Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   150 / 250
(#) Simsone hozzászólása Jan 18, 2017 /
 
A mobiltelefonról hívást indítottam, és gyorsan betettem a fémdobozba, és működött rendesen.
Ugyanúgy fogadtam is. A térerőt nem tudom mert zárt doboznál nem látom.
Egyébként tervezem, hogy érdekességképpen alufóliába jól becsomagolom, és úgy teszem a teljesen zárt vasdobozba- kiváncsi vagyok.. mi lesz ? Egy biztos, hogy pl. urh-n már a közéje tett fémlemez is bekavar. Ezek szerint a magasabb frekvencia az alacsonyabbhoz képest jobban és messzebb terjed? -kissebb kimenőteljesítménynél is? Pl: 1 wattal 1 GHz-en nagyobb a hatótávolság, mint mondjuk 1 wattal 100 MHz-n ? azonos körülmények között, megfelelő antennával, vevővel stb.- vagy ez így nem igaz?
(#) pucuka válasza Simsone hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Ahogy az előbbi diskurzusból is láthatnád, ezt a hatótáv dolgot felejtsd el. A hatótáv helyett inkább az összeköttetés távolságát kellene használnod. Ez meglehetősen sok dologtól, paramétertől függ.
Függ az adó telesítményétől, az adóantenna nyereségétől/veszteségétől, Eddíg ez a kisugárzott teljesítmény, továbbá az adó, és vevőantenna távolságától, a vevőantenna nyereségétől, hatásos magasságától, (sugárzási felületétől) és a vevő érzékenységétől.
A vevőantenna helyén mérhető térerősség még az adóantenna környezetéhez képesti magasságától is függ, nem kis mértékben. Az osszeköttetés távolságát befolyásolja még az összeköttetés útjába álló akadályok, valamint a reflexiós környezet is. Mindehhez még hozzájön a vételi helyen mérhető zavarok, zavaró jeleknek a vevő érzékenység csökkentő hatása is.
A fentiekből is láthatod, hogy meglehetősen sok tényező befolyásolja az összeköttetés távolságát. Ráadásul a fenti tényezők jó része nem is állandó, hanem inkább állandóan változó, amit csak statisztikailag lehet figyelembe venni. Egy szobai térerő gyakorlatilag kiszámíthatatlan akár szoba szoba, (zárt, vagy kevésbé zárt) szoba szabadtér viszonylatában.
Ilyenkor jön elő a tapasztalat, ami mások számára varázslás, vagy kuruzslás kategória.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2017
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Idézet:
„Nem annyira valós közegben, inkább valós térben. Akkor csillapodnak jobban a rádió hullámok, ha a sugárzás útjába a hullámhosszal összemérhető akadályok kerülnek.”


A közeg az közeg, a tér az tér! Nem a tér csillapítja, hanem a benne található anyag!
Akkor csillapodnak jobban, ha az útjába _vezető_ tulajdonságú anyag kerül. A nem vezető anyag más és más módon csillapít, de inkább csak megtöri az irányát.
(#) sdrlab válasza Simsone hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Nem! Pont fordítva. Ha ugyanolyan paraméterekkel rendelkező két rendszer nézel, akkor a 100MHz-est veszed távolabbról. Mert az kevésbé csillapodik a két rendszer közötti közegben.
De az, hogy melyiket könnyebb nagyobb hatékonysággal kisugározni, már egy egészen más kérdés..., márpedig a fizikai realizálás elsődlegesen határozza meg a rendszer hatótávját.

A mobilra visszatérve, minél kisebb a hullámhossz, annál kisebb réseken tud kiszökni a dobozból is...! És ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyire terjed jól...
(#) Hetope hozzászólása Jan 18, 2017 /
 
Nem tudom hogy kinek címezzem mert szerintem mindenkit érdekelhet. A forrásból ( adó, oszcillátor stb) elektromágneses részecskék távoznak amelyek a térben haladva nem változtatják tulajdonságukat csak a távolság arányában ritkulnak !
(#) sdrlab válasza Hetope hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Idézet:
„...elektromágneses részecskék távoznak...”


Nincsenek elektromágneses részecskék! Hullám van.

Ami azt illeti megváltozhat a tulajdonságuk is pl megváltozhat a polarizációja, az iránya, de még akár frekvenciája is!
(#) kendre256 válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 18, 2017 / 1
 
Idézet:
„Nem a tér csillapítja, hanem a benne található anyag!”

Ha ez igaz lenne, akkor vákuumban nem csillapodna a rádióhullám. De csillapodik, létezik az a fogalom, hogy szabadtéri csillapítás. Az alábbi dokumentum 1. pontjában szépen le is vezetik, hogy mekkora, és mitől függ.
Bővebben: Link
"Matematikusan" van leírva, de a fizikai tartalma az egésznek az, hogy a kisugárzott rádióhullám (mivel nem egy "csőben" megy) széttart, egyre nagyobb felületre oszlik el. Gömbsugárzó esetén (izotróp antenna) egy gömb felületére oszlik el, amelynek annál nagyobb a felülete, minél nagyobb a távolság az adó és a vevő között. Minél nagyobb a felület, annál kisebb a rádióhullám intenzitása (egységnyi felületre jutó energiája), és a ("gömb felületére helyezett") vevőantenna annál kevesebb jelet ad. Ha az antenna által kisugárzott jelet nyereséges antennákkal egy bizonyos térrészre "fókuszáljuk", akkor ott nagyobb lesz a teljesítmény sűrűség, és nagyobb lesz a vett jel.
(#) pucuka válasza Hetope hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Jól látod, azért "ritkulnak" a távolsággal, mert ugye a gömbfelület nő, ezért csökken az egységnyi felületre eső teljesítmény. Ez akkor is igaz, ha irányított az antenna, és csak egy gömbszeletbe sugárzunk.
Homogén térben nem változnak a hullám terjedési tulajdonságok. de sajnos a földön ilyen nincs. A hullámterjedési tulajdonságokat az akadályok változtatják meg, ilyen szempontból pl. a levegő törésmutatójának megváltozása is befolyásolja a terjedési csillapítást. Sőt, egy "késél" akadálynál keletkezhetnek interferenciák. Az ilyen tulajdonságoknak jó analógiáit lehet találni a fénytanban. Természetesen mindez csak a térhullámokra vonatkoznak. A felületi hullámterjedésnél kicsit másabb a helyzet.
(#) sdrlab válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Sehol sem állítottam olyat, hogy az energia hogyan oszlik szét a térben..., hanem annyit mondtam, hogy két pont között a közöttük elhelyezkedő anyagtól függ elsősorban a térerő! Nyilvánvaló, ha körsugárzásról beszélünk, akkor ahogy idézted, szétszóródik a hullám energiája, míg ha behatárolt térről beszélünk, de anyag nélkül, elméletileg a végtelenségig terjedne...
(#) gg630504 válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
A foton az elektromágneses sugárzások, többek között a fény elemi részecskéje, legkisebb egysége, kvantuma. A modern fizika területén a foton az elektromágneses jelenségekért felelős elemi részecske. Az elektromágneses kölcsönhatás közvetítője és a fény és a többi elektromágneses hullám minden formájáért ez a részecske felelős. ( Wikipedia )
(#) sdrlab válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 18, 2017 1 /
 
Ez így van! És van egy frekvencia, ami alatt nem beszélhetünk sem fotonról, sem pedig részecskejellegről!!! A rádióhullámok, amikről itt szó van, messze ez alatt van!
(#) szsrobert hozzászólása Jan 18, 2017 /
 
Milyen hosszu antenna volt a cb-n?Egy negyedhullamu antenna 260cm koruli.
Egy pmr-cb osszehasonlitas is erdekel azonos teljesitmennyel. Szabad terben(űr) azonos kimenoteljesitmennyel es fo sugarzasi iranyban azonos antennanyereseggel elvileg a 27MHz jobb. Amikor visszaverodik annak is lehet orulni(cb dx).
(#) Simsone hozzászólása Jan 18, 2017 /
 
Érdekes a téma fizikai értelemben is. Én főként a rádióhullámok árnyékolásával azt próbáltam bizonyítani, hogy minden "leül"és nem megy. A mobiltelefon esetében is fogadni mertem volna rá.
Mindenesetre meglepődtem, hogy megy. /plusz tízréteg alufólia szorosan/ ellenére is.
Valóban a hullámterjedés milyensége a térben, egy másik probléma. Emlékszem fizikaórán a vízbedobott kő esetét tanították.

Köszönöm, Nektek a hozzászólásokat.
(#) szsrobert hozzászólása Jan 19, 2017 /
 
Sok helyen meg a foldfelszinen sem mukodik a mobiltelefon, szaggat es berobothangosodik a beszedatvitel.
Ott kell 100 meter melyen acelba es alufoliaba csomagolni.
(#) gkari válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
E kettőt így lehetetlen öszehasonlítani. A CB 27MHz még javában rövidhullám, aminek a terjedési tulajdonságai jócskán mások, mint a PMR 446MHz -es sávja; a stabil üzemben a CB antenna akár 5/8 hosszú is lehet (pl. a "Penetrator"), anno, amikor még engedélyezett volt az SSB, akkor nem ritkán 1W-al még Újzélandon is hallhattak Bp.ről (persze ehhez Újpalotán a 11 emelet felett 10m.-es árbócon volt a jól beállított antennám), a partnernek biztos, hogy irányított antennája volt. Ma már AM, FM este is max. 20-30km, persze ez sem mobil. A PMR nem is erre való.
(#) layout hozzászólása Jan 23, 2017 /
 
Sziasztok!
Keresek irodalmat és/vagy könyvet még pedig Felkészülés a rádióamatőr vizsgára,ha estleg lenne valakinek aki átadna nekem természetesen nem ingyen azt előre is köszönöm!
(#) gkari válasza layout hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Szerintem itt van:Bővebben: Link
(#) Kera_Will válasza gkari hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
A HA5KDR is hírdetett most nem régen újra tanfolyamot .
Akár interaktívan is ... webináriumos megoldással.

HA5KDR hírdetménye
(#) granpa válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Karinak múlhatatlan szüksége lenne a tanfolyamra.
(#) Doky586 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Remélem időgépe is akad..
(#) gkari válasza granpa hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Szia Kálmán, ha rám gondolsz, nekem nem annyira-üdvexHG5ACV)
(#) granpa válasza gkari hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Szia Kari!
Kera_Will volt. Bár ismétlés a tudás anyja!
Szia: Kálmán
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2017
(#) Kera_Will válasza granpa hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Lehet , hogy akkor a válasz gombra kissé feljebb kellett volna böknöm (layout)
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2017
(#) Antennaman hozzászólása Jan 30, 2017 / 1
 
Szervusztok ,
Többször elhangzik elmélkedés, hogy nincs hely telepíteni pl. egy RH dipól antennát de jó lenne valamilyen kis helyigényű antenna, esetleg lakáson belül. Meg azon is gondolkodunk , hogy nagyon zajos a környezetünk és jó lenne egy kis zajú antenna.
Nos a napokban utána néztem "gugli" barátunk segítségével és kidobta a Wideband active receiving loop-ot vagyis a széles sávú aktív hurok vevő antennát. Kicsit idegenkedtem ettől a pici dróthuroktól de kíváncsi voltam rá mert eléggé dicsérték rádiós fórumokon. Ugyanis igen nagy tábor megépítette ezt az erősítővel ellátott kis hurkot ami legtöbb esetben így nálam is 1m átmérőjű. Az elektronikája nem más mint 2 db. BC547C tranzisztorral megépített differenciál erősítő amely egy széles sávú toroid transzformátorra dolgozik. Lehet koaxon keresztül táv táplálni de én egyelőre direkt rákötöttem egy 9V-os elemet. Meglepődésemre benn a lakásban egyből meg is szólalt vagyis nappal 7 MHz-n szépen szóltak rajta az állomások. Kinn a szabadban pedig akár egy félhullámú dipól lett volna olyan térerőt produkáltak. Késő esti órákban 1,8 és 3,5 MHz-n szó szerint dübörögtek az állomások. Úgy derék magasságtól teljesen jó vételt produkált, fejem fölé emelve sok változást nem tapasztaltam. Közelítve az utcán lévő Kábel TV erősítő felé a sistergése határozottan növekvően vehető volt de élével fordítva jóval csendesebb lett a zaj, az állomások erősek maradtak ( gondolom amelyek jó vételi irányba estek ) Ugyanis forgatva a hurkot volt, hogy az S7-es zaj lement S1 szintre és szép tisztán tudtam venni az állomásokat ám az állomások jeleinek vételében is volt hangosodás és elhalkulás. Ez evidens de leírom a kevesebb tapasztalattal rendelkező társainknak.
Összegezve: Nagyon kis helyigényű, nem túl zajos épületben benti használatra is alkalmas, kültéri telepítés ( épülettől pár méterre ) esetén felér egy dipóllal és csendesebb vétel érhető el. Éjjel 7 MHz-n ugyan szinte dübörögtek a Japán állomások meg szép tisztán vettem a VK3-as állomást is de 1,8 és 3,5 MHz-n csak Európaiakat hallottam de azok nagyon jól vehetőek voltak.
Szerintem érdemes kipróbálni mert egyszerű és jó eredménnyel használható antennához jutunk.
Üdv, 73 HA8LKM Gábor
(#) szsrobert válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Adas celjara is jo lenne hasonlo meretu apparatus.
(#) szsrobert hozzászólása Jan 31, 2017 /
 
Ha a csillapodast vesszuk alapul az urbe kommunikalashoz azonos antennanyereseg eseten mindig az a legalacsonyabb frekvenciaju adas lesz a leghatekonyabb amit mar nem vernek vissza a szferak.
Lehet hogy a CBt foldonkivuli kommunikaciora fejlesztettek anno?)))))
(#) Bell válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Érdemes vele próbálkozni:EH antenna
(#) Kera_Will válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Adás céljára hasonlót a Magnetic Loop / mágneses hurok antenna / MagLoop ..stb
néven keresgéljél.
Abban nincs semmilyen aktív erősítő mert adáskor útban lenne az a pár db alkatrész.
Csak egy nagy jóságú hurok és egy változtatható kapacitás.
Betáplálása több féle módon lehetséges Gamma , Induktív ...stb.
A párhuzamos rezgőkörön Q szoros feszültség jön létre .
Ha a Q több 100 értékű akkor a feszültség maximumra ügyelni kell!
Mert a kondenzátor átüthet. Persze 5-10 W esetén ez még nem annyira veszélyes.
(#) Kera_Will válasza Bell hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Biztos működik ... de inkább csak műterhelés ...
Akkor már inkább a Magnetic Loop!
(#) (Felhasználó 1542) válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Az antenna paraméterei megfelelnek a telepítéshez téli körülmények között is..Txferrite
Következő: »»   150 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem