekeveredett benne, és mindegyik felén volt hideg és meleg rész is egyaránt. Kapott a táska egy új peltiert és rögtön jó lett!
(#) Hetope hozzászólása Aug 6, 2015 /
 
Holnap érkezik az új peltier 06-os és majd beszámolok róla. Mekkora a minimális feszültség amely mellet még dolgozik a cella ? Ezt azért kérdezem mert nem szeretnék másik tápot keríteni mivel ez a meglévő most is melegszik 13.5 Volt mellet.
(#) Pixi válasza Hetope hozzászólására (») Aug 7, 2015 /
 
A vízadagolóban mikor eléri a beállított víz hőfokot akkor visszaáll hirtelen 6 voltra, majd ahogy tovább hűl a víz egészen 3 voltig veszi le a feszültséget a peltieren és a ventilátoron is. Tehát már 3 volttal is képes hűteni. Amúgy nem a fesz a lényeg csak hanem az áram is amire képes a táp! A 06-osnak elvileg kell 6A így a tápnak nem árt ha többet tud.
(#) Hetope válasza Pixi hozzászólására (») Aug 7, 2015 /
 
Na ez jó hír ! Ma nem érkezett meg a peltier így hát szétkaptam az inverteres tápját. Annyira melegedett a mosfet hogy rávulkanizálódott a műanyag alátét szigetelő. Most ezen dolgozok de gyanús lett az IC is 2844N. Rohadt meleg van a műhelyemben és így nem sokat tatózkodok benne.
(#) Chipmunk1960 válasza Hetope hozzászólására (») Aug 8, 2015 /
 
Szia, Ittírja az adatait is, 15,4V felé nem érdemes menni a fesszel.
(#) Hetope hozzászólása Aug 27, 2015 /
 
Tud-e valaki adatokat arról hogy a peltier cellákat mennyire szabad nyomás alá helyezni? Ezt azért kérdezem mert lehet hogy a túlzott szorítással tönkretettem az új cellát.
(#) Pixi válasza Hetope hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Konkrétan nem tudom mennyit bír ki, de nekem is sikerült már egyet a csavar túlhúzásával tönkretenni!
(#) Joe_001 válasza Hetope hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Üdv!
Az ő honlapjukon ha jól emlékszem a saját dolgaikhoz minden adat meg van.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2015
(#) Chipmunk1960 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Nekem is
(#) molnarp hozzászólása Júl 4, 2016 /
 
Sziasztok!
Ismét aktuális lett a hűtőmben a peltier cella cseréje.
Készítettem hőkamerás felvételeket a rossz és az új cellák működéséről, ha valakit érdekel
itt megtekintheti.
Hibás TEC1205
Új TEC1205

IMG_4147.JPG
    
(#) Urbiferi hozzászólása Jún 26, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy 48 W-os Peltier hűtőegységem (12 V, 4 A). Autó akkumulátorról kisebb hungarocell kockába zárva 6 °C-ra sikerült lehűteni egy 25 °C-os helyiségben. A meglévő ventilátor elég gyengén fúj, ezt gondoltam valami jobbra cserélni, hátha javul a helyzet.
Készítenék 8 cm-es XPS szigetelésből egy kisebb hűtődobozt, ami elég jól szigetel, abba szerelném ezt a hűtő egységet.
Eddig menne is a dolog, az ez utániakban kérném segítségeteket, mert innentől kezdve semmit nem értek a dolgokhoz. A hülyeség szóljatok és nem is kezdek bele. Szeretném több napon keresztül üzemelteti autóaksiról amit ugye tölteni kellene (konektor nincs. Napelemre gondoltam. Ehhez mi szükséges? Van egyáltalán értelme? Durván mennyi lenne szőröstül bőröstül ha én raknám össze a napelemes részt?
Köszi.
(#) Atis57 válasza Urbiferi hozzászólására (») Jún 27, 2019 /
 
Szia!

A venti csere lényeges , de lehet,hogy inkább a 160W.s Peltier lenne a jobb. Persze valamit lehűteni ez sem tudna ,csak a hőfokot tartani,,,(pl kolák esetén )
ha belegondolsz a háztartási hűtő a 85w kompresszorral és kb 3 X COP vel a kb 250W nyi hűtő teljesitményt adja --napi fogyasztás 0,8--1,5kWh ?

Ha ezt napelemmel szeretnéd megvalósitani akkor min 200 W-s --de inkább a 400W+ akku éjszakára min 150Ah ........Ez szép pénz használt napelem kb30--60 +akku még 30 egyebek 20 eFt.
Nagyon szép hobbi projekt ......De könnyen összerakható ---működik , megvan a sikerélmény.
(#) Urbiferi válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Kösz szépen!
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem