Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   150 / 312
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
És mit jelent a FAST test és NOR test üzemmód ? Nézegettem a Youtube videókat, de ott csak nyomkodják összevissza a gombokat és nem igazán tudni - látni - hogy mi is történik valójában.
(#) merlingerin válasza sector99 hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Szia! Lassan 2 éve vettem az elsőt, és vettem szeptemberben ismét egyet, mert kevés a 4 töltési lehetőség.

Nekem nagyon bejött, szerencsére a "gumó" nélküli cellák is érintkeznek benne, vagyis nem kell pöttyöt tenni az akku + felére, hogy tölteni lehessen. Persze ez hátránya is, mert fordítva is bele lehet tenni fizikailag.

Ha a cella 2,5V (kb..) alatt van, akkor nem foglalkozik vele, nem kezdi tölteni. Ha 1,5V alatt, akkor azt hiszi, NiCd, vagy NiMh cella, és tölteni kezdi, de le is áll pár másodperc alatt, mert értelem szerűen nem az és felmegy a feszültsége.

Az USB csatlakozó a fenekén, mint PowerBank biztos hasznos, de nem használtam soha. A gyári tápja egy vicc, ha aliexpressen nézed, lehet kapni táp nélkül is, inkább azt vedd, és egy rendes dugasztáppal használd. Én meg vagyok vele elégedve, vagy 5-600 cellát biztos átkergettem rajta kapacitás mérés okán. Szerintem jó kis töltő. Szétszedve nem az a kínai vacak, mint általában. Igényes a bele.

Persze, itt megírták, hogy a töltő a rossz, nem az a néhány cella, ami melegedett, ezt is mérleged

Szia!
(#) merlingerin válasza sector99 hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Szia!

Én a normál módot használom, akkor a cellát feltölti teljesen. Majd meríteni kezdi, méri a kapacitást, ha lemerült, akkor ismét feltölti (az utolsó töltés közben az END felirat villog..)

A fast esetében csak egy ciklust csinál végig.
(#) RoliNyh válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Azért még mielőtt hanyattvágnád magad a töltődtől, csak halkan kérdezném meg, a max kisütőárama mennyi ennek a készüléknek? Mert ha a 2Ah -s cellákat is csak 500mAh -val teszteled, és nem 1 C -vel, máris fals eredményt kapsz...
És ha valóban ez a helyzet, máris kezdheted előről tesztelni azt a 600 cellát...
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2017
(#) sector99 válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Ok, akkor milyen töltő(kisütő) készüléket kell venni ?
(#) RoliNyh válasza sector99 hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Olyat amivel legalább 1C értékü kisütést lehet végezni. Ha pontos eredményt akarsz, akkor mindenképp olyat, ami konstans áramú kisütést tud végezni. Ha néhány cellát kell mérni, elég egy led vagy lcd kijelzős készülék. Ha kell grafikon is, akkor pc kapcsolattal is rendelkezzen, és legyen hozzá szoftver. Ebay, alieypress stb oldalakon keresve több félét is találni...

Keresőkifejezések: Liion discharger, battery tester, electronic DC load...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Az arányok maradnak, tehát a gyenge cella kevesebbet fog teljesíteni, mint egy erős.
(#) sector99 válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Ok, majd akkor keresgélek. Bár inkább csak összehasonlítás a cél és nem az abszolút érték a lényeges.
(#) sector99 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Az a belső ellenállás, amit - a LiitoKala - mutat, az összefüggésben van az akku állapotával ?
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Pardon, én eddig azt hittem, hogy egy mérésnek (legyen az bármilyen), épp az a célja, hogy megkapjunk egy lehetőleg minnél pontosabb értéket. Nem pedig az, hogy kapjunk egy ismeretlen eredetű aránypárt. De lehet, csak én vagyok ilyen elvetemült...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Mindenki úgy mér, ahogy akar, vagy ahogy tud. Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy nem feltétlenül kell újramérni minden cellát, hiszen a mostani eredmény is használható. A gyenge cellák kiesnek, csak a legerősebbek maradnak. Ha mértél már egy cellát többször, akkor te is észrevetted, hogy bizony van szórás a kapott eredményben, nem mindig 1754mAh-t kapsz. A merítő készüléked sem tud 1-5%-nál pontosabb értéket adni. Az se mindegy, hogy 20 vagy 22fokC-n merítesz, mennyire van felmelegedve a tesztelő készüléked, a sönt hőfokfüggése sem hanyagolható el. Ha észrevesszük ezeket a bizonytalansági tényezőket, akkor rájövünk, hogy 2300mAh vagy 2320mAh köött a különbség semmi.
A te készüléked is csak arányszámokat ad meg, amiknek a valós kapacitáshoz van köze, de egy kis hiba mégis valamerre eltolja. Ha szerencséd van, minden mérésnél megmarad a hiba iránya és nagysága.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2017
(#) Kovidivi válasza sector99 hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Érdekes kérdés, korrekt válasz nincs. Egy kapacitáscsökkent akksi belső ellenállása lehet a gyári értékű is, viszont gyorsabban/más módon ejti a feszültséget, mint egy normális. Sokféleképpen lehet belső ellenállást számolni, amik nem is ugyanazt az eredményt adják. Ha érdekel a téma, érdemes néhány app note-t elolvasni.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Ha bármelyik akksin megnézed a feliratot, ennyi van rajta: 1.5Ah, 3Ah, 5Ah. Nem 1680mAh, vagy hasonló pontosságú érték. Egyébként vicces, mert van aki eladja 2Ah-s ként az akksipakkot (névleges érték), más pedig ráírja, hogy 1.5Ah (átlagos (pl. csavarbehajtó akksija) terhelés mellett kivehető kapacitás), és könnyen lehet, hogy ugyanarról a celláról (márka, típus) van szó.
(#) sector99 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Értem, köszi ! Annyira nem lényeges, csak arra gondoltam, hogy a tároló kapacitás csökkenésével arányosan növekszik. De annyira nem fontos, csak egyszer valahol olvastam hogy pl. elvileg ESR mérővel is meg lehet mérni.
Tulajdonképpen egy második töltőnek lenne, mert van egy régi B6-osom(5-6 éves), csak az nem tudom hogy mennyire korrekt módon tölti a Li-ion akkukat.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Én nem is a néhány mAh -s eltérésekről beszélek. Az viszont biztos, hogy pl ugyanaz a cella 0.25 C -vel és 1C -vel terhelve egyáltalán nem ugyanúgy tartja a feszültségét a terhelés egész időtartama alatt. Előbbinél valószínűleg észre sem veszed, hogy gyengélkedik a cella, mert kb egész kisütési idő alatt megvan a névleges feszültség. Míg a második esetben a tesz kb első 10 percében van meg a névleges feszültség, aztán annyira lecsökken, hogy azt a cellát már nem érdemes betenni energiaigényes projektbe. Most nem otthon vagyok, de majd töltök fel grafikont miről beszélek, úgy jobban érthető mit makogok...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Értem mire gondolsz. Ha ennyire kirívó a különbség 0.5A-es és 2A-es kisütés között, akkor újra kell mérni valóban minden cellát. Én fixen 1A-rel merítek, ezért nem találkozhattam hasonló problémával.
A grafikont szívesen megnézem.
Annyit viszont én is észrevettem, hogy a jó cellák, 2.2Ah kapacitással 1A merítés kezdete után is 4.16V kapocsfeszültséget szolgáltattak, míg az 1.7Ah-sak 4.05-ig is ejtették. Belső ellenállás növekedés? Fene tudja. A viszont tuti, hogy a melegebb helyen tárolt cellák sokkal hamarabb tönkremennek, mint a szobahőmérsékleten levő azonosak. Pl. Huawei p6-om hátulja mindig forró volt használat közben. Youtube-nál nyáron 45fokC-t mértem a hátuján 15perc után. El tudom képzelni az amúgy is kevés üzemidőt produkáló telefont egy év múlva (nem cserélhető akksival...).
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2017
(#) sector99 válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
No megoldottam a töltő kérdést...Opus BT - C3100-t választottam. Hogy miért tudja ennyiért adni, az legyen az ő dolga. Aztán vagy az van, hogy bolondnak bolond a szerencséje...vagy visszakérem a pénzemet... Viszont tudásban jobb mint a LiitoKala.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Kerítettem néhány érdekes grafikont. Általában kb 1C -s terheléssel készültek.
Az megfigyelhető, hogy nagyobb belső ellenállású cellák, rendre érdekesebb görbét produkálnak...
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Aztán itt van néhány olyan teszt, ami különböző C -s terheléssel készültek. A teszt közt nem volt szünet. De látszik, hogy a kevesebb C értékü merítésnél rendre nagyobb a feszültség még akkor is, ha már előtte kihúztam belőle majdnem mindent. Ezek alapján belátható, ha rögtön a negyed C -s kisütést indítom el, más grafikont kapok, nagyobb lesz a cellafeszültség, ami nem biztos, hogy jól tükrözi vissza a cella álapotát. Azt hinné az ember, hogy jó, de valójában mégsem olyan rózsás a helyzet...
(Az áram grafikon rendre 1000mA, 800mA, 600mA, 400mA, 200mA kisütés közben.)

A tömörített fájlban benne vannak az eredeti képek...
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Érdekes mérési eredményeid születtek. Van közte használhatatlan is. Mondjuk én az ilyen 1000mAh-s akksikat olyan helyre rakom, ahol max. 100mA a terhelés. viszont a mWh alapján szépen össze lehet válogatni a cellákat.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Épp ezért vettem én is olyan töltőt, ami grafikont is tud rajzolni.
Így megfelelő alapom van meghatározni melyík cella mire használható még...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Ki is rajzolja a grafikont, vagy csak a nyers adatokat kapod meg, és Excelbe neked kell beírogatnod? Teljesen igazad van, ha korrekt eredményt akarsz, ahhoz rendes technika kell. Nekem elég volt +-1-3% is, így terveztem sajátot.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Ez nem excellből van, maga a program felülete ilyen, rajzolja a grafikont rögtön realtime -ban.
Az utolsó három képen némileg látszik is a program felülete...
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Nem rossz!
(#) Laslie hozzászólása Ápr 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Van 2 db tab akkum, amik sajnos már nem mutatnak életjelet. (0V mérhető rajtuk)
Életre lehet ezeket még kelteni, vagy mehetnek a hulladéklerakóba?
(#) nedudgi válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Első menetben próbáld meg tölteni. Az, hogy nem tudsz feszültséget mérni, még nem jelent semmit.
(#) alex0 válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /
 
Szia!

A töltő típusát szeretném megkérdezni. Ezek a kisütési görbék is azzal a töltővel készültek?

Köszönettel:
Alex
(#) RoliNyh válasza alex0 hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /
 
Üdv!
A típusa EBC-A05. És mint korában írtam, a hozzá való szoftver készíti a grafikonokat is...
(#) bfecu hozzászólása Ápr 23, 2017 /
 
Üdv!
Hátha valaki tudja a megoldást Rendeltem egy ilyen Link li-ion PCB-t de sehogy sem működik. Valami szöveg van az aktiválásról de nem nagyon értem. Egy tippet vagy ötletet megköszönnék! Esetleg hogy milyen töltöfeszt használjak 9-12V Egy 18650 akkupár ral
működő fűszegélyvágó behalt panelja helyére kerülne!
Elöre is kösz
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2017
(#) Kovidivi válasza bfecu hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /
 
Két cellához 8.4V tartozik. Rakd töltőre a cellákat a védelmen keresztül.
Következő: »»   150 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem