Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   74 / 120
(#) P_Laszlo válasza druxter hozzászólására (») Aug 30, 2016 /
 
Habot lehet venni, gumit nem nagyon, csak Kinából. Itthon ezek a legnormálisabb olcsó habszélek: Bővebben: Link
(#) P_Laszlo válasza Linegekko hozzászólására (») Aug 30, 2016 / 1
 
Elektromosan kb. 150W névleges terhelhetőség. De a mechanikai része már a doboztól függ.
(#) Linegekko válasza P_Laszlo hozzászólására (») Aug 30, 2016 /
 
Erről tudsz több infót adni? Nekem kétutas Reflex doboz kéne. Hogy lehet a legjobb a mechanikus tulajdonságainak?
(#) druxter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
Somogyisat vettem most, pont előtte indultam el érte ahogy írtál. A SAL-os habszél milyen?
(#) mineral hozzászólása Aug 31, 2016 /
 
Sziasztok!

Videoton HA31-es hangszórókon készülök habszél cserére. Habszél, kézügyesség, türelem van.
Egy valamit nem tudok, hogy milyen ragasztót használjak. Olvastam, hogy a Palmatex Fa ragasztó remek erre a feladatra. Lehet. De én azért mégis megkérdezni a tisztelt publikumot, hogy milyen ragasztót lenne érdemes használnom erre a célra.

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
(#) telnagyapo válasza mineral hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
Sokan használnak palmatex, vagy valami hasonló palma alapú ragasztót. Van aki Dolecol ipari papírragasztót használ. Faragasztó nem jó mert merev.
(#) STamás hozzászólása Aug 31, 2016 /
 
Sziasztok!

A legkisebb fiam megtalálta az erősítő herkentyűjét és nem sajnálta feltekerni maximumra...
Mire odaértem eltelt vagy 5mp, de már késő volt. Mind a két Videoton DC2002A mély-közép sugárzója kiment, kegyetlenül "karcol" a membrán finom nyomkadásra és csak vmi cincogásra képes.

Ezt még helyre lehet hozni a fém keret csavargatásával?
Már össze van csomagolva hogy megy Fehérvárra, de ha nem lenne muszáj másra is jó lenne az a pár ezer forint így sulikezdésnél...

Köszönöm a válaszotokat, Tamás
(#) mineral válasza telnagyapo hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
Köszönöm a válaszod. Akkor Palmatex a barátom.
(#) mineral válasza STamás hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
Nem vagyok expert hangszóró témában. De lehet, hogy leszakadt és/vagy leégett a tekercs.
Az otthoni körülmények között sajnos nem javítható. (szerintem)
(#) P_Laszlo válasza druxter hozzászólására (») Szept 2, 2016 /
 
Nem jó. Kevesebb vele a mélytartomány. Meg a közepe sem olyan szép. De általában a formája pontos, szóval könnyebb vele dolgozni. Persze olyat is láttam már, hogy nem volt szimmetrikus.
(#) tothbela válasza Linegekko hozzászólására (») Szept 2, 2016 /
 
A 700/350 w-os eminenceket 20 v 50hz váltó tette tönkre 5 perc alatt. Nem szándékos volt. Zenével más a helyzet. Ott kisebb a kitöltés.
(#) Linegekko válasza tothbela hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Nem tudom mi a a kitöltés ebből a szempontból, de ezek szerint érdemes vigyáznom.
(#) tothbela válasza Linegekko hozzászólására (») Szept 4, 2016 / 1
 
Mélysugárzónál van még más csalás is. A hangsugárzó impedancia nagymértékben frekvenciafüggő. Ha az impedancia maximum környékén van az átvitt sáv, ott akár 5-10 szeres is lehet az impedancia. Ez azt jelenti, hogy vajójában ötöd, tized villamos teljesítmény melegíti a lengőtekercset, mint ha a névleges impedanciának megfelelő ellenállásra menne a teljesítmény. Ha garantáltan a klippelési határ alatt működik az erősítő, még erősen dúsított zenével is a névleges kimeneti teljesítmény ötöde alatt marad a valós teljesítmény. Viszont nem lehetetlen olyan "zenét" kreálni, amivel meg lehet ölni a hangsugárzókat. Két szám közé beilleszteni egy 0 dB szintű 10mp -es 19 kHz-et, majd két perc 30 Hz négyszög szintén 0 dB-en. Azért élesben nem illik kipróbálni.
(#) Linegekko válasza tothbela hozzászólására (») Szept 5, 2016 /
 
Köszönöm az infót!
Kipróbáltam amit írtál. Lemértem zene közbe klippelésig hajtottam és átlagba 3A mutattak a műszerek, elektro zenénél, illetve basszusgitárnál is. Hanggenerátorral viszont 7,2A 28V nál volt a klipp. Nyilván a műszerek csak a 450hz alatti frekiket mutatja, de gondolom pont itt van igazán áramfelvétel. A Hűtő borda is langyosabb, zenével.
Amit észrevettem még hogy a hanggenerátoros próbánál 100hz-en a Jack felforrósodott, az egyik be is ragadt az aljzatba. Már 6A-tól is felmelegszik. 8A-nál égett be kb. 2 perc alatt. Zene alatt nem melegszik fel ennyire, csak kicsit meleg. Gondolom ezért találták ki a Speakon-t.
A hangszóróz teljesítményét meg lehetne úgy határozni hogy hány Volt-al lehet őket max-ra vezérelni? Vagy ennél ez bonyolultabb?
(#) Linegekko válasza tothbela hozzászólására (») Szept 5, 2016 /
 
Még azt lemértem hogy 8ohm ellenállással max 28V 3,5A 100hz. Hangszóróval csak 2,2A Pedig a hangszóró 8ohm-ja igazából csak 6,8 ohm. Ezek szerint teljesen szubjektív ez a teljesítmény dolog. Ezek szerint 60W-on szólt és nem 100W-on? Ennél többet nem is tudott volna elviselni, meg én sem.
(#) tothbela válasza Linegekko hozzászólására (») Szept 5, 2016 / 1
 
Az az érdekes, hogy egy autós szubot úgy árulnak, hogy 1000W. Viszont pont az átviteli sávjában nagy az impedanciája. El tudsz képzelni egy 1000W-os rezsót? Na az 1000 W. Már a hangszórók érzékenysége sem dB/W/m, hanem dB/2,83V/m. Végül is nekünk ez nem rossz. Sőt a végfokot is kíméli. A specifikáció szerint nálad az a 60 W, az 100 W-nak értelmezendő. Ha végigméred a teljes sávban, megdöbbentő az eredmény.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2016
(#) tothbela válasza Linegekko hozzászólására (») Szept 5, 2016 / 1
 
Egy hangszórónak nincs teljesítménye. Vagyis van, de nem értelmezhető. Terhelhetősége van, de az is összetett. Részben elektromos, részben mechanikus. Van itt a fórumon aki ezt jobban vágja, ők tudnak ebben segíteni. Én is építettem olyan hangsugárzót, ami mechanikusan ment tönkre jóval az elektromos terhelhetőség határa alatt. Csak az elektromos terhelhetőségről tudok szólni. Amíg nem olvad le a ragasztó a csévéről, vagy amíg nem olvad el a huzal.

Meddig lehet kővel dobálni egy medvét, meddig nem harap? Csak egyszer lehet kipróbálni. Inkább elhiszem azt, amit a gyártó ír.

Hanggenerátorral ne nagyon kínozd a hangszórót, mert a névleges terhelhetőség tizede is tönkreteheti. Vagyis teheted, de ilyenkor illik alacsony, például -12dB-es szinten terhelni.
(#) T46KO2 hozzászólása Szept 11, 2016 /
 
Sziasztok. Egy hangszórót kellene újratekercseljek,valaki megtudja mondani nekem, hogy hogyan számolom ki, azt hogy hány méter (drót) huzalra, vezetékre lenne szükségem a tekercshez? 0,4-essel akarom
(#) granpa válasza T46KO2 hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Eszerint a régi tekercs nincs meg. A helye viszont valószínű, tehát: (D(lengő)+0.4)×pí×n, ahol n a h(a hely magassága)/d(0.4). Meg némi ráhagyás.
(#) tothbela válasza T46KO2 hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Jó nagy hangszóród lehet. Most tekertem 2,5 inches csévét 0,25-ös zománchuzallal. Ezek 350/700W 8 ohmos Eminence-k.
(#) Linegekko válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Szia. Annyira nem értek hozzá, de 350W 8 ohm ra kb. 6,6 A Kibírja ezt a 0,25-ös vezeték?
A Toroidoknál azt olvastam hogy 3A / mm2. Villany szerelésnél meg 10A / 1mm2.
Van erre valami táblázat hogy mekkora terhelésre mekkora vezeték kell?
(#) tothbela válasza Linegekko hozzászólására (») Szept 13, 2016 / 1
 
Ettől nem vastagabb aluhuzal köti össze a szilíciumot a lábbal egy 60 A-es mosfetben. Ha akár milyen vastag vezetőt tökéletesen hőszigetelnénk, az szépen lassan olvadásig hevülne bármekkora áramtól. Tehát valójában a vezető ohmikus ellenállása miatt lesz rajta melegítő teljesítmény. Az, hogy a vezető mennyire tud hülni, az dönti el, hogy mennyire lehet igénybevenni. Egy trafónál nyilván nem igazán jó a hőleadás, azért kell alacsonyabbra választani az áramsűrűséget. Táblázat az létezik, de ezek inkább a biztonságos értéket próbálják meg behatárolni. Ugyanaz a trafó, ha fémbilincsel van felcsavarozva egy CD játszó fémsasszijához alig forrósodik fel. Viszont légmentesen lezárt adapterként nagyobb eséllyel ég le.

Ez a 0,25-ös réz huzal az eredeti tekercselés kiváltására lett alkalmazva. Régebbi szériában két sorban 0,25-ös alu huzal volt, az újabbakban egy soros élére tekert lapos alu fazonhuzal. Ilyenekkel nem rendelkezem, ezért a réz. Ugyanúgy vannak gyilkolva, mint korábban, még nem jöttek vissza soha. Tehát lehet, hogy többet is bírnak. Természetesen nem 700W szinuszt, mert azt még új korukban sem viselték el. Sőt, 50W olvasztotta le a csévéket két perc alatt.

Valahol olvastam, hogy egy klippelés határáig hajtott 1000W aktív sub időben kiátlagolva kevesebb, mint 80W terhelést kap. Ezért bírják.
(#) Kovidivi válasza tothbela hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Az utolsó mondatod csak bizonyos zenéknél igaz. Tuc-tuc, diszkó, progressive, techno, goa, ilyenek általánosságban. Minden más, folyamatosabb mélyt tartalmazó zenénél sokkal magasabb az időben kiátlagolt érték.
(#) didyman válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
A felsorolt stílusokban a progresszívtől jobbra is elég gyakori a kitartott, hosszú, nagy teljesítmény-átlagú mély.
(#) P_Laszlo válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
nem baj, mert közben mozog a membrán. Meg hát, aki hangosat akar, az érzékeny és nagy méretű mélyhangszórót vesz. Esetleg beledobja egy olyan dobozba, ami rásegít pár dB-t. Sosem a nagy terhelhetőséget kell keresni. Azzal csak a baj van.

Egy 63mm-es lengőcséve alu hordozón névlegesen kb. 150W.
(#) Linegekko válasza tothbela hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Köszönöm! Nagyon hasznos infó volt. Gondolom a hangszóróba a folyamatos mozgás is hűt.
Ránéztem a 220W rms nek írt 12" hangszórómra és kb 0.2-es a vezeték benne. Gondolom nagyobb keresztmetszettel több menet kéne és nem férne el, plusz a súlya is több lenne.
(#) tothbela válasza Linegekko hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Szívesen. Ha összemazsolázod a korábbi hozzászólásokból, nem lehet egyszerűen rámondani egy hangszóróra, hogy az hány vattos. Ez a többlet súly dolog is jó kérdés. Van itt a fórumon egy hozzáértő, tőle előre is bocsánatot kérek ha hülyeséget mondok. Szóval vastagabb huzal nagyobb terhelhetőség, viszont a nagyobb tömeg miatt kisebb érzékenység. Tehát hangosságban nem biztos hogy lesz növekmény. Viszont mégis készül így hangszóró. Azt hiszem, hogy alacsonyabb lesz a rezonanciafreki, tehát mélyebbre megy. Az meg nagyobb membránkitérés, akkor meg hosszabb tekercs kell a nagyobb linearitáshoz. Ha hosszabb, akkor jelentős része a mágneskörön kívül van, az pedig nem nagyon vesz részt a membrán mozgatásában. Megint pár dB érzékenység csökkenés. Még csak a lengőtekercsnél jártam, és már így is sok változó, ahol minden összefügg mindennel.
(#) mineral hozzászólása Szept 22, 2016 /
 
A garázsból előszedtem a 30 éves Videoton hangfalaimat. Gondoltam, hogy felújítom őket.
Első lépésként a hangszórókat peremeztem. Ahhoz képest, hogy először csináltam szerintem jó lett.
Megosztok veletek pár képet. Hátha más is kedvet kap.
(#) trickentrack hozzászólása Szept 22, 2016 /
 
Udv!

Valaki meg tudna mondani, hogy mi ez a folyadek amitol elenged a ragasztas?

Ellore is koszonom!

IMG_0343.PNG
    
(#) felacko hozzászólása Szept 23, 2016 /
 
Üdv
Miért van az hogy az autó hangszórómnak a mély sugárzó része,2 utas hangszóró (mac audio pro flat 16.2) csak akkor szól ha a membránt minimálisan meg nyomom teljesen mindegy hogy melyik irányba?
Következő: »»   74 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem