Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   149 / 315
(#) sdrlab válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Én inkább azt tartanám korrektnek, hogy az akkupakkot önmagában összekötni, majd a két végét az áramkörhöz, és utána egyesével a cellákat. Hiszen így az áramkör megkapja a rendes tápfeszültséget, max a cellák hiánya miatt letilt. De nem állhat elő olyan eset, hogy valamelyik bemenetére kap feszültséget úgy, hogy még meg sincs táplálva. Bár erősen meglepődnék, ha a bemenetek nem lennének védve túlfeszültségtől(ez esetben)
(#) Scenic hozzászólása Ápr 15, 2017 /
 
Sziasztok! Vettem egy Ilyen li-ion PCB-t de sehogy sem működik. Próbáltam több sorrendben összekötni a cellákkal, előbb (-), (+) aztán a köztes vezetékek aztán fordítva, majd sorban, de sem tölteni sem kisütni nem engedi. Ír valamit az Ali oldalon az aktiválásról de nem nagyon értem. Máshol azt írták, hogy addig tilt míg nincs töltve, de a töltést sem veszi 2 db közül az egyik sem. Mit kellene csinálnom vele hogy működjön?
(#) Kovidivi válasza Scenic hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
A P+ és P- pontokra minimum 12.6V-ot kell adni. Ekkor aktiválódik az áramkör. Nekem is volt hasonló, a legelső áramlökésnél letiltott (kisautó motor indulása), és csak akkor kapcsolt vissza, ha feszültséget adtam neki ismét. Ezt a védelmet ki lehet iktatni, ha a kettes lábról leválasztasz mindent (1-2 ellenállás), és 500K-val fel kell kötni B+-ra (3S-nél ez 12V körüli pont). Ekkor túláramnál lekapcsol, majd kis idővel vissza, és ez megy tovább, amíg meg nem szűnik a túlterhelés.
(#) sdrlab válasza Scenic hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Én most kötöttem össze egy 6-os pakkot, hozzávaló elektronikával..., és azt tapasztaltam, hogy összeforrasztás után tiltva lett alapban! Az akkuk csurig voltak töltve, mikor bekötöttem őket, így a feszültségük magasabb volt, mint amit az elektronika előír túltöltés után megszűnő feszültségre, így annak a számlájára írtam az egészet. Ám rákötöttem a B+- kapcsokra pár másodpercre fél A-es terhelést, és utána meglepődve láttam, hogy visszakapcsolt az elektronika.
Azóta működik gond nélkül....
(#) merlingerin hozzászólása Ápr 16, 2017 /
 
Sziasztok!

Laptop akkukból bontott cellákat használnék egy akkus fűnyíróhoz. (7S16P pack...)

Minden egyes cellát egyeként egy Liitokala li-500 töltövel tesztelek. Normál teszt, teljesen tölt, merít,majd tölt...

Van néhány 18650 cella, ami töltéskor baromi forró. De nem 4.2V elérésekor. Van, ami már 4V környékén égti a kezem. Töltő áram 500mA. Érdekes, ezek a forró akkuk sem rosszak. Terhelhetők csak persze nincs az a pénz, hogy felhasználjam őket. Csak olyan akkut tesztelek, aminek a kapocsfeszültsége legalább 3.5V megvan. A többi megy a selejtbe. Tehát a melegek sem voltak mélykisültek.

Mi lehet ennek az oka? Most 4db tök egyforma sanyo akku égetett meg. Nem a töltő a ludas,más töltővel is forrósodnak.
(#) RoliNyh válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Gondolom az, hogy elhasználódtak a cellák, vagy túl vannak az adott számú töltési cikluson.
Esetleg belső zárlat, vagy annyira kicsi kapacitásérték, hogy az 500mA is sok már nekik...

Egyébként a töltés / kissütés / ismételt töltés egymás után nem a legjobb módszer.
Töltés után várj pár napot, mielőtt kisütöd...
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
(#) merlingerin válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Szia!

Nem hiszem, hogy elhasználódott lenne, mert van olyan akku csomag, ami bontva lett, hogy én bontottam ki, tök új volt. Mégis 1 cella forró benne... Többi kapacitásra pedig 2500-2700mAh

A várakozás sajnos nem működik ilyen cella halomnál. Arra törekszem, hogy egy akku csoportba "egyforma" cellák kerüljenek. Mint típusra, mint pedig kapacitás, és belső ellenállásra is. Ha várok, nem tudom olyan pontosan összeválogatni őket sajnos...

De tudom, hogy ez lenne az ideális.. Csak ahhoz kellene vennem még vagy 5 töltőt Akkor meg már drágább a leves, mint a hús
(#) Kovidivi válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
A töltőddel van probléma. Nálam is történt ilyen, egyik power bankom melegítette a cellákat. Érdekes, hogy TP4056-tal töltve egy cellám se melegedett, még az se, amelyik a power bankban igen. Én a töltési metódus hibájára gondolnék inkább. 3.5V alatti cellákat kidobni? A kapocsfeszültség önmagában nem jelent semmit. Ha feltöltve 3.5V-ot mérsz, ott ismét valami gond van. Nekem van 150mAh-t tudó 18650-es cellám, azt akárhányszor töltöm, meg van a 4.2V, és merítéskor a 150mAh. Egy zárlatos cellával találkoztam eddig, de ott a feszültség töltés közben 2.5V volt, töltés nélkül pedig 0.5V. Az ilyen azért könnyen kiszűrhető.
7S16P??? 112 cella? Nem túlzás egy kicsit? Hosszabító, vagy benzines üzem nem játszik?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
(#) RoliNyh válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Hiába méred azonnal a kapacitást is, így nem tudod kiszürni azokat a cellákat amiknek saját "önkisülésük" és "kapacitásvesztésük" van. Ha van több darabod, először fel kell tölteni mindet, aztán jöhet a kisütés. Így is ugyanannyi idő leellenőrizni az egészet, mintha azonnal egymás után tesztelnéd őket. Ráadásul ha egy csomagba több olyan darab is kerül, ami feszültség vagy/és kapacitásvesztő is, nem lesz jó az egész akkupakkod sem...
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Miért lenne túlzás? Minden csak nézőpont kérdése. A 7S az adott, nyilván szükséges a motor feszültségéhez. A 16P meg minél több, anál több az üzemidő is...

Nekem a készülő elektromos kerékpáromon terv szerint 17S10P elrendezésü akkucsomag lesz.
Kell a sebesség, meg a hatótáv is. Nem akarom 5km -enként töltögetni...
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
(#) merlingerin válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Szia!

Minden mondatomba belekötsz? A töltő jó, mert a cellák 99%-a hibátlan, és nem mindig ugyan az a fakk melegíti az akkukat. Sőt, mivel 2 töltőm van, ha a meleg cellát átteszem másik töltőbe, ott is melegszik. Egyértelműen a cella rossz. Ki írta, hogy feltöltve mérek 3,5V-ot. Azt írtam, hogy csak olyan cellákat teszek az új akkucsomagba, és teszem a töltőbe, ami 3,5V kapocsfeszültéget mutat, töltés előtt, az eredeti packból bontva.

Nem túlzás a 7S16P. gyárilag 2db 12V 18Ah akku van benne, ennyi elfér a helyén. A 18650 cellákat meg ingyen kaptam. Benzinestől agyvizet kapok, hangos, büdös, elromlik, benzin kell. Villanyosnál meg nem húzok 50m kábelt magam után az utcán.. Ezért vettem akkust, mert ezt szeretném használni.

Szia!
(#) merlingerin válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Szia!

Korábban azt a metódust követtem, (villanyrollerben..) hogy volt egy töltés/kisütés ciklus, alkoholos filc segítségével feljelöltem, hogy melyik cella mit mutat egy ciklus alatt... (mAh, és belső ellenállás..) Ez után megy a jó kupac egy dobozba (ami legalább tud 1500mAh-t) Majd a cellacsoport megépítése előtt mérek rajta feszültséget, egyenként. (1-2 hónap..) Ami kilóg a sorból, az megy a levesbe. A jók pedig ismét kapnak egy ciklust. Ezt is ráírom, és így válogatom a párhuzamos csoportokat össze, kapacitás szerint. Tudom, így babra munka, de csak jó cellák maradnak, amik 100%, hogy hibátlanok.
(#) RoliNyh válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Mit értesz az alatt, hogy tök új volt? Milyen fajták?
(#) merlingerin válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Szia!

Ezek Toshiba laptop akkuk. Céges selejtezésből vannak, nagy része ki sem volt bontva. Berendeltek az IT-s mesterek egy vagon akkut a usereknek, de közben a gazdaságis csajok meg berendeltek új gépeket. Így maradt egy vagon akku, amik ki sem voltak bontva. Álltak 3 évet egy raktár mélyén, aztán mivel nincs hozzá gép, le lettek selejtezve.

Bennük Sanyo, Sony, és Panasonic cellák vannak...
(#) RoliNyh válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Mázlista...
(#) yulo5310 válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Nem adsz el belőlük!?
(#) merlingerin válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Csak kicsit. Az egész pack valami szurok szerű vacakkal van összeragasztva, minden egyes cellát újra kell zsugorcsövezni, mert roncsolás nélkül nem jön szét. Már rutinom van benne, de néha így is repül a pack az udvarra bontás közben, amikor rosszul sikerül, és jön a mérőfüst Régebben bontottam Thinkpad, meg HP akkukat, az úgy jött szét, mint a parancsolat, roncsolás nélkül lehetett szétpattintani. Na ezeket nem
(#) merlingerin válasza yulo5310 hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Szia! Nem, mert kell a fűnyíróba. Ha marad, veszek egy villany robogót
(#) yulo5310 válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Hali! Oké,csak 6 db egyforma,combosabb kellett volna,de nem gond,van eladó bőven.
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Bicklinél megértem, az nem helyhez kötött, de fűnyírónál már más a helyzet.
(#) Kovidivi válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
A két töltőd típusa ugyanolyan? Vagy teljesen más márka esetleg?
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Azért fűnyírónál is érthető, minek töltögesse az ember 10 percenként ha nem muszáj...
(#) merlingerin válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Szia! Ugyan az...
(#) Kovidivi válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Pont erre gondolok, hogy lehet a töltő hibája. Ha van TP4056-od, próbáld ki vele a melegedő akksit, vagy rakd labortápra, állíts be 4.2V-ot és 1A-t. Ha itt is melegszik, akkor a cella a hibás. Ha nem melegszik, akkor a töltőddel van valami (gyárilag).
(#) merlingerin válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Szia!

Ezen túl vagyok. A cellák melegednek.. Ezért kérdeztem.. írtam is, hogy a töltőhiba kizárva...

Csak az okát nem tudom, ez érdekelne. Hogy tud egy cella úgy hibás lenni, hogy töltést tart, csak nem kúszik fel 4,2V köré, hanem elfűti.
(#) Kovidivi válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Ha a töltőfeszültség pl. 4.25-4.3V, akkor az áram a töltés végefelé elkezd csökkenni. Ha a töltés nincs leállítva, mikor már csak kis áram folyik, akkor elkezd minimálisan melegedni a cella. Erre elkezd az áram növekedni, majd elindul a láncreakció. Pont azért ajánlom a TP4056-ot, mert az 4.2V-tal tölt, és 1A-es kezdeti áram mellett 100mA-nál le is kapcsol. Az én powerbankom valószínűleg csak nyomta a 4.25V-ot folyamatosan, szegény cella meg csak 4.17V-ig akart töltődni. Mivel nem állt le a töltés, ezért elkezdett túltöltődni, és melegedni. Egy cella ekkor melegszik: túltöltés, túl nagy áramú kisütés/töltés.
(#) merlingerin válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Szia!

Értem. Vagyis az a cella rossz. És itt kanyarodjunk vissza az eredeti kérdésemhez, mi tud a cella baja lenni...

Hisz ha azonos típusból 160 nem így viselkedik, 5 meg igen, akkor az az 5 cella a rossz, nem a töltő. És az nagyon szép, meg jó, hogy a TP4056-tal Te ezeket fel tudod tölteni, de ha azzal feltöltöd, és csinálsz belőle egy nagy cella blokkot, akkor az első használatkor abból füst lesz, rosszabb esetben tűz. És teljesen evidens, hogy a TP4056 IC segítségével nem tudod a 160 cellát csoportosítani kapacitásra, és belső ellenállásra, mert nem arra való, és nem ad adatot ezekről, pláne nem tud kisütni sem.

Szóval nagyon szép, hogy leáll mondjuk 3,9V-nál a töltéssel (mert van olyan akku is a melegedők között, ami itt forrtyog..) de sosem tudom meg, csak azt, hogy hopp, ez is fel van töltve. És majd a 12 párhuzamos cella között "középen" az első töltésnél ez lesz a gyenge láncszem, ami robban.

Szóval akkor az eredeti kérdésem:

Mi történik azokkal a cellákkal, amik melegednek... És mivel lehet ezt prognosztizálni, hogy "ilyen lesz"?
(#) nedudgi válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Ha két azonos típusú töltő melegít néhány cellát, akkor érdemes azt is megvizsgálni, hogy vajon hibátlan a töltő algorítmus?
(#) simona hozzászólása Ápr 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Van egy elektromos fűszegélynyíróm és a 18V-os 1300 mAh-s Li Ion akkumulátora, a töltője viszont hiányzik. Az akkumulátor a cellákon kívül tartalmaz egy "elég összetett" szabályzó elektronikát.

A kérdésem az lenne, hogy az az elektronika (ami az akkuban van) töltés-szabályzó is egyben?Egyszerűen stabil egyenáramot adva tudom tölteni az akkut? Ha így van, akkor milyen feszültséggel és áramerősséggel töltsem? Ha ennél összetettem a töltés megoldása, akkor milyen töltés-szabályzót használjak?

Előre köszönöm! Kellemes Húsvétot!
(#) sector99 válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Szia !
Mióta használod ezt a - Liitokala - töltőt ? Milyen tapasztalataid vannak vele ?
Következő: »»   149 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem