Fórum témák
» Több friss téma |
Egyenes vevőben nincs KF, így a BFO sincs túl sok hatással rá..
De, van...csak megegyezik a vételi frekvenciával
Ha arra ráállsz, ugyanazt éred el, mintha KF-re hangoltad volna )
Helló szendi001 ,
Egyelőre azért így kötöm mert 50 ohmra letranszformálom méresgetés végett majd szintén 50 Ohmos erősítő kimenethez csatlakozik és a kimenete pedig egy DBM-hez kísérlet képpen.
Szervusztok ,
Ránézésre ez ba specifikus IC van ebben a rádióban is, és ehhez a kis EEPROM-ban lévő program határozza meg a teljes működést a hang frekis kimenetét pedig egy kis SMD LM386 fogadja.
Mi annak a tizenvalahány lábú smd IC-nek a típusa ?
Nálam is van egy ilyen förmedvény mint elrettentő és mint érdekesség példaként.
Ha elromlik akkor kuka. Viszont el lehet vele játszani
Ez az IC csak középhullámig vesz, míg a belinkelt rádió rövidhullámon működik!
Igaz !
Csak nagy hasonlóságot láttam a megvalósítás között.
Ez tanulságos volt, köszönöm a többiek nevében is. Ezt a vevő IC családot nem ismertem.
Ennek tényleg nem kell BFO. De a DSP program módosításával határ a csillagos ég, kár hogy az meg a gyárban dől el
A "nagy" IC AKC6951 (55) feliratú, a kisebben a felirat: ATHYC54N, 24C02N. És van egy "paca" tokozású IC is a panelen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
Érdekes...ez az IC sem veszi közvetlenül a rövidhullámot! Vajon hogyan oldják meg mégis ? Felkeverik a rövidhullámú sávot 30MHz fölé ? Mert kb onnan már van vétel...
Van benne egy ferritantenna is. Vagy legalábbis annak látszik... amikor szétszedtem a rádiót, nem vettem észre, hogy leszakadt az egyik vezetéke. Amikor összeraktam és bekapcsoltam, nem volt középhullámú vétel... RH-n sem találtam semmit*... URH volt...
* Nem volt idegem végigmenni az összes RH sávon, csak az alsó végét (kb. 6-7 MHz-ig) próbáltam. A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
Üdv!
Kaptam néhány KF-trafót (hála Elektroncső kollégának ) az épülő Beat-oszcillátorhoz, amivel a Spidola 242-es rádiómat tervezem amatőr sávvevővé alakítani. Két kérdésem volna. Az egyik, hogy melyik színű a 465Khz-s KF trafó? A másik, hogy az OC1044-es tranzisztort mivel tudnám helyettesíteni? A beat-oszcillátor cikkje Spidola 242 rajza Ha minden igaz, hamarosan lesz jelgenerátorom és frekimérőm.
Idézet: „A másik, hogy az OC1044-es tranzisztort mivel tudnám helyettesíteni?” Egy másikkal ![]() Majd keresek neked. De a rajzot elnézve szilícium tranzisztorral is megy, ezen a frekvencián pedig nehéz olyat találni, ami nem oszcillál. TUP: BC212, pédául (vagy ami a fiókban van). A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
Rendben, ilyen talán akad is itthon.
KF trafók közül van fehér, rózsaszín, fekete, citrom és narancssárga, piros. Próbáltuk mérni, de nem sikerült. Vajon melyik a 465Khz-s?
Óvatosan szereld a kf serlegeket ... kényesek , először szakadás/zárlat mérés.
Persze zárlat lesz mert drót/tekercs van a lábak között de van ahol meg nincs . Van 4 5 lába ... de kondi csak egyik 2 között van a harmadik megcsapolás. Másik 2 pedig a kisebb/nagyobb menetszámú be/ki csatoló tekercs lehet. Mivel mértétek? Milyen módszerrel? Oszcilloszkóp , frekimérő van? Kell LC oszcillátort építeni. Amibe a kf serleg rezgőkörét bekötöd és ebből kiderül a frekvenciája. Másik a rezgőkörök aljába lévő kondit kiforrasztod , és meg méred a 2 elemet L és C ebből kiszámolható Thomson képlet. Nagy vonalakban persze gyártójától is függ : narancs és citrom 10.7MHz KF ... Piros általában az oszcillátor (középhullámon 400-2000KHz) a többi inkább 4-600KHz kf szűrők. Tehát elvileg majdnem mindegyik jó lehet neked.(frekit a mag tekerésével vagy kondenzátor párhuzamos kötésével befolyásolhatod (drasztikusan az aljában lévő kondi csavarhúzóval történő roncsolásával is cserélhetsz értéket) (Van rezonátor is 400-600 kHz között sokféle 460KHz elhúzható 5 kHz el is akár)
Üdv!
A fülembe ültette a kis sdr dongle a rádiózás hangját, nagyon megtetszett ez a világ is. Szeretnék majd amatőr vizsgát tenni, de az még kicsit odébb van, most azt szeretném kérdezni, hogy szeretnék építeni otthonra egy egyszerű rövidhullámú vevőt, ehhez a Lidia-40 kapcsolást néztem ki. Van esetleg jobb, vagy más kapcsolás, amit érdemesebb lenne megépíteni? Magamnak szeretném a NYÁK-ot tervezni és készíteni, szerintem nagyobb fajta SMD alkatrészekkel ha vannak megfelelő értékűek, hogy ezzel is tanuljak, ezért sem gond, ha nem millió alkatrészből áll. Egy kezdő első rádiónál mennyire fontos a NYÁK nagyfrekvenciás kialakítása? Gondolok itt a kétoldalas panelre, teliföldre, a "via"-k elhelyezkedésére, ilyesmi. Köszi előre is, mematyi
Ha gyakorolni szeretnél akkor inkább ne SMD-vel kezdjed.
Sokkal kényelmesebben át tudod variálni az áramköri elemeket hagyományos alkatrészekkel. Ez még kevesebb alkatrészből áll : egyszerű szinkrodin frekvencia stabilizált javított DC vevő A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
A mérésről szerintem Elektroncső kolléga részletesebben tudna mesélni. Annyit tudok, hogy (az egyébként a versenyre készített) Vobbulátorral mértük, és úgy vizsgáltuk a jelalakot oszcilloszkópon, de valami nem működött, nem sikerült rájönni, melyik színű lenne jó.
Nem tudom, abból kiindulhatnánk-e, hogy kinyitom a rádiót, megkeresem az oszcillátort tekercset vagy akármit, és megnézem milyen színű? Vagy, nincs erre valamilyen táblázat, stb? Ha meglesz a frekimérő, meg tudom majd mérni az általad említett módszerrel is.
Háát akkor lehet éppen valami mérési összeállításbeli bajok lehettek ... mert a n*100kHz és 10MHz KF serlegek között jelentős különbségeknek kellett volna lennie.
Lehet a ki és bemeneti impedancia illesztésekkel voltak gondok. Vagy bármi mással. :S Emlékeim szerint orosz rádiókban kevésbé jellemzőek a színes "japán kf-ek" ezért hiába nyitod ki. ...
Az oszcillátor tekercs piros színű szokott lenni, a demodulátoré fekete. De a környezetéből is kitalálhatod. (forgó kondi mellett, dióda van mellette, két tranzisztor között van, stb.
De ha már nem van az eredeti környezetben akkor már kissé macerásabb
erre rájönni.
Üdv! Akkor huzallábassal, végül is az egyszerűbb. Csináltam már néhány NYÁK-ot, de smd-set még egyszer sem.
Ezeket a kapcsolásokat én is nézegettem, de az a fahasábos hangoló izé eltántorított. Azért nem baj ha van rendes kapcsolása alkatrész értékekkel. Köszönöm a tanácsot
Nagyon durva a kivitelezés.. ezzel kapásból megbukna bármely iskolában, ennél csak jobb szerelés várható el..
Fahasáb izétől ne féljél
... működik ...Ha nem tetszik akkor a rezgőkörbe rakjál rendes tekercset és rendes forgókondit . Persze ha nem találsz donor forgó kondit , akkor jöhet a fahasábos rövidre zárt menettel finoman hangolt oszcillátor. Számoljál csak egy kicsit fix kondi vagy tekercs esetén pl.: 3.5 vagy 7 MHz sávban mekkora delta C/L kell delta 500-1000 Hz frekvencia változáshoz ? (nH és tized Pf lesznek az). Mindezt terjeszd ki +/- 10 - 50 - 100 kHz tartományra is. Egyből látni fogod a hangolásnak milyen finomnak kell lennie.
Senki nem mondta hogy iskolai bemutató lenne ebből .
Attól lehet nyákot tervezni hozzá .
Ha lesz időm kinyitom, ha nem színes visszacsukom. Aztán majd mérek ha lesz időm és műszerem. Egyébként mi is a pirosra tippeltünk, csak abban meg nincs kondi, ahogy most nézem. De van itthon néhány panel, majd megnézem, van-e piros köztük, és hogy hol vannak...
Mi ennek az elnevezése? takonyragasztott technológia hanyatt-ragasztott ICkkel..?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ha arra ráállsz, ugyanazt éred el, mintha KF-re hangoltad volna ) 

: narancs és citrom 10.7MHz KF ... Piros általában
...