Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   577 / 733
(#) steelbird válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Idézet:
„a zenében nincs semmi erre utaló tartomány”
Van, csak a videó hangjában nem hallható, elég rossz a felvétel minősége. Erőteljes szubtartománya van, ezért zörgetik sokan ezzel a zenével a tuningolt autós szörnyedvényeiket is.
(#) Buvarruha válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Az nem az volt, azt lehetett hallani legalábbis nálam. Amitől lengett nagyott a zizé az csak DC kilengés volt, előtte látszik is a hangszórón.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2016
(#) eSDi válasza trickentrack hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Üdv!

Az ilyen teszteket ne Youtube videóval végezd, mert kitudja, hogy hányadszor van már újrakódolva. Szóval ezeknek a videóknak a hangminősége nagyon gyatra is lehet.
Nézd meg ezzel mit alkot:
Bassotronics - Bass, I Love You 48kHz/24bit FLAC
Ha ekkor is ilyen furán mozog, akkor ott valami nem kerek. Akár az erősítővel is lehet probléma. Vagy ilyen elfuserált ez a "zene".
Délután kipróbálom én is a zárt dobozaimmal, mert kíváncsi vagyok rá, de így reggeltájt nem akarok ezzel ébreszteni senkit.

Amúgy baromi sok DC komponens van az hanganyagban: Bővebben: Link
(#) eSDi válasza trickentrack hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Kipróbáltam, nálam szépen mozog a membrán. Szóval nálad lesz valami ami nem stimmel.
Viszont a zenében nincs DC szint szerencsére, csak amolyan 2-3Hz körüli szinusz van rákeverve, amit ezek a kocsibőgetős suhancok a levegő mozgatására használnak csak. Más jelentősége nincs, mert hallani ezeket már rég nem hallod. Valószínűleg az erősítőd sem képes átvinni már ezt a tartományt, és azért csuklik bele a dologba. Elég veszélyes, mert hazavághatja a hangszórót is.
(#) Buvarruha válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Az erősítő képes átvinni mint látod és bele sem csuklott. Ha nálad ezzel a zenével szépen mozog a membrán, akkor nálad nem stimmel valami.
(#) eSDi válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Én a videón azt látom, hogy szinte csak egy-egy félperiódust tud átadni a hangszórónak a nagyon alacsony frekvencián, aztán már nincs miből gazdálkodnia az erősítőnek. Nálam szépen leköveti, igaz én nem hajtottam szét, de hangosan hallgattam meg. Nem akartam hazavágni a frissen felújított hangsugárzóimat.
(#) Buvarruha válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Hogy a videón mi látszik az a 25FPS és az akadozás miatt nem annyira jól látható, ilyen gondjuk nincs a denon erősítőknek, ha lenne akkor a védelem lekapcsolná, épp az jellemző, hogy nagyon átviszik az alacsony frekvenciát. Amúgy ez a hangszóró nem nagyon való reflex dobozba, azért is mozoghat furcsán, ezek a hangszórók zárt dobozban szólnak viszonylag értelmesen. 20centitől negyvenig mindegyik megvolt.
(#) mohinger hozzászólása Ápr 12, 2016 /

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni egy kis hang(fal)sugárzó optimalizálásban.
Adott egy házimozi hag(fal)sugárzószettem. Acoustic Solutions AV1200. Kép a szettről itt. Kétutas, reflex rendszerű. A reflex nyílás hátulra néz. 160mm-es mélyekkel, 100mm-es magassal.
A frontsugárzókban lecseréltem a magas (sugárzó)hangszórókat Monacor típusúra, hangváltót építettem bele, mivel eredetileg a mélyekre direkt volt kötve minden, a magas(sugárzó)hangszóró egy kondit kapott és slussz.
Egészen hallgathatóvá kezdett válni, de még van egy olyan gondom vele, hogy 100Hz környékén nagyon intenzív kiemelése van, így nagyon dübögős a hangja.Hogyan tüntethetném el ezt a zavaró mélykiemelést? Csillapítóanyaggal töltsem ki, szüntessem meg a bassreflex nyílást? Jelenleg a belső falakra (hangfal)rezgéscsillapító-szivacs van gyárilag ragasztva, semmi több.
A segítségeteket előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
(#) tamastar hozzászólása Ápr 15, 2016 /

Sziasztok ,ez igy rendben lenne ha igy lenne a hangdoboz elej? mármint a hangszórók helye ?
A a hangdoboznak az oldalai is ugyanekkora fa lapból lennének ,ez a kivitelezés igy jólenne?

Kép

Azért néz igy ki mert egy aktiv hangszórót készülök épiteni,és minnél kisseb legyen azért gondolkodtam igy a hangszórók helyein.

Vagy esetleg igy jobb lenne?Kep2
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2016
(#) Primary válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

A hangszórókat célszerű minél közelebb tenni egymáshoz. A reflex csövet pedig minél messzebb a mélyhangszórótól. Miért tennél két reflex csövet?
(#) tamastar válasza Primary hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Sok helyen 2 reflexcső szokott lenni, gondoltam akkor mélyebb lessz a hang vagy másmilyen?

De akkor az első változat az rendben lenne akkor úgy nem?
(#) Primary válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

A reflexcső az nem ilyen hasraütésszerű dolog. Meg úgy általában az egész hangsugárzó építés.
(#) callidusiuvenis hozzászólása Ápr 20, 2016 /

Sziasztok!

Lenne egy a képen látható gondom. Több kérdésem is volna ezzel kapcsolatban.
Ez egy JBL TLX 103 center dómja (TW010 MR). Ha jól látom, már nem gyári, mert alap esetben a 9743010 gyári számúval volt szerelve, ez pedig már 9743020. Bár lehet, hogy ez teljesen irreleváns.
Első kérdésem, hogy mi történhetett vele? Így vettem a napokban.

Illetve, kimértem multiméterrel a szakadástól a másik csatlakozóig nincsen szakadás, tehát a tekercs ép. Egy pici forraszpöttyel összezárhatom-e, vagy el kell vigyem szakemberhez, aki összeköti nekem szakszerűen?
És ha sikerül a megjavítása, hogyan lehet elkerülni, hogy újból bekövetkezzen?
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2016

DSCF8121.JPG

(#) voodoo válasza callidusiuvenis hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Szia. Ha ügyes vagy, Te is megcsinálhatod. Picit pöttyintsd meg, hogy a lakk égjen le róla de a réz ne nagyon. Utánna már könnyebben kapaszkodik rá majd a cin.
(#) steelbird válasza callidusiuvenis hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Szia. Lehet, hogy a keret pereme nyírta el a kivezetést. Használj folyasztószert és ne az ólommentes forrasztóónnal dolgozz, azzal rövid ideig kell csak melegíteni és megfutja.
(#) HA3GX hozzászólása Ápr 21, 2016 /

Sziasztok,

úgy tudom, hogy adott teljesítményhez kétszer akkora hangszórót kell használni (ökölszabály).
Akkor jól gondolom, hogy egy példakénti 100W-os erősítőre ha 100W-os hangszórót kapcsolunk, akkor biztonságosan 1/2-ed kivezérléssel meghajtva lehet terhelni minden gond nélkül? Mennyire igaz a 2x akkora hangszóró használata?
(#) voodoo válasza HA3GX hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Szia.
Ez egy szóban forgó urban legend. Egyáltalán nem. Megfelelő kezelés mellett, gyanítom még inkább hosszabb életű lesz a hangszóró-pack, ha az erőítődben normálisan van tartalék, mint alulvezérelt opció esetén.
Sokkal nagyobb kár hajtani egy 100W os hangszórót 100W erősítővel, (maximális hangerő környékén) mint ugyan ezt eljátszani de 200...300W erősítővel, kb ugyan olyan hangerőn.
(#) Buvarruha válasza HA3GX hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Ez butaság. Ha nincs túlvezérelve még nagyobb terhelést is bír a hangszóró, mint az RMS (ez a zenei terhelhetőség, mivel a zene nem konstans nagy áram, hanem impulzusszerű) Ha túlvezérled az erősítőt és négyszögjellel hajtod a hangszórót egy 50W RMS tlejesítményű erősítővel és szénné lehet égetni egy 200W RMS terhelhetőségű hangszórót, szóval az elmélet éppen fordítva igaz.
(#) HA3GX válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Köszönöm, teljesen érthető. A 100W csak példa volt , mert sztereó ST151 készül, oldalanként 3 pár 2SA1943 2SC5200-al, +-70V 400VA-s tápegységgel.
Elnézve a hangszórók, mélynyomók árait, elég drága lett volna egy 600W-ost vagyis kettőt beszerezni. Először legyen bedobozolva teljesen a végfok, utána nézek-veszek egy pár mélyet.
(#) Buvarruha válasza HA3GX hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

A +-70V az masszívan 180-190W 8ohm-on, szóval lesz ott fesz rendesen azért. De ezzel is ugyanúgy szét lehetne égetni egy 600W RMS PA hangszórót is, ha klipel az erősítő. Ez olyan dolog, hogy otthoni használat mellett még egy péntek délutáni elborult pillanatodban sem végeznél ki vele egy 16cm-es 30W-os hangszórót sem, viszont parti körülmények között bármi előfordulhat.
(#) callidusiuvenis válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /

és @steelbird

Végül is sikerült, és nem a keret pereme volt a ludas, tisztán látszik, hogy nem ér hozzá. Valami korábbi user errorra gyanakodnék inkább.
Köszi a válaszokat!
(#) P_Laszlo válasza callidusiuvenis hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /

Alapvetően az olcsósitás az oka. Meg a túl nagy átfolyó áram.
(#) steelbird válasza callidusiuvenis hozzászólására (») Ápr 23, 2016 / 1

Az a lényeg, hogy jó lett.
(#) Petyaa hozzászólása Máj 5, 2016 /

Üdv! Tudja valaki hogy lehet e kapni valahol olyan hangszórókat amik a bluetooth hang(szóró)sugárzókban vannak? Gondolok itt pl a JBL Go 40mm-es hangszórójára. Van egy mini ("hangfal")hangsugárzópárom amikben 1-1 0.5w os hangszóró van, ezt szeretném kicsit megtuningolni.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
(#) szamóca válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 5, 2016 / 1

Pl. itt. Ezektől a kis átmérőjű hangszóróktól nem kell csodát várni. A tuningolás meg számomra érthetetlen, ebben a kategóriában.
(#) Benji94 válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 5, 2016 / 1

A Visatonnak sok ilyen miniatűr hangszórója van a kínálatában, de elég zsebbenyúlós történet ( néhány ezer forint körül vannak/db ).
(#) hapro hozzászólása Máj 8, 2016 /

Sziasztok!

Adott ekkora hely egy autóban ahová egy a csatolmányban lévő dobozt építek. A beépített hangszóró típusa ismeretlen, annyit tudok róla, hogy 30cm Magnat 4 ohm, kézzel nyomkodva elég kemény Szóval nulla infó van, csak 30cm ami használható. Én gondoltam a dobozba egy darab 100mm-es reflexcsőre ami kb 10-15cm hosszú.
Mi a véleményetek erről? Használható lehet, vagy teljességgel használhatatlan ekkora reflex csővel? Nagyobb-kisebb, rövidebb-hosszabb legyen?
Még egy szerintem fontos infó az autó...Ford S-max elég nagy egyterű. Csomagtartó egyik szélére lesz betéve ez a doboz.
Jó lenne valami "A" vagy "B" információ.
Nincs szükségem precíz számolásokra, mert a hangszóró, és a doboz is ha a fene fenét eszik is ez lesz, mert nem fér el más, és a hangszóró meg adott, a gazda nem venne másikat (low budget a cél), sokkal inkább valaki gyakorlati tapasztalata érdekel. körülbelül 50literes dobozról beszélünk.

xmelylada.pdf

(#) Petyaa válasza szamóca hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Köszi a linket. Az 1w os olyasmi lehet mint ami van a SonyEricsson hangfalakban is. Persze tudom hogy nem sok értelme van, már pár éve itt hevernek a fiókban, átakarom alakítani aktívakká és gondoltam miért ne szólhatna "jobban" majd.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2016
(#) Petyaa válasza Benji94 hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Kösz az infót, megnéztem egy párat, méret / teljesítményben egész jók.
(#) nandika76 hozzászólása Máj 10, 2016 /

Sziasztok HS500-ba mekkora bevezetőszálat érdemes betenni, mert szerintem a gyári kicsit vékony.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
Következő: »»   577 / 733
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem