Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fali aljzat keystone modulokkal
 
Témaindító: inf3rno, idő: Aug 7, 2016
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) inf3rno hozzászólása Aug 7, 2016 /
 
Sziasztok!

Van itthon 1 modem, 1 TV, 1 számítógép és még 1 TV. Az eszközök között meg egy 12.5 centis fal, amire fúrtam egy szép nagy lyukat. Szeretném, hogyha valami formája lenne a dolognak, ezért arra gondoltam, hogy a lyukat feltöltöm, aztán csinálok 1-1 fali aljzatot a két oldalra 2xRJ45 CAT6 és 1xF csatlakozóval az UTP és koax kábeleknek. Konkrétan egy koax megy át a falon a modemnek és a TV-nek, és 2 UTP jön vissza a számítógépnek és a másik TV-nek.
Körülnéztem a piacon, és azt találtam, hogy nem kapható olyan fali aljzat, ami ezt megoldja, viszont létezik egy olyan szabvány, hogy keystone, amivel elméletileg össze lehet rakosgatni üres fali aljzattal és a bele illő keystone modulokkal a dolgot. Ehhez kellene segítség, mert nem igazán tudok választani, illetve az összeszerelést sem látom át, hogy hogy fog zajlani, aztán nem szeretnék feleslegesen rossz alkatrészt venni, vagy esetleg kihagyni valami fontos eszközt a listából, és újra rendelni.

Egyelőre úgy néz ki a fejemben a dolog, hogy kelleni fog egy ilyen fali aljzat, ami befogadja a modulokat: Bővebben: Link, aztán kelleni fognak a modulok: 2xF-anya Bővebben: Link és 4xRJ45 Bővebben: Link. Ezen kívül kellenek kábelek, amikkel összekötöm a falban őket, és ennyi.

A gyakorlatban viszont ennél azért sokkal bonyolultabb a dolog, és rengeteg kérdésem van:

- 1.a) a fali aljzatba bármilyen másik gyártó keystone moduljai is belemennek?
- 1.b) a modulokat be kell pattintani valahogy az aljat erre való foglalatába, vagy hogyan megy bele? ha bepattintós, akkor ha már egyszer bepattintottam, utána nem lehet csak úgy szétszedni, ha eltöröm?
- 1.c) a fali aljzat esetében hogyan megy a falra rögzítés? láttam már körmös módszerrel megoldottat, ami nekem szimpatikusabbnak tűnt, mint az, amit linkeltem. legalábbis azon úgy látom, hogy nincsenek körmök, csak ilyen furatok. tiplizni kell és csavarozni, vagy esetleg körmöket külön lehet kapni hozzá?

- 2.a) az F-anyánál mire kell odafigyelni minőségben, van valami különösebb ismertetője a jó minőségűnek? fontos lenne, hogy ne gyengüljön nagyon a jel, meg ne legyen zörejes, mert erről kapja a modem a jelet.
- 2.b) az F-anya esetében a fali kábel sima koax, vagy van valami speciális ilyen célra való?

- 3.a) az UTP esetében odáig eljutottam, hogy CAT6 szabványú kell ahhoz, hogy szépen menjen a gigabites net. viszont én találtam az RJ45 modulok között a CAT6-on belül is olyan infokat, hogy 90°/180° vagy D/E osztály, vagy árnyékolt/árnyékolatlan, és így tovább. mi az ismertetőjegye a jó fajta RJ45 modulnak, ami nem rontja le nekem az itthoni hálón a gigabites adatforgalmat?
- 3.b) halottam olyat, hogy sodort érpályás fali kábel kell, és a patch kábel nem jó a falba, mert nem tudom miért. ez így korrekt? ezen kívül van még valami ismertetőjegye az ilyen célnak megfelelő kábelnek?

- 4.) milyen szerszámok fognak kelleni az összeszereléshez? az UTP esetében úgy láttam, hogy van olyan RJ45 modul, ami szerszám nélkül szerelhető, a koaxnál meg úgy tudom kell blankoló, meg valami, vamivel levágom a hegyét, de nem egy nagy szám, legalábbis már szereltem azt régebben, és egész tisztának tűnik vele a jel. ezeken kívül esetleg kell még valami, amire nem gondoltam?

- 5a.) vannak külön magyarított szakkifejezések ezeken kívül, amivel esetleg könnyebben találok boltot a témában? alig van néhány bolt, és azokat is úgy kell összehalászni google-el.
- 5b.) egyáltalán milyen jellegű boltot keressek, ha a környéken akarom megvenni, nem netről, villamossági szaküzlet, esetleg valami más?

Na hát nem tudom, hogy mennyi kérdésre kapok választ, de előre is köszönöm, ha egyiket, másikat megválaszoljátok! Szép estét mindenkinek!
(#) Action2K válasza inf3rno hozzászólására (») Aug 7, 2016 /
 
Szia!
Ilyen kell neked.

- 1. a fenti termék miatt érdektelen

- 2.a) 30 forintos már jó. nemigatán itt szokott gond lenni.
- 2.b) sima RG6, vagy a háromszor árnyékolt.

- 3.a) CAT6 árnyékolttal nem fogsz nagyon mellé lőni.
- 3.b) Mind sodort érpályás. A patch kábel azért nem jó a falba, mert az nem tömör, hanem fonott elemi szálakból áll és nem lehet jól rögzíteni a körmös érintkezőkkel.

- 4.) Vagy szerszám nélkül szerelhető az RJ45, vagy beütővel kell, de ez helyett jó egy megfelelő csavarhúzó és egy kis kézügyesség is. A koaxnál meg egy sima bicska/csípőfogó megfelel.

- 5a.) Ez jó kérdés.
- 5b.) Villamossági szaküzlet, ha az általam ajánlott fajta megfelel.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
(#) Stadi válasza inf3rno hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Amit Action2K linkelt, az kép és leírás szerint is csak 10/100-as hálózathoz való aljzat, teljesen felesleges lenne hozzá a Cat6 kábel.

1.a: A "keystone" elvileg szabványos. Pont annyira kompatibilisek egymással az ilyen eszközök, amennyire a szabványos eszközök kompatibilisek szoktak lenni. Tehát érdemes azonos gyártmányú komponenseket választani, azzal nem lehet gond. Ellenkező esetben inkább az eladó segítségét kell kérni, és ott helyben összepróbálni az alkatrészeket, biztos ami biztos.

1.b: A modulok egyik oldalán van egy köröm, azt át kell dugni a keret nyílásán, aztán az ellentétes oldali fület kell bepattintani a modul billentésével. Oldani a fül benyomásával lehet, aztán a bepattintással fordított irányban ki kell billenteni a modult. Ha egy modult sikerült bepattintani, akkor teljesen egyértelmű lesz a kiszedés folyamata.

1.c: Lehet, hogy én találkoztam eddig mindig gagyi szerelvénydoboz és szerelvény párossal, de nekem a körmös rögzítés sose volt elég erős. A villásdugó még mindig jobban ragaszkodott az aljzathoz, mint a szerelvény a dobozához. De ha megnézed, a szabvány szerelvénydobozokon manapság mindig ott van a csavaros rögzítéshez a furat. Csak alkalmas méretű csavart kell venned hozzá.

3.a: A 90°/180° a hátsó kábelbevezetés iránya.

Van olyan RJ45 keystone aljzat, ami gyakorlatilag UTP toldóként funkcionál. Ha nem akarsz külön krimpelő szerszámot, RJ45 dugót vásárolni és megtanulni krimpelni, akkor inkább késes rögzítésű keystone aljzatot vegyél.

Cat5E elég a gigabites hálózathoz. Efölé menni plusz kiadás. Ha a jövőnek tervezel, akkor használj Cat6A kábelt és aljzatokat, mert azzal már 10G-s hálózat is megy (akár 100m-ig, megfelelő minőségű szereléssel). Ha árnyékolt kábelt veszel (FTP vagy STP néven emlegeti a szakzsargon), akkor olyan modult válassz, ami árnyékolt (szemből nézve fém kerete van, amely a csatlakozó belsejébe is benyúlik, hogy a dugó oldalához hozzá tudjon érni). Ennél a hátoldalon értelemszerűen a 8 ér mellett kell legyen egy 9. csatlakozási pont az árnyékolásnak. A csatlakozó legyen azonos kategóriájú (Cat5E vagy Cat6 stb.), vagy jobb mint a vezeték.

3.b: Nagyon egyszerű, fali kábelt kell venni a falba, mivel a szerelvények késes csatlakozóiba azt lehet rögzíteni. Ez tömör erű vezetékekből áll. Amit folyóméterre árulnak, az többségében mind falikábel. A sodrottat úgy kell vadászni. A legtöbb webáruházban káosz van, mert nem igazán derül ki, mi is van a dobozban valójában. Nagykerben se mindig tudják a különbséget, ami elég szégyen. Az eladót ellenőrizendő, a csomagoláson nézd meg, mit írnak: ha az szerepel rajta, hogy "stranded", akkor az lengőkábel, sodrott vezetékekkel, tehát nem jó Neked. Ha viszont az áll rajta, hogy "solid", akkor az tömör erű, azaz falikábel. Felirat hiányában pl. egy késsel picit le kell bontani a kábelben levő valamelyik vezeték szigetelését, és megnézni, hogy tömör vagy sodrott vezető van-e alatta.

Beszerzési forrás: nagyobb villanyszerelő bolt. De készülj fel rá, hogy nem lesz minden polcon.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
(#) inf3rno válasza Stadi hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Köszi mindkettőtöknek!

Inkább a jövőnek tervezek, nem baj, ha egy kicsit drágább. Ezek szerint akkor az FTP is megfelelő, sőt jobb, mint az UTP. Nem tudtam, nekem file transfer protocol ugrott be elsőnek róla.

Nézelődtem közben, lehet kapni itthon is meg külföldön is szép előlapokat, úgyhogy akár még plusz egy vagy több helyet is meghagyhatnék. Bővebben: Link Bővebben: Link. Nekem ez egy fokkal jobban néz ki, mint amit előzőleg linkeltem, bár ehhez nincsen rögzítő keret, külön kell venni hozzá valót.

Arra gondoltam, hogy bemegyek egy villamossági boltba, aztán ha vannak ilyen mütyűrök, akkor megkérem az eladót, hogy szerelje össze nekem valami plusz pénzért. Nem akarok otthon bíbelődni vele, amikor ott helyen neki megvannak a szerszámok meg a szakértelem hozzá. Gondolom. Szerintetek ez így elfogadható, vagy elhajtanak majd a sunyiba?

A B terv, ha ez nem jön be, hogy külföldről rendelek valamit, mert ahogy nézem ott ilyen fali lemezekből, ilyesmikből jóval nagyobb a kínálat, meg láttam pár tutorialt Bővebben: Link, hogy hogyan kell az ilyesmiket összerakni.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
(#) Bakman válasza inf3rno hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Ezek a fali aljzatok extra zavart visznek a rendszerbe. Ha nem feltétlen kell, én kihagynám és csak a furatot tüntetném el valahogy. Ha elég alacsonyan van, akár egy virág is megtezi. Kábel mindenképpen lesz, csak az indulási pont kérdéses.

Sokszor nem lehet tudni, hogy a háztulajdonos mit is akar felújításkor/építéskor (legtöbbször ő sem tudja), így mi ezt úgy szoktuk áthidalni, hogy 2-3 db. 16-os csövet felviszünk a padlásra és abba azt lehet behúzni, ami tetszik. A helységben a cső falsíkra levágva és készen is van. A beépített aljzatok szűkítik a lehetőségeket. Leszerelt aljzat pedig sokkal rosszabb, mintha oda sem lett volna tervezve.
(#) Stadi válasza inf3rno hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
STP = Shielded Twisted Pair, FTP = Fully shielded Twisted Pair. Hogy a kettő között hivatalosan mi a különbség, nem tudom. Szerintem a gyakorlatban teljesen a gyártókra van bízva, mit írnak a dobozra / kábelre ezekből. Annyi biztos csak, hogy az UTP-vel szemben lesz valamilyen árnyékolás a köpeny alatt.

A helyedben én valamelyik neves gyártó kínálatából vásárolnám a szerelvényeket, mivel azokhoz illő konnektort, kapcsolót és egyebeket is lehet venni (bár azt nem írtad, a többi szerelvénnyel mi a helyzet az adott szobákban / a lakásban). Illetve a későbbiekben is nagyobb eséllyel lehet hozzá alkatrészeket venni.

Az eladó általi összeszerelést azért nem javaslom, mert modultól függően megnehezítheti, vagy lehetetlenné teheti a kábel csatlakoztatását, úgyhogy ilyen esetekben rögtön kezdhetnéd a szerelést a szétszereléssel... Nem nehéz bepattintani a keystone modulokat; ha azon gondolkozol, hogy saját magad szerelnéd a kábeleket, akkor ez sem fog gondot okozni.
(#) inf3rno válasza Stadi hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Köszi!

Miért nehezítheti meg a kábel csatlakoztatását? Arra gondoltam, hogy két modult összeköttetem egy vezetékkel úgy, ahogy alapból is csinálnám, aztán bevezetem a vezetéket a lyukba úgy, hogy a két modult a két-két végén csak be kelljen pattintani az aljzatba. Ennél egyszerűbben szerintem nem nagyon lehet. Esetleg kell valami plusz kábelt rácsatolni az aljzatra, hogy meglegyen az árnyékolás?

A neve alapján az FTP tűnik a jobbnak, gondolom a másik csak részben árnyékolt, bármit is jelentsen ez.

A neves gyártókkal az a bajom, hogy nem gyártanak 4 portos üres keystone aljzatokat, amikbe tetszőlegesen betehetném azt a modult, amit szeretnék. Legalábbis mindenhol max 2-eset láttam, még egy lyukat plusz egy aljzatnak meg nem szívesen fúrok. Itthon egy nagykernél láttam egyedül 4 portosat Bővebben: Link, de tőlük meg csak cégek rendelhetnek, úgyhogy az is úszott. 3 portosból is csak azt találtam, amit előzőleg linkeltem Bővebben: Link. Nem hiszem, hogy egy villamossági boltban jobb lenne a kínálat, mint a hálózatozásra kihegyezett webshopoknál, de azért teszek majd egy próbát.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
(#) Stadi válasza inf3rno hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Ja hogy a vezetékszerelést bíznád az eladóra... Az más, azt hittem, a modulok bepattintgatásáról van szó... A szerelésre megkérheted az eladót, bár szerintem aki értékesít, az ritkán dolgozik az árujával. Ebben az esetben viszont lehet, hogy érdemesebb RJ45 toldó keystone-t választani, és a megfelelő számú (ha jól értem, 2 db.) és kategóriájú 0.5m-es szerelt patch kábelt betenni a falba, ha elfér benne. Ui. falikábelből szinte biztos, hogy nem fogsz kapni még 1m-t se, nemhogy néhánytíz centit Cat5E fölött. De ne legyen igazam. Szerelt kábel meg kapható sok helyen. Szóval oda akarok kilyukadni, hogy teljesen normálisak az igényeid, csak ilyen mennyiségben és 10G-re is alkalmas hálózatos szerelvényekkel kemény dió a beszerzés idehaza.

Ha normális a nagyker, akkor tud ajánlani kiskereskedőt, aki szokott tőlük rendelni (esetleg még közel is van hozzád), és onnan már sínen lehet a dolog.

Az a baj, hogy ez pont a határmezsgye. A hálózatos rész informatika, a szerelvények (keystone keret+előlap+szerelvénydoboz) meg villanyszerelés. De a nagyobb gyártóknak szinte mindenre van kész megoldása (nyilván jól megkérik az árát, és igen, többnyire a praktikumot /aljzatszám/ alárendelik a dizájnnak), úgyhogy ott már csak a kábel kérdéses, hogy tartanak-e a villanyászok. Ha meg egy jól felszerelt hálózatos céghez mész be, akkor lehet, hogy F aljzatot meg szerelvénydobozt nem fognak tudni adni, de pl. keystone keretet meg előlapot igen (kábel és RJ45 keystone meg egyértelműen lesz náluk).
(#) inf3rno válasza Stadi hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Köszi, de toldót nem szeretnék, nyomozok tovább, hátha találok kábelt. Tényleg az tűnik a kemény diónak a cat6a-nál, csak ilyen 100m-ek vannak 40k-ért. :S Legrosszabb esetben megveszem a fali aljzatot 3 blankkal, aztán egy az egyben áttolom valahogy a meglévő kábeleket rajta. Szarul fog kinézni, de még mindig jobb, mint a mostani lyuk.

Az eladóval történő szereltetést is azért gondoltam egyébként, mert biztos van helyben neki kis mennyiségű ilyen kábele meg szerszáma, de lehet, hogy tényleg tévedek, és általában nem értenek hozzá, mert csak eladók. De ne legyen igazam.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
(#) inf3rno válasza Stadi hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Utánakérdeztem közben nagykernél, kíváncsi vagyok mit írnak majd. Kösz a tippet!

Találtam kiskerben számtech boltban cat6 UTP-t Bővebben: Link, ez viszont nekem shielded-nek tűnik, legalábbis mintha lenne alufólia a két réteg között. Azért nem valami minőségi cucc, nincs középen elválasztó műanyag, úgyhogy biztosan nem az a szint, ami nekem kellene. Bár ezen a 15 centis rövid szakaszon ki tudja, talán ez is elég lenne.
(#) Stadi válasza inf3rno hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
55m-ig jó a Cat6 is. Cat6A nem túl gyakori szerintem, ritkán szerelnek 10G-s hálózatot manapság.

Az a kábel jól néz ki, már csak azt kell tisztázni, hogy a termék leírását rontották-e el (UTP), vagy a kép nem hozzá tartozik... Ráadásul így, hogy rendelésre hozzák, szerintem komplett dobot akarnak csak eladni, hiába van ott az egységár.

Szerintem műanyag elválasztóval ("csont") készült kábelt nem szeretnél venni, mert nagyon merev és rossz vele dolgozni. Főleg ilyen rövid távolságnál.
(#) inf3rno válasza Stadi hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
No én közben megrendeltem azt a három micsodát, amit az elején linkeltem.

Kábelnél az egyik cég azt mondta, hogy tudnak adni néhány métert is abból, ami raktáron van, szóval nem probléma: http://www.kabelfutar.hu/. Úgyhogy majd rendelek tőlük.

Az összeszereléshez majd veszek használtan szerszámokat, hogy ne fájjon sokba. Úgyis többször volt már, hogy szükség lett volna rájuk, és nem volt.

Köszönöm a válaszokat, minden jót nektek!
(#) Barni87 válasza Stadi hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Szia! Az FTP és STP kábel között az a különbség, hogy az egyik érpáronként árnyékolt, a másik pedig közös (4 érpár).
A kábelválasztásnál pedig érdemes figyelni arra, hogy tömör réz vezetö legyen. Vannak CCA és CCS elnevezésű kábelek, amik rézzel bevont aluminium és acél belső eret jelölnek (hamis réz). Ezeket érdemes kerülni.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
(#) Stadi válasza Barni87 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Valami hasonlót sejtettem. Csak a gyakorlatban, mint a fenti példa is mutatja, azt sem várhatjuk el a "tisztelt" kereskedőtől, hogy az UTP és STP kábelek között fotó alapján különbséget tegyen, hát még akkor az mekkora fejtörés lehet neki, hogy a kétféle árnyékolás közötti eltérést észrevegye, és akkor még nem is beszéltünk a tömör/sodrott vezető problematikájáról, ahol ugye már egészen mélyrehatóan kellene boncolni a kábelt...

Rezezett alumíniumról még nem hallottam, a két anyag összeférhetetlensége miatt furcsállom is, ha ilyen létezik, viszont rezezett acéllal már dolgoztam, meglepő módon még forrasztani is elég jól lehetett. Amúgy meg, ha tudja a megfelelő specifikációt, nem látom be, hogy a rezezett acél miért ne lehetne jó alternatívája a teljesen réz vezetéknek.
(#) Barni87 válasza Stadi hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Rezezett acélt én csak koaxoknál hasznaltam, rövidebb hosszokon KTV rendszereknél teljesen jo.
CCA-s kábeleket kényszerből használtam már rövidebb linkek kialakításához. Jóval hajlékonyabb szobahőmérsékleten mint a réz. De ott ahol netán POE táplált eszközök vannak, nem egy életbiztosítás. Nem beszélve a krone jellegű betűzős csatlakozások kontaktjáról.
Riasztókábeleknél is előszeretettel alkalmazzák az alu belsejű kábeleket. Nagyságrendekkel nehezebb forrasztani, valamint hidegben hajtogatni rémálom.
-6°C-ban mire bekötöm egy kültéri hang-fény jelzőnek a sorkapcsait, amire az utolsót szorítom az első kettő màr le is törik. 10-15%-al olcsóbb a valódi réznél, de 2x annyi bosszúságot okoz.
(#) inf3rno hozzászólása Aug 10, 2016 /
 
Létezik olyan krimpelő, ami jó awg23-hoz meg rg6-hoz is, szóval UTP kábelhez meg koax kábelhez is?
(#) Barni87 válasza inf3rno hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Tudtommal nincsen ilyen. Teljesen más krimpelési irányú és mechanikájú szerszám szükséges az RG6 és RJ45 felhelyezéséhez.
(#) inf3rno válasza Barni87 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Köszi! Én is erre jutottam a webshopok kínálatából. Esetleg tudsz mondani infot, hogy mik a buktatói ezeknek az eszközöknek? Olvastam valamit RJ45 krimpelőről, hogy az a jó, ami felülről krimpel, nem oldalról, meg ilyesmiket, de nem nagyon állt össze a kép, hogy ez mit is jelent.
(#) Barni87 válasza inf3rno hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Talán annyi buktatója van, hogy nem a leggagyibb szerszámot kell megvenni. Havi 1-2 krimpeléshez szinte bármelyik szerszám megfelel.
Nekem is van egy olcsó szerszámom ami már több ezer csatlakozón van túl és semmi gond vele(talán annyi, hogy nem sok mindenre való a blankoló és méretre vágó része).
Emellett van egy márkásabb szerszámom is. Erre semmi rosszat nem tudok mondani.
Az, hogy most milyen irányból fejti ki a szerszám az erőt a plugra, szerintem mindegy. Viszont ha lötyögős a mechanikája, akkor előfordul, hogy az egyik oldalon megfelelően, míg a másikon csak épphogy nyomja bele a pint az érbe.
(#) inf3rno válasza Barni87 hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Köszi! Akkor veszek valami olcsót. Nekem kb. fél évente van rá szükségem egy-két kábelhez.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem