Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   148 / 315
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 31, 2017 /
 
Sziasztok!
Itt egy kapcsolási rajz a tervezett töltőmről: Bővebben: Link.
3S1P pakkot töltenék vele, kapacitásilag olyan 2Ah maximum, ezzel olyan 5-6 óra alatt végezne. Ebay-en lehet kapni MT3608-as step up convertert, ez kb. 10-15W-ig használható, ez a lelke a szerkezetnek, viszont buck/boost üzemben. Azt szerettem volna, ha csak egy átlagos 5V 1A-es telefon töltőt kell csatlakoztatni, és akár egész éjszaka töltődhet az akkupakk. Ha kész a töltés, jelzi, és le is kapcsol teljesen. A buck/boost üzem miatt 4-24V-ig bármiről megtáplálható az áramkör, csak tudjon minimum 5W-ot. A töltési végfeszültség potival, az áram pedig feszültség osztóval állítható be. 3S és 4S pakkhoz is használható, két helyen kell ónnal a pad-eket összekötni csak.
A cellák túltöltés védelméről balanszer áramkör gondoskodik, ami ezt a 4.2V 400mA-t el tudja fűteni, de ha nem, beállítható, hogy csökkenjen az áram, mondjuk 100mA-re (ellenállással módosítható az értéke).
Ha az összes balanszer aktív, akkor a töltés kész LED világít, a step up konvertert is tiltásba kerül, további áram már nem folyik. A töltést újraindítani a reset gombbal, vagy pedig az USB kábel újra csatlakoztatásával lehet. A cellák túlmerítés védelmére az ebay-en megtalálható védelmek tökéletesek.
A nyák mérete pont akkora, hogy a 3 egymás mellett levő 18650-es cellák tetején elfér, ekkor a jobb oldalán levő réz hűtőfelületet fel kell/lehet hajtani derékszögben, esetleg ide lehet már egyből a PNP tranzisztort rögzíteni, vagy pedig 4S pakkhoz a 4 egymás mellett levő cellánál semmit nem kell levágni, pont elfér felettük. Valami csavarozási lehetőséget még be kell terveznem, és esetleg egy dc aljzatot valahova.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2017
(#) sdrlab válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Csak egy apróság, de alkatrészeket spórolhatsz meg vele: ha sorba kötöd a LED-eket és az opto LED-jét, az egyik ellenállást elhagyhatod.

Valamint, ha az optok kimeneteit sorba kötöd, akkor egy ellenállással megvalósítod a megfelelő logikai kapcsolatot! Egy csomó ellenállás kiesik akkor.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2017
(#) teszti válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Szia!

Az MT3608 buck módja hogyan működik?
(#) Kovidivi válasza teszti hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Sepic kapcsolás két induktivitással. Alacsonyabb hatásfok, de itt ez lényegtelen.
(#) Kovidivi válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Az optókkal figyelem azt is, ha legalább az egyik aktív, ekkor áramot csökkenthetek, ha akarok. Ha mindet sorbakötném, ez a lehetőség kiesne.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Egy módosítás még mindenféleképpen szükséges: a töltés kész LED világítson, ha a töltőáram a tizedére csökken, még akkor is, ha a balanszerek nem aktívak. Csak hely nincs már neki , de megoldom.
(#) Firefighter1 hozzászólása Ápr 7, 2017 /
 
Sziasztok. Tanàcs, javaslatot szeretnèk kèrni!
Leirom a komplett projektet hogy jobb ràlâtâs legyen!
Tervezek egy hordozható hanglàdàt, a làdàba egy 12v bluetooth modul megy egy ilyen erölködő lesz
igen tudom ez 12-24 volt 200watt de 2 fèle üzemet tervezek
Az egyik egy hàlozati olyankor mehet fullon minden, a másik egy akkutáplàlt üzem 7S LiPo10000mah itt a tàpvonal kapna egy 5-8 amperos àramkorlàtor! Így igaz az erölködőböl nemjön ki a 200 watt de nem is eszi meg az aksit 2 ora alatt!
Namost.... ami a kèrdèsem lenne! Szeretnèk beèpiteni egy töltőt... de valahogy automatikus müködêsre, tehàt nem valami gyári LiPo töltöre gondoltam hanem...
Amikor hàlozati táplàlàs van akkor galvanikusan (mondjuk relèvel) levàlasztom az akksit. Az akkupakkot elkezdem tölteni a töltöàrammal plussz egy ballancelektronika ballanszolja az akksit, hogy a cellàk ne csusszanak szèt!
amikor pedig kihuzom a hàlozati kàbelt töltő leàll ballancer leàll ês ujra akkurol tàplàl..
Szerintetek az akksitöltő ès a ballancert hogy oldjam meg? mivel vâlasszam le? Relê? tranyomező?
illetve a ballancernèl minden szàlat meg kell szaggatnom ugye?
Lehet elsőre kicsit bonyolult, de azèrt irtam le az egèszet hogy minden tiszta legyen!
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2017
(#) butib hozzászólása Ápr 8, 2017 /
 
Üdvözlet
Régebben csináltam egy li-os töltöt cél ic-vel (MCP73832T) jól működik csak 0,5A jön ki belőle biztonságosan . Szeretnék nagyobb A -ral tölteni . Amit találtam pl LM317-es az szerintem nem úgy működik ahogy nekem kellene . Próbáltam tápegységről tölteni ha beállítottam a 4,1 V-ot akkor nem megy sok A . Akkor ment sok amikor emeltem a feszültséget de akkor az akkuban is ment fel a fesz 4,1 fölé . Valahogyan meg lehetne oldani hogy menjen én általam beállított A és ne kelljen figyelni a feszültséget ? Ezt azért kellene megoldani mert egy nagyobb akku töltése 8-10 órát vesz igénybe és nagyobb mAh kevesebb töltés idő .
(#) RoliNyh válasza butib hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Erre való az áramgenerátoros tápegység. Keress rá aliexpress, meg ebayen. Van 5-10 A -es típus is...
(#) butib válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
LM2596S-LEDD ezzel is próbáltam elméletileg ez is áramgenerátoros ez is úgy működött mint a tápos .
(#) RoliNyh válasza butib hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Led tápegység nem biztos hogy jó, olyat keress, amin külön szabályozható a feszültség is és az áram is.

CC CV DCDC converter...

Olvasd el az "2.Use as a battery charger" részt...
(#) butib válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Ezen külön külön állítható .
Most fogom olvasni .
(#) Kovidivi válasza butib hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Ha nem tud folyni 4.1V-os feszültség mellett nagyobb áram, akkor emelni kell a feszültséget. Korlátozó tényezők: tápot és akkumulátort összekötő vezeték átmérő, vezeték hossz, kontaktusok. Ezeket kell módosítani, átmérőt növelni, hosszt csökkenteni. Ha ezek után sem akar elég áram folyni, akkor bizony elérkeztünk oda, hogy a cella belső ellenállása korlátozza az áramot. Ezen úgy segíthetsz, ha nagyobb feszültséget adsz, mint 4.1V. A töltés végét úgy tudod detektálni, ha lekapcsolod a töltést, vársz kicsit és/vagy kisütöd kicsit a cellát, majd feszültséget mérsz. Ha cella feszültsége a kívánt, kész a töltés. Töltés közben mérhetsz a cella kapcsain nagyobb feszültséget is, mint 4.1V, ez nem okoz gondot mindaddig, amíg nem melegszik a cella, és töltés nélkül a kapocsfeszültség 4.15V (vagy amit szeretnél) alatti. Azt is megteheted, hogy áramgenerátoros üzemből átállsz feszültség generátorosba, és megnézed, mennyi áram folyik. Ha 100mA, én a töltést befejezettnek tekinteném. Persze ilyenkor az átkapcsoláskor az átfolyó áram változó lesz, tehát meg kell várni, amíg stabilizálódik.
Azok a DC-DC konverterek, amiken az áram és a feszültség is állítható, nem fog sikert hozni.
Ha ott beállítod az áramot, az áramkorlátot állítod. Ahhoz, hogy ez az áram ki is tudjon alakulni, a feszültséget magasabbra kell állítanod, mint 4.2V, ekkor fog annyi áram folyni, amit beállítottál. A probléma a teljes töltöttség detektálása lesz. Egy Arduino mini pro ezt meg tudja csinálni könnyen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017
(#) butib válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Az a cél ic nagyon szépen működik beállítom 400mA-t megy a töltés annyival amikor eléri a 4,12V-ot utánna csökken az A és kb 10mA-nál kikapcsol . Azt nem lehet valamivel felturbózni ?
Arra gondolok hogy a stab kockát is fel lehet egy tr-al .
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017
(#) Kovidivi válasza butib hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
A cella belső ellenállása korlátoz, mikor 1A-rel szeretnéd tölteni pl. LM317-tel. Nem lehet felturbózni az IC-t.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017
(#) butib válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Sajnálom azért köszönöm
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Nem kell oda nagyobb feszültség 4.2V -nál.
Tételezzük fel, hogy egy cella belső ellenállása a hozzávezető vezetékekkel és csatlakozásokkal együtt 1Ω.

(És itt erősen túloztam, ugyanis én már vagy 300 cellát mértem, és kb 170mΩ -nál nagyobb belső ellenállású cellával nem találkoztam. Na ez után kiszámolható, egy ilyen belső ellenállású cellán 4.2V hatására mennyi lesz a keresztülhaladó áram.)

Szóva a képlet szerint meg 4.2V -os feszültség hatására 1Ω ellenálláson bizony kb 4.2A -nek kell folyni.
(Egyébként meg azért nem fog folyni ennyi áram sokáig, mert rohamosan emelkedik a cella feszültsége.)
Ha ennél kevesebb megy, az csak a tápegység/töltő számlájára írható...
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017
(#) sdrlab válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Nem folyhat annyi, mert alapban van legalább 3,xV cellafeszültség, így ezt vond ki a a 4,2V-ból, és a maradékkal képez áramot az 1ohmon keresztül.

Egyébként hogyan méred a cella belső ellenállását ? Én mostanában mértem pár NiMh-s akkut, és meglepően magas értékek jöttek ki. (tudom, hogy itt lítiumosakról van szó)
(#) RoliNyh válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Nem fog persze, de ha valós értékekkel számolsz, 4.2V-3V/0.3Ω=4A, és ahogy töltődik, már megy is lefelé az amper. Ami nem is baj, mert pl egy 18650-es 2Ah aksit nem célszerű rögtön 4A -el tölteni...

Amúgy a töltőmön van belső ellenállás mérő funkció, általában 1A mérőárammal mérem.
(#) sdrlab válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
De ilyen nagy áram azonnal megdobja még a 3V-os kisütött cella feszültségét is majd 1V-al(még 170mOhm esetén is), ami miatt újra csak nem fog tudni ekkora áram folyni!!

Az 1A kisütve, vagy töltve értendő ?
(#) RoliNyh válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
Kisütve...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
4.2V-4.0V az 0.2V, ez ha minden soros ellenállást összeadok, legyen 0.4ohm, akkor 0.2V/0.4ohm, azaz 500mA tud csak folyni.
(#) Firefighter1 hozzászólása Ápr 8, 2017 /
 
Sziasztok!

Vetnètek egy pillantàst
erre a panelra?!

Jól értelmezem hogy ez egy LiPo pak "Őr"?
ha ezen keresztül hasznàlom akkor nem fog tulmerülni, illetve ezen keresztül tölthetem is ugye?
Igaz balanszolàsra nem làttam adatot benne. Vajon mennyire csusznànak szèt a cellàk?
(#) mtomihun hozzászólása Ápr 9, 2017 /
 
Sziasztok
Találtam a neten egy képet és arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek ez így működőképes-e?!
Vannak a TP4056-os IC-vel töltők, amikben van túlmerítés elleni védelem, gondolom a képen látható áramkörben ez lehet.

w0PYp.png
    
(#) morgo válasza mtomihun hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
Szia!
A töltő modulon a -be a -ki és az akku- pontok jó eséllyel azonos potenciálon vannak. Ha a rajzodban is összekötöd ezeket a pontokat, szerintem magadtól is rájössz mi a válasz. Nem!
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) mtomihun válasza morgo hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
Helló
NEM az én rajzom, találtam!
Nekem is gyanús volt, de mondom hátha mégis.
(#) RoliNyh hozzászólása Ápr 13, 2017 /
 
Lőttem két grafikont egy alúlmerített Li-Ion újratöltéséről, hátha érdekel valakit.

1. Első lépésben kis árammal kb 150mA -al töltjük a cellát kb 3.2V cellafeszültségig.
(Ebben a szakaszban a CutOff áram 100mA.)

2. Második lépésben kis pihentetés után, mehet a nagyáramú töltés 4.2V -ig.
(Ebben a szakaszban a CutOff áram 200mA.)

Aztán ha megvan a töltés, pár nap mulva mehet a terhelési teszt is...
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Ja és arra mindenképp figyeljetek, ha a második szakaszban a nagyáramú töltést végzitek,
a cellafeszültséget folyamatosan ellenőrizzétek. Ugyanis ha a cella zárlatos, akkor eléggé fel tud hevülni,
ami robbanáshoz is vezethet...
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) sdrlab hozzászólása Ápr 13, 2017 /
 
Egy több cellás akkupakkhoz való védő elektronika akkuhoz való csatlakoztatásakor van valami sorrend, vagy mindegy neki? (Nyilván nem a polaritásra gondoltam itt)
(#) RoliNyh válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Ha tippelnem kellene, én a testtel kezdeném, és cellánként haladnék egyre feljebb.
Elképzelhető még olyan is, hogy először a test, aztán a komplett akku pozitív ága,
majd szintén a cellánkénti rákapcsolás a testtől felfelé haladva...
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2017
Következő: »»   148 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem