Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális karóra mikrovezérlővel
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Ezek nagyon nagyok! Viszont Ebay-en filléres áru... Lehet nem kell ilyenekkel szórakozni, sima óra kvarc a timer2-re, és kész. A mostani órám is így megy. Nem resetel az csak úgy jókedvéből. Egyébként 10 percenként lementem az időt, és ha valami folytán (villám csap le mellettem) resetel, akkor maximum 10 perccel ezelőtti időt mutatja, és egy óriási R betűvel tájékoztat, hogy reset történt, az idő nem pontos. Mondjuk ez inkább újraprogramozáskor volt jó, mert nem kellett az időt mindig állítgatni, hanem kb. jó időt mutatott. Ez lenne talán a legjobb, és legegyszerűbb megoldás, a legkevesebb alkatrésszel. De őszintén, inkább beraknék valami RTC-t... Na majd még nézelődök. Kár ezért a DS1307-ért. Megszerettem, de 5V kell a kommunikációhoz. Ezért meg step up-ot beépíteni kicsit túlzás... De még mindig kisebb, mint a normál DS3231
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Írod, hogy ez az óra nem napi használatban van. Én meg pont úgy gondolom, hogy igenis, teljesítse az óra minden kívánságom, ha már meg tudom építeni, és programozni. Ezért használok akksit. Legrosszabb esetben is mutatja az időt, még ha 2.5V-os is a Lithium cella, és a piros LED világít ilyen pici feszültségtől, hiszen az elsődleges funkció az óra. Én hordom mindig, ha utcára megyek, tesztelem, próbálgatom. A párom is nyomkodja, ha hirtelen nem tudja, hanyadika van, vagy hogy milyen nap . A pontossága nagyon jó, nem is értem, de ilyen pontosat még nem láttam, az óra eredeti kvarcát használom, kondik nélkül, és egy héten pár mp. az eltérés, vagy annyi sem. Szinte semmi.
Extra funkcióként mutathatná még az órám, hogy mikor jön a legközelebbi megállóban a villamos/metró, meg emlékeztessen a rokonok születés/névnapjára. Ez utolsó még hiányzik nagyon, ilyen téren nagyon rosszul szerepelek...
(#) Kovidivi válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Szia. Köszi. Ebay-en drága, Conrad nem forgalmazza, Chipcad-től meg körülményesen tudnék rendelni. De beírtam a listába, szimpatikus kis darab!
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Idézet:
„Ezek nagyon nagyok!”
Azért ajánlottam a ds3231mz fajtáját SO8 tokozással. Én összerakom az én változatomat egy miniatűr próbakapcsolással aztán meglátjuk. Majd a buszmenetrendnél azért egyeztetünk , érdekes lesz 7 szegmensel.
(#) tibapu válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Szia!
Szerintem a lábhajtogatássl a 8mm-es magasságba belefér.

DSC00104.JPG
    
(#) sooty válasza tibapu hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Aha, és hova teszed az elemet? Itt állt meg nálam a projekt anno...
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Csak annyit írna ki, hogy "4" - ebből tudnád, hogy 4 perc múlva jön valami. Vagy "4--8" -4 perc múlva a vili, 8 perc múlva a metró. Persze nem az egész világ menetrendjére gondoltam, hanem csak azt bevinni, amit akkor használ az ember, ha otthonról elindul. Ha valakinek erre szüksége van Ünnepnapok eltárolhatóak külön, egy kis logikázással megoldható. Csak be kell gépelni a menetrendet.
Miért akarjátok egymásra rakni a kijelzőt és az RTC-t? Elférnek azok egymás mellé is, lehet az elem kisebb, mint CR2032. Na majd kisakkozom, ha látom!
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
(#) tibapu válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Szia.
Milyen processzor lenne benne?
(#) Kovidivi válasza tibapu hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Atmega328 az amivel szívesen dolgozok. Elég kicsi méretileg, viszont tudásilag szuper, rengeteg lába van, és még be is tudom forrasztani. Alvó módban alig fogyaszt, nem is tudom rá negatívat mondani.
Ha veszel Atmega328-at, ajánlom, hogy vegyél egy ilyet: Bővebben: Link , talán olcsóbb, mint az IC magában, és le tudsz termelni pár dolgot a nyákról is. Plusz ebben már van bootloader, tehát az Arduino Uno-val egyből tudnád programozni! Na ezért szeretem én az Atmega328-at.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Ezt találtam: Hestore: PCF8563, Ebay-en is fellelhető 1$-ért 2db: Bővebben: Link. Elég jók az adatai, 1.8V felett már lehet vele kommunikálni I2C-n. Szerintem ő lesz a kiválasztott.
Félve kérdezem meg, de van értelme hőmérőnek karórában?
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
(#) Istvanpisti válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Szia!
Miért jobb egy külső kvarcos RTC, mint a uC, Timer2-re tett 32,768kHz-es kvarccal? A második esetben kezelni kell a hónapok eltérő hosszát, szökőévet, viszont kisebb, kevesebbet fogyaszt, sőt lehetőség van pontosításra is. Én régebben úgy csináltam, hogy hagytam járni pl. 1 hétig és megnéztem, hogy mennyivel késik, vagy siet. Utána a kódba beletettem, hogy bizonyos számú mp után tegyen be, vagy vegyen ki egy extra mp-et. Karóránál működhetne, mivel a hőmérséklet a kéz közelsége miatt nem változik extrém módon.
HP5082-es IC-vel építettem karóraszerűséget, én levágtam a lábait olyan mgasságban, hogy a nyákra fektetve be lehessen forrasztani. (kb. 1,5 évet bírt a CR2032-es elem, de nem nagyon nézegettem, a szekrényben állt.)
Ha okosóra irányába is elkanyarodna a projekt, akkor felmerülhet a GPS (pl. Quectel L80) alkalmazása, persze normál esetben csak pl. hetente bekapcsolni a szinkronizálás miatt, utána kikapcsolás. Nyilván ebben az esetben nem elég a LIR2032, hanem kell egy erősebb akku, 4-500mh-val, főleg ha helymeghatározás, sebesség stb. is kellhet néha (prototípus szinten építettem ilyet, de a dobozolás előtt megálltam).
Vagy lehet bele építeni blutooth-t és Androidos telefonról szinkronizálni, az időt, az órán kijelezni a hívást, sms-t. (ilyet is építettem, ez már dobozba is került, de nem túl esztétikus és a vizet sem bírná).
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
A hőmérőnek nincs sok értelme amig rajtad van az óra, hacsak nem azt akarod megtudni, hogy télen lefagyott e a kezed Viszont a ds3231 TCXO hőkompenzált kvarcoszcillátorral rendelkezik, ha hordod, ha a szekrényben áll akkor is pontos. A belső hőmérőt ki lehet olvasni, ami egy jópofa dolog egy retro kinézetű órától. (Nem túl pontos a hőmérő adat, de érdekességnek jó)
@istvanpisti: pont ezért jobb mint a timer2 és a kb. 20ppm -es kvarc.
(#) Kovidivi válasza Istvanpisti hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Lehet igazad van. Engem az zavar, hogy resetnél az időt, dátumot újra be kell állítani. Mondjuk normál használat esetén nincs reset, csak prorgramfeltöltéskor.
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Szia. A DS3231-gyel az a bajom, hogy nagy, az SO-8-as tokozású pedig beszerezhetetlen.
(#) Kovidivi válasza Istvanpisti hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Emlékszem az órádra, nagy kijelzővel építetted meg, meg kicsi Lithiumos akksi volt mögötte. Nem.is olyan nagy ez a GPS modul. Pont erről olvastam, hogy csúcsban nagy áramot vesz fel, mint a bluetooth modul, és a CR2032 belső ellenállása miatt, ha nincs párhuzamos kondenzátor, az akksiban tárolt energia belül hővé alakul, és még a modulnak is nehézséget okoz a hirtelen leeső tápfeszültség. Most maradjunk a legegyszerűbb óránál, 4 digiten egyébként se sok adatot lehet kiírni
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Bocs, erre mondtam , hogy küldök ha ki akarod próbálni. Kínából 2 hét alatt megjön az utánpótlás ha beválik... Nem resetnél nem vész el a beállítás.(avr ujraindulásakor figyelni kell pl. be van e állítva az év) Az RTC addig tartja az időt, amig van tápja (elemcsere) persze ha kimerül az akku akkor megy a lecsóba a beállítás, de ezt a tápfesz mérésével és egy Lo.bt kiírással lehetne kezelni.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2015
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Én csak amazonon találtam, 1db-ot 3$-ért. Te is ilyen áron találtál?
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Aliexpress 1.45$ darabáron vettem 10 db-os packban , ingyen posta.
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Ami IC-t linkeltem, az 1V-os táp mellett is számolja az időt, és 1.8V-nál pedig le is lehet kérdezni tőle. Piros LED nyitofeszültsége pedig 2V, tehát nincs gond. Elemcserére nem is gondoltam, mert én akksiról gondolkodok: nagyobb fényerő érhető el, ha lemerül, feltöltöd, nem pedig kicseréled, nem kell mindig új elemet venni, nem fogsz "spórolni" az időlekérdezéssel, mert nem baj, ha lemerülsz. És ha akksira tervezek valamit, ugyanúgy menni fog elemmel is, csak akarja senki feltölteni!
Alkatrész ügyileg pedig a legolcsóbb, könnyen beszerezhető IC-ket szeretem. Mindig arra gondolok, amikor találok valami jó kapcsolást, de a spéci alkatrészek miatt lapozok tovább. Plusz azt sem szabad elfelejteni, hogy ha nagy lenne egy termék sikere, és esetleg pénzt is kereshetnél vele, vagy másnak is építenél, ne okozzon gondot 5-öt, vagy többet építeni belőle.
1.45$-ért nem is rossz!
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2015
(#) Hp41C válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Ricoh RTC -k SSOP8 - SSOP10 tokban?
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2015
(#) Kovidivi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Szia.
Köszi, néztem már őket. A beszerezhetőség a problémás. Pl: RS5C372A se Ebay, se Conrad, csak HeStore, 750Ft-ért, ezt viszont már megrendeltem: PCF8563T , 2db került 1$-ba, Hestore-on és Ebay-en is elérhető. De lehet Istvanpistinek van igaza, egy kvarc bőven elég lenne, nem lesz itt napi többszöri reset, meg elemcsere.
(#) Hp41C válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Itt próbáltad?
(#) Kovidivi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Nem vettem figyelmen kívül a tipped, de Chipcad nincs a környékemen egyáltalán. Köszöm azért a tippet! Egyébként kezdek hajlani afelé, hogy RTC nélkül oldjam meg a problémát, teljesen felesleges külön tárolni az időt. Ha minden 10. percben elmentem a pontos időt, dátumot (ha változott), akkor reset után is csak a perceket kell beállítani.
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Ehhez már nem sok hozzáfűznivalóm van. 2013 óta szeretnék retro óramodult készíteni és az elkészült darabok bebizonyították hogy a külső kvarcos órák pontatlanok.Amióta cseréltem az rtct az 5ppm pontosságú TXCO-ra azóta a régi konstrukciók is tökéletesen pontosak. A képen látható óra pl. perceket késik óránként, tehát modern belsőt fogok bele készíteni, ha egy egyszerű kvarccsere nem oldja meg a problémát. Kijelzőnek beszerezhető pl. Hp qdsp-6064 ami 5mA szegmensárammal hasonló fényű és kialakítású, mint az említett régi kijelzők. Szóval kíváncsi leszek az elkészülő megoldásokra...
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2015
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
A legpontosabb órámban nincs RTC, csak egy SG-3030 oszcillátor. A frekimérőmben valami hasonló van. PIC-ből van olyan, amiben RTCC modul van beépítve (és ott kalibrálható az órajel).
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Hol találtál ilyen szuper órát? Nincs egy második? Az a legjobb, ha kicsit hibás, megjavítod, és már használható is. Ha a kvarccserével megjavul, nagyon jól jártál!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 4, 2015 /
 
Megnéztem a jelenlegi órám pontosságát. 1 nap alatt 1mp-et késik, de nem hordtam, csak az asztalon volt. Nekem ez bőven megfelelő. Sima órakvarc van a Timer2-re aggasztva. Lehet, ha hordtam volna ennyit se késett volna. Szobában 24-26fok volt.
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
Hogyne lenne...
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
Ez már igen! Azt hittem, én vagyok kicsit flugos, de most megnyugodtam!
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Kicseréltem a kvarcot , már nem késik. Azvelemtartó viszont még mindig kontakthibás egy kicsit...
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem