Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő
 
Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   46 / 54
(#) madzagos válasza rascal hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Köszönöm a válaszodat.
(#) rascal válasza madzagos hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Szívesen!
(#) mucden hozzászólása Márc 7, 2017 /
 
Bolhapiacról származó, kis , kézi csavarbehajtó öreg NiCd akkupakkja ki lett cserélve új NiMh csomagra: 4x1.2V, 800mAh.

Hogyan érdemes tölteni a maximális élettartam érdekében?

Az akkufelújítós boltban 0,1C töltőáramot javasoltak (80-100mA 5.7V mellett). Ezt még meg is tudom oldani, van egy CV/CC-s buck konverterem. Viszont a teljes töltöttség állapotát hogyan detektáljam? Az akkus azt mondta, hogy ne törődjek vele, 0,1C-t el tud fűteni/viselni a cella.

Én azért mégiscsak automatizálnám, ha lehet.
(#) nedudgi válasza mucden hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Tudom, hogy eső után köpönyeg, de miért NiMH? Az akkusnak persze az a jó, ha kevés típust tart raktáron.
A NiMH feszültséghuplija nem annyira markáns, mint a NiCd celláé, de azért detektálható. Battery University A megoldás hőmérséklet figyelése lehet, amikor elkezd melegedni, be kell fejezni a töltést.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2017
(#) proli007 válasza mucden hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Hello! Nekem nincs jó tapasztalatom ezekkel az aksikkal. a 0,1C töltőáram jó, de nem érzékelhető mellette a feszültség visszaesés. Így -dV módszer nem használható. 1C töltőáram meg általában sok nekik. Arra melegszik, és nem tudod eldönteni a meleg miatt állítsd le vagy a feszültség miatt.
Én igazat adok a boltosnak, egyszerűbb kiszámított időre tölteni, aztán lesz ami lesz. 0,1C-vel a töltés 12..13 óra, így ha sokat használod, két pakkot célszerű tartani. Egyébként pedig a NiMh aksinak az önkisütési árama magas, így bármit teszel, használat előtt tölteni kell. Viszont ha a használat után töltöd, akkor le volt merülve és lehet időre tölteni. Sokkal több energiát nem érdemes rá szánni. Amatőr )néha-néha) felhasználásban a lítium aksi sokkal komfortosabb.
A hálót nézegetve még ezt a töltőt találtam a legszellemesebbnek.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2017
(#) mucden válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
NiMh volt raktáron.
(#) mucden válasza proli007 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Köszönöm a megerősítést, időre töltés lesz.
Csak kíváncsiságból: a linkelt kapcsolásról elérhető valamilyen leírás, hogy hogyan működik?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2017
(#) mucden hozzászólása Márc 7, 2017 /
 
Találtam egy jó kis leírást, hogy a töltés függvényében hogyan érdemes vezérelni. Belinkelem, hátha másnak is hasznos.
Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza mucden hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Engem is érdekelne. Amire tippelek: CD4060-nal az időre töltés van megoldva, az LM35-tel lekapcsol, ha 40fok fölé emelkedik a cellák hőmérséklete, a legfelső IC1A-t pedig ki kellene számolni, hol kapcsol, de talán ha elért a cella egy megfelelő feszültség szintet (esetleg nincs csatlakoztatva semmi?). Proli007 remélem ír kicsit a kapcsolásról.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 7, 2017 / 2
 
Hello!
Én ugyan nem keresgetem a leírást, mert a működés látható a kapcsolási rajzról is. De ha ez érdekes valakinek, akkor..
- Az U3 mindössze az 5V tápfeszültséget és egyben a referencia feszültséget is elkészíti, ami a P1-el pontosítható.
- Három figyelés van. Feszültség IC1a, hőfok IC1b és idő IC2.
- A figyeléshez a referencia osztó, az R3..R5. Alul látható, hogy feszültséghez 1,49V és hőfokhoz 400mV-ot állít elő.
- Tekintve, hogy a cellák feszültségét az R13 és R14 felére osztja le, látható, hogy jelenleg két cellához szánták a kapcsolást.
- Az LM35 hőegyütthatója 10mV/°C, így a 400mV 40°C hőmérséklet határt jelent.
- Az időt a CD4060 számolja ki. Az "ütemjelet" is Ő állítja elő. Az idő értéke a T=R7*C3*1,15*2^14 képlettel számolható ki. Jelenleg ez a beállítás kb. 2,5óra.
- Tekintve hogy a teljes betöltött energia nem hasznosul, ha feltételezzük, hogy 80% a hatásfok, akkor 2,5ó*0,8=2óra töltési kapacitásnak felel meg. Vagy is ez egy "rapid" töltés lesz C/2 töltőárammal.
- Az időzítőt az S1 Start gomb törli és elengedésekor kezdődik a számolás.
- Ha limit túllépés van, akkor annak megfelelő D2-D3-D4 Led világítani fog. A feszültség és hőfok jelzés, amennyien megszűnik a túllépés elalszik. De az idő túllépésekor (töltés vége) a D1 dióda leállítja a számlálót, és az így ez után folyamatosan jelezni fog.
- De bármely limit túllépés van akkor a töltés leállításra kerül. Vagy is az információt meg kell tárolni. Erre szolgál a TH1 tirisztor. Ha bármelyik Leed felől Gate áramot kap, akkor begyújt és lehúzza az anódját. Ezzel lehúzza az áramkorlátot ellátó IC4 ADJ bemenetét is. Hatására a kimeneti feszültség leesik, (kb. 2,2V-ra). Így megszűnik a töltőáram.
- Ha egy tirisztor egyenáramon begyújt, csak akkor kapcsol ki, ha az anódárama megszűnik. Ez, vagy az anódáram megszakításával, vagy a az anód-katód rövidre zárásával eszközölhető. Utóbbit használja az S2 Start gomb. Megnyomásakor megszűnik az anódáram, és elengedésekor elalszik a tirisztor. Így újra kezdődhet a töltés.
- A töltőáram értékét, az IC4 szabályozza és az R12 állítja be az I=Uref/R12 alapján. Így I=1,25V/3,3ohm=379mA. (Az Uref itt az LM317 belső referenciája.) A D5 dióda gondoskodik arról, hogy hálózat kimaradás esetén az aksit ne süsse ki az elektronika. Tekintve hogy a töltőáram 379mA ami a C/2-nek felel meg, így a készítő két cellás 760mAh-ás aksit feltételez.
- A két startgomb alkalmazását nem tudom mi indokolja, de minden esetre egy ellenállás és egy tranyó segítségével a kettő egyesíthető. A 4060-nak nincs tápfeszültség bekapcsolásakor Reset jele, de az pótolható az S1-el párhuzamosan kapcsolt kondival.
Kb. ennyi a működés, de ez alapján már úgy gondolom testre szabható az áramkör. Ha kisebb töltőáram lenne a cél és így hosszabb idő, akkor lehet célszerűbb lenne a 4060 helyett egy CD4541-et használni időzítés gyanánt. Abban ne 14 tagú, hanem 16 tagú a számlánc maximális hossza
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Köszi, minden tiszta!
(#) Epu2 válasza mucden hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Addig töltöm az akkumulátort, míg nem langyosodik. Lehet Ah-két 200..250 mA-rel is tölteni.


A Ni-Mh akkuról jut eszembe. Az idő ellene dolgozik. Vettem egy kishalom új akkut későbbi felhasználásra. Nem is volt gond pár évig. Egyszer csak az egyik AAA-s cella zárlatot mutatott és nem vette a töltést. Kb 4 év után a 4 bébi akkuból három volt halott. Töltés nélkül meghalnak? Az AA-s cellákat kisebb nagyobb biztatás után sikerült életre kelteni.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2017
(#) Kovidivi válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 8, 2017 / 2
 
Töltés nélkül hosszabb idő után végez velük az önkisülés.
(#) rockersrac hozzászólása Okt 20, 2017 /
 
Sziasztok! Adott egy B&D Versapak Vp600 masinéria, két db totál döglött ni-cd VP100 akkuval. Ezt szeretném kicserélni ni-mh cellákra(akkunként 3 cella kell) kérdés: milyen cella lenne nekem megfelelő? Itt leginkább a terhelhetőségre volnék kíváncsi, plusz egy értelmes árammal tölteni képes töltőáramkört szeretnék hozzá, ami néminemű tudással is rendelkezik, nem csak sima dc táp. Szóval ha rossz a cella, vagy túlmelegszik valami okból töltésnél, kapcsoljon le azonnal, a töltése ezeknek a celláknak nem tudom milyen karakterisztika szerint történik, ebben valaki ,,okosítson" ki kérem. És tudni szeretném ha teljesen feltöltött az akksi. Remélem érthetően fogalmaztam, és remélem tudtok segíteni érdemben! Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 21, 2017 /
 
Szerintem lejárt a NiCd és Nimh ideje. Lithium ion cellával jobban járnál. Nagyobb áramterhelhetőség, ugyanakkora súlyban/térfogatban több tárolt energia, könnyű töltés.
(#) rockersrac válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Csak nem találok megfelelő litium cellát. Megfelelő áram leadására(kb 10A folyamatos, melegedés nélkül) képes, és az eredeti akkupakk helyére be tudom tenni, az eredeti cellatartó megtartásával.
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Sejtettem, hogy valami ilyesmi lehet a gond. Érdemes lenne szétnézni a modellautókhoz készült 2S-3S pakkoknál, 800-1500mAh méretben elég kicsik vannak, abból akár több is belefér, aztán kötheted őket párhuzamosan. Ezeket lehet terhelni rendesen.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
A NiMH nem igazán tudja helyettesíteni a NiCd cellákat. Jobban jársz, ha megmaradsz az eredeti megoldásnál. Ha a pénz nem számít, akkor lehet kísérletezni lítium-vas akkumulátorral (LiFePO4) bár elég nehéz lesz méretben megfelelőt találni.
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Bocsi, most nézem milyen akksi kell a géphez. Ezt láttad már? Bővebben: Link
Ez a sima AA méretű akksi? Lehet kapni lithium ionosat ekkora méretben. Kapacitásban nem valami nyerők, meg belső ellenállásban sem.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2017
(#) rockersrac válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Az ami a videon van akku igen gyenge lesz szerintem. Azért a körfűrész ,,picit" több áramot igényel mint egy akkus csavarhúzó. Egy 18650 meg nem hiszem hogy képes folyamatos 10A leadásra melegedés nélkül.
(#) Chipmunk1960 válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Üdv, Itt az eredeti.
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Belefér a 18650? Ha igen, van spéci belőle, akár HeStore-ban is, ami terhelhető rendesen. Nem is drága, így ha csak egy évet bír ki, már megérte.
(#) rockersrac válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
De ez Ni-cd. Nekem vagy Ni-mh vagy Litium kell.
(#) rockersrac válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Belefér.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Idézet:
„Nekem vagy Ni-mh vagy Litium kell.”
Miért?
(#) Chipmunk1960 válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Ez 5 óráig le tudja adni a 12 A-t, csak kicsit nehéz lesz a körfűrész...
(#) Chipmunk1960 válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
"Spannung 3,6 Volt
Kapazität 2,1 Ah
System Ni-MH" A megnevezésben elírták szerintem. Az Ni-MH a legkényesebb a töltésre, kisütésre állásra, mindegyik jobb nála.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2017
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Mert mondjuk nem szeretnèk ni-cd akkut beletenni?
(#) rockersrac válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Mmint a ni-cd a kényes. Memória effektus.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
A NiCd cellák elviselnek több tíz amperes kisütést, károsodás nélkül. Aránylag jó viselik a málykisütést, és extrém hőmérséklettartományban használhatók. Ilyen alkalmazásban felülmúlják a NiMH cellákat.
A memória effektust nem vitatom. Az évente 4-5 alkalommal használt fúrógépemben egy 2010-ben felújított akkupak működik, köszöni jól van.
Következő: »»   46 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem