Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nextion érintőképernyős HMI, UART kommunikációval
Témaindító: Lamprologus, idő: Máj 5, 2016
Témakörök:
Legyél türelmes!
A nextion fórumát olvasgatva többen is arra a megállapításra jutottunk , hogy ennek a HMI nek a fejlesztő csapata maximum 2-5 fő lehet.
Egyelőre csak szimulátorba próbálom, mert a kijelzőt még nem rendeltem meg (előtte letesztelgetném, hogy amit én szeretnék, azt tudja-e).
Magán a kijelzőn futtatnék olyan kódot, aminek másképp kéne viselkednie, ha látható az elem és ha nem. Pl. timer-nél van .en tulajdonság, de pl. egy text mezőnél nincs, holott a vis paranccsal el lehet rejteni. Pl. text-nél olyan tulajdonságot nem találtam, amit visszaolvasva ellenőrizni tudom a láthatóságot kijelzőn belül. Azzal van valakinek tapasztalata, hogy a kijelző mennyivel lassabb, mint a szimulátor? Pl. sok, nagyméretű szöveg kiírása, vagy egy nagy kép kirakása esetén. Elsősorban 800x480-as felbontás érdekelne, mert ilyen kijelzőt rendelnék.
Most úgy sincs mivel játszani, majd csak kiszoborják a megoldást, már ha úgy gondolják, érdemes a rutint átírni. Ahogy nézegettem, sokan kérik az átlátszóság kezelését, de nem akaródzik nekik. Pedig csak 1 színt kellene kijelölni (mint Windowsban), ami átlátszó. Vagy már lehet van ilyen, csak lemaradtam róla?
Azért ha belegondolsz az átlátszóság dinamikus kezeléséhez jóval nagyobb számítási kapacitás kell. Azért itt nem PC ről beszélünk. Ez inkább csak egy hobbi célra gyártott, költség kímélő HMI modul.
Persze, nem is várok el különleges dolgokat. Az átlátszóság kezelésére van gyors, de sok memóriát foglaló vagy lassabb, de kis memóriaigényű megoldás, sajnos egyikből sincs sok az alkalmazott (főleg a kisebb moduloknál) uC-kben. Ha jól rémlik, 48 és 72MHz-es uC dolgozik, azért ott elég rendesen dolgozik a proc, igaz nincs frame-buffer (kivéve legnagyobbak, de ott külön van a TFT-vezérlő), így nehezebb a feladat. Azért piszkálja a csőröm a dolog, mert pl. FT800-ban sincs frame-buffer és 48MHz-ről kattog, mégis igen sok dolgot tud (sokkal). Most beugrott egy megoldás, ami lehet, még használható is lesz, de nem tudom kipróbálni, előre meg nem kiabálunk el semmit.
Nextion editorról tudna nekem valaki egy leírást adni hogy kell használni.
Szerintem nem készült (?) hozzá magyar leírás, de van 1-2-3 demo videó, azt megnézed, aztán betöltesz egy mintaproject-et és változtatod a paramétereket; szerintem az alapokat 1 óra alatt meg lehet tanulni, a szimulátora is jó. Minden paraméternél kiírja, hogy az mi.
Minta projektet hol lehet letölteni?
Például innen.
köszi
Nem tudom megnyitni hmi fájlt
Melyiket?
Letöltöd a HMI fájlt. Elindítod a Nextion editort. A Nextion editorral megnyitod a letöltött fájlt. Az indítás után ki kell választani a kijelző tipusát és az irányát (álló, fektetett). Ha a méretet és az irányt eltaláltad, helyesen jeleníti meg a képeket, ha nem, a settingsben tudod változtatni hogy jó legyen.
Ezt honnan töltötted le?
Mit?
Pontos linket mutass, melyiket nem tudod kinyitni! Mielőtt elkezdesz keresgélni további példák után, ügyelj arra, hogy a fájl elérési útvonalában ne legyen speciális karakter.
Úgy nyissa meg hmi fájlt hogy először meg kell nyitnom hmi editort utánna másik ablakban meg nyitja. A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
Próbaképpen letöltöttem ezt: Bővebben: Link. Nyitja a Nextion Editor.
Nekem is meg nyitja! De van amit nem akar. Szimulációt hogy kell végezni?
Próbáltam de nem működik amit te küldtél csuszka mozog a szám meg nem változik.
h0, Touch Move esemény (Event).
Ezzel mit kell csinálni?
A Touch Move részbe bepötyögni azt, amit a képen látsz.
Már jó! Hol lehet ilyen kódot találni?
A téma nyitó hozzászólásban nyisd meg a link4-et. Ott van a használható parancsok leírása.
Érdemes végig bogarászni, hogy milyen lehetőségek vannak, és kipróbálni őket!
Egy olyan hibába futottam bele, hogy reset (rest) után, vagy alvó módból érbedés után egy bizonyos időn belül kiküldött parancsokat a HMI nem hajtja végre, hibaüzenetet sem küld vissza!
200ms-os késleltetéssel kiküldött parancsokat már fogadja és végrehajtja. (Valahol 100-110ms körül lehet a határ.) Gondoltam megemlítem, más ne küzdjön vele! ![]()
Ezt meg kell megyezni. Én egy ultrahangos modulnál találtam egy ilyen nem dokumentált késést.
Sziasztok. Nagyjából végigfutottam a topicot, egy két tapasztalati kérdésem lenne hozzátok. Többször próbálkoztam már, a régebbi PLC-knél használt módszerrel, a logikai vezérlő és a HMI "házasításával". Ez mindig valamiért elakadt. PIC-et használok kontrollerként, általában 18Fxxxx. Többnyire nagyot, mert állandóan módosítgatok és hamar kinőném. Gyakorlatilag egy logikai vezérlőt akarok vele kezelni, aminek a változóit akarom megjeleníteni, illetve átírni. A kijelzésképek az üzemállapotok stb használatára. A PIC-et többnyire Parsicban (4) programozom ez nagyon gyors számomra. Viszont a soros port kezelés mindamellett, hogy sok mindent tud a változó adathosszokat körülményesen kezeli. Az IO kezelés analóg be-ki stb mindenképpen a PIC feladata.
Kérdezem: oldott-e meg valaki hasonló feladatot vele, illetve az adatforgalom mennyire rugalmas, kötött, követhető(?) mennyire lehet rábízni egy kisebb berendezést? Pl a PIC-n analóg DAC7571(Ti) is használok, amit a program is kezel, továbbá egy másiknál a kijelzőn bevitt adat lenne. Jelenleg 4x20-s kijelzőt+nygt. használok. Adni bármit tudok, (Uart Rx-TX) csak a vétel macerás, a már említett kötöttségek miatt. Tapasztalatok...(?) A két eszközön futó projekt adatforgalma 30-50 bájtot érintene. A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |