Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Nincs semmi perifériám arduinohoz. Akkor kezdésnek elég ha külön vásárolom meg az alkatrészeket.
KIT-ek : bőséges választék több kevesebb mennyiségű perifériákból.
Így egyben lényegesen olcsóbbak mintha egyenként vennéd meg. Persze ha az adott fejlesztéskor a perifériából több kell akkor azokat kell beszerezni. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Némi irodalom amiben a "donor játékokból" építkeznek .
elektronikai alapok + arduprogramozás (Ingyen letölthető saját névre dedikálva) + más tanfolyam: 60 napos A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Köszi a sok infót.
Én is a kiteket néztem, csak a bőség zavarában nagyon nem is tudok választani. Olyan 10e-körülire gondoltam.
Nézd meg melyikben milyen perifériák vannak és amiben több azt válaszd
![]()
Az a baj, hogy a milis() értékét is timer megszakításban növeli!
Ezért megszakításon belül nem változik!
Sziasztok! Mostanában szeretnék nekiállni az Arduino-val behatóbban foglalkozni. Gondoltam veszek egyet. Viszont már hetek óta olvasom ezt a fórumot, hogy esetleges felhasználási módokról informálódjak. Sajnos nem lettem túl sokkal okosabb. Ezek a bemásolt programok és az abban rejlő hibák kijavítása számomra az alig értelmezhető kategóriába esnek. Na szóval, arra jutottam, hogy rendelek én is egyet Kínából néhány perifériával és első körben elkezdek ismerkedni vele. Viszont itt pár hozzászólással feljebb ajánlottátok, hogy lehet, érdemesebb valami készletet, KIT-et venni. Erről szeretném a véleményeteket kikérni!
Attól függ mit szeretnél csinálni ?
Eldöntheted milyen eszközrendszert szeretnél megismerni , programozni. Minden perifériának meg vannak az egyedi lehetőségei. Persze vannak közös jellemzőik is. Közös lehet bennük az a vezérlő/adatátvivő csatorna / protokol amin keresztül elérhető. Ha ezek használatát egyiken másikon megismered akkor nem lesz gond a következő hasonló csatornát használó eszköz alkalmazása. Lehet az átvitt adatok/bájtok száma fog különbözni mert a másik periféria több/kevesebb regiszterrel rendelkezik majd. Analóg eszközök esetén pedig a fizikai jellemzőket (fény, hang , pára, nyomás , mozgás .stb) lakítják át valamilyen elektromos mennyiség változássá(ellenállás , feszültség), ezt lehet a uC bemenetén feldolgozni megfelelő érték tartományon belül. Eleinte ajánlatos inkább előre megtervezni milyen logikai feltételek , algoritmusok mentén kell a kívánt programnak működni.Utána ezt forráskódba megtestesíteni. Így sokkal könnyebb a hibákat is keresni javítani. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Adatlapod alapján sejtésem szerint némi donor eszközzel rendelkezhetsz az elinduláshoz.
(led , nyomógomb , ellenállás, opto elemek, léptető motor , villanymotor stb ... persze speckó cuccokat be kell szerezni ![]()
Ha rám hallgatsz (és az is aki előtted írt ebben a témában), kezdőként szerintem totálisan felesleges egy 10-15 EFt -os kitet megvenni. Először is, előre nem fogod tudni eldönteni, hogy az adott csomagból valójában mi az amit valóban használni is akarsz, így biztosan lesznek benne olyan dolgogk, amiket lehet sose fogsz alkalmazni, mert nincs rá szükséged.
Másodszor először az alapokat tanuld meg, ehez viszont elég egy arduino, néhány nyomógomb, ellenállás, potméter, LED és amit én ajánlok kezdőként, egy szöveges LCD kijelző. Ezekből jóformán két alkatrészt kell megvásárolni, az arduinot, és az LCD -t, mert a többi nagy valószinűséggel úgy is van már otthon. Ha ezeket beszerezted, készíts néhány egyszerű áramkört, LED villogót, sima szövegkiírást, aztán kezd ezeket kombinálni. Pl úgy, hogy a potméter értékét beolvasod, és kiírod a kijelzőre, változtatod a villogási sebességet vele, átszámítod szögelfordulásra stb. Ha ezek mennek, és érted az összefüggéseket, rá fogsz jönni, pontosan milyen kiegészítőket kell venned, amivel dolgozni akarsz. Ha már itt elakadsz, akkor kérj segítséget, lehetőleg élőben, mert ha rájössz, hogy nem is érted az egészet, és nem tudsz elkészíteni egy egyszerűbb programot sem, akkor hamar kudarc lesz, és hiába fektettél bele pénzt...
Sziasztok.
Van egy ilyenen: RRD-102V2.0 Azt látom, hogy 3.3v-os tapot kene adnim az arduinóról. A kerdesem, hogy az I2C- nem kell csinalnom valamit? Neten láttam kepet ahol nem, csak rátették. De nekem ezen lesznek 5 v-os I2C-s eszközök is. Tehát ha egyedül van, akkor próbakènt mehet e fel közvetlen? Illetve ha a végleges helyére kerül, akkor ott kell e valami illesztés az 5v-os eszközök miatt? Illetve azt sem tudom,hogy neha latok olyat, hogy az I2C-t valami ellenállással felhúzzák a tapfeszre. Hogy ez kell? Köszi.
A ki/bemeneti portok bővítésére 1-2 shift regiszter nem árt (pl.:74hc595) , 1 2 De/Multiplexer cd4051 / cd4052 / cd4053 / cd4067.
Megjelenítésre debugra , fejlesztéskor lehet magát a soros portját is használni amit a PC-re küldött adatokat jeleníti meg.Persze ha egyedi az áramkör akkor LCD szükségessé válhat. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Igazad lehet az arduino kitel kapcsolatban, több kiszerelést is megnéztem, és feléről nem is tudom hogyan, és mire kellene használni.
Nekem a héten jött meg. Arduino UNO. Innen vettem. Merem ajánlani. Kell még hozzá egy LCD kijelző vagy 3-400 Ft. Pár LED, ellenállás, nyomógomb, relé. Van itthon RTC modul, ultrahang adó-vevő, hőmérséklet szenzor. A többi majd adja magát.
Még egy tanács, ha az UNO panelt veszed akkor normál (nagy) USB csatlakozósat vegyél
(ez gyakorolni és fejlesztéshez jobb), az nem szakad le könnyen. Ha a mini USB egy véletlen rántástól leszakad, nem biztos, hogy javítható. A már kész projektekhez jöhet a mini USB -s is, az úgyis fixen be lesz építve, esetleg csak szoftvercserénél lesz dugdosva nagyon kevésszer. (Ha Nanot veszel, abból viszont csak mini USB -s van)... A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Én pedig inkább a DIL tokozatú, cserélhető chipeset favorizálom. Apropó: Közületek valakinek kopott már el AT328-asa a sok írástól?
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Nyilván az még jobb is, de én most más szempontból közelítettem meg...
Ha DIL tokozású és még nagy USB -s is, az már maga a tökéletesség...
Jah rosszul fogalmaztam, jobb ha minden robosztusabb, elvégre fejlesztéshez való.
Köszönöm a segítő válaszokat mindenkinek! Igazatok van, le is tettem a KIT-ek vásárlásáról. Annyit el kell mondanom még, hogy közben kaptam egy sima UNO-t , és így a napokban talán valami alapdolognak neki is tudok állni. LED-ek, nyomógombok, meg 2x16, 4x20-as LCD van itthon. Esetleg valami jó oldalakat nem tudnátok linkelni ahonnan az alapokhoz valami információt le lehetne tölteni? Jó lenne magyarul, mert sajnos az angolom sem valami jó! Fordításból meg legtöbbször elég furcsa dolgok jönnek ki!
Bővebben: Link
Ezt tegnap találtam, de csak ha keresztény vagy! ![]() -Arduino Programozási kézikönyv.pdf -Harsanyi Reka Juhasz Marton Andras-Fizikai szamitastechnika elektronikai alapok es Arduino programozas .pdf A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Idézet: „Esetleg valami jó oldalakat nem tudnátok linkelni ahonnan az alapokhoz valami információt le lehetne tölteni?” Ebben a hozzászólásban ajánlottak egy ingyen letölthető, magyar nyelvű könyvet. De az egyik szerző (Harsányi Réka) blogja is megtalálható itt. Medve fórumtárs már ajánlotta a hobbicsoportunk honlapját, de inkább itt kezdd, a 2014/2015-ös évaddal!
Figyu 800 Ft. A nagy IC mennyibe kerül, ha cserélni akarod?
Ezt az oldalt nézd meg ez magyar
Bővebben: Link
Koszonom a segitseget, megoldottam. Meg nem tokeletes de mar mukszi.
Bővebben: Link eddig is lattam ezt a REPEAT temat, de igazabol akkor jottem ra hogy mi is valojaba amikor emlitettetek.
Nem tudom, de hogy jött ez most ide? Nem ez volt a téma...
Ha valaki bebizonyítja, hogy nincs igazad, egyből terelsz, és megjegyzed, hogy erről nem kell beszélni sem, nehogy reagálnod kelljen . Igenis igaza van pjg-nek, nekem akkor romlott el smd atmega328-am, amikor 15percig melegítettem egy lábat folyamatosan, de akkor is csak az az ADC láb nem üzemelt, minden más igen. De smd IC-t cserélni se tart tovább pár percnél. Arról nem is beszélve, hogy bootloader még nem lesz benne... Bővebben: Link
Egy smd ict nem hinném, hogy pont egy kezdő fog cserélgetni, de ahogy tetszik...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |