Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Megjöttek az alkatrészek, így már az eredeti kapcsolási rajznak megfelelőn van megépítve. A FET az maradt 2N3820, mert sajnos csak ilyet kaptam. A varikap dióda a szövegben ajánlott BB141A típusú. A visszacsatoló kondenzátor közül a C7 - 15pF C8 - 22pF -os, szintén a szöveg ajánlásával. Először legalább az URH adókat szeretném fogni vele, aztán pedig átállítani légisávra. Már próbálgattam állítani, de sajnos nem sok sikerrel. Tudom nem az áramkörrel van a baj , hanem velem. Amit biztosan tudok, a T3- mal felépített előserősítő működik ,mert ha egy fém csavarhúzót érintek az R8 ellenálláshoz, akkor hangosan búgni kezd a hangszóró. A RF fojtót L3 -mat beöntöttem méhviasszal. Csatoltam, hogy most jelenleg milyen hang hallatszik a hangszóróból (telefonos felvétel). Remélem nagyjából ilyennek kell lennie.
Hogyan tudnám ellenőrizni, az L1 tekercs áramkörre jó működik-e? Mert ez bizony nem fog semmit. A visszacsatolásban a C7 kondenzátorhoz párhuzamosan tettem egy 4pF -os kondenzátort , így most összesen az összesen 26 pF. A C8 maradt 15pF -os. Esetleg emeljek még a visszacsatoláson? Illetve egy hangoló tekercset nem lehetne valahová betenni, mondjuk szoroson az L2 tekerccsel? Hátha így könnyebb lenne a hangolása.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
Rakj mellé egy FM-vevőt és hallgasd meg, hogy bekapcsolt szupreg esetén változik-e az FM-rádió alapzaja. A szupreg zavarsugárzása miatt növekednie kell a zajnak. Esetleg hangolhatsz is a teszt közben. Ha van zavar, akkor nincs jól behangolva a szupreg-vevő vagy az antennabemenettel (előfok, antenna) van baj és azért nem veszel semmit sem.
Figyelembe vetted a szerelési kapacitást? Az hozzáadódik a hangolóhoz, így lehet, hogy alacsonyabb vételi frekvenciát kapsz eredményül, mint számítottál.
Na meg most látom, hogy az L1-L2 tekercsek jó messze vannak egymástól. Akár még egybe is forgathatnád őket...
Például az erősítő távolságára gondolsz?
Egy kb. 30 cm -es árnyékolt kábellel kötötten össze a panellal, az erősítőt. Azon kapja vevő a földet. A pozitív táp külön megy. Külön tápegységről táplálom a hangoló feszültséget előállító panelt és az erősítőt. is. Közös a földpont. Az antenna egy aktív, erősítős antenna ami jó UHF és VHF sávra is.
Ezt csak a próba idejére?
Ezen az ábrán külön vannak, azt hittem így kell állniuk. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
A varikap hangolófeszültsége még mindig messziről megy.
Hasonlóan a regen potihoz annak is ott kellene lenni nyákra építve. Előerősítős aktív antenna minek? kb.: 1-fél méteres bot elég oda. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
Rendben , le fogom rövidíteni a kábelt. Azt hittem az árnyékolással mehet távolabb is.
Csak teleszkóp antennám van. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
Nagyon laza a csatolás... De ha a leírásban úgy van, akkor legyen úgy
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
Nem tudom, hogy így van-e. Én csak a képből indultam ki.
Nem az erősítő távolságára gondolok, hanem a nagyfrekvenciás részen adódó kapacitásokat, amik a vezetősávok között és az alkatrészek között lépnek fel. Jópár pF lehet.
Akkor ezek szerint csökkenteni kellene a visszacsatoló kondenzátorok értékét?
Bekapcsolt állapotban dugj a szupreg tekercsbe egy kis ferritmagot vagy réz-alumíniumdrótot. Így széles tartmányba tudsz majd hangolni. Annak idején neke
m bejött ez a módszer. Ferrittel lefelé hangolsz, rézzel vagy aluval felfelé.
Nézd meg az elvi rajzot.
Ott a varikappal párhuzamosan kapcsolódik az ellenállásról jövő hangoló feszültség. Az árnyékolt hosszú vezeték további parazita kapacitást visz a rezgőkörbe. Ezzel le is állhat a supreg fokozat müködése. Kissé más szemmel kell nézni az rf áramkörökre mint amit eddig gondoltál volna. A soros ellenállás (100k) közvetlen a diódára legyen kötve. Mögé lehetne egy 10-100 uH fojtó tekercset is tenni. Pl .: ellenállásra (100-200k)tekert 40-50 menet 0,1-0,2 CuZ huzalból amennyi elfér.Az ellenállás csak hordozó ,tekercstest. Kivezetéseire pedig a tekercs végeit forrasztani, így mint R nem müködik mert a tekercs rövidre zárja. Ezáltal az RF energia nem jut vissza tápra, de a DC záróirányú feszültség rákerülhet a diódára a potencióméteren keresztül.Így lehet a fojtó után hosszabb DCt vezető vezetéket is használni.
Köszönöm, megfogadom tanácsod és ki fogom próbálni.
Még annyi lenne a kérdésem, hogy a rajzon látható a R14 és R15 ellenállás azok feltétlen kellenek?
Megcsináltam amit javasoltál. Egy kicsit "szebben susog".
De már kezdtem úgy érezni, hogy ezt a szupreg vevőt , én nem tudom működésre bírni. Tettem már ferritet is a tekercsek közé, ahogy kadarist fórumtárs javasolta , és beüzemelt zsebrádiót is , de semmi hatása nincs a vevőre. Finoman állítottam a trimerkondenzátoron, a potmétereket is finoman csavargattam, minden irányból, minden irányba. Esetleg még a hangoló feszültséggel lehet baj? A P3 potenciométer kivezetésén 4,77 V - 9,58 V a feszültség. A tápegység egy 9V -os elem. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
Építs egy egytranzisztoros szupreget varikap mélkül. Szerezz tapasztalatokat egy egyszerű konstrukcióval, majd onnan építkezz tovább.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
Még adtam neki egy utolsó esélyt.
Kicseréltem a végfokot, egy előerősítővel ellátott LM386 -os IC-vel megvalósított végfokra. Így most már valami megváltozott.Az előző végfok szerintem nem ide való volt, mert gyenge volt az erősítése, szerintem. Ebben az állapotban, ha az L" tekercshez közelítem a kezemet, akkor a hangszóróból a kezem közelítésére mélyebb , a kezem távolítására pedig magasabb hang hallatszik. Eddig ilyen nem volt, nem észleltem azokat a jelenségeket. Lehet az oszcillátor eddig is működött? Most a csatolt fájlban hallható hang jön a hangszóróból.Közben a P1-et csavargattam. Ez jó jel? A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
Ez egy durva gerjedés hangja, ami nem jó.
Pedig reménykedtem, hogy jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
Ha jó látom a képen akkor a varikap diódára menő 100k ellenállást zártad rövidre a tekerccsel?
Mert én nem ezt írtam. Azt hogy ezzel a 100k ellenállással kell sorba kötni az RF fojtó tekercset.(amit pl egy ellenállásra tekert CuZ-vel tudsz kivitelezni ha nincs otthon és sok 10Ft ért venni sem akarsz.) Tehát így : Poti csúszka - sorosan vele a fojtó tekercs, majd ezzel sorosan a 100 k ellenállás ennek a másik vége rövid vezetékkel a diódára.
Igen, valóban úgy csináltam.
Félre értettem, megzavart a 100 KOhm -os ellenállás. Csodálkoztam is, hogy így szinte kiiktatom a 100 KOhm -os ellenállást. Itt látszik, van még mit tanulnom az RF áramkörökről. Gyári RF fojtóm van itthon.
Inkább azt csináld amit Kera_Will mondott, mert a fene tudja milyen az a fojtó...
RF fojtónak ezeket tudom tenni. Ilyen típusút ebből csak ez az egy értékem van,vagy ilyen fajtát , ebből több érték áll rendelkezésre 10uH - től 100 uH -ig. De természetesen megcsinálom , amit Kera_Will fórumtárs javasolt.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
Esetleg az okozhatja a gerjedést, hogy a HF erősítő és a vevő közé árnyékolt kábelt raktam? Illetve a végfok és a vevő közé kell-e raknom RC tagot? Néhány RF kapcsolásban láttam, hogy raknak. Itt is kellene ilyen tagot alkalmazni?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
Némi segítség és kérdések az összeállítással.
Kár hogy nem tudtunk beszélgetni a Bókay kertben. Mégy csak hallgatózni sem sikerült. De majd jövőre...
De a lényeg, hogy nagyon jó ez a "berajzolós", magyarázós módszer |
Bejelentkezés
Hirdetés |