Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   210 / 269
(#) mateatek válasza adri986 hozzászólására (») Márc 5, 2016 /
 
A megállást nem értem. Nekem is van egy gépem 4538-al, amiben a monostabilok a gyári alapkapcsolásban mennek. Sosem álltak még le.

Tesztelgettem a PIC-es gépet. Hatalmas különbség tud lenni 5 és 15kHz között. 5kHz-en, ha beállítom a helyes talajkiegyenlítést, akkor még 8-9 fokot tudok lejjebb venni belőle, és remekül érzékeli az összes nagyon jól vezető találatot. 15kHz-nél, ha a helyes talajkiegyenlítésből még 3 fokot leveszek, akkor már nem érzékeli a 10 centi átmérőjű alu korongot.
A hőmérsékleti drift is brutálisan sok tud lenni. A hőlégfúvóval nagyon melegre fölfűtött műhely, és a kinti hideg között. Míg 5kHz-en ez csak 3-4 fok különbség a hideg-meleg talajkiegyenlítésnél, 15 kHz-en akár 20 fok is. Brutális.
Persze van jó oldala is a nagyobb frekinek. Van olyan bronzpénzem, amit a gép 5kHz-en levegőben csupán 10 centiről érzékel. De mindegyik gép nagyon rosszul érzékeli. Öreg Whites nem is érzékeli egyáltalán. Azt az érmét 15kHzen a gép 25-30 centiről érzékeli. És ez megnyugtató.
Motyo megépíti most nagy, 36.5-ös fejjel. Kíváncsi leszek rá úgy.
(#) Bu13 hozzászólása Márc 5, 2016 /
 
Szükségem lenne egy darab Philips HC-HCT-HCU 6323 IC re, de egyetlen üzletben sem találtam.
Kösz.
(#) adri986 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 5, 2016 /
 
Én sem nagyon értem a dolgot..., de mindenképpen majd ez kerül beépitésre, egyenlőre marad a 393, megjegyezném hogy utóbbinál a talajkiegyenlitő potit érdemes árnyékolt kábellel bekötni, dobozon belül is képes valamit összeszedni.
14khz-en próbáltam már a gépet, nyáron az összetömörödött talajt nagyon nem szereti, talán szépen egyenesen megmunkált talajra tökéletes. Szerintem ez nagyon jó ötlet hogy tudod változtatni a frekit. Én 10-11 KHz-re esküszöm , kellően mély és stabil.
Próbálok kicsit rágyurni hogy gyors legyen a gép gondolok itt a "recovery speed"-re
Esetleg ki tudnád ezt próbálni külömböző frekiken?
(#) mateatek válasza adri986 hozzászólására (») Márc 5, 2016 /
 
A gyorsaság szerintem a fázisdetektor utáni erősítő fokozatok törésponti frekvenciáján múlik, és a fej geometriáján.Persze az sem árt, ha a fázisdetektor szűrő R-C tagjai gond nélül átviszik azt a frekit. A képen az látszik, hogy milyen jel van az erősítőkön akkor, amikor egy jel fölött átlendítesz. Ennek a frekvenciája leginkább a lendítés sebességén múlik, és a fej méretén valamelyest. Egy nagy fejnél a frekvenciája valamelyest alacsonyabb lesz, mint egy közepes fejnél, és egy keskeny, nyújtott tekercsű fejnél pedig magasabb. Az erősítőket arra frekvenciára kell hangolni, amit a fej a Te lendítéseidnél produkál. Ha Te lassan lengetsz, hiába csinálsz gyors gépet, az azért nem lesz jó, mert nem azon a frekin erősít a legjobban, amit lendítésnél produkálsz. De ha mondjuk egy gépet behangolsz egy nagy, 40-es lavór fejre, akkor az egészen biztosan lassú lesz egy olyan fejhez, ami pici is, és keskeny is.
Tehát ebből a szempontból a gép működési frekvenciája nem befolyásoló tényező.
Az én tempómhoz, és a 30-as fejhez a 12-14 hertzes erősítők jók.

jel.jpg
    
(#) mateatek válasza adri986 hozzászólására (») Márc 5, 2016 /
 
Ezen kívül még lehet játszogatni az erősítő visszacsatoló részébe, a paralel R-C taggal párhuzamosan berakott diódákkal. Nem engedi, hogy szélsőségesen kivezéreld az erősítőket.
(#) adri986 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 5, 2016 /
 
Diódák már beépitésre kerültek, törésponti frekvencia nálam 7-8Hz. Én a diszk sebességére gondoltam, tehát hogy egy nagyobb rozsdás fémtárgy milyen hosszú időre "vakitja" el a gépet, ez elsősorban a sávszürők után a két komparátor utáni pár alkatrészen mullik (lást kép), tehát tulajdonképpen arról van szó, ha mindkét komparátor nyitott ,milyen gyorsan tud feszáguldani a feszültség a dióda nyitófesze fölé, amit erősit az opa. Csatoltam még két képet az egyiken 1 forint a másikon 1 vas szög jele látható (zöld a disc csatorna, piros a geb).
Valamint csatoltam egy rozsdás szög tesztet is, csak ki kell nyomtatni a jelölt területre pedig rozsdás szögeket tenni, ha az összes irányból jelzi az érmét akkor a gép disc-je gyors, ami nagyon fontos szemetes helyen.
(#) mateatek válasza adri986 hozzászólására (») Márc 5, 2016 /
 
A 100k-s ellenállás gyakorlatilag a komparátorok fölhúzó ellenállása. A dióda gyakorlatilag csak szintillesztést végez, hogy a következő OPA bemenete ne kerüljön full nullára, hátha sérelmezi. A kondik meg szerintem nem nagyon befolyásolják a gép gyorsaságát, vagy lassúságát. Már, ha csak azt nézzük, hogy a komparátor kimeneti ellenállása 10 ohm -os nagyságrendben van.
(#) vandorbot válasza adri986 hozzászólására (») Márc 6, 2016 /
 
Lehet, hogy a komparátor bemenetén nem éri el a szinusz a komparálási szintet.
Mivel változhat az adójel fémek közelségére. Ha a fázistoló tag rosszul van méretezve, akkor a kimenetén kicsi a szinusz. Azt nézd meg mekkora. Ha néhány tized volt, akkor az a bibi.
(#) adri986 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 6, 2016 /
 
Ezt a részt vagy 50x leszimuláltam gyakorlatban is kipróbáltam. Ha a komparátor előtt a két csatorna fázisban van akkor jelez a gép, tehát ha a jel mindkét csatornánál a referencia felett van akkor nyitott a tranyó a 393asban,és a fesz száguld felfelé, ha egyik csatornában a jel a referencia alá kerül akkor a 393asban a tranyó lehúzza a negativ tápfeszre és nincs jelzés. Ennek alapján a logikai táplázat a következő:
1-1=1
1-0=0
0-1=0
0-0=0
Javítsatok ki ha tévedek mert már kezdek belebolondulni
(#) Bu13 válasza adri986 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /
 
Igen. Ez így egy ÉS (AND) igazságtáblázat.
(#) adri986 válasza Bu13 hozzászólására (») Márc 8, 2016 /
 
Elviekben ha komparálnám a kimeneteket és , majd rákötném egy AND kapura ugyanúgy működne? Csak elméletileg kérdem, gyakorlatban nem szeretném kipróbálni.
(#) Bu13 válasza adri986 hozzászólására (») Márc 8, 2016 /
 
Tegnap este a javított szövegem nem ment át. A 393 egy virtuális NAND kapu OC kimenettel,
aminek ez az igazság táblázata:
LL=H
LH=H
HL=H
HH=L
Talán ez segít eligazodni. De vigyázz mert ez az adat csak magára az IC-re igaz. A kettős IC
kapcsolatát, és a problémát nem ismerem.
(#) mateatek válasza adri986 hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Annyiban kiegészíteném az igazság táblázatodat, hogy amikor a komparátorok kimenete 1, az nem logikai 1. Mivel a komparátorok felhúzó ellenállása valamelyik csatorna kimenetéről van fölhúzva, tehát féltápfesz, és pozitív tápfesz között változik, a találat erősségétől függően. Akkor lenne logikai 1, ha a felhúzó ellenállás a tápfeszre lenne kötve.
(#) adri986 hozzászólása Márc 13, 2016 / 1
 
Üdv. Egy kis levegő teszt a készülő gépről. Ferrit kihangolva ,fóliaszűrés mellett 38-40cm a kis 1parásra (méreteiben megegyezik az 1forinttal, anyagában lehet csak különbség).
Teszt
(#) Bu13 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Én nem logikai 1 szintről beszéltem, csak a logikáról, a kettő nem azonos. A nyitott kollektoros,
IC, legyen az analóg vagy digitális, tág teret nyit a munkaellenállás és feszültség használatára.
Az, hogy a "felhúzó" ellenállás hová van kötve, azt mindig a kapcsolást tervezője dönti el.

A 74HC00 és a 74HC03 igazságtáblázata is egyforma, pedig a 03 nyitott kollektoros.
(#) TreasureHunter hozzászólása Márc 18, 2016 /
 
Sziasztok!

Valaki el tudná magyarázni, hogy az egyes coil fajták miben különböznek? Láttam olyat ahol csak egy coil volt, olyat is ahol kettő volt némi átfedéssel, és olyat is ahol kettő volt de koncentrikus körök formájában. Én PI (Pulse Induction) detector építésébe kezdtem, ahhoz mely coil megy leginkább?

TH
(#) mateatek válasza TreasureHunter hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
A koncentrikus körös, és az átfedéses (DD) tekercselrendezés az IB készülékekhez használatos leginkább. Az egy tekercses elrendezés a BFO és a PI gépekhez való leginkább. De némelyik PI gép elektronikája úgy van elkészítve, hogy lehet hozzá használni kiegyenlített, két tekercses fejet is, és hagyományos, egy tekercses fejet is. Ilyen a Hammerhead.
(#) vandorbot hozzászólása Márc 29, 2016 /
 
A fázistolók érzékenyek az amplitúdóra. Azon gondolkodtam, hogyan lehetne ezt a jelenséget mérsékelni. Ha beállítom a komparálási szintet pl. 0,3V-ra , akkor függ a szinusz nagyságától, milyen fázisnál billen a komparátor. Viszont a nullátmenet nem függ a jelszinttől.
Zero cross detector---> 2 db monostabil. Hmm, mit gondoltok ?
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Én ezt úgy mérsékelem, hogy csinálok egy kristály oszcillátort, aminek a négyszög jele vezérli az adó meghajtót is, és a fázistolót is. Ha a fejen mért szinusz amplitúdója változik is valamelyest a talajtól, vagy bármitől, az nem befolyásolja a fázistolót.
Amúgy, a másik gond az is tud lenni, hogy az L-C rezgőkörnél nem csak az amplitúdó, hanem a frekvencia is változhat. Ez plusz felesleges fázistolást okoz például a hangolt körös vevőerősítőben, illetve a fázistolók R-C tagjai sem tolerálják.
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Igen, de neked kontroller állítja elő a négyszegeket. Hagyományos analóg áramkörnél viszont gondolom így javulást hoz. Feltéve ha kvarc oszcillátorról jár az adótekercs.
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Olyant már csináltam, hogy az L-C rezgőkör jelét négyszögesítettem egy nullpont detektorhoz hasonló készülékkel. Annyiban különbözött attól, hogy schmitt triggerként működött, a határozottabb billenést elősegítendően. Nem igazán nyert.
Ha nem kontrollerrel állítom elő a négyszögjeleket, akkor is a fent írt módszert alkalmazom.
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Értem. Igaz. Ha már van egy kvarc stabil négyszög, ami az adótekercset hajtja, akkor nem kell zero detektor. Viszont a négyszög fázistolását gondolom nem RC taggal csinálod.
Egy monostabil meghatározza a fáziskésleltetést, a második a kapcsolójel szélességét. Amit akár keskenyebbre is lehet állítani, mint a félperiódus.
(#) vandorbot hozzászólása Márc 29, 2016 /
 
Visszalapoztam eggyel. Látom feltaláltam a Spanyol viaszt. CD4538.
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Nyitott a kérdés: Mitől függ a recovery time.
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Hangoljál be egy erősítő fokozatot 5-6 hertzre, egy másikat meg kb duplájára, majd próbáljad ki. A gyorsabb, az gyorsabb lesz. Plusz az erősítőket határolni is lehet, hogy ne lengjenek nagyon ki, hiszen a komparátoroknak pár tized volt elég, nem kellenek voltok. Egy határolt erősítő hamarább visszaáll.
Amúgy a monostabil helyett használhatsz PLL-t is.
(#) adri986 válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
A monostabilos valóban jobb, de ettől sem kell csodát várni.., bár igaz ez nem olyan kényes mint a komparáttoros R-C fázistoló, utóbbi egyebek mellett még nagyon kényes a potira és a hozzá tartozó vezetékre, célszerű ide valami jobb minőségű fém tokos potit és árnyékolt vezetéket használni, vagy összesodorni a vezetéket hogy minél kisebb induktivitása legyen. Én 393-assal is élértem a 40cm-ert 16mm-es érmére, a fej tekercsátmérője 24cm.
A recovery speed elsősorban a sávszürők gyorsaságán mullik ahogy mateatek is irta, de tudsz kicsit hegyezni rajta ha a sávszűrők utáni két komparátor kimenetén a kondikat kisebbre cseréled vagy kisebb felhúzó ellenálást teszel, ez az ellenállás húzza fel a geb csatornáról a kimenetet amikor a komparátorok kimenete magas impedancián van, vagy ha szinteltolásnak nem diódát hanem zénert használsz akkor is gyorsabb, ezeket az értékeket addig változtasd még stabil marad a gép.
(#) Bu13 hozzászólása Ápr 3, 2016 /
 
A komparálási pont változásnak több oka is lehet, de a TX jele is egy ilyen lehet, ha túl nagy, vagy kis árammal működik.
5v esetén a 25-30v tökéletesen elégséges, ha megfelelő árammal állítjuk elő. Nálam ezek az értékek vannak: 90mA-09mH-330n-L=240-04 huzal-32m. A 330n sorba van a tekerccsel., amit
egy TDA2822M IC hajt meg. Az IC-potijára kerülő 250mV jelet egy szinuszosító fokozat állítja elő.
Ez a poti a Power, amivel kényelmesen állítható a teljesítmény. A fokozat egy 2r2/560u elkóval van leválasztva, de még leválasztás nélkül sem okoz zavart, mert a szinusz tökéletes. A jelet a
tekercs két végén mértem, nem a kondin. Egy fogót a tekercsre téve sem változik az amplitúdó.
Szívesen küldök rajzot, de pillanatnyilag, csak E mailban tudom küldeni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
(#) Bu13 hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
A fenti adatok 8KHz-re érvényesek. 220n hangoló kondival 10 KHz 130mA esetén az 50vpp
könnyedén elérhető, bámulatosan szép szinusszal. Nem értem a mateatekot, hogy miért kellett megduplázni az 5 volt üzemű kereső tápját? Kevés az 50v? Nálam a 78R05F stab IC ről megy a végfok is, és még 2.2 Ohm is van utána.
A duplázás 60% hatásfok mellett, nem sokat ér, csak növeli a fokozat belső ellenállását.
Az alacsony impedanciás üzemmódnak sok előnye van. Kevés huzal, kis súly, árnyékolás?
És még a Geb is szóba jöhet? 130mA esetén, vagy fölötte már a TDA2003 autórádió IC-t ajánlom.
Nálam azért van TDA 2822M mert a másik fele a hangszórót működteti. Ezek az áramok 2 cellás
Lithium esetén igen kedvezőek. Akinek kész nyákja van, próbáljon Jfet OPA-t az öreg 393 helyett.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
A tápot azért kellett duplázni, mivel a gép több frekvencián megy. Valamennyi frekvenciára nem tudtam a fejet teljesen kiegyenlíteni, ezért elég jócskán van offszet. Ez erősítés után, a dilatációtól függően elég sok lehet, és féltem, hogy kifutok az 5 voltból. Nem futottam ki, de a nagyobb tápnak hála, nem kell speckó rail-to-rail opa-kat használnom.
Az adó rész, a hangfrekis, meg minden más 5 és 3.3 voltról megy. Egyedül a fázisdetektorok és az erősítők mennek 10 voltról.
(#) Bu13 hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
Azt hiszem, hogy más-más malomba vittük a búzánkat
Febr. 21-én még azt írtad, hogy a konverter miatt 10-20 voltot veszítettél az adókörben.
Azt meg pláne nem értem, hogy mitől "speckó" egy Rail-to-rail? Az biztos hogy nem az árától.
Inkább attól hogy közel duplája a kivezérelhetősége, ami miatt bőven elég lett volna az 5 volt is.
TLV272 3MHz 159Ft. a speckó.
TL072 3MHz 41Ft.
Ha pedig fesz duplázást csinálsz, használj Fet meghajtót. TC426 2x invertáló, TC 427 2x nem inver-
táló. Cmos bemenet, és 1A kimenet, Dip8 tokban. A TC429- ben csak egy kapu van, de dupla áramú.
Amit Te említettél IR2121 az félhíd meghajtó, és csak 9 volt felett működik, ide duplázásra nem jó.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
Következő: »»   210 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem