Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 27
(#) zoszka válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Idézet:
„Egy egyszerű rendszerrel nem tudsz több hőt a vízbe vinni, mint amennyit a napsugárzástól kapsz.”


Ez minden rendszerre igaz... Nehéz lenne többet hasznosítani belőle, mint ami van. Egyébként, ha alá raksz fóliát, mindjárt közel a fele lesz az a negyed.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
(#) proli007 válasza zoszka hozzászólására (») Máj 16, 2015 / 1
 
Hello! Ha szabad valami javaslattal élnem.. A karate helyett én örömmel venném, ha valami kis (akár Móricka) rajzot feltennétek egy egy megvalósult rendszerről, esetleg jobb-rosszabb megoldásról egy-két sor, mit érdemes - mit nem. Abból talán többet okulhatnának az avatatlanok is, mint pld. én..
(#) nedudgi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2015 1 /
 
A tények: körülbelül 300m LPE20 csővel 1 óra alatt 900 liter vizet lehet 5-6 fokkal felmelegíteni délután 3-4 óra tájban az én sufnim tetején. Ehhez egy 80W körüli fűtéskeringető szivattyút használok. Ezt a csőkígyó után 5-6m távolságra mértem. Az LPE cső 3 párhuzamos szakaszra van osztva, LPE20 oda-vissza vezetéssel.
Mostanában nem tudok képet csinálni, de össze van foglalva a lényeg:
itt.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
(#) nedudgi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2015 1 /
 
A link első képén nem jó a spirálok felfűzése, az oda-vissza vezetést átellenes sarokra kell tenni.
A szakaszos / folyamatos keringetés témához még annyit hozzáteszek, hogy a célunk nem melegvíz előállítása, hanem a medence felületének kiterjesztése. Kisebb hőmérsékletkülönbség esetén lassabban kerül a vízbe az energia, tehát a legalacsonyabb hőmérsékletű (a medence aljáról vett vizet kell keresztülnyomni a spirál(ok)on. Ezt mindaddig csinálhatjuk, amíg süt a nap. Egy kapcsolóórát ki lehet még egészíteni egy fordított alkonykapcsolóval, de többre szerintem nincs szükség.
A csőkígyó bemenetére teszőleges átmérőt lehet tenni, de a visszavezető ágon kisebb keresztmetszettel, nagyobb sebességre kell törekedni, hogy minél kisebb legyen a veszteségünk.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
(#) zoszka válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Ugye jól értelmezem? 900 liter vizet 1 óra alatt 6 C fokkal emel.
(#) nedudgi válasza zoszka hozzászólására (») Máj 16, 2015 1 /
 
Igen.
(#) zoszka válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Akkor a tied valami hipi szupi kollektor. Erre a teljesítményre egy felsőkategóriás 3m2 hasznos felvevő felülettel rendelkező kollektor képes 80%-os hatásfokkal.
Vagy az adataid nem stimmelnek (18900 KJ, 5.25Kwh)
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
(#) nedudgi válasza zoszka hozzászólására (») Máj 16, 2015 1 /
 
Valóban, a 300 méter egy picivel több. Van az 310-320 is, ha beleszámoljuk az összekötéseket, bevezetéseket is. A felület így picivel több, mint 6m2 (ha jól emlékszem a képletekre). A vízmennyiséget egy lejárt hitelesítésű vízóra alapján állítom. A hőmérsékletet pedig egy Maxwell 25500 hőmérőjével mértem, délután 4 óra körül. Más napszakban természetesen ez kevesebb.
A hatásfok nem csúcs, valóban, cserébe a kollektor egy délután felkerült a tetőre, és teljes egészében újrahasznosítható.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
(#) zoszka válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Nem a méter számít.... Képtelenség ilyen vízhozam mellett ilyen hőmérséklet emelkedés, ennyi időn belül, ilyen csővel, ekkora felülettel. Csak erre akartam utalni...
(#) Petyás hozzászólása Aug 5, 2015 /
 
Sziasztok!
Medence fűtést tervezek egy árnyékban levő medencéhez. Még adatok nincsenek, mert nem az enyém a medence, de kb 3m x 60cm felfújható, puhafalú.
3 darab 50m-es LPE-re gondoltam egy keringető szivattyúval kergetve.
Amit vásárolnék hozzá:
20-as LPE cső 150 m
32-es KPE cső 40 m (fő vezetéknek)
KPE T idom 32x3/4BMx32 4 db
KPE könyök 32x3/4B 2 db
Egyenes külső menettel 20x3/4 6 db
Érdemes a szivattyút a medence csatlakozásba bekötni? Mivel?
Ha nem, akkor gondolom kellene egy visszacsapó a szívó ágba, hogy ne menjen bele levegő.
Ha valamin változtatnátok, kérlek írjátok meg.
Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2015
(#) nedudgi válasza Petyás hozzászólására (») Aug 6, 2015 1 /
 
Az 50m kevés. Értékelhető eredményhez jobb a 80m, de legalább 70m, áganként 300 liter körüli átfolyással óránként.
A KPE32 védőcsőnek jó lehet, de másra nem. Nagy átmérőn lassabban folyik vissza a víz, tehát több hőt ad le a környezetnek. Használj nyugodtan LPE csövet, 1,5m3/óra átfolyásig 0,3 bar a veszteség 40m LPE20 csövön. Bónuszként olcsóbbak lesznek a fittingek. A megtakarítást költsd további spirál(ok)ra.
Jobb, ha a szűrő és fűtő szivattyúk teljesen külön körre kerülnek. Egyidejű működés esetén én a szűrő szivattyújára fogadnék, meggyőző az erőfölénye.
Visszacsapó szelep mindig kell, hogy megvédje a fűtőszivattyút a leürüléstől.
Gyakori hiba a csőspirálok rossz sorrendben való felfűzése. A képen láthatod a helyes bekötést. A szivattyú bekötése hülyeség, csak a spirálokat nézd!
A legjobb fűtés a takarás, amikor csak lehet.
(#) Petyás válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
KPE azért lett, hogy meg legyen a közel hasonló keresztmetszet a fő csövön és a spirálokon. (főágra elég a 20-as cső? kb 15-20m-re el kell vinnem a spirálokat a medencétől)
Akkor szivattyúnak mit javasolsz? Egy vízszűrős medencéhez valót? (mert nincs most semmilyen a medencéhez)
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
(#) nedudgi válasza Petyás hozzászólására (») Aug 6, 2015 1 /
 
Felesleges egálba hozni a spirálok és a gerinc keresztmetszetét. A spirálokon alacsonyabb sebesség a kifizetődő, a gerincen pedig nagy sebesség ajánlatos, hogy alacsonyabb legyen a hőveszteség. A 30-40 méter még belefér.
Két külön szivattyú szükséges. Ha a szűrő szivattyú nyomja át a spirálon a vizet, akkor feleslegesen nagy lesz a fogyasztás. A szűrő szivattyúnak az időjárástól függetlenül kell működni, míg a fűtésnek akkor, folyamatosan, ha van napsütés. A fűtés keringetésére egy kisfogyasztású keringetőszivattyú elég, ami 50-100W, egy minimális medenceszűrő ennek két-háromszorosa.
(#) Petyás válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Talán utolsó kérdés: a szivattyút hogy tudom bekötni a rendszerbe? Amit eddig kinéztem: Grundfos UPS 25-60.
Köszönöm az eddigi segítséget is!
(#) nedudgi válasza Petyás hozzászólására (») Aug 7, 2015 1 /
 
Ez a szivattyú jó lehet, ha nem kell nagyon magasra emelni a vizet.
Félek, nem értem a kérdést.
A szivattyú a vízszint alatt legyen, életvédelmi (fi) relé nem elhagyható. Amíg napsütés éri a spirál felületének legalább felét, a szivattyú működjön.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2015
(#) tomizej hozzászólása Máj 24, 2016 /
 
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni, most tervezem a medencefűtést, hogyan kellene összeállítani. Utánajártam, végigolvastam az itteni hozzászólásokat is. Az LPE cső spirál rendszer mellett döntöttem. A méretekkel nem vagyok még teljesen képben mennyit érdemes szerelni.
A célom az lenne, hogy egy 350x90cm kör alakú gumi falú medencét szeretnék kellemesen használhatóra melegíteni. Papíron ~ 6.8 m3 víz megy bele. A medence nagyrészt árnyékban van. Kb 2-3 órát éri a nap, de akkor is csak a medence felét, a többi árnyékban van.

A rendszer a garázstetőre lenne szerelve ~ 3m magasban vízszintesen fektetve. A garázs a medencétől 3m távolságra van.

Mekkora rendszer lenne elegendő ahhoz, hogy minimum 29-30 °C os átlagot elérjek? Én a nedudgi által is csatolt terv alapján gondoltam párhuzamosan kötve 4db 50m-es spirált = 200m.
Elég lesz-e a 200m ehhez?
Illetve kérdés még a szivattyú. Azt láttam, hogy jobb külön tenni a szűrőtől. Fűtés keringető szivattyúra gondoltam 50-100W kapcsolható teljesítménnyel. Igaz van itthon egy 650W-os kerti szivattyú, de ez gondolom túl nagy ide.
A szivattyút hova érdemes tenni? A vízbe csak a medence tetején tudok becsatlakozni, lent már nincs hely a vízforgató kivezetés elfoglalja. Szóval a szívó és nyomó ágat is egy helyen tudnám bevinni a medencébe ez gondot jelent-e?
Várom válaszokat, köszi előre is!
(#) Peter65 válasza tomizej hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
Szia!
Nekem is volt ilyen medencém és fűtésrásegítésem, még amikor kisebbek voltak a gyerekek. Én 100m LPE csövet vágtam nagyjából négy felé. és tekertem belőlük egy elnyújtott "kakaós csigává", amit egy feketére fejtett OSB lapra fogattam. Én a szűrő-szivattyút használtam, és szerintem elég is volt, mert nem kellet messzire vinnem, szintkülönbség sem volt. Szerintem egy ilyesmiből 2db is kevés lett volna (akkor lett volna 200m), ha a medencét nem süti a nap.
Más megközelítés; 1m2-en kb. 500W meleget lehet begyűjteni viszonylag optimális kollektorral. Az LPE csöves kollektor nem éppen optimális, csak olcsó, úgy hogy jó ha a felével kalkulálsz. Ebből hamar kijön, hogy 10m2 fölötti méretekben kell gondolkodni, azaz valószínűleg az egész garázs tetejét be kellene csövezni (nem tudom mekkora a garázsod). Sokat javítana a helyzeten, ha nem vízszintes lenne, és ha valamilyen takarást tudnál rátenni, pl.: fóliából.
(#) nedudgi válasza tomizej hozzászólására (») Máj 25, 2016 1 /
 
Az ökölszabállyal kezdem: Ha egy napsütött kb 70m LPE20 csövön körülbelül 300 liter vizet nyomsz át egy óra alatt, akkor a kimenő hőmérséklet 3-6 fokkal lehet magasabb. A párhuzamos ágak számának növelésével a vízmennyiséget lehet növelni.
A másik fontos dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy a legjobb fűtés a hőszigetelés. Ha nem használod a medencét, akkor takarni kell. Szigetelni oldalt, és alul, ha lehet.
A csőmennyiség szerintem sajnos nem méretezhető, mert nem ismerjük az elkövetkezendő hónapok időjárását. Amennyit a családi költségvetés megenged, és még elfér. Fontos, hogy tűző napsütésben csináld, és ne erőszakold meg a csövet. A minimális hajlítási sugár 20r, az alá nem érdemes menni.
Nagyobb teljesítményű szivattyút akkor sem kifizetődő használni, ha a pincében több raklapnyi van. A fűtéskeringető szivattyú 100W, egy nagyobb 300-500W. Az LPE csőben mindig keringetni kell a vizet, akár napi tíz órában. A szezon 100 napja alatt ez már szép összeget jelent, pár év alatt megszolgálja az árát.
A vizet a medence aljáról kell a spriálba küldeni, a lágy PVC cső tökéletes a beszívásra. A hidegebb víz van alul - jobb lesz a hatásfokod. A lehető legtávolabb legyen a spirál bemenő, és visszatérő ága, hogy el tudjon keveredni a felmelegített víz.
(#) Petyaa válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
A keringetés vezérlését meglehetne oldani úgy mint a mostani szolár lámpák vezérlése?
Ha pl a napelem feszültsége lemegy 2v alá akkor biztos nem süt a nap, a szivattyú meg még vagy pár percig keringetné a vizet.
(#) nedudgi válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 26, 2016 1 /
 
Érdemesebb a vezérlést fénymérés helyett hőérzékelésre bízni, x időnként beiktatva a cső térfogatának teljes átforgatását.
(#) proli007 válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Az gyakorlatilag mindegy mivel érzékeled a fényt. Ha nincs nap, a kollektor sem fog fűteni. Akkor minek az utókeringtetés? Pár percen már nem múlik semmi.
(#) Karleszto hozzászólása Jún 23, 2016 /
 
Sziasztok,

Arra van vkinek jó ötelet, hogy ha napközben a csemeték otthon vannak és nem figyelnek a fűtés lekapcsolására, akkor kikapcsoljon automatikusan? Ok a FI relé, de azért biztos, ami ziher.

Karesz
(#) nedudgi válasza Karleszto hozzászólására (») Jún 23, 2016 1 /
 
Nem egészen világos, mit is szeretnél.
(#) proli007 válasza Karleszto hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Hello! A FI relé, érintésvédelmi dolog, szükséges is, de köze nincs a fűtés lekapcsolásához.
De egy öntartó kapcsolással, és egy bontó hőbimetalal (klixon) megoldható a dolog.
(#) kly válasza proli007 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Lehet hogy villannyal fűt, mit a merülőforraló ,csak a medencébe dobja........?
(#) proli007 válasza kly hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Hello! Az a jó, hogy egy pongyola megfogalmazás miatt, úgy kell kitalálni, mire is lenne szüksége a delikvensnek.. Közben a gyermekeiről van szó!
(#) nedudgi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 23, 2016 1 /
 
Te rájöttél, mit is szeretett volna kérdezni a páciens?
(#) proli007 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Csak tippeltem, pedig nem is lottózok.. De máskor óvakodni fogok tőle, "mint a domboldalon álló szürke ló valaga a légycsípéstő".
(#) nedudgi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 23, 2016 1 /
 
Félek, azt szerette volna tudni, milyen megoldás létezik arra, hogy áramtalanítsa a medencéhez kapcsolódó berendezéseket.
A gázkazánt, villanybojlert is áramtalanítani kell, ha beül valaki a kádba?

Infra mozgásérzékelő, infrasorompó. Elképzelhető a vízszint ingadozásának érzékelése is, ha gyakran változik (nincs nyugalomban) akkor valakí van a vízben.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
(#) kly válasza proli007 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Szerintem a Fi relét csak azért írta hogy ne kapjon olyan választ hogy:
"tegyél Fi relét és akkor nem lehet baj ha rajta marad a villany" stb. kicsit túlgondolta.....

Persze ettől még tényleg értelmetlen a kérdés ebben a formában.
Következő: »»   6 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem