Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egy kicsit a neonról
 
Témaindító: voodooo, idő: Aug 21, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 7
(#) zaza99 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
A képen az R2=R3 ellenállás van. De az R4 teljesen elégett és annak az értéke kellene.
(#) granpa válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Helló! Engem ez erősen emlékeztet a "simpi" által a 3. oldalon (#214810) feltett kapcsolására. Lehet, hogy R4 dióda?
(#) zaza99 válasza granpa hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Szia!
Ellenállás lesz mert a barna tűrés csík még látszik rajta.
Megnéztem "simpi" féle rajzot, de én nem nagyon látok hasonlóságot, mondjuk nem vagyak egy nagy hozzáértő sem.
Azért köszönöm, minden segítségnek örülök.
(#) dbase válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
4w-os pézvizsgáló rajza.

4w.jpg
    
(#) zaza99 válasza dbase hozzászólására (») Jan 12, 2012 / 1
 
Köszönöm.
(#) clyde hozzászólása Feb 25, 2012 /
 
Üdv! először is kezdő vagyok és segítséget szeretnék kérni. szeretnék az akváriumom fölé egy 2x 18 wattos neonvilágítást csinálni. valaki tudna részletes segítséget nyújtani, hogy milyen alkatrészeket vegyek, hogy olcsó is legyen és jó is?
(#) proba válasza clyde hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Egy komlett lámpatestet úgy ahogy van.Vezetéket amilyen hosszú kell,dugvillát,esetleg egy vezetékre szerelhető kapcsolót.Szerintem a lámpatestet egyszerűbb egyben megvenni,gyújtóval, trafóval, foglalatokkal, búrával olcsóbban megúszod mintha bármit barkácsolsz,és mellékesen biztonságosabb szebb.
(#) krissz555 hozzászólása Márc 18, 2012 /
 
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék. Van egy neoncsövem, aminek legégett a trafója ami úgy nézett ki, hogy 2 szekunder és primer volt egy vasmagon. Elméletileg a két szekunder 1-1 kivezetése össze volt kötve és a szekunder egyik fele a cső egyik felére a másik a másik.(elméletileg) Nem néztem még meg komolyabban és meg is van égve nagyon. A táblájára az volt írva, hogy 2x4000v. A kérdésem az, hogy van 4000v-os trafó 2 darab, ezekből hogy lehetne 8000v-at csinálni?
Bemenete fázis, nulla és van egy földelés ami már a csőre meg és van még egy kivezetés ami szintén a földre megy. Arra gondoltam, hogy mindkettő megkapja a hálózati feszt, a földelésüket összekötöm de a hálózati földre nem kötöm rá és a 1-1 nagyfeszes kivezetés a csö két végére.
Válaszokat előre is köszönöm!
Lehet hogy hülyeséget írok, nem foglalkoztam ilyenekkel soha, mots látok ilyet elősször.
(#) granpa válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Helló! Mi lett a lámpáddal; R, vagy D (az R4)?
(#) mokamiki99 hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Üdv!

Nagytakarítás közben egy pár neoncsőre bukkantam. Hangulatvilágításként beszerelném a lakásomba, viszont sajnos nincs hozzá tápegységem.
Amit tudok róla, hogy annó számítógépbe volt szerelve (ha jól tudom akkor ez az jelenti, hogy 12V). Sajnos nincs rajta semmilyen típus vagy márkajelzés. 4 pines standard számítógép tápcsati van rajta (ebből persze csak egy pár vezetéket használ). Megfelelő vezérlő stb áramkör az van hozzá külön kis dobozban.
A kérdésem arra vonatkozna, hogy hány wattos táp kéne neki. Tudtok esetleg mondani egy körülbelüli értéket, hogy mit szoktak ezek igényelni? 2 db csövet kell hajtani, zöld fényűek, kb 30cm hosszúak, átmérőre 1-1,5 cm.

Köszönettel: Bálint
(#) Andrasirex válasza mokamiki99 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Üdv!
Azok a csövek úgy 8-12w-osak lehetnek méret szerint és ha PC tápcsati van rajtuk akkor egy bármilyen pc táp megteszi nekik vagy egy 12v-os legalább 800mA-es dugasztáp mindegyiknek.Ha körülbelüli érték kell akkor a legkissebb PC táp is jó.Olyan 100-110w a legkissebb amit én láttam.
(#) mokamiki99 válasza Andrasirex hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Köszi az infót!

A két cső egybe van vezetve, tehát egyben kell meghajtani a kettőt nem külön-külön vezetéken át. Gondolom akkor csak annyi, hogy kétszer akkora teljesítmény kell mint egy db csőre kéne

Viszont mindenképpen dugasztáp kéne, mert nem akarok komplett számgép tápot zümmögtetni. Kis netes böngészés után ráakadtam megfelelőnek tűnő tápokra. 12V-os és 3A amit tud. Ha jól tudom ez 36W. Ezek szerint elégnek kell lennie a kettő meghajtására, ugye?

Előre is köszi a választ : Mókamiki99
(#) Qwerty hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!

Szeretném mekérdezni, hogy egy 100w-os szoli csövet
milyen bekötéssel lehet életre kelteni? Ha valaki foglalkozott vele megköszönném a segítségét.
A neten nem találok infót .

Köszönettel....
(#) mickey99 hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
Üdv!

Szeretném megkérdezni valaki kötött-e már be PPBK-340 armatúrát vagy esetleg van-e rajza róla? Kaptam egyet de nagyon szét van a vezetékelése gyilkolva valaki már próbálta "javítani". Három fénycső és hármas sorkapocs volt benne de gondolom nem három fázisra kell kötni.

köszönettel mickey
(#) didyman válasza mickey99 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Szokott három fázisú lenni, hogy az armatúra vibrálása minimális legyen. De rajz ehhez nem kell, annyira egyszerű: Sorkapocsról fázis-fojtó tekercs-cső egyik vége, egyik tüske. Másik tüske-gyújtó-cső másik vége, egyik tüske. Másik tüske-nulla. Értelemszerűen sorba kötve ezek, ahogy írtam. Többi cső ugyanez. Lesz még pár fázisjavító kondi, azok fázis-nulla közé.
(#) ruttkaygabor hozzászólása Jan 25, 2013 /
 
Kedves Fórumtársak.

A segítségeteket kérném: 2x36W-os fénycsöves lámpatestben vált szükségesség az üzemi kondenzátor cseréje (jelenleg 10µF +-10%, 250V) elöregedés miatt. (15 évnyi üzemidő)
A villanyszerelési boltban jelenleg csak 7 illetve 14µF kondenzátort tudnak adni.
Nekem úgy tanították, hogy fénycsőhöz 9µF kell, de a tűrés miatt belefért a 10uF. Tudom, hogy a kondenzátor értéke befolyásolja a meddő teljesítményt, és ezáltal a villanyszámlát is.
Melyiket lehetne helyette használni? Rendelésre csak jövő hétre tudnak hozni, de ezt a cserét legkésőbb holnap meg kell csinálni.

Várom segítő kommentjeiteket. Köszönettel: Ruttkay Gábor
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
(#) proba válasza ruttkaygabor hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Szerintem az újabbakban nincs is. A villanyszámlát elvileg nem befolyásolja,mivel az óra a meddőt nem méri.Ha mindenképpen be akarod rakni ,a kisebbet tenném be.Ennek az legkisebb az eltérése a tanulttól.
(#) kendre hozzászólása Jan 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Neonnak tettem energiatakarékos izzóból előtét elektronikát, de nem tudom, hogy hány vattos. Szerintem úgy 10 lehet, de nincs ráírva. Van itthon egy 20 wattos és egy 11 wattos is. Használhatom a nagyobbat nyugodtan a 18 wattos fénycsőhöz?
Akváriumvilágítás lenne.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Nov 11, 2013 /
 
Sziasztok
Van egy neon fényreklám tábla ami nem működik.
A csőkígyón nem találok külsérelmi nyomot, ha megküldöm magas fesszel, akkor világít.(bár elég gyengén)
A tápegysége 230V /300 V van írva és 200 mA (20kHz)
kb 600V körül ad ki, de véleményem szerint nagyon pici az áram és ezért nem tudja begyujtani a neont.
Most nem tudom eldönteni, hogy a neon vagy a táp a ludas.
A neon tud "elfáradni" és már nem tudja meghajtani az a táp?
De a táp se teljesen tiszta, áramot ill frekvenciát nem merek mérni rajta.
Van valakinek ötlete?
Üdv
(#) Szebence hozzászólása Jan 8, 2014 /
 
Sziasztok!

Kis segítségre lenne szükségem. Fénycsövek terén egyátalán nem vagyok jártas. Azt szeretném megtudni, hogy milyen fénycsövek vannak (méretben) és ezek mekkora teljesítményűek és mennyi a fogyasztásuk, úgy mindenestül, gyújtótrafóstul. Amiket világító hírdetőtáblákba raknak, azok hagyományos fénycsövek, olyanok mint amit világításra használnak?
(#) sprofan válasza Szebence hozzászólására (») Jan 9, 2014 / 1
 
Bár van benne szó a neoncsőről is, de sajnos nagyon helytelenül a fénycsőről is a linkelt témában. A valóság azonban az hogy a kettő igen csak két különböző dolog. A háztartási világítási célra használt fénycső az minden eseten csak fénycső, nem pedig neoncső. A neoncső felhasználására egy jó példa például azok a tipikus, régi világító csőből hajtott hirdetések, emblémák stb... Bővebben: Link Alapvető, könnyen észrevehető különbségnek tekinthető hogy amíg a fénycső begyútás után csupán 60-70V-ról jár, addig a neoncső 15-25kV-ról, így a fénycsőhöz csupán egy folytó jár, míg a neoncsőhöz mindig tartozik egy nagyfeszültséget előállító trafó is.
Mellékletben úgy gondolom valami ilyesmit keresel, viszonyítási alapként egy hagyományos 100W-os izzó fényárama nagyjából 1380lm.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014

fenycsö.gif
    
(#) rockersrac válasza sprofan hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Idézet:
„addig a neoncső 15-25kV-ról, így a fénycsőhöz csupán egy folytó jár, míg a neoncsőhöz mindig tartozik egy nagyfeszültséget előállító trafó is.”
Öhm... Ebben azért nem lennék biztos. A neoncsőnek is csak a gyújtáshoz kell nagyfesz, üzemileg átlag olyan 400V körül van, de ez csőtípusonként eltérő, csak egy átlag szám a 400V. És a fénycsövekhez van mellékelve gyújtó is, a neoncsőnél meg a fojtótrafó állítja elő a gyújtási, és üzemi paramétereket. És nem, nem elírtam, nem fojtó, nem trafó, hanem fojtótrafó működteti a neon(pontosabban általában ugyan úgy argon+Hg töltetű)csöveket.
(#) sprofan válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Köszönöm a helyreigazítást! Ezek szerint nem csak engem zavar ha a fénycsövet le neonozzák...
(#) rockersrac válasza sprofan hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Hát nem. Én is falnak tudok menni tőle, ha egy kalap alá veszik őket...
(#) Chokapick hozzászólása Jan 23, 2014 /
 
Sziasztok

Van nekem egy 6W os PHILIPS UV csovem.Az egyik vegen 17-Ohm ot merek a masik vegen semmit.
Erdekelne,hogy egy 7W os kompakt izzo elotet elektronikajaval belehetne e inditani?
(#) proba válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Veszteni nem fogsz vele, ez a cső már rossz szerintem. Kösd be mintha semmi baja nem lenne, azután zárd össze a szakadt oldalon az elektródákat. Ha működik nyertél, ha nem úgyis kuka.
(#) Horvath65 válasza dbase hozzászólására (») Feb 19, 2015 /
 
Szia!
Tudom, régi a hozzászólás,de érdekel ez az egyszerű kapcsolás. Sajnos a kondenzátorok értékével nem vagyok tisztába, nem ismerem ezeket a kódokat.
Még az is érdekelne, hogy nagyobb teljesítményt el bír-e, ha nem akkor mit kel meg változtatnom?
(#) granpa válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
A felsőket én sem tudtam kiolvasni (1.2µF-ot soknak találom), az alsók 10nF-osak.
(#) BI-AMP hozzászólása Feb 25, 2016 /
 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem!
Bővebben: Link
Ez valamiféle flexibilis neon? Mert nem hiszem, hogy led de nem vagyok benne biztos.
(#) kameleon2 válasza BI-AMP hozzászólására (») Feb 25, 2016 /
 
Szia! A fénye hasonló - csak kisebb mint egy neoncsőnek. Nekem is van ilyen, nálunk is lehetett kapni a Globiznál régebben. Adsz neki 12 voltot és flexibilis, egy tárgy kontúrján lehet végigvezetni - tipikusan autó dekorációhoz kerékjáratok megvilágításához találták ki, de karácsonyi és bútorvilágításnak is jó. Egyedül szögben nem törhető meg. Inverterről hajtották az biztos, mert van rajta egy kis kocka, ami zümmög. Folyóírásra is jó.
Következő: »»   6 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem