Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
Lapozás: OK   11 / 22
(#) gerenk válasza teglascs hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 1
 
Szia !
Igen S042 ic kapható, készítsd el magad. Pár menetes tekercs, 27-30 MHz kavics, pár alkatrész.
(#) teglascs válasza gerenk hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
Helló!
Köszi a linket. Átnézve a kapcsolódó cikkeket, azt látom, hogy mivel az OIRT sáv harmada olyan széles volt, mint a CCIRT, így kristályokat kell cserélgetni, hogy az összes jelenlegi FM adást foghassam.
Nincs erre valami automatikus megoldás?
(Pl. egy háromállású kapcsoló (bár attól nem lesz automatikus...)? Vagy az állomáskereső forgatógombját/tengelyét összekapcsolni egy háromállású kapcsolóval, ami a megfelelő kristályokat "váltogatja...)
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Nov 23, 2016 / 1
 
Megoldás éppen lenne, csak egy kissé bonyolult. PLL -es keverőt kellene gártani, ami "cserélgeti" a kristályokat. Ezt még a hangolás mellett kapcsolgatni is kellene. Ha egyszerű hangolható oszcillátort használsz a keveréshez, az nem lesz elég stabil, örökké elmászik, és még annak utánhangolásával is foglelkozni kellene.
A baj az, hogy az eredeti állapotában meghagyott OIRT tuner hangolási sávja mindössze 10 MHz. Ha ezt átalakítod, hogy több legyen, akkor már azzal az erővel át is hangolhatod a 100 MHz -es sávra.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2016
(#) teglascs válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
Köszi.
Az FM rádiók lelki világa terén (is) gyönge vagyok, de beindította a fantáziámat, hogy jópofa asztali rádiókat lehet venni szinte ingyen keleti normás URH-val.
Nem kezdenék bele semmi bonyolultba (barkácsolni persze szeretek), de szerinted ha pl. a fenti, gerenk kolléga által megadott kapcsolást megépítem úgy, hogy a 22, 29 és 35 MHz-es kristályokat egy háromállású kapcsolóval cserélgetem, az működőképes lehet?
(#) fecameca válasza teglascs hozzászólására (») Nov 23, 2016 / 2
 
Amíg létezett nálunk OIRT sávban adás, addig foglalkoztam ilyenekkel, de ma már inkább az áthangolásra szavazok. Ahhoz nem kell alkatrész, és ha a készülék adottságai olyanok, talán még a sáv átfogás is a helyére kerül. Pláne ha az a készülék nem egy muzeális darab, semmi nem indokolja egy plusz kütyü használatának szükségességét a jó FM vételhez. Amúgy a kérdésedre a válasz, valamikor ifjú koromban találkoztam olyan S042 -t tartalmazó keverőkkel, és teljesen jól működtek, de én sajnáltam rá az 1000 Ft-ot, inkább építettem keverőt egy tranzisztorral, az is működött, de a legkorrektebb ha a készülék át van hangolva, ahhoz nem kell plusz táp, vagy telep, sem árnyékolt antennakábel, se doboz, se alkatrész.
(#) teglascs válasza fecameca hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
Köszi.
Nem muzeális készülékben gondolkodom, azt nem barmolnám szét így.
Szóval ha a megfelelő átalakításokat, beállításokat elvégzem a készülék belsejében, sistergésmentes, kellően érzékeny, teljesen jól használható CCIRT FM-et kaphatok?
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Nov 23, 2016 / 1
 
Persze megoldható a kristályok átkapcsolása is, de inkább én is az áthangolásra szavazok. Szerezz egy olyan darabot, amit nem sajnálsz, azon gyakorolhatsz. Az átalakítás menetéről korábbi hozzászólásokban olvashatsz.
(#) kristikoma válasza teglascs hozzászólására (») Nov 23, 2016 / 1
 
Lehetőleg tranyós rádiót hangolj át, azokat egyszerűbb. Az se baj, ha NDK(RFT) gyártmány, eredetijük CCIR sávos volt(igaz, sokáig csak 100MHz-ig használták).
(#) fecameca válasza teglascs hozzászólására (») Nov 23, 2016 / 1
 
Ahogy Kristikoma és Pucuka mondja. Azt hiszem, a legutálatosabb talán az Unitra rádiók áthangolása volt, mert azok eredetileg is csak OIRT sávra lettek tervezve, és vele együtt a forgókondik se tudják a sávátfogást, de van azok között is, amelyiknél a forgóval sorba is, és párhuzamosan is raktak kondikat, azokkal el lehetett játszogatni, de megfelelőekre cserélve jó lett. A legnagyobb meglepetés egy orosz táskarádió volt, 2 kondi kicsípése után tökéletes sávátfogás, és zaj nélkül jöttek a románok is, amit az én rádióim egyáltalán nem fognak, és a szerbekből is bejön 3, de azon legalább 7 jött, és alig kellett rajta hangolni. A keletnémeteknél nem szedem szét a fémdobozba ágyazott tunert, a megfelelő kondenzátorokat egyszerűen fogóval összetöröm,vagy kitépem. A fedelet általában valami rugó rögzíti. A minálunk áthangolt japánokból leforrasztom a forgókondira rakott plusz 2 db 20 pF körüli értékűt, de a Sanyo rádiómat a tekercsekbe viasszal rögzített vasmagokkal hangolták át,azt is egyszerű volt visszaalakítani, tehát választék van bőven, nem is beszélve a variométeres csöves rádiókról, de mindegyiknél van megoldás.
(#) teglascs hozzászólása Nov 24, 2016 /
 
Köszi mindenkinek, akkor visszaolvasgatok, és ha lesz rá alany, beléjük is nyúlok.
Amúgy ilyesmire gondoltam:
ez egy kifejezetten szép rádió szerintem, bár nem a legolcsóbb (1000 Ft-ért is lehet kapni régi, asztali, tranzisztoros rádiókat).
(#) kristikoma válasza fecameca hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Nekem van otthon BETA és Amator rádióserősítőkhöz való áthangolt tunerkockám, ami biztosan jó is. Igaz, nem én követtem el.
(#) sector99 hozzászólása Jan 25, 2017 /
 
Sziasztok !
Ez egy Prominent de luxe 214 rádió URH tunere. Szeretném áthangolni CCIR sávra. A két tekercsből leveszek egy-egy menetet, azon kívül még mit kell változtatnom ?

DSC_0165.JPG
    
(#) CHZ válasza sector99 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Szia!
Kondikat vedd ki tekercseket ne bántsd.
Ha a kondik maradnak kicsi lesz a sávszélesség, nem fogja át 88-108MHz.
(#) fecameca válasza sector99 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Eltávolítandó kondenzátorok: C 105 18 pF és C114 22pF. Egyébként a Service manual-ban mind a két féle tuner rajza ott van. A rajzon a jobb oldali a CCIR sávos, és ami abból hiányzik a másikhoz képest, az az alkatrész nem kell. A többi már csak kis játszadozás a trimmerekkel, és az Alu magokkal.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2017

prominent.png
    
(#) sector99 válasza fecameca hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Ok, tehát akkor beazonosítva - amit föltettem képet - a bal oldalon a trimmer előtt lévő tárcsa (22 pF) lenne a C105 ? És a C114 pedig a 27J jelű cső a másik tekercs mellett ?
De nem kell szétszedni a panelt, elég ha elcsípem a kondi egyik lábát ?

CHZ, Neked is köszi !
(#) CHZ válasza sector99 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Elég kicsípned, keress helyi adót, az oszc. tekercsel skálahelyesre próbáld behúzni.
Ha a skála elején van, akkor vasmaggal, végén trimer kondival.
Együtt futás beállításával max érzékenységere kell hangolni. Ezt érdemes többször ellenőrizni, skála elején és a végén.
(#) fecameca válasza sector99 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Ha biztos vagy benne, hogy az, akkor nyugodtan.
(#) sector99 válasza CHZ hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Rendben, de a kondik beazonosítása megfelel a rajznak ?
(#) sector99 válasza fecameca hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Megnéztem még egyszer (illetve ötször...), kizárásos alapon csak azok lehetnek...
(#) sector99 hozzászólása Jan 25, 2017 /
 
Jó lett, KÖSZI mindkettőtöknek !
(#) teglascs hozzászólása Feb 16, 2017 /
 
Sziasztok,
keleti normás RFT ST3000 típ. tuner áthangolhatóságáról mi a véleményetek?
Úgy látom a neten, hogy gyárilag készültek CCIR frekvencia tartományra is. Lehet, hogy emiatt úgy vannak megcsinálva, hogy elvileg tudják mindkettőt, és alig kell valamit belül módosítani?
Foglalkozott már valamelyikőtök ezzel a rádióval?
Köszönöm!
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Feb 16, 2017 / 1
 
Töltsd le a dokumentációját:
Bővebben: Link
A tuner részben látni fogod, hogy a forgókondival párhuzamosan három helyen (előerősítő, modulátor, oszcillátor) egy-egy kondenzátor van, aminek két értéke van. A zárójeles érték az OIRT sávra vonatkozik, a felső a CCIR -re. Ezeket kell cserélni a kisebb kapacitás értékekre.
Így egyszerű az áthangolás, de a hátránya, hogy csak 87,5 - 104 MHz ig fog menni.
Ha a teljes átfogást be akarod állítani, akkor a C105, C113, eredeti OIRT hez tartozó értékét hagyd benn, és az oszcilátor tekercs menetszámát csökkentsd eggyel.
(#) teglascs válasza pucuka hozzászólására (») Feb 16, 2017 /
 
Mindenképpen kell a 107.8, szóval a második megoldás lesz az üdvözítő.
Ha nekiállok szétszedni majd, jelentkezem!
Köszi!
(#) TFerenc hozzászólása Ápr 7, 2017 / 1
 
Sziasztok!
Szeretnék kérni egy kis segítségedet, egy Panasonic SG-40 tip. magnós rádiós erősítőnek szeretném visszahangolni az FM részét mert még a 80 as években át hangolták a keleti sávra. Sajnos kapcsolási rajzot ezidáig nem találtam róla. olvasgattam itt a forumon az áthangolásról és odáig jutottam, hogy a tekercsekből kivettem a ferrit magokat, így már jönnek az adók de csak a vég efelé, és összezsúfolva.
Gondolom még kondikat is kéne cserélni vagy ki venni, de nem tudom melyiket, ehhez kellene egy kis segítség.
Pár kép az fm tuner-ról.
Előre is köszönöm!
(#) CHZ válasza TFerenc hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
Szia!
Képek alapján nem kell kondikat módosítanod.
Ha plusz kondit építettek be, az általában a forgó kivezetésein találod. Ha van nem odaillő, vedd le. Vasmagok eltávolítása jó lépés. Az oszc. tekercsel a sáv elején próbáld beállítani, skála szerint egy nagyobb térerejű adóhoz. Modulátor tekercsel (menetek széthúzásával) próbáld max. térerőre húzni. Majd a skála végén keresett adóhoz, trimer kondival is beállítani. Ezt érdemes többször megismételni, skála elején és a végén.
(#) TFerenc válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
Szia!
Köszönöm az információt, akkor megpróbálom a leírtak alapján a további lépéseket.
Ezt a két tekercset nem kell módosítani?
(#) CHZ válasza TFerenc hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Első az antenna csatoló, második a modulátor, harmadik az oszci, mind hármat hangolni kell.
Sáv elején a tekercsek meneteivel, végén a trim. kondival.
(#) teglascs válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2017 / 1
 
No, elakadtam. Levettem a tetejét (RFT ST 3000 tuner), és megláttam benne egy házi készítésű, utólag beszerelt panelt. Kivettem a csavarját, megfordítottam: ott virít a közepén a S042. Ehhez képest FM-en nem jöttek be adók a múltkor, amikor kipróbáltam, működik-e....
Próbaként újra összekötöm az erősítővel, és letesztelem, hogy tényleg nem fog-e semmit.....
(#) teglascs válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
FM-en sistergés, zúgás-búgás, fura hangok vannak csak.
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Az eredeti tunert átvizsgáltad? Mi van benne, volt-e buhera. Hangolni szinte biztosan kell, de óvatosan, a vasmag könnyen törik.
Következő: »»   11 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem