Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 27
(#) Zaza75 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, a medencénk fűtéséhez!
Az elképzelésem, hogy kb 300 méter 16os, vagy 20as lpe csövet teszek fel a tetőre, 2 spirálra elosztva. Ehhez készítettem néhány vázlatképet is, amiről szeretnék véleményt kapni! A képeket magamnak készítettem első sorban, hogy lássam, mégis merre induljak, és milyen eszközök szükségesek hozzá, tehát ne nevessetek ki a kezdetlegességért, mert nem vagyok profi képszerkesztő. Tehát az elképzelésem: kis méretű kerti szivattyú, vagy keringető, ezt még nem tudom pontosan. A szívás a medence legmélyebb pontjánál történne, 32es kpe-vel, (gondoltam lpe-re is, de nem tudom elég erős e a falvastagság a szíváshoz) ezután betennék a szivattyú elé egy szűrőt, a bogarak, miegymás miatt, és egy visszacsapó szelepet. Ezután vezetném ki a tetőre, 32es kpe-vel, akol kettéosztom 2 spirálra, majd a visszatérőt ismét egyesíteném a 32es csőben, amire a medencénél egy csapot tennék, a víz szabályozásához.
A képeket a tervhez itt tudjátok megnézni:
Köszönök előre is minden építő jellegű választ!medence terv
(#) nedudgi válasza Zaza75 hozzászólására (») Júl 22, 2016 1 / 1
 
Pár dolgot figyelmen kívül hagytál.
A spirálok szervezése nem jó. Egyrészt 150m LPE jelentős teher egy szivattyú vállán, még ha párhuzamosan kötöd is őket. Jobb lenne 4 darab párhuzamos darabra elosztani. Ehhez legalább 1,2 m3 vizet nyomjon a szivattyú a spirálok legmagasabb pontján. Nem szükséges újratekerned, ha pontosan meg tudod határozni, hol van a fele. Az egyenlő hosszúság fontos, mert másképpen nem tudod biztosítani az egyenletes folyadékáramlást, pangás alakulhat ki egyes ágakban. Az egyenletes folyadékáramlást a visszavezető ágra a csőkígyók fordított felfűzésével kell megoldani. 60-80 méter az optimális ághosszúság, ahol már értékelhető fűtőhatást kapunk.
A képeken KPE fittingek vannak, gondolom nem találtál mást. Feleslegesen drága, és nem bánik kíméletesen az LPE csővel. Nemrég találkoztam olyan esettel, hogy az LPE kevésnek bizonyult több mint 6 méteres magasságnál, de valószínűleg ott más gond is volt. Nálam négy méteren 200 méter három ágban, LPE20 oda-vissza évek óta működik, gond nélkül. Szívóhatás csak a medence, és a szivattyú közötti szakaszon lép fel, oda szerintem elegendő az LPE (pontosabban felesleges a KPE). A szívó oldalon nálam átlátszó, lágy PVC cső van, az is bírja. A fittingekkel érdemes takarékoskodni, egy könyök feleslegesen jelent plusz terhelést a szivattyúnak.
A ferdén elhelyezett csőkígyó a téli légtelenítéskor, és a tavaszi feltöltéskor komoly nehézséget okoz. Kerti szivattyúban ne gondolkozz, mert hiába alacsonyabb a bekerülési költség, az üzemeltetésen pár év alatt megspórolhatsz annyit, amennyibe a fűtéskeringető szivattyú kerül.
A szűrő szintén túlzás. Egy karbantartott medencében csak szúnyoglárva és csíbor fordulhat elő a vízben, azokat meg simán eloszlatja a szivattyú.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2016
(#) Zaza75 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Köszönöm szépen!
Azt még elfelejtettem a leírásban, hogy kb 15m3 a medence, és a legnagyobb emelőmagasság kb. 3 méter lenne.
A ferde elhelyezés lenne a legmegfelelőbb nálam, mivel ezt a tetőrészt reggeltől estig éri a nap, máshol pedig akár fák, akár építmény miatt legalább fél napig árnyékban lenne. A feltöltést kútból, slaggal oldanám meg, a légtelenítést pedig kompresszorral.
A képen látható megoldás lett volna a következő amiben gondolkoznék.
Vagy ha ez sem a megfelelő megoldás, akkor kérlek tegyél fel egy vázlatot, vagy szívesen megnézném a Te megoldásodat is, hogy tisztában legyek milyen irányban induljak.
(#) nedudgi válasza Zaza75 hozzászólására (») Júl 22, 2016 1 /
 
Én is kompresszorral ürítem, de nálam közel vízszintesen van elhelyezve a spirál. Az öntözőrendszer fél óra, a maradék három és fél a csőkígyó ürítése. (Négy órára tudok kölcsönözni.)
Vázlat a bekötésről. Kútvízzel töltöd a medencét? Kemény meló lehet a feltöltés.
(#) Zaza75 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Van saját kompresszorom, tehát ez nem probléma.
Igen, kútvízzel töltöm a medencét, kb 4-4,5 óra mire megtelik.
(#) Zaza75 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Homokszűrős berendezésre van kötve ami a vázlaton van, ezek szerint az az enyémhez is jó lenne és nem kellene külön szivattyú? De úgy gondolom ennek túl nagy a teljesítménye, és esélye sem lenne a víznek melegedni.
(#) nedudgi válasza Zaza75 hozzászólására (») Júl 22, 2016 1 /
 
Miért ne lenne esélye felmelegedni? A lényeg az, hogy a spirálon x mennyiségű víz áthaladjon. Ha túl lassan megy, nagyon felmelegszik, és némileg romlik a hőfelvevő képessége. Ha túl gyors, akkor a befektetett energia túl nagy a nyereséghez képest. Itt kell megtalálni az optimumot.
A fűtés keringetésére akkor van szükség, amikor a spirál felületének nagyobb részét éri a nap. Szűrni mindig kell, a napsütéstől függetlenül.
A kútvízzel kapcsolatban a víz minősége, ásványianyag tartalma okoz gondot. A vas oxidálódik, reakcióba lép a klórral, a mikroszkópikus élőlények pedig szaporodnak. Ez első nekifutásra komoly elszineződést okoz. Erre céloztam a kemény melóval.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2016
(#) Zaza75 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Igen, azért is gondolom a tetőre rakni, mert ott mindig éri a nap.
"A kútvízzel kapcsolatban a víz minősége, ásványianyag tartalma okoz gondot. A vas oxidálódik, reakcióba lép a klórral, a mikroszkópikus élőlények pedig szaporodnak. Ez első nekifutásra komoly elszineződést okoz."
Tudom, szűrni, szűrni, szűrni. Sajnos elég vasas nálunk a víz, van benne pár éves tapasztalatom, mennyi meló van vele, de megéri a kínlódást. Eddig csak az volt/van a baj, hogy az ajtón-ablakokon bejövő hőtől, max 24 fokig melegedett a víz magától, ami egy kültéri medencénél, napon elég jó, de tető alatt karcsú.
Köszönöm szépen, sokat segítettél! Átgondolom a terveimet.
(#) Zaza75 hozzászólása Júl 24, 2016 /
 
Kedves nedudki!
Átolvastam az eddigi írásokat itt a fórumon, és már kezdem tisztábban látni a helyzetet.
Ahogy olvasom a hozzászólásaid, 20as lpe csövet ajánlasz a tekercshez, azt viszont nem tudom, felmenőnek, illetve visszatérőnek is jó ez a méret, vagy nagyobb átmérő kell. A szívó gondolom egycolos, már csak a szivattyú miatt is, viszont azt nem tudom hogy a szivattyú után is ez a méret kell e, majd leszűkítem, vagy egész a spirálokig menjen?
3-4×,80-100 méter csigát tervezek a tetőre tenni. Kb 120 cm magasságban lenne a cső alja, ferde tetőn. Erről volt egy "értekezésed" zoszkával, néhány oldallal arrébb. Ennek valóban akkora jelentősége van az áramlásra ahogy leírta?
Mekkora keringető kellene ehhez a történethez, kb?
Remélem minden lényegeset leírtam.
Köszönöm az eddigi, és az ez utáni segítséget is!
(#) nedudgi válasza Zaza75 hozzászólására (») Júl 25, 2016 1 / 1
 
Nálam 3-4 m magasra viszi a vizet az LPE20 cső. Visszafelé is az jön. Óránként 900, de talán 1200 literig is jó lesz az. Ha biztosra akarsz menni, KPE25 ilyen rövid szakaszra nem kerülhet egetverően sokba. Nekem adott volt némi LPE felesleg, de új beruházásnál, pláne, ha később bővíteni akarod, nem növeli észrevehetően a költségeket a KPE. Mint írtam régebben, a szívóág elején lágy PVC lóg a medencébe, azzal sincs gond, nem szívja össze a szivattyú.
Bármelyik fűtéskeringető szivattyú megteszi, amelyik képes azt a 1-1,5 m3 mennyiséget átnyomni a csőkígyórendszer legmagasabb pontján.
Zoszka szerintem a meledés mértékét tartotta hihetetlennek. Szíve joga, én meg mértem. Nem tudom, az áramlás melyik részletésre célzol, mindenesetre a topológia fontos. Ha nem egyenletes az áramlás a spirál ágaiban, levegőbuborékok akadályozhatják az áramlást, így pangó víz alakulhat ki. Ezért kell a fordított sorrendű csatlakozás a gerincre, ahogy a lépen jelültem.
Sokszor emlegettem a 66 méteres karhosszúságot. Ez a gyártói 200m tehercsből ered, három ágra osztható. Ilyen hosszúságnál a melegedés nagysága már értékelhető, túllép a mérési hiba nagyságrendjén.
(#) Zaza75 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 25, 2016 /
 
Köszönöm szépen! Jövök még ha elakadok!
(#) kly hozzászólása Júl 26, 2016 /
 
kicsit off de nem tudom hova forduljak.

Van valakinek infója a klórszint hatásáról? Teszem azt mi van ha pl 4mg/l nél fürdik valaki (sokkolás közben)? Mindenhol azt olvasni hogy káros. De mire? Mérgez? Vagy csak csípi a nyálkahártyákat és ennyi?
Kutya miatt kérdezem mert belemegy magától. Nem érti hogy nem szabad
(#) nedudgi válasza kly hozzászólására (») Júl 26, 2016 1 /
 
Az ivóvízben a megengedett egészségügyi határérték emlékeim szerint 5mg/l klór. 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeir...djéről
Kicsit fakulni fog a szőre, ha naponta 2-3 órát pancsol benne. Ne engedd, hogy 2-3 vödörnél többet igyon belőle.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2016
(#) kly válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Akkor miért mondják hogy nem szabad benne fürdeni ha sokkolod a vizet? Érthetetlen , hiszen itt meg sem iszom. Lehet hogy klór és aktív klór az nem ugyanaz? Azaz biztos hogy nem ugyanaz.

Ezt írja:

Kötött aktív klór 3mg/liter határérték.
csillagozva:
Törekedni kell minél kisebb érték elérésére anélkül, hogy a fertőtlenítés biztonsága csökkenne.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2016
(#) kly válasza kly hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Igen a "szabad aktív klór" határértéket nem találom a rendeletben. Csak a Kötött aktív klór van benne. Jelentsen ez bármit is

A DPD1 mérés pedig az "szabad aktív klórt" méri.
(#) nedudgi válasza kly hozzászólására (») Júl 26, 2016 1 /
 
Akkor más nem marad, mint megkötni az az ebet.
(#) kly válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Igazából a MIÉRT érdekelne, mert ugye ez a "nem szabad fürdeni", lehet egy városi legenda is. Kutyát azt elvből nem kötök meg úgyhogy ez nem játszik.
Mivel ő nem tudja elmondani milyen a sokkolt víz, kénytelen leszek ÉN kipróbálni . Ha nem írok többet akkor tudjátok mi történt.
(#) zoszka válasza kly hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Előbb olvasd el ezt !
(#) kly válasza zoszka hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Ez az iromány sem ad választ a kérdésre csak ennyit ír:

"Amíg a szabadklór-tartalom nem csökken le 1,5 mg/l alá ne használjuk a medencét!"

De miért? Sarkítva: kifakul a gatyám vagy leválik a bőröm.
Nem mindegy..



Hogy írjak topik témában is:

Csőkígyóm 200m KPE 25mm. Fűtési keringető 90W , tolja a vizet. Tettem a csőkígyó alá 6cm XPS lapokat és letakartam az egészet fekete mezőgazdasági fóliával. Az egész pakk a tetőn van.
Tegnap nem ment a keringetés azért a max 5x Fok.
Bemenő víz 29C jelenleg.
Mért adatok:
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2016

medi.png
    
(#) Daszkalosz hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget!
Van egy műanyagból készűlt medence,amihez van egy 400w-os vízforgató és egy 2,5kw-os fűtőegység. Ezt szeretném elektromosan sorba kötni. A vízforgató dugvillával van ellátva a fűtőegység csak szimpla 3 eres kábel van.
Nos a szivattyúnalk lesz egy dugalj,de a fűtőegységet nem tudom hova kössem,hogy sorba legyen. Biztosítékkal és fi relével lesz biztosítva és egy időkapcsoló órával,mely 4 órás ciklusban kapcsolja a vízforgató motort és a fűtést is.
Ezt szeretném megoldani és ehez kérném a segítségeteket.
Ha esetleg balaki tud egy gyors rajzot csak a vízforgató és a vízmelegítő sorba kötéséről,azt megköszönném!
(#) zoszka válasza Daszkalosz hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Sorba kötni? Azt meg minek ?
(#) Daszkalosz válasza zoszka hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Hát azért ha a szivattyú meghibásodik akkor a fűtés se menjen.
(#) zolika60 válasza Daszkalosz hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Viszont akkor a fűtésen nem tud elég áram folyni és a motor teljesítménye is jóval kisebb lesz. Arról nem is beszélve, hogy egy hibás motoron is folyhat áram, tehát ha nem megy a szivattyú akkor is mehetne a fűtés.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) nedudgi válasza Daszkalosz hozzászólására (») Aug 3, 2016 1 /
 
A legegyszerűbben egy áramláskapcsolóval tudod megoldani a feladatot. A gond az lehet, hogy a 2,5 kW lehet, hogy sok lesz neki, ezért egy mágneskapcsoló, vagy szilárdtest relé kell még hozzá.
(#) Daszkalosz hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
Köszönöm a segítséget. Áramlás lapcsoló most nem lesz beépítve. Külön lesz kötve és kész
(#) stroboszkop hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
Én egy 12.000 Literes merevvázas medencével a követezőt műveltem: A medence vízcserélője kiszívja a vizet, majd bele egy 10 m-es KPE-csőbe. Ez egy Arduinoval van vezérelve. (220 relé). Ez 15 percig melegít 1,5 percig pedig éget a víz. 15 másodpercel a működés előtt sípol, ilyenkor a gyerekek odafutnak . Megprópálom iderakni a kódot, sajnos a sípoló nincs benne, mert a változtatást nem mentettem
(#) nedudgi válasza stroboszkop hozzászólására (») Aug 3, 2016 1 /
 
Ez játéknak, programozási ujjgyakorlatnak jó, de fűtésnek nem kimondottan hatásos. A medence vizének meg se kottyan, még ha hatvan fokos is a kijövő víz. A felület nudli, a KPE meg drága.
(#) Lusta hozzászólása Aug 6, 2016 /
 
Sziasztok! Miért kell ilyen sűrűre tekerni a spirálokat? Nem lenne hatékonyabb lazábban? Arra gondoltam, hogy a visszaverődő nap is érhetné a spirál alját. A másik, ha nem merőlegesen süti a nap (márpedig az rövid ideig adatik meg) akkor a lazán feltekert csövet nagyobb felületen érné, mert nem árnyékolják egymást a csövek.
(#) nedudgi válasza Lusta hozzászólására (») Aug 6, 2016 1 /
 
Sűrűn tekert spirál esetén a nafpsugárzás közvetlenül éri a csövet. Ha visszavert sugárzást kap, akkor a tükröző felületet úgy kellene megmunkálni, kialakítani, hogy minimális veszteséggel verődjön vissza róla. Ennél olcsóbb a natúr LPE cső.
A másik gond, hogy a ritkán tekert cső esetén precíz mozgatással kellene biztosítani, hogy a visszavert energia teljes egészében a csőre verődjön vissza. Ez olyan hájtek lenne, ami gazdaságtalan, ha nem lehetetlen.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2016
(#) Lusta válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 6, 2016 /
 
Nem erre gondoltam. Ha úgy tekerném fel a 20as LPE csövet, hogy a körök között legyen kb. 2 cm. Ettől még közvetlenül éri a nap, csak egy kevés még bejut a csövek között. Semmi hájtek, csak lazábban tekerném, mert így nagyobb felületen is éri a nap.

image.png
    
Következő: »»   7 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem