Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   184 / 300
(#) ezermester1 válasza mercurial hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /

Cseréld ki a hőfokszabályzót.Ha elektronikus akkor van a baj.
(#) ezermester1 válasza elektroboy hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /

Szívó oldali nyomást figyeld. Nulla vagy az alatti kell,hogy legyen. az R600a-val működő hűtők kicsit vákumon járnak.
(#) zozimo2 hozzászólása Ápr 24, 2016 /

Sziasztok!
Gorenje Noblesse alulfagyasztós hűtő egyfolytában megy. Bekapcsol, de ki már nem. Hűteni hűt, alul felül. Valószínű thermostát hibás. Sajnos adattábla nincs a hűtőben, de a thermostáton van azonosító (077B6532, 596249) Szeretném megmenteni a hűtőt tartalék készüléknek, és magam kicserélni a thermostázot. Netán valaki tudna segíteni nagyvonalakban, hogyan is lehet megoldani a kivitelezését. A hűtő térben a lekötések, bekötések nem probléma, de a kapilláris érintkező a burkolat mögött megy valamerre…! Ennek a ki és visszaszerelése érdekelne, hogyan szerelhető, honnan férhető hozzá barmolás nélkül.
(#) elektroboy válasza ezermester1 hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /

Üdv!

Valóban R600A vákumon van -24 fokon! Most már jó! sok gázt tettem bele. De utána olvastam!
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016
(#) pimpoka hozzászólása Ápr 25, 2016 /

Szervusztok! Van egy nem régi LG GS 9366 Necz hűtőnk de most nem akar vizet adni és jeget sem csinál. A tartályban van víz és a szivattyú is berreg. Valaki tudna segíteni mert ezekhez már nem értek pedig 40 évig klímát és kerhűtőket javítottam. Előre is köszi a segítséget.Pimpus.
.
(#) ezermester1 válasza pimpoka hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /

A szivattyú nem szállít vizet.Szereld ki és úgy próbáld ki a szivattyút.
(#) pimpoka hozzászólása Ápr 26, 2016 /

Köszi ezermester de még garos szerintem nem dijjaznák ha hozzá nyúlnák.
(#) bacuba hozzászólása Ápr 28, 2016 /

Sziasztok!

Van egy Zanussi Lehel ZLR 162 modellű HB160-as típusú kétcsillagos öreg hűtőgépem. Ez az a típus, amelyiknél a fagyasztódobozt egy kihúzható műanyag lap választja el a hűtőtértől.
A szimptóma az, hogy nagyon hűt, a legkisebb fokozaton is 2-3 fok van a hűtő legalsó részén, -2-5 a felső részén a mélyhűtő részben pedig -12-15 fok. A hőfokszabályzóra gyanakodtam, ezért vettem egy újat. Amikor a régit szereltem ki, akkor tapasztaltam, hogy kapilláris cső csak simán be volt tolva a mélyhűtő rész háta mögé, szerintem nem volt kontakt, így ezért (is) hűthetett nagyon.
Mivel a kapilláris cső helyét nem találtam, ezért az új hőfokszabályzó kapilláris csövét jobb híján kvázi felragasztottam a mélyhűtő részére (huto-1.jpg, huto-2.jpg). De így is ugyanúgy hűt, a legkisebb fokozaton is 2-3 fok van a hűtő alsó részén (azaz valószínűleg a régi hőfokszabályzó is jó, mert azt nem tartom valószínűnek, hogy amit most vettem az is rossz, meg a régi is, és ezért produkálja ugyanazokat a tüneteket).
A kérdésem az, hogy hol van a kapilláris cső helye? Gondolom a hűtőközeggel közvetlenül kellene érintkeznie, de nem találok sehol "lyukat", ahol belemenne pl. a hűtő oldalába.
A mélyhűtő doboz alján van egy műanyag klipsz (huto-3.jpg), az ebben lévő vájat szélessége miatt gyanús, hogy a kapilláris csővel kapcsolatba hozható, de ha így is lenne, akkor sem kontaktálna jobban, mint most felragasztva közvetlenül a mélyhűtő rekesz falához.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) kaqkk válasza bacuba hozzászólására (») Ápr 28, 2016 / 1

A meglátásod jó ! Az a klipsz az eredeti rögzítője a kapillárcsőnek. a közepén lévő fület kell kissé kiemelni és az egész klipszet kifelé mozdítani úgy ugrik ki a helyéről. A klipsz vájatába be kell hajtani a kapcső végét így kb 2x akkora felületen fog érintkezni mint a szigszalag alatt
(#) kala1982a hozzászólása Ápr 28, 2016 /

Sziasztok. Van egy régi kis hűtőm. Elromlott a termosztátja. Építenék bele egy digitálisat. Milyen hideg az optimális a fagyasztónak és a hűtő részének? A másik hűtőben próbáltam mérni értékeket, de elég nagy különbségek jöttek ki. Önleengedős, és a pára ahol rá volt fagyva -12 fok C, az ajtóban 0-1 fok C, amúgy az éppen bent lévő edények 4 fok C körüliek. Itt gondolom a fagyasztó hőmérsékletét kell majd figyelnem, és annak a hőmérséklet változására kell reagálni. Hány fok Celsiusnak kell lenni a fagyasztóban , hogy az oda betett cuccok tartósítva legyenek?
(#) sunside válasza kala1982a hozzászólására (») Ápr 28, 2016 / 1

Attól függ a fagyasztó hőmérséklete, hogy hány csillagos (-6, -12, -18 fok).
Ha egykompresszoros akkor a normál és a mélyhűtő hőmérséklete egy ponton szabályzott. Az enyém pl. a normál térben mér (+2 +6 között) így lesz a mélyhűtőben -18 -20 fok.
Átépítéshez egy ötlet: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/hutogep_termosztat_kivaltasa.html
(#) bacuba válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Köszönöm a gyors választ.
Így kell csinálni, ahogy a képen látható? Vagy a kapillárcső végének a klipszen belőli vájatban kellene végződnie és nem túllógni? Vagy ennek nincs jelentősége?

huto-4.JPG

(#) elactrofan válasza bacuba hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Azért ennyire ne lógjon túl.
(#) kaqkk válasza bacuba hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

A klipszen belül legyen a vége .
(#) bacuba hozzászólása Ápr 28, 2016 /

Köszönöm a hozzászólásokat.

Ha túllógott a vége a klipszen, akkor ugyanaz volt a helyzet, mint felragasztva, azaz a legkisebb fokozaton is 2-3 fok volt legalul.
Most megcsináltam úgy, hogy a vége a klipszben végződik, és úgy tűnik, hogy megjavult, a legkisebb fokozaton 7-8 fok van alul. Azt is tapasztalom, hogy így sokkal többször kapcsol ki-be, de amikor megy, akkor rövidebb ideig megy. Ez normális? Ennek mi lehet az oka? (Egyelőre üres a hűtő.)

Mindenesetre köszönöm mindenkinek, különösen kaqkk-nak a a segítséget!

Most már csak az egész eszköz fizikája, illetve az eszköz működése érdekelne. Miért csak úgy működik rendesen, ha a klipszben van és vége is ott van? Azt nem látom, hogy mi a különbség aközött, ha egy a műanyag klipsz szorítja fel a szabályzó csövet (ráadásul csak úgy működik helyesen, ha a klipszben van a vége), vagy ha csak oda van ragasztva? Lehet, hogy nagyon triviális kérdés egy szakembernek, elnézést ezért, próbáltam utánaolvasni, de nem találtam meg a választ erre a kérdésre.
(De azt megértettem, hogy a hűtőközeg kisebb mértékű hiánya miért okozhat túlhűtést a normál térben. Erre is kezdtem gyanakodni, amikor a kapillárcső helyét kerestem.)

Köszönöm előre is, ha valaki rászán néhány percet és elmagyarázza, vagy ha már van valami forrás erről a neten, akkor linkeli.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
(#) tajti83 hozzászólása Ápr 29, 2016 /

Van egy kombinált "NO FROST" alul fagyasztós hűtőnk!
A fagyasztó jegesedik nem kicsit!
A hátfalon ahol a levegőt fújja be a fagyasztó részbe ott folyik be víz ami megfagy!
Mi lehet a hibája?
Köszönöm előre is a válaszokat!
(#) elactrofan válasza bacuba hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Röviden: nincs meg a megfelelő hő kontaktus a elpárologtató és a érzékelő kapilláris cső között. Vagyis nem tudja rendesen át venni a hőt Jelen estben a hideget.
(#) elactrofan válasza tajti83 hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Leolvasztás megy? Esetleg szigetelési probléma vagy ajtó gumi repedezett szakadt stb....
(#) tajti83 válasza elactrofan hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Igen, volt már hogy leolvasztottam és sajnos újra jegesedett!Az ajtó gumi tökéletes állapotban van!
(#) elektroton válasza tajti83 hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Bizonyosan hibás a leolvasztó fűtés.
Nekem Ariston van, hasonló problémával rendelkezik. Ennél a hőbiztosíték egyik pólusa rossz, tehát így nem tud a fűtőszál érvényesülni. Megrendeltem a hozzá való hőbiztosítékot, de még mindig nem kaptam meg. Az enyémben 3 különböző fűtőszál van beépítve.
Lényeg, a leolvasztásod nem üzemképes!
(#) kaqkk válasza elektroton hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Ne találgassatok! A vízkifolyó van eldugulva és pont !
Idézet:
„A hátfalon ahol a levegőt fújja be a fagyasztó részbe ott folyik be víz ami megfagy!”
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2016
(#) tajti83 válasza elektroton hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Holnap lesz megnézve a hűtő!De mivel ez egy Samsung NO FROST ami elvileg nem jegesedik és elvileg nem kell leolvasztani max évente egyszer úgy gondolom nem a leolvasztásban lesz a hiba!
De mivel nem vagyok szakértő így nem tudom!De köszönöm a segítséget
(#) kaqkk válasza tajti83 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Nem kell szerelőt hívnod ! A hátulján a kompresszoron van egy műanyag tálca , abba belelóg egy műanyag cső- vagy csak a palástból egy kis kiálló "csöcs" erre húzz egy műanyag csövet és erősen fújj bele ! Azután ha lehúzod a csövedet folyni fog kifelé az olvadékvíz és pár évig nem lesz vele problémád ...
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2016
(#) tajti83 válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Köszönöm, megpróbáljuk!
(#) kaqkk válasza tajti83 hozzászólására (») Máj 1, 2016 /

Bocs azt nem írtam hogy előtte olvaszd le mert ha jeges a kifolyó hiába fújod ...
(#) tajti83 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 1, 2016 /

Köszönöm a tanácsot!Tegnap kitisztítottuk és tényleg el volt dugulva!Most figyelem és remélem jó lesz!
(#) zolih hozzászólása Máj 6, 2016 /

Sziasztok!
Van egy Elektrabregenz FSN 9762 Fagyaszószerkényünk. (Beko származék)

Azt vettem észre, hogy kb 2-3 nap után nem akar megfelelő teljesítménnyel fagyasztani, -2, -3 fokra felmegy a belső hőmérséklet. (higanyos hőmérővel mérve.)

Ebben egy inverteres kompresszor van.
Ahogy néztem, az inverterhez csak 3 vezeték tartozik: Hálózati L, N és az elektronika által kapcsolt L' 230V üzemjel. meg persze védőföld.
A kompresszor fordulatszám szabályzását ezeknél mi szabályozza? Csak maga az inverter, valami algoritmus alapján a kapcsolt 230V üzemjel gyakoriságtól függően? Mert egyéb külső vezérlő vezetéket nem találok.
Ezzel az általam "kapcsolt üzemjelnek" nevezett vezetéken lóg még a belső ventillátor is, aminek a hangja szépen hallatszik is, mikor a kompresszornak bekapcsolva kell lennie.
Ez az üzemjel nem PCM, mert akkor a ventillátor hangja is változna, de az állandó.

Úgy veszem észre, hogy egy idő után visszaáll alacsonyabb fordulatra a kompresszor, és nem emeli a teljesítményt, ha pl ki lett nyitva az ajtó, és utána jobban kellene hűteni. A belső ventillátor ilyenkor s megy a maga fix fordulatszámán, tehát a vezérlőpanelról kap üzemjelet az inverter.

Ha kihúzom a konnektorból, majd vissza, akkor hallhatóan magas fordulaton jár a kompresszor. Ilyenkor szépen visszais hűt a beállított -18 fokra.

Ilyen kihúz-visszadug művelet után mértem a leolvasztás kapcsolását is, azt megfelelően megcsinálja, nem melegíti túl, szépen leáll a leolvasztófűtés mikor kell. Az elpárologtatón lévő NTC-t azért kicseréltem, de nem változott semmi.

Amit még észrevettem, hogy mikor hallhatóan magas fordulaton jár a kompresszor, a hátsó kondenzátor rács legfelső része nagyon meleg, de csak a tetejétől számított 1. 2. sorig. Mennyire kell egyenletesen melegnek lennie ennek a rácsnak?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) Zole hozzászólása Máj 13, 2016 /

Sziasztok! Egy Zanusi Lehel ZFt 162 hűtőszekrény 2** csillagos fagyasztójút át lehet e állitattni 3*** csillagos hömérsékletüre? Mert a 2 csillagos nem igazán jó.
(#) granpa válasza Zole hozzászólására (») Máj 14, 2016 / 1

Nem, ez ilyen konstrukció.
(#) kaqkk válasza Zole hozzászólására (») Máj 15, 2016 / 1

Sajnos nem megoldható az átalakítás , az előttem szóló röviden tömören leírta
Következő: »»   184 / 300
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem