Fórum témák
» Több friss téma |
Hogyan akarsz egy ilyen erösitöt feléleszteni, ha nem földeled? Szoval lépésröl lépésre szkop nékül is lehet, azaz elöbb a végfoknak kell mennie, utánna egyenként a többinek. Csak igy jutsz el a tiszta hangig.
Úgy akarok,hogy eddig sem földeltem soha semmit és mégis ment minden.Amúgy az erősítő is magában kiválóan zaj nélkül megy.Az összes tranzisztort lecseréltem benne.
A brummot nem a tranyok csinálják, hanem a belsö földelések, és a fokozatok leválasztása. De ezt igy a távolbol aligha lehet megmondani, hogy pontosan mi a gond.
Jó,értem,idáig rendben van.De azt nem tudom,hogy mit tehetnék ellene.Ha gondolod,felrakok egy egész kapcsolást a teljes rendszerről estefelé.Illetve képeket is.Hátha megláttok valamit amit nem kéne úgy ahogy én csináltam.A cső fémfelületen van átdugva,a vezérlőtáblán a hálózati kapcsoló/glimmlámpa és a kicsi jelekkel dolgozó áramkörök közé fémlapot tettem.Gondolom ezeket azért le kéne földeni.Talán még a 6n2p-ev cső 9-es lábát(végülis kapcsolásban is úgy volt).
Elöbb tedd rendbe a végfokot. Ha az megy és nem bug akkor kapcsold hozzá az elöfokot.stb. Ha azonnal bug akkor rossz helyre kötötted a testet (csillag huzalozás), ha csak akkor bug ha feltekered akkor a tápbol kapja a brummot. Ilyenkor egy pillanatra szakits meg az elöfok tápját, a kondirol pár másodpercig elmegy, ha megszünik akkor ott a hiba, ha nem akkor tul nagy az erösités, csökkentsd stb.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2015
A végfok magában nem búg(előfok+torzító nélkül).Ha csak a csöves előfok van rajta és feltekerem maxra akkor csak minimálisan búg.Ha leforrasztom a big muff pi tápját,elmegy a búgás,tehát biztos,hogy táphiba.Egy 9voltos elemet kötve a torzítóra,a búgás majdnem teljesen elmegy illetve csak egy idegesítő magas frekvenciás zajt lehet még hallani.De ezt leszámítva a gitárt szépen átviszi,ahogy kell.Sikerült ma elkérnem egy szkópot,és egy 0,1voltos váltóáramú összetevő van a "szűrt" ágon.Tehát valószínüleg a graetz híd rossz.De az sem lehet,mert tegnap raktam bele újat,egy 4 ampereset és az meg melegszik,ami megint furcsa mert a multiméter szerint csak 600mA megy keresztül.Furcsa dolgok folynak itt. :'(
Ehhez nem kell szkop, csak gondolkodás. A BigMuff tápját tisztességesen le kell választani, pl. Egy PI szürövel ( 100-300 ohm nagy kondi, 100-300 ohm még egy nagy kondi, majd ujabb 100-300 ohm a Big Muff tápra. A nagy (sok uF) kondikat extrán szürhetet egy-egy párhuzamos 100nF kondival. Ezzel el kell játszadoznod és fülre beállitani a munkapontot ( nem szkoppal)
Sziasztok.Készülget az újabb erősítőm.50-60 wattra tervezem, mert a trafók csak ennyit bírnak.Mechanikusan ennyi.Kábelezés holnap, majd korán kelek.
Milyen kapcsolás ez? Bizots, hogy 30W? Kicsit félrelősz szerintem..
PL509 pp JCM 800 előfok.Ahálózati trafó 120 wattos, ez szab határt.50-60 wattra tervezem nem 30-ra.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2015
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Adott egy Marshall-féle JCM800 előfok, illetve egy TDA7294-es végfok. Szerintetek szükséges valamilyen áramkör a két fokozat közé, vagy elég, ha egy feszültségosztóval beállítom a megfelelő jelszintet a végfok bemenetére? Köszi szépen!
Én tennék valami fetes illesztést csak a rend kedvéért. Már csak azért is, mert ha egy potit teszel a kettő közé, lehet nem szerencsés a csőkimeneten.
Amúgy biztos jó hangja lesz annak? ![]()
Na jó, de miféle fetes illesztésre gondolsz?
Hogy jó hangja lesz-e? Reméljük a legjobbakat! Igazából szerintem az előfokon múlik kb minden, mert a végfok nem igazán színezi a hangzást szvsz
Én nem használtam csak 1 Megás potit osztónak.Gyönyörű hangja van.Amikor csak egy csővel volt előfok utána meg tda vég akkor is jól szólt.
A végfok nem színez?...hm
Oké, ez igy rendben is lenne, ha egy eredetileg is félvezetős erősítő modellt építenél,ugyanis a félvezetős PA hangszeres végfolokra jellemző a közel lineáris frekvencia menet... De a csöves cuccoknál egy dolog a csövek munkapontja és egy teljesen másik dolog a jelútba illesztett Eszközök sajátossága....történetesen a Marshall szand legfőbb eleme a légréses kimenő transzformátor, ami a te esetedben ugye nem játszik, nem lesz ott. Ez egyébként off, és senkit nem érdekel, mert te magad sem írtad,hogy Marshall hangzást szeretnél, csak én automatikusan arra asszociálok, ha jcm800előfokot emlegetnek. Persze jo overdrive hangja lesz, az tény, de nem Marshall az tuti...mondjuk ha ez nem ia cél,akkor nem szóltam. Sőt,akkor igazad van abban,hogy az előző kérdésem fals,miszerint biztos jo hangja lesz-e,mert attól,hogy a jcm800nak nincs Marshall hangja még lehet jó... On ![]()
Haha, nem cél a "marshall hangzás"
![]() Azt hogyan tudnám esetleg megmérni, hogy pl egy 1M potival elcseszem-e dolgokat és szükség lenne az illesztőfokozatra?
Füleddel...Amúgy amit Gránátalma ír, az tök igaz, rendszerben kell kezelni a dolgokat. Így egy kicsit csipogós- reszelős lehet a hangzás, mert épp a végfok nem színez, pár kompenzáció az osztókon épp a kimenő magasátvitele miatt van, persze jó lehet...Neked kell eldönteni. Bízd a legjobb műszerre: a füledre. A hangszín szabályzó ,ha nem szabályoz rendesen (mert leterheled a TDA kis bemeneti ellenállásával, elég puha lehet a hang stb, stb), hidd el, meghallod, de ez maga jó is lehet épp a fentebbiek miatt. A jelen kicsit oszthatsz, maga az 1M poti szerintem gáz, mert ott tocsog a több tíz V cs-cs, 1:2-1:10 osztás belefér. A fetes illesztőtől sem illik félni, hogy elcseszi a hangot, lévén hogy a TDA-ban kismillió tranzisztor van, nem hinném, hogy még egy félvezető olyan drámai hatást okozna. Sőt, a TDA fog a legtöbbet rontani, ez tuti...Szép napot! Zs.
Szóval próbáljam ki, hogy milyen illesztés nélkül, mondjuk rakok a kettő közé 1:5ös osztást. Majd jelentkezem, hogy milyen!
Amúgy nekem semmi bajom nincs a TDA-val, elé rakva egy BOSS metalzone-t egészen tetszett. Aztán az is kérdéses, hogy a Cort X1 mit képes produkálni...
Üdv!
Gondolkodok egy zengető pedál készítésen, pt2399 eset épített már valaki ami jó? ![]()
Pár hete építettem innen a heawenwithin verziót: Bővebben: Link
A damp poti nem sokat változtat a hangon, akár egy trimmerrel is helyettesítheted, ettől eltekintve tetszik, meg vagyok vele elégedve. Két egymástól független effekt került egy dobozba, a reverb btdr2-vel, és egy korábban készített delay pt2399-cel.
Köszi! És a Btdr2 őt honnan szerezted be?
Bővebben: Link
(Úgy látom, most ment fel az ára. Pár hete még egy ezressel olcsóbb volt)
Az adatlapon szerepel egy agnd és egy dgnd. Akkor most ki kicsoda? Mi közük van a tápegység negatívjához képest?
Az kérem kizárt dolog, mert nem tudom.
![]() Én a lenti kapcsolás szerint csináltam azt a részét, úgy látom, ott egybe van kötve. Működik frankón.
Szeretnék építeni egy jcm 800 2204 klónt. Viszont kezdő vagyok csöves erősítő építésben. Hogy kezdjek hozzá? Milyen szakirodalmat ajánlotok? Kb. mennyibe kerül egy ilyennél az alkatrész, ha jó minőségű cuccokat akarok felhasználni? Vagy 100W túl sok kezdésnek?
A 2204 50wattos.
Az anyagköltsége kb 110-120ezer ft, bár azóta lehet módosult az ár, mióta én összeszedtem.
Kaphatok képet, kapcsolási rajzot, ilyesmiket e-mailben? Meg vagy vele elégedve? Egy 100wattos sokkal többe kerül? Mi került benne sokba? kovacs.akos0712@gmail.com
Esetleg milyen csöves erősítőt ajánlanál építésre? A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2015
Helló!
Én egy ilyen JCM900 Klónt építettem orosz csövekkel és nagyon kiváló hangú (Full Marshall) erősítő lett belőle igaz én csak az előfok részét építettem meg hozzá viszont ha olcsón akarod megúszni akkor egy csöves/IC-és hibriddel kell megfejelni és 40 rongyból megúszhatod simán! |
Bejelentkezés
Hirdetés |