Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Melegtalp
Lapozás: OK   1 / 1
(#) zenoe hozzászólása Feb 3, 2016 /
 
Sziasztok! Teljesen kezdőként nyitottan az új dolgokra kérném a segítségeteket a címben említett meleg-talp elkészítéséhez. Egy régebbi kertészeti szakkönyvben találtam egy elektromos meleg-talp leírását:
Idézet:
„Egy eternit lapra 24 ohm ellenállású huzalokat (cekász) szerelünk fel, egymástól 8 cm-re. A huzalok párhuzamosan haladjanak. Az eternit lapot és a huzalokat száraz perlitporral vagy mosott és kiszárított homokkal 3 cm vékonyan fedjük be, hogy a huzalok takarva legyenek. Erre helyezzük a szaporítóládát az előkészített talajjal. A láda széleit is perlittel vagy homokkal lezárjuk. A szigetelőanyag legyen száraz., hogy az áramot ne vezesse.
Vetés vagy dugványozás után üveg- vagy fólia kalitkát helyezünk rá, és a borító széleit is szigeteljük, nehogy hőveszteség legyen. Az áramot bekapcsoljuk Ilyen huzalozás mellett 22-27 °C talajhőmérsékletet lehet elérni. Fokozhatjuk a tlaj hőmérsékletét, ha a huzalokat sűrítjük, de csökkenthetjük, ha a huzalokat ritkítjuk, illetve a szigetelőréteget vastagítjuk.
A hőmérsékletet automatikusan is szabályozhatjuk. Olyan higanyhőmérőt készíthetünk, amelybe két fémszálat forrasztottak. Ezt az OFOTÉRT vagy valamelyik üvegipari ktsz. Elkészíti. A higany áramvezető. A fémszálat a higanygömb közelében és annál a hőfoknál forrasztjuk be, amely hőfokot tartani akarjuk a szaporítóládikában, illetve szaporítóhomokjában. Ha a fémszálat 20 °C-nál forrasztották be és a hőmérséklet 20 °C alá száll, a higany szála a fémszáltól elválik, vagyis az áramkör megszakad. A közbeépített relé tehát elengedi az eddig magához vonzott érintkezési fémlapot. Ezt a fémlapot egy rugó a fűtőtest vezetékéhez szorítja, ott áramkör létesül. Ennek a következtében a cekászszálak izzásnak indulnak: a fűtés megindul.
Ha két hőmérőt szerelünk be és az egyiket 20 °C-ra, a másikat 25 °C-ra állítottuk be (odaforrasztottuk a fémszálat), akkor az automatikus ki- és bekapcsolást is megoldhatjuk. Így a hőmérséklet 20 és 25 °C között tudjuk szabályozni. Ugyanígy a maximum-minimum hőmérő két szárának segítségével is hasonló megoldást alkalmazhatunk.
A bemutatott szaporítószekrénynek az áramszükséglete 2 db 60 wattos égő fogyasztásának felel meg.”


Kérdéseim:
1. Az alapkérdés, hogy milyen az a 24 ohm -os drót amire nekem szükségem lehet. Hogyan tudok rákeresni és a sok eredmény közül hogy tudok választani. Kell valamiféle számítás? (nagyság például?)
2. Ha nem tudok eternit lapot szerezni, szerintetek mi lehet hasonló, ami jó lehet.
3. Milyen trafó kellhet nekem?
4. Az említett hőkapcsoló modern megfelelője hogyan képzelhető el. Vagy érdemes az eredeti leírás szerint nézelődni?
5.Illetve Győr környékén merre induljak, ha mondjuk alkatrész kell? Bolt?

Köszi előre is minden választ
Zoltán
(#) Massawa válasza zenoe hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Vagy 30 év a lemaradás.
Sokkal egyszerübb ha veszel pl. autoüllésmelegitöt,( de kapni hasonlokat a butorüzletekben mint ágymelegitö stb is).
Az kész van (a drágábbak még fokozatkapcsolokkal is rendelkeznek). Ehhez veszel egy 12V-s halogéntrafot ( barkacsbolt stb) és kész. Ha 230v-s vettél, amit nem igen ajánlok mert nedves környezetbe dolgozol, akkor trafo sem kell.
Ha szabályozni is akarod, akkor egy sereg termosztat van a piacon ( vagy magad is épithetsz), csak arrol kell gondoskodnod, hogy valoban azt a meleget mérje amit szabályozni akarsz.
Még profibb ( de valamivel drágább) megoldás az elektromos padlo ill falfütés. A legkisebb amit ebböl láttam az 1 nm és általában kompletten jön szabályzoval orával együtt. Ezt akár egy csemperéteg alá is teheted maximálisan védve minden külsö sérüléstöl.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
(#) borvendeg válasza zenoe hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Választhatsz innen is fűtőfóliát:
Bővebben: Link

(Máskor használj légyszíves link gombot. Köszi - T)
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
(#) zenoe hozzászólása Feb 3, 2016 /
 
Köszönöm szépen a hozzászólásokat, ötleteket Az elektromos padlófűtésre mondjuk nem gondoltam, de utána nézek annak is. A conrad megfordult a fejemben, de ahogy nézem kicsit drága, viszont tényleg kész megoldásokat kínál.
Még gondolkodok a saját verziómon, meg hát azért is érdekes lenne, mert én készítem el De köszi még egyszer mindenkinek.
(#) Szebence válasza Massawa hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Lehet kani motorkerékpárokhoz visszapillantó tükör melegítőt, amit a tükör hátlapjára kell felrögzíteni, hogy leolvassza. Ez kb olyan 10x10 vagy 15x15cm.
(#) Massawa válasza Szebence hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Tudom, de a kolléga eternit méretüt irt (ami kb 40 x 40 cm), ezért nem akartam ilyen irányba terelni.
(#) Kékróka hozzászólása Feb 3, 2016 /
 
Sziasztok !

ilyen pici méretben talán 2 db bojler fűtőbetét is megtenné persze csúnyán alultáplálva, 24 voltról pl.
A higanyos szabályzás valóban inkább érdekesség mint gyakorlatban használható. Egy programozható szobatermosztát hőmérője kivezetve egy hosszabb vezetéken kész megoldás. Ez kapcsolhatná a trafót.
Persze ez csak egy ötlet, ha valahol sántít....

Az önszabályozó ,vagy nem önszabályozó fűtőkábel elég drága mulatság, és még a kis méret is okozhat fejtörést
(#) Massawa válasza Kékróka hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Ha az eredeti hötartományban kiván maradni, akkor szerintem még mindig a legolcsobb az autoüllés melegitö. Azt gyakran fillérekért kapni és biztosan tud 20-40 fok tartományban melegiteni - és elég nagy darab is. (Kb 0,5 nm)
(#) erbe válasza Kékróka hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Ilyen kis méretben sokkal egyszerűbb, ha az egészet rozsdamentes lemezre vagy tepsire telepítjük. Alulról innentől kezdve bármivel lehet fűteni az infralámpától kezdve a rezsóig. Az is fűt 24 V-ról is, csak lassabban.
Saját szerelésnél már csak néhány gond merül fel.: Az eternit (azbesztpala) már tilalmas dolog. Ellenálláshuzal egyre nehezebben beszerezhető, nem is beszélve a higanyos hőmérőről. Gyanítom, az Ofotértben is furán néznének a megrendelőre. Ez nem is 30, hanem inkább 40-50 évvel korábbi.
Szebence! Nőstény motorkerékpárokhoz is lehet venni visszapillantó fűtőt?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
(#) zenoe hozzászólása Feb 3, 2016 /
 
Huhh..... Hát nem is reméltem ennyi hozzászólást, tanácsot. Jó látni a segítőkészséget. És akkor még nem is említettem a megvilágítás (napfényt koppintó) problematikáját

Az elképzelésem amúgy az, hogy a meglévő pici (körülbelül 5 m x 3 m) fűtetlen fóliasátramban kialakíttok egy kisebb (kb. 1 m x 1 m), viszonylag jól szigetelt fólia (esetleg üveg) sátrat/ dobozt és az így létrehozott kb. 1 m2 területen belül oldom meg a talajfűtést elektromosan. Ahogy számolom 1 -3 hónapig kell pótolnom a kinti meleget. Ez ugye időjárás függő.

A conrad féle jó, de drága és még kicsi is. Legalább is első nekifutásra.

Ami körvonalazódik, hogy:
1. Körülbelül 70 - 80 cm x 70 - 80 cm -nyi területet szeretnék fűteni.
2. 18 - 25 C közötti tartományban. Tehát jó lenne valami termosztát. A szobain még nem gondolkodtam, de jónak tűnik az ötlet.
3. Viszonylag kicsi legyen az áramfogyasztás és ha lehet ne direktbe 220 legyen, mert a környezet tényleg eléggé páradús lesz. És leégetni se szeretnék semmit

Elolvasva minden észrevételt talán tényleg az autó utólagos ülésfűtése tűnik egyszerűnek. Hát meglátom, most nincs előttem, hogy mennyibe kerül, meg ugye, hogy hogy is oldom meg a szivargyújtó átalakítását.

Olvasva a netten, még a terráriumi szigetelt fűtőszál is érdekes lehet.
Hát még töröm a fejem és nézelődök. Köszi addig is minden tippet, mindenkitől
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
(#) Gafly válasza zenoe hozzászólására (») Feb 4, 2016 /
 
Régen nem szerves trágyát tettek alá és nem az fűtötte?
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 4, 2016 /
 
Nem csak régen, ma is.
(#) zenoe hozzászólása Feb 4, 2016 /
 
Hmm...

Hát a trágyás verzióra nem gondoltam De valószínűleg ez azért van, mivel elektromosan szabályozható, kevesebb mint 1 m2 alapterületű fűtött meleg-talpon töröm a fejem Amit mondjuk polcrendszerben tovább is lehet fejleszteni.

Azért köszönöm az ilyen vidám hozzászólásokat is.

Szép napot kívánok mindenkinek
z
(#) jucsaba válasza zenoe hozzászólására (») Feb 28, 2016 /
 
Amit én láttam(megoldás) az úgy működött hogy egy fóliasátor (talán dupla fólia fent )alja úgy volt leszigetelve , hogy légpárnás fóliákból és alufóliából egy kompozit réteget készített a tulaj , amin volt a termőtalaj , amiben valamilyen cső volt lefektetve.
Ezt egy bojler fűtötte , és talán valamilyen keringető szivattyú is volt a rendszerben .
-20 fokon is tudott salátát termelni , persze csak néhány m2 volt , de próbára és kísérletezni jó, de már nem nagyon lesz ilyen hideg , jövő télig azért még elkészülhet...
(#) StMiklos válasza zenoe hozzászólására (») Feb 28, 2016 /
 
Szevasz!

Létezik un. cseppvízfűtés mélyhűtő kamrák kondenzvíz kivezető csövébe, hogy ne fagyjon be.
Ez 230V-os és ugye vízbe ér, de ilyen kialakítású.
Többféle hosszban van, 40w/méter teljesítményben, van 1, 2, 3, 5 és 6m fűtött hosszban.
5-8000 +ÁFA.
Ezzel lehet talpat fűteni, de lehet fűtőhuzalt is kapni (ez nem sima cekasz, hanem szilikon köpenyben van, méretezés és vezérlés kérdése hány W-os éppen.
Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2016
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem