Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Méterszámláló
Lapozás: OK   2 / 3
(#) zosza18 válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
A számláló már megvan, 3 digites. Annyi kell méh, hogy mivel a "jeladó" nem méterenként ad impulzust, hanem 10 centinként, ezt kell számolnom először és ha megvolt a 10 impulzus, akkor kell adnom 1 jelet a számlálónak.
(#) dokidoki válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Akkor egy tízes osztó kell közé, és szinte kész is van.
(#) zosza18 válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Igen, most azt nézegetem.
(#) zosza18 válasza proba hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Na ezt találtam, ha jól fogtam fel, akkor ez így nekem jó. Az F a bemenet, az F/10 pedig a kimenet. Ha minden igaz, akkor ha F-re kapja az optokapubol a jelet, akkor elszámol 10-ig és 10 nél aktív az F/10, ami a méterszámlálót löki meg 1-el, majd a 7490 resetel és számolja ujra a 10-es ütemet és így tovább. Ugye?
(#) Medve válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Hello, igen de a 74390-ben kettő ilyen egység van, azzal lehet olcsóbb lesz. A visszafelé számlálás nem követelmény?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) zosza18 válasza Medve hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Hali! Nem az nem követelmény, bár most megy a variálás, hogy inkább sebességet kellene mérni, vagyis hogy 1 perc alatt hány méter csővet húzott fel a dob. Mondtam, hogy találják már ki rendesen, mert a kettő nem ugyan az. Most gondolkodok azon is, hogy a sebesség mérést hogyan valósítsam meg, mert ezt viszont nem tudom. Jó annyi adott, mint a másik verziónál, hogy a görgő 10-es osztással ad jelet, de tovább még nem tudom.
(#) Tomi111 válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Üdv!
Vicsys oldalán van egy számláló kapcsolás: számláló. Igaz PIC-kel van megépítve. Viszont egyszerű. Ha meg tudod oldani, hogy 10 cm-enként kapjon jelet, akkor egyszerűen az első digitet ne épísd be! Bár visszafelé nem számol, de nem tudom kell-e? Üdv! Tomi
Most építettem meg két digittel, tökéletesen működik. Nagy fényerejű kijelzőt használj! (közös katódos)
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) zosza18 válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Szia! Igen azt már néztem, de sajnos PIC kilőve, mert se PIC se égető nincs. A visszafelé számlálás nem követelmény, de mint az előző hsz-omba írtam, nem tudni, hogy most méterszámláló, vagy sebességmérő kell.
(#) Inhouse válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Akár egy 4017 is jó lehet 10-es osztónak, de az optokapu helyett talán megbízhatóbb lenne egy reed cső és mágnes kombó.
(#) zosza18 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Igen ez nem is jutott eszembe! Köszi! Az optokapu csak elmélet még, igazad lehet, hogy jobb a reed cső+mágnes kombó. Most annyi a gáz, hogy maga a gazda se tudja, hogy méterszámlálóó kell-e neki, vagy sebességmérő. Most azon gondolkodok, hogy a sebességmérőt hogyan kéne összehozni. A "jeladó" persze adott már, szoval 10 centinként ad egy jelet.
(#) fongab válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Szia
Elvileg ha 1m re 10inpulzust akarsz akkor, 10cm ként kell egy inpulzus. Ha a kör kerületét számolod akkor megvan hogy milyen átmérő kell. Kerület = dx3,14159 10=dx3,14159 d=3,18309cm
( részemről ezt kicsinek tartom )
De azt is megteheted hogy 1m kerületű kereket készitesz és 1körbefordulásra 10 inpulzust ad. Igy a kerék átmérője 31,8309cm lesz.

Én anno, tekercs menetszámlálót, készítettem. Be lehetett állítani a menet számot, majd abból számolt vissza, vagy nem lett beállitva semmi, és számolt előre. A kapcsolásba a fő, az a 74LS192 IC volt. Előtte a BCD kódkapcsoló, utánna a LED meghajtó. A inpulzusokat egy 10 fülből álló nyáklemez adta és optó csatóló olvasta.

Arra azért figyelnék hogy a kerék az ne csússzon meg. lehet hogy ( akár autó belsőt ) tennék a kerékre, és azzal együt lenne meg a kellő átmérő.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) proba válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Mondom én bicikli computer, az még azt is megmondja mennyi kalóriát fogyasztott. Szerintem ezt a projektet felejtsd el mikrovezérlő nélkül. Ahogy én ezt ismerem a következő kérés az lesz, ha a cső leáll azt is jelezze, ha kiért egy bizonyos hossz akkor áljon le.... ezekre az igényekre már mikrovezérlő nélkül kár nekifogni.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Az optos érzékelőt felejtsd el, vagy iszonyat módon be kell zárni. Ez a fajta érzékelő nem tűri a port,sarat. Talán valami mágneses reedcsöves valami lesz hosszú távon üzemképes.
Az igényeket csak te tudod eldönteni, a tulajt alaposan ki kell kérdezni, egyáltalán mit akar, vontatási sebességet beállítani, a lehúzott cső hosszát tudni? (akkor a visszaszámlálás is gyorsan követelmény lesz) Ebben a felállásban ez után tatszik nem tetszik nem kap mást tudsz csak csinálni.
(#) Nemes94 hozzászólása Szept 29, 2014 /
 
Sziasztok
Terepjáróba nekem is kellene valamii méterszámláló. milyen ötletet ajánlotok?
köszi előre is
(#) szabi95 hozzászólása Aug 26, 2016 /
 
Üdv.
Számológéppel, reed csővel,meg mágnessel nekem működik szépen, csak az a gond hogy ha nem lassan megyek akkor túl nagy a frekvencia és a gép nem bìrja.Próbáltam 4013-as dual D flip-flop pal 4x-es osztót csinàlni de nem működik.Valaki küldene egy kapcsolási rajzot hozzá?
(#) otvenkilenc válasza szabi95 hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
"Számológéppel, reed csővel,meg mágnessel nekem működik szépen" használj helyette Hall eszközt az gyorsabb mint a mechanikus reed.
(#) kaqkk válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
Nem hiszem hogy a reed a hunyó én inkább a számológép sebességét gondolom kevésnek, de tuti hogy a végleges megoldás a hall érzékelő és egy pices-avr es számláló lesz ...
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
(#) otvenkilenc válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
Az is lehetséges, de gondolj bele a reed működésébe.
(#) kaqkk válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
Biztosan gyorsabb a hall de a reed nem a leggyengébb láncszem a számológépes "konstrukcióban"
(#) otvenkilenc válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
Nem , de a számológépekben a billentyűzet lekérdezés nem másodperces gyakorisággal történik. Tehát van idő beolvasni a nyomógomb állapotát. Teszt, ha a nyomógomb helyére tranzisztort teszel és vezérled akár az újjaddal (50Hz) vagy 555-l akkor szaporán kell számolnia. Gondolom Én.
(#) kaqkk válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
Nem is próbálkoznék számológéppel, gagyi -nem igazán beépíthető , sérülékeny . mint már említettem
Idézet:
„végleges megoldás a hall érzékelő és egy pices-avr es számláló lesz ,
előbb utóbb eljut ide ez a téma .... Akár arduinóval és lcd kijelzővel egy délután megoldható lenne a projekt (0 programozási tudással is !) Én már csináltam piccel hasonlót kérésre , még egy köszönömöt sem kaptam érte ezért nem "ugrottam " most a dolgra .
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
(#) szabi95 válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
Nem akarok különösebben foglalkozni a témával csak eszembe jutott és gondoltam miért ne.
A számológépes ötletet se máshonnan vettem.(régebben unalmas órákon szórakoztam azzal hogy elnyomogattam több ezerig)
A freki osztó 4013-as ic-vel már működik.Most ott akadtam el hogy az osztott jellel kéne vezérelni valamit ami összezárja az =gomb két oldalát.Próbáltam tranyót meg optocsatolót is de nem működött.
(#) szabi95 válasza szabi95 hozzászólására (») Aug 30, 2016 /
 
Elkészült a prototípus, szépen működik.A 4013-as ic-vel felépített 4x-es frekiosztó kimenetére egy házilag összerakott optocsatolót raktam: Egy fóliakondenzátor házába raktam egy fotoellenállást és egy zöld LED-et,így a napfény nem zavarja.A fotoellenállás lábait közvetlen a gomb 2 oldalára rákötve(amikor világít a LED) lépteti a számológépet.
(#) amex hozzászólása Feb 28, 2017 /
 
Sziasztok.

Szeretnék építeni egy digitális számláló műszert, külömböző hosszúságú kábelek darabolásához. Pontosabban egy ilyen számlálóval felszerelt kabel daraboló gépet szeretnék építeni.
Szeretném a segítségeteket tanácsotokat kérni, mert igazából nem is tudom mi kell hozzá. Gondolom valamiféle digitális számláló ( akár készre gyártott) és néhány hosszúság mérésére szolgáló szenzor.
Lécci aki ért hozzá adjon tanácsot illetve segítséget a megépítéshez.
Köszönöm.
(#) bbalazs_ válasza amex hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Kulonbozo keruletu tarcsak a hosszhoz, bicikli kilometerora megfeleloen beallitva, magnes a tarcsara.
(#) amex válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Szio. Koszi de a kerekpar kilometer orak azok ha jol tudom max meter pontossaggal mukodnek. Nekem cm-es pontossagra van szuksegem. A hosszusag mereset digitalis szamlaloval szenzorokkal szeretnem megoldani vagy motorokkal ( azt hiszem lepteto motorok jok hozza).
(#) amex hozzászólása Márc 1, 2017 /
 
Par éve valaki próbálkozott ilyen gépet építeni. A fotot az o cikkében találtam. Valami ilyesmit szeretnék én is.
(#) Bakman válasza amex hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Encoder (az egyik tárcsára), mikrokontroller: Bővebben: Link. Az átmérőből és a lépésszámból számítható a hossz.
(#) amex válasza Bakman hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Szia,
Megtudnad irni, mi is ez az encoder pontossan? Illetve hogy a sok fajta kozul melyik lenne jo?
Koszi.
(#) Bakman válasza amex hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Az encoder tualjdonképpen egy jeladó (két kimenettel), aminek van egy tengelye. A két kimenetén a Gray kód segítségével fordulatonként 2400 lépést lehet megkülönböztetni. Ha a tárcsa kerülete pl. 12 cm, akkor minden egyes lépés 0,05 mm hosszt jelent. Persze a 2400 lépés/fordulat nem törvényszerű, attól függ, milyen az endoder. Ez: Bővebben: Link folyamatos üzemre alkalmatlan. Hangerőszabályzó gyanánt lehet használni, azt a mechanikai terhelést bírja.

Folyamatos üzemre kizárólag a csapágyas kivitelűek jöhetnek szóba. A hozzászólásomban van egy link, azt követve láthatod, hogy milyenre gondoltam.

Az Encoder mellé kell még valamilyen egység ami feldolgozza a jeleket, pl. mikrokontroller, és megjeleníti azt valamilyen kijelzőn.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem