Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   49 / 87
(#) HA5AWS válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Szia!
Itt van némi infó: Bővebben: Link
Üdv: Gábor
(#) teglascs válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Köszi a javaslatot!
(#) Joe_001 válasza HA5AWS hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Üdv!
Ez egy jó antenna típus. Nyeresége, irányítottsága nagyon jó. Az árboc tetejébe, forgatóra javaslom. (Ha alulra kerül keresztül mászhatatlan.) Alapja egy 7 elemes Yagi, ami már eleve jó. Mifelénk Jugoszláviából került be a Gorenje gyártotta a WISI licence alapján.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Idézet:
„Egyébként a Ferihegy közelségétől nem tartanék, ott nem működnek a műsorszóró sávhoz közel eső nagyteljesítményű adó”


Sajnos a helyzet nagyságrendekkel rosszabb a repülöterek környékén. Ebben Ferihegy sem kivétel.
Rengeteg nagyteljesitményü adoberendezés müködik minden repülötér környékén. Igaz, hogy hivatalosan egyik sem az FM sávban, de a nagy térerö leülteti még a legjobb tunerekben is az AGC-t vagy a bemeneti fokozatot, azaz képtelen zaj/zavar nélkül venni a helyi adokat is. Naponta kocsizok egy nagy reptér mellett - mintha alagutba kerülnél ugy hallgat el a rádio a kocsiban.
(#) Doky586 válasza HA5AWS hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Sajnos ez semmit sem segít. Nem tudom beazonosítani mire gondolsz amikor egy Viktoriánus női ruhadarabot emlegetsz (stole). Valószínűleg más szlenget beszélsz.

Az antenna milyen paraméterét nevezed stolenak..? Színe? Alakja? Mérete? Egy fénykép jól jönne magyarázattal.
(#) Kera_Will válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
pl.: itt van 1 2 adat róla : keresett Stolle antenna

másik helyen neve is van USV14V
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
(#) Doky586 válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
OK kösz, így már értem milyen antennára gondolt..

..csakhogy ennek földdel párhuzamos (szándékosan nem H-t mondok) nyílásszöge még így is túl nagy. (a világűr felől úgyse érkezik zavaró jel)
Inkább 2db yagi antennából antennacsoport (megfelelő direkt összekötéssel), amit valaki radar antennának ismert.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Idézet:
„de a nagy térerö leülteti még a legjobb tunerekben is az AGC-t vagy a bemeneti fokozatot, azaz képtelen zaj/zavar nélkül venni a helyi adokat is.”

Egy FM tunerben nem sok értelme van az AGC -nek, mert abból a néhány dB erősítés csökkenéstől alig változik a tuner blokkolási szintje, amitől elhallgat a rádió. A reptéren nemigen van 50 WERP -nél nagyobb teljesítmény használatban, legalábbis a VHF sávban, már csak azért sem, mert egymást zavarnák. A repüléssel összefüggő adók amelyek a műsorszóró sáv közelében vannak, mind felfelé, a repülőgépek irányába sugároznak, térerősséget még a reptér kerítésénél is alig lehet mérni. A komunikációs csatornák adóteljesítménye pedig 6 - 10 W körüli.
Az pedig, hogy hogy viselik a tunerek a sávon kívüli nagy térerősségű jeleket, az eléggé változó. A vidis tunerek esetében igen sokszor előfordul, hogy a gyenge stabilitást erős AFC -vel pótolták, aminek az lett a következménye, hogy ha képes volt rá, egyszerűen átugrott az erősebb adó jelére.
Minden rádióadó meghatározható közelében problémás a vétel, a nagy jel kellő bemeneti szelektivitás hiányában leülteti a vevő bemeneti fokozatát. Ez pl a 4 -es út reptér menti szakaszát érintheti, mert ha elnézel a reptér oldalára elég nagy antenna erdőt láthatsz. Ilyenkor jön elő a bemeneti fokozat szelektivitása, ami egy autórádió, vagy egy hordozható rádió esetében nem igazán kifinomult dolog. Elég ritkán előforduló helyzet általában, ezért a gyártók nem költenek rá. Ha zavar van, az amúgy is csak rövid ideig állna fenn. Lakóházak, pedig a reptér védett övezetén kívül vannak, ott már ez a fajta zavar nem jellemző.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Hát igen - egyszer egy szélessávu zajmonitort telepitettünk a reptérre. Rá is volt irva, hogy min 10 m kell felállitani egy radartol. 15 m-re szerelték a munkások. 1 hetet birt ki.....
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
A zajmonitornak (nem is tudom mi értelme van) talán a radar mögött kellett volna lennie. A szélessávú bemenetekkel ilyen reptéri adósűrűség mellet borítékolható volt a szereplése. Talán a telepítés előtt szakember segítségét kellett volna kérni. A reptéren előfordul azért néhány,én személyesen is ismerek néhányat. De ez már tényleg nem ide tartozik.
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
A VT RT7300 tuner szerintem jobb, mint a korábbi VT-k. Nekem is van, nem panaszkodom.
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Kicsit utánaolvasva, Az elektrotanyán is birkóztak vele. Nem a tunerben volt a hiba, hanem a KF IC környezetében.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2017 1 /
 
Mert a röptérnek le kellett adni valamilyen dokumentumot a hatoság felé, hogy nem lépik tul a zavarszintet. ( valoszinüleg a környéken lakok nem ok nélkül panaszkodtak). Nos ezért vettek tölünk egy profi monitort. Az elsöt kinyirták majd javitás után már jobb helyre telepitették és ott megy a mai napig.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Nézd. A "hatóságnak" voltak is, vannak is megfelelő hiteles mérőeszközeik a térerősségek méréséhez, sőt törvényi kötelességük a lakossági zavarbejelentések vizsgálata. Pontos nyilvántartásuk is van a repülőtéren üzemeltetett rádió eszközökről, azok engedélyezett paramétereiről amit időszakonként ellenőriznek is. (tudom, mert huszon néhány évig csináltam)
Egyszer balhé is volt belőle, mert az egyik zavarmérő kollégám áthajtott a kifutópályán a mérőkocsijával, én meg mehettem raportra az igazgatóságra
Sokkal inkább a lakosságtól származó zavarok okoznak problémát a repülés/leszállást segítő rádiórendszerek működésében, a különböző adó építgetők, vezetéknélküli mikrofon és hasonlók, mert a 108 MHz feletti sávot "üresnek" találják.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2017 1 /
 
Ez igy van, csak a hatoság nem fog odaköltözni a reptérhez és éjjel nappal mérecsgélni. Igy a reptérnek kell arrol gondoskodnia, hogy többnyire minden rendben legyen. Manapság kismillio berendezés sugároz ilyen helyeken és ez természetesen öket is zavarhatja. Pl. Németországban a kritikus csatornákon (S sáv 110-kb 160MHz) még a kábelTV is csökkenti a jelszintet, hogy ne kerüljenek konfliktusba a repülöszolgálatokkal.
A monitorozás meg arra jo, hogy ök maguk tudják, hogy milyen a zajszint és esetleg a hatoság elött avatkozzanak be ( mert az mindig olcsobb... ).
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Idézet:
„csak a hatoság nem fog odaköltözni a reptérhez és éjjel nappal mérecsgélni”

Azt azért beláthatod, hogy erre pont a repülőtér esetében nincs is szükség. Nekik van egy üzemeltetési rendszerük, nem fognak találomra ki be kapcsolgatni rádió rendszereket, vagy teljesítményüket állitgatni, mikor jön a hatósági mérőkocsi.
Gondolom sokkal inkább a sugárzás ellenes hiszti terméke. A reptér körül van védősáv, mindenféle képzelt, és valós ártalom ellen, de az emberi mohóság végtelen. Megveszik olcsón a környező telkeket, aztán követelik, hogy tűnjön el a reptér. (a lakitelki adó, a rómaipartról a gát, stb)
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2017 1 /
 
Ne beszélj mellé.
A repülötéren ahol mi telepitettük a berendezést >500 más cég is dolgozott a csomagszolgálattol kezdve a mindenféle egyébb beszállitokig. Mindenkin ott lognak a rádiok, minden kocsiban ott van valamilyen szerkezet a javitocsapatokrol ne is beszéljünk. Ezeket valakinek kordában kell tartani - amennyire lehet. Különben nem vették volna meg az monitort ami kb két kategoriával pontosabban mér mint a hatoság müszere. Azok is ilyet használnak csak kevésbé ilyen érzékenyet. A repteret föleg az átmenei zavarszintek érdekelték és erre kerestek megoldást. Sajnos az mindenhol igy van, nemcsak a reptereknél tiltakoznak. Sok helyen a vasut mellett is tiltakoznak, pedig az már vagy 150 éve ott van és soha nem volt ilyen csendes...
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Idézet:
„a rómaipartról a gát...”

Mikor lesz a tüntetés a Duna ellen..?
Hogy miért a fővároson folyik át..? Folyjon inkább Gödöllőn át..
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Csak a saját szakmámból néhány eset. A lakihegyi adót Soltra kellett telepíteni, a pécsi KH adót 10 km -el arrébb, mert szikrázott a toronydaru, a balatonszabadi helyett Marcaliban kellett újat építeni, pedig mindenhol volt építési tilalom, mégis körbeépítették.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Te vitted el a témát más irányba. Én igyekezve a témánál maradni, a 100 MHz -es műsorszóró sávot közvetlen érintő zavarforrásokról beszéltem.
Egyébként amiről beszélsz, azok a rádióhálózatok a közvetlen repülést kiszolgálók kivételével a 160, és 450 MHz -es sávban vannak. A reptéren mindössze 7 - 8 különböző rádió hálózat van (volt), igaz ennek sok tagja van. (ez sem sokáig, mert nemsokára elkészül egy trönkölt hálózat, ami rádióhálózatként csak egy többcsatornás rendszer, a résztvevők pedig VPN -be csoportosítva vannak.
A kifelé történő zavarsugárzások pedig nem a viszonylag kis teljesítményű (néhány W) kézi, és mobil rádióktól származnak, hanem a nagy antenna magassággal rendelkező bázisállomásoktól.
A repülést közvetlen kiszolgáló rádióhálózatok üzemét a ICAO szabályozza, a különböző, repüléssel nem összefüggő rádióhálózatokat létesítés előtt tervezni kell, engedélyeztetni, űgyhogy nem tudom milyen káoszról beszélsz.
Egy szélessávú analóg berendezés sokkal érzéketlenebb, mint egy keskenysávú analóg térerősség mérő berendezés. Persze ez is már jórészt a múlté ma már ezeket a méréseket digitális úton (DSP) mérik.
Mivel ez ebben a topikban erősen off, és nem is idetartozik, részemről a témát befejeztem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
(#) Gafly válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
@teglascs:
Közben eszembe jutott, hogy a tunereden elvileg van hátul egy "zajzár" feliratú gomb. Azt tekerd oda, hogy folyamatosan sisteregjen. Lehet hogy akkor több adó fog jönni úgy is, hogy nem tekergeted szét a készüléket (egy próbát megér)
(#) kristikoma válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Vagy csak az FM MUTE gomb ne legyen benyomva, azzal kikapcsolja a zajzárat.
(#) Joe_001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
A Gorenje Tv RA0213 néven forgalmazta. A 02 az FM sávot 13 az elemek számát jelenti. A gerinc síkjában a 0207 t elemes Yagi antenna található. Ez kapható mostanában Szlovén gyártmány. A WISI csinálta az ő licence, az elnevezése a WISI nomenklatúráját követi. Az eredeti WISI, és a Gorenje antennái aranysárgára voltak kadmiumozva, most alu színűben láttam,a balun doboza is cserélhető volt nagyobbra amibe fejerősítő is rakható volt. Az URH-t kivéve csatorna csoport erősítők voltak. VHF III-ban két féle volt, UHF-en kb 4 csatornát fogott át, amin persze igazítani kellett néha a helyi igényeknek megfelelően. Az eredeti balun széles sávú volt, egy fajta járt az összes típusba az URH-tól az V. sávú antennáig. (Nekik nem volt COCOM lista, jó vasmagot kaptak.) Fej erősítőben egy fokozat volt a tranyó nem volt járatos Magyarországon, kb 8-10 dB tudott emlékeim szerint. (Ha meghalt, akkor a javítása: Először vissza egy balunt, majd újra Jugóbol egy újat hozatni. Ezért nem szerettem, mert két mászásos javítás volt...)
Tehát ha megvan a gerinc veszel egy 7 elemes mostanában gyártott replikát az elemek hossza alapján újra építhető. A 3 reflektor hosszabb, egyforma hosszú volt a direktorok hossza is egyforma hosszú. Még egy. Volt egy rövid típus RA0204 volt a típusa, a többi kurtított 4 elemes változata, talán ez is használható . Az elemek 10-es cső formára hajlított lemezből voltak, a gerinchez rögzítéséhez tartalék műanyag is járt amit anno külön is lehetett kapni. Persze ez Jugoszlávia idejében volt.
Bocs hogy hosszú lettem , remélem ennyivel is tudtam segíteni.
(#) teglascs válasza Gafly hozzászólására (») Máj 4, 2017 /
 
Egy meglehetősen "unortodox" antennát csatlakoztattam most a készülékre: van egy UTP kábelem, ami a földszintről felmegy a padlásra, a tetőtéri szobák fölé. Megblankoltam az ereket, beleerőszakoltam egy koax dugóba, és ez most az antenna. Sokkal jobb a vétel, mint eddig, bár a gyengébben jövők sztereóban zajosak.
Így kísérlezetem még kicsit....
(#) Kera_Will válasza teglascs hozzászólására (») Máj 4, 2017 / 1
 
Ez nem :
Idézet:
„Egy meglehetősen "unortodox" antenna”
.
Hanem Long Wire avagy hosszú drót antenna .
(#) teglascs válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 4, 2017 /
 
Oké, legyen Hosszú Drót...
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Máj 4, 2017 / 1
 
Csak tudod ezzel a hosszú drót antennával van némi probléma. Addíg remekül működik, amig a drót hossza jóval rövidebb a hullámhossznál. Általában 30 MHz alatti, 10 m -nél hosszabb hullámoknál használható.
Az antenna tulajdonképpen egy tápvonal. Annak pedig vannak "furcsa" tulajdonságai. Ha a hossza összemérhető a hullámhosszal, akkor található rajta olyan pont, ahol nem jön ki belőle feszültség, tehát a vevőd nem fog hasznos jelet kapni. Ezek a pontok a hullámhossz negyedénél ismétlődnek.
Tehát, ha egy ilyen a hullámhossznál hosszabb vezetéken, már több ponton, (hossznál) van esélyed, hogy a vevőd bemenetén nem lesz jeled, vagy kisebb lesz, mint lehetne.
A 100 MHz -es sáv hullámhossza mindössze 3 méter, tehát ezek a nullpontok 75 cm -ként ismétlődnek.
Szóval jobban járnál, ha a koax csatlakozóba egy nagyjából 1,5 m hosszú koax kábelt kötnél be, amit a koax csatlakozótól 75 cm -re megcsupaszítasz a külső szigeteléstől, és az árnyékolástól, a középső ér szigetelését rajta hagyod. Aztán, ha szükséges, a megmaradt középső ér rövidítésével beállíthatod a max bemeneti feszültséget.
(ilyen típusú antennát szoktunk használni magasabb frekvencián szükségből, azzal az apró különbséggel, hogy az árnyékoló harisnyát visszahúzzuk a koax nem csupaszított részére. Ezzel módszerrel, még adásra is használható antennát lehet fabrikálni)
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2017
(#) teglascs válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2017 /
 
Hát ez nagyon egyszerűen hangzik, ki is próbálom!
(#) Kera_Will válasza teglascs hozzászólására (») Máj 5, 2017 / 1
 
Erre gondolt :
ultrarövid hullámú körsugárzók Atennakonyv 1
A koaxiális antenna 2
Itt vörösréz cső van emlegetve mint ellensúly alsó lambda negyedes tag.
De erre elég a koax visza forgatása is.
A lambda negyedes hosszat módosítani illik a rövidülési tényezővel.
Habár a vétel oldalon kevésbé számít ... 20 30 MHz széles átviteli sávban meg pláne nem.
Minden koax kábel gyári adatlapján rajta van a k vagy rövidülési tényező értéke.
Ez függ szigetelő anyagától átmérők arányától ... stb.
19.4.2.1. A félhullámú függőleges dipólus
Kövesd bátran a linkeket és sok érdekeset meg tudhatsz a függőleges dipolokról és a többi érdekesebb dologról.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2017
(#) teglascs válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 5, 2017 /
 
Köszönöm.
Idézet:
„koax kábel gyári adatlap”
- az igazat bevallva nincs semmiféle adatlapom, viszont vagy egy jó nagy kazal dirib-darab(=1-->5 méter) koaxkábelem. Szóval majd próbálkozom.
Következő: »»   49 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem