Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   134 / 315
(#) martin96 válasza Plero hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Nem érdemes vele foglalkozni.
Ha mindenképpen szeretnél akkor life4po akksikkal érdemes, hozzá egy 4S-es BMS védelem.
Pl egy ilyen: Bővebben: Link
(#) urh hozzászólása Dec 11, 2016 /
 
Elkezdtem vele tölteni ugyan USB 2.0 port alól ami ugye maximum 500mA lehet ebből gondolva, hiába 1A a töltő áramköre akkor is csak maximum 500mA-el tudja tölteni nem? Tehát ha megvan az a forrás amiből felveheti az 1A-t csak akkor tudja le is adni azt nem? Már ha jól gondolom.
(#) nedudgi válasza urh hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Nem jól gondolod. Az USB port által adott áramra létezik ugyan szabvány, de senki nem tartja magát hozzá. Ha nem inteligens perifériát csatlakoztatnak rá, akkor elméletileg 150mA lehetne az áram, a többit kérni kell. Hát nem. Ahogy bírja a számítógép tápja, az akkumulátor, és a telefondróton ücsörgő verebek gondolják. Egyszerűen lutri.
(#) Kovidivi hozzászólása Dec 12, 2016 /
 
Sziasztok!
Láttam ebay-en néhány akksi védelmet, amin rajta volt a balansz áramkör is. Kicsit kinagyítva TL431-et, és egy ellenállást találtam 50-150 ohm között. Számomra túl kicsinek tűnik a max. 50mA-es balansz áram. Ha az egyik akku kevesebb kapacitással bír, hamarabb fog feltöltődni, 50mA-nál pedig már minden töltő nagyobb árammal tölt. Ti mit gondoltok? Példa: Bővebben: Link
Köszi.
(#) martin96 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Ha jók a cellák, akkor max 1-2 század volttal szabadna eltérniük egymástól. Erre bőven elég az 50mA.
Olyat meg úgysem szabad, hogy egy 2.6Ah-s akksival sorbakötsz egy 1.5-öset. Ha mindegyik azonos kapacitású és azonos korú, nem lesz gond. Gyári eszközökbe még nem láttam balansz áramkört csak védelmet.
(#) Kovidivi válasza martin96 hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Amikor újak a cellák, lehet, hogy azonos a kapacitásuk, ha kiméred mindegyiket, összeválogatod (!!!) . De egy év múlva mi lesz? És kettő?
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2016
(#) martin96 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Még nem tapasztaltam, hogy évek után ugyanabban az eszközben lévő egyik akku rosszabb lett volna, mint a másik.
1-2 év múlva az eredeti kapacitás 95%-át illene még tudnia. Van egy pár telefonakksim amik már vagy 4-5 évesek, minden nap töltve voltak (mert lemerültek már akkor is teljesen) 2000mAh-ból még tudtak 1700-at.
(#) RoliNyh válasza martin96 hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
A laptop aksik rendre ilyenek. Bontottam már párat, és ritka volt az olyan aksi, amibe minden cella egyformán halott volt. Jellemző, hogy általában egy cellapár megy tönkre, a másik két/három pár
(ami mögötte van sorba)
simán használható. Persze olyan is előfordul, amiben mind halott, de azok már nagyon régi aksik voltak aminél ilyet tapasztaltam.

Szóval így kb vagy 60 akku szétbontás után én azt tapasztaltam, hogy általában az egyik cella szokott kifeküdni, így nincs meg a szükséges feszültség, és az elektronika bemondja az unalmast.

Pedig itt aztán teljesen új és egyforma cellák vannak beépítve, mégsem értem miért így mennek tönkre nagy százalékban...
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2016
(#) RoliNyh válasza martin96 hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Ja, és a telefon aksit ne hasonlítsd az utólag sorosított cellákhoz.
A telefon aksik csak egy cellásak...
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2016
(#) martin96 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
A jó cellák kapacitásban nagyon eltértek, ugyanabban a pakkban egymástól?
Ha van benne egy teljesen rossz, ott úgysem ér semmit sem a balansz, de a még jóknál elégnek kell lennie az 50mA-nak.
(#) RoliNyh válasza martin96 hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
A párhuzamos jó cellák közt nem igazán mérhető az eltérés, a kapacitásuk általában megegyezik.
Talán 1-2 esetleg 10-20 mAh eltérés van köztük, de ez betudható akár mérési pontatlanságnak is.
A sorosan kapcsolt cellák közt már nagyobb eltérés is mérhető érdekes módon.
Olyan viszont előfordul, hogy az egyik párhuzamos szakadt, és használhatatlan, míg a mellette lévő jó.

Ezért ha valaki ilyen cellák ujrahasznosításával foglalkozik, elengedhetetlen, hogy minden cellát szét kell választani, a sorosakat és a párhuzamosakat is, és csak egyesével lehet végezni rajtuk a további teszteket...
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2016
(#) martin96 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Lehet félreérthetően írtam, de azt akartam mondani, hogy az akkumulátorok, nagyjából egyformán öregednek, így nincs annyira nagy szükség balanszírozásra (gyártók ezért is hagyják el rendszerint).
Az már más, ha közben egy-két cella rövidzárba megy vagy szakadásba, ott a védelem úgyis letilt.
(#) RoliNyh hozzászólása Dec 12, 2016 /
 
Megjött az új tesztelő műszerem.
Így már nagyobb kapacitású cellák nagyobb árammal (30A) történő tesztelése is megoldható.
(#) Fidel hozzászólása Dec 14, 2016 /
 
Sziasztok!

Szeretnék csavarozó gépbe ni-cd aksi helyett li-ion akukat rakni. A 3s elektronikát meg is vettem, meg egy 4s-et is. Az aksikat döglött laptop aksikból szedem ki. Van egy ibm aksi, ami elég régen áll már, és ebben a cellák nagyon nem mutatnak semmit, 0,3v körül vannak.
Van valami amit meg lehet próbálni az életrekeltésük érdekében, vagy ezek teljesen menthetetlenek? Láttam, hogy van egy védő elektronika ezeken az aksikon, amit le szoktak szedni bizonyos felhasználás esetén. Nem lehet, hogy ezek az elektronikák teljesen letiltják az aksi töltését, ha bizonyos paraméterek lépnek fel? Nem magáról a töltő elektronikáról bszélek, ami a laptop aksiban van, hanem a cellák végén nem látható kis korongokról.
Arra gondoltam, hogy esetleg direktbe töltést rárakni a cellára minden elektronika nélkül, egy rövid időre, és hátha utána már a védő elektronikán keresztül is töltené!?
Gondolom, nem sok ráció van ezzel a csavarozó gépet megoldani, de nem dobnék ki egy két cellát sem, mert van más hely, ahová el szoktam ezeket használni.
(#) kissattila88 hozzászólása Dec 14, 2016 /
 
TP4056 ic kikapcsol a fel van töltve az aksi?
(#) martin96 válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Igen.
(#) urh válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Nekem olyan van a töltőmbe, és igen ki.
(#) Directors hozzászólása Dec 14, 2016 /
 
Sziasztok!

Kinéztem magamnak egy ilyen kütyüt. A kérdésem az lenne hogy szerintetek a beépített töltőjét használhatom bátran ? Vagy inkább töltsem másik megbízható töltőről a 18650 aksikat ?
(#) urh válasza Directors hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Szia! Ugyan ilyenem van lassan 7 hónapja. Megbízhatóan tölti a sajátja is.
(#) Directors válasza urh hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Ha jól látom sorosan vannak az aksik benne. Engem ez kicsit aggaszt. Én úgy tudom hogy sok aksi ,legalább is az NiMh akku nem szereti azt ha sorosan töltik őket.

Te milyen sűrűn használod ezt a kütyüt ? Aksik jól bírják ? Miket szoktál vele tölteni ?
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2016
(#) urh válasza Directors hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Drone akkumulátorokat szoktam róla tölteni vagy a telefonomat esetlegesen GoPro utánzatot.
Mivel a telefonomhoz 1500mAh hálózati töltő van , gondolhatod, hogy nem keveset vesz fel róla, mégis normálisan működik. Heti 1-2 alkalommal szoktam használni. Tölteni, meg teljesen random. De kettő ilyet raktam össze ismerősöm is kapott egyet és nagyon-nagyon cella függő, hogy jól üzemel-e.
(#) Directors válasza urh hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Áhh, értem. Köszönöm!
Én laptopból és szerszámgépből szedtem ki az aksikat. Közép és felső kategóriás aksik. Eredetik. Így szerintem nem lesz gond azzal.
(#) RoliNyh válasza Fidel hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Először is, jó lett volna egy fotó, lássuk miről is van szó konkrétan.
Elvileg, a védő elektronikák úgy vannak megcsinálva, hogy ha nagyon is le van merülve, tölteni akkor is tudod, mert csak egy dióda van párhuzamosan kötve a kimeneti FET -re, és az engedi tölteni.
Ha nem így lenne, akkor lehet másról van szó. Mindenesetre, ha eltávolítod az elektronikát, még az után is meg lehet próbálni egy töltést, de ilyen mélykisütött cellákat minden esetben csakis 50-100mA -el szabad tölteni míg el nem éri a 3V -ot.

Ha sikerül és valamelyest tartja a feszültséget, utánna lehet küldeni mondjuk 500mA - 1A -el, attól függően, ha tudod a kapacitását, nem az elméletit, (ami rá van írva), hanem a VALÓSAT!
Ha nem tudod, akkor maradj az 500 mA -nál, és töltsd fel teljesen (4.2V -ig). Aztán egy két nap állás után teszteld le terheléses tesztel, mennyi a valós kapacitása. Ha ez megvan, onnantól töltheted 1C -vel is.

Előfordul, hogy az ilyen mélykisütött cellákból is vissza lehet hozni egyet-egyet, de nem túl gyakran.
Ezek a cellák nagyobb valószínüséggel belső zárlatosak, azért csökken le ennyire a feszültség. Ha töltés közben melegedést tapasztalsz, szüneteltetni kell a töltést míg visszahül, aztán folytatható. Ha nem tartja a feszültséget, vagy tovább forrósodik, akkor elhalálozott.

Ha sikerül feltölteni, még az elő szokott fordulni az ilyen celláknál, hogy eléggé visszacsökken a feszültség mondjuk 3.9-3.7V -ra. Ettől még bizonyos projektekhez nyugodtan használható.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2016
(#) Fidel válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Köszi, majd próbálkozom még velük!
(#) every hozzászólása Dec 16, 2016 /
 
Sziasztok! Létezik az, hogy a Samsung Galaxy s6 edge telóba az akksi rossz és azért nem történik semmi sem ha töltőre dugom.? Köszi!
(#) gerenk válasza every hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Szia ! Igen okos készülék, ha működik tájékoztat a töltésről és az akku állapotáról. Ha nem teszi az USB aljzattal lehet valami érintkezési hiba, esetleg a töltőcsatlakozóval, vagy magával a töltővel. A töltőt célszerű egy másik USB csatlakozós telefonnal kipróbálni.
(#) rockersrac válasza gerenk hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Vagy akár legrosszabb esetben a töltés vezérlő ic ment tönkre.
(#) gerenk válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Erre nem gondolok ha az eredeti töltőjét használta a készüléknek. Nekem is ilyen telóm van, vettem hozzá egy töltőpadot(induktív) az USB csatlakozó kímélése céljából.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2016
(#) rockersrac válasza gerenk hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Én jártam már íggy Sony xperia U telommal,hogy ellenére annak, hogy még a töltő zsinórja is a hozzá adott eredeti volt, nem kizárható a dolog. Másik sony xperia u kb 80% töltöttségű akkuját beletéve sem működött. Ellenben a másik telefon működött az én akksimmal. Szóval igenis benne van a pakliban. Egy akkor alig fél éves telefonról van szó.
(#) every válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Akkor azt mondjátok, hogy próbáljam ki egy másik akksival? Mert a samsung magyar gyári szervízbe volt a teló, onnét úgy kaptam vissza, hogy az akksija tök csúnya össze gyűrött volt az akksi burkolat fólia. Tehát lehet úgy vették ki, hogy barmolva hajtogatva, lehet ebbe ment tönkre. Meg így ki tudja, hogy a szalag kábele is nem e el van szakadva bent az akksiba. Alaplapot és usb nyák lapot most cseréltem a telóba azért volt szétszedve. A gyári szervíz horror áron akarta javítani, ők csak ezek után az aksit tették olyanná amilyen most.
Következő: »»   134 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem